osmifinále - 1. zápasy
26.02.2014 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Chelsea v tureckém pekle udržela nadějnou remízu 1:1

Nebyl to den Didiera Drogby, který ztroskotal především na důrazu Johna Terryho. Dnešní zápas v Istanbulu byl spíše příběhem toho, jak v tureckém pekle zvládne Chelsea obtížnou pozici favorita. Ve druhém poločase se tlaku Galatasaraye poddala a na úvodní gól Torrese odpověděl po rohu stoper domácích Chedjou. Druhý gól ale Manciniho svěřenci nepřidali a za tři týdny to budou mít na Stamford Bridge zatraceně těžké.

Hráči Chelsea si z istanbulského pekla od první sekundy vysluhovali za jakoukoli zdlouhavější kombinaci ohlušující pískot. Jaký teprve ohlas by si pak musel vyslechnout Fernando Muslera, jenž div nevěnoval Londýňanům gól už ve čtvrté minutě. Značně nepovedený odkop zachytil Willian, jeho lob ale stačil gólman Galatasaraye hlavou vychýlit z cesty do sítě.

Za pět minut z ní ale mičudu lovil. Hlavní roli sehrál levý bek Chelsea Cesar Azpilicueta, který obral Ebouého o míč a naběhl sprintem do otevřené obrany. Tam dostal míč od Schürrleho a milimetrovým pasem předložil před téměř prázdnou bránu Fernandu Torresovi nabídku, která nešla odmítnout. Ten tak oslavil návrat do základní sestavy po osmi zápasech tím nejlepším možným způsobem.

Galatasaray zahrozil poprvé až v sedmnácté minutě, kdy si na hranici vápna řekl Yilmazovi o přihrávku z lajny Hajrović, který razantní střelou přestřelil branku Petra Čecha. Na druhé straně podobně selhal asi za deset minut Ramires, jenž poslal nad lahodný zpětný centr od Schürrleho.

Turci sice v hledišti kralovali, na hřišti to však taková lahoda nebyla. Nejsledovanější postava zápasu Didier Drogba v první půli nepředvedl vůbec nic; jediné další nebezpečenství vytvořil opět Hajrović, k němuž se přidal levý obránce Teller. Petr Čech ale v obou případech jejich rány bez větších potíží kryl; ač při Tellerově ráně musel na zem.

Přesto český brankář za svá záda jeden míč pustil. Velmi kontroverzní moment se udál krátce před poločasem, kdy domácí vhazovali v momentě, kdy měl John Terry míč ještě v ruce, a když tak Burak Yilmaz z úhlu překonal Čecha, byly na hrací ploše dva balóny a sudí Carballo nemohl vyrovnávací trefu uznat.

Vstup do dějství druhého vyšel lépe znovu borcům v modrém, Torres inkasoval od Hazarda krásný pas do vápna, Španěl si v šestnáctce odstavil oba stopery a jen skvělý zákrok Muslery jej připravil o druhý přesný zásah. Krátce poté to zahučelo i před opačnou brankou - krásnou kombinaci Selcuka s Yilmazem zastavil Cahill, od nějž míč doputoval jen těsně vedle tyčky.

Utkání nabývalo na intenzitě, na trávníku se začalo hromadně žlutit, během dvou minut uviděli kartonek Schürrle, Selcuk i Ramires. Kartu dostal i Petr Čech, který rozehrával volný přímý kop zhruba tak o vteřinu déle než je obvyklé - i to ovšem přeúzkostlivému karbaníkovi Carballovi stačilo k dalšímu tasení.

První gólovku si domácí přichystali až po hodině hry a přimotal se k ní kdo jiný než Didier Drogba, jehož hlavičku nasměroval Selcuk Inan do tyčky. Fanoušci v Türk Telekom Areně rozpoutali hotové peklo a ihned dostali důvod k radosti. Rohový kop Sneijdera dolétl za dohledu Čecha s Terrym na nohu Aureliena Chedjoua, který neměl sebemenší problém vyrovnat na 1:1.

Obraz hry se pak definitivně změnil. Galatasaray byl po gólu výrazně aktivnější a především nebezpečnější. U většiny míčů byli jeho hráči dříve a živelným presinkem způsobovali hráčům Chelsea velké potíže. Williana například obral o míč dnes výborný Telles a skvělou ranou pod břevno donutil Čecha k těžkému zákroku. Deset minut před koncem pak napřáhl Yekta a zamířil těsně vedle.

Závěrečnou čtvrthodinu, potažmo deset minut už tempo uhaslo, především díky hostům, kteří vzali osud utkání do svých rukou a odmítli Galatasarayi věnovat kýžený druhý gól. Chelsea tak odváží z Turecka remízu 1:1, která ji staví do výhodné pozice do odvety.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (397)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele