základní skupiny - skupina A, 2. kolo
28.09.2016 20:45 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Arsenal dominoval, o snadnou výhru 2:0 se postaral Walcott

Londýnský Arsenal potvrdil výtečnou formu a zcela zaslouženě si připsal tři body za vítězství nad hosty z Basileje. Strůjcem triumfu Kanonýrů byl Theo Walcott, jenž se již během první půle postaral o dva góly, na něž švýcarský soupeř nedokázal odpovědět. Jen kvůli mizerné koncovce Alexise Sáncheze a špičkovým zákrokům Tomáše Vaclíka si nakonec Basilej neodváží domů větší brankový příděl.

Arsene Wenger se rozhodl neponechat nic náhodě a s očekávanou výjimkou v podobě výměny obvyklé brankářské jedničky Petra Čecha za Davida Ospinu a Granita Xhaky za zraněného Coquelina nasadil totožnou sestavu, která o víkendu přesvědčivě porazila Chelsea 3:0. Odměny se za tento tah dočkal francouzský manažer hned záhy, neboť stejně jako v sobotu Arsenal do zápasu vlétl po hlavě a diváci si na první gól museli počkat jen do sedmé minuty.

Výtečnou formu z posledních týdnů potvrdilo duo Alexis Sánchez - Theo Walcott, kdy první jmenovaný ideálně načasoval náběh za obranu Basileje a přesným centrem našel nabíhajícího Walcotta, jenž skóroval svůj teprve druhý gól hlavou za celou kariéru v dresu Kanonýrů. Domácí zůstávali při chuti a brzy svůj náskok také zaslouženě navýšili. Opět se opakovala kombinace Alexise s Walcottem, kdy po jednoduché narážečce útočníci Arsenalu snadno vyšachovali basilejskou defenzivu, a anglický útočník perfektní křižnou ranou nedal Vaclíkovi šanci zasáhnout.

Ani skóre 2:0 ovšem Arsenalu nestačilo a česká brankářská jednička musela předvádět jeden výtečný zákrok za druhým, aby skóre nezačalo směřovat k debaklu. Hned dvě velké šance měl po výtečných kombinačních akcích aktivní Alexis, avšak Vaclík pokaždé včas vyběhl a držel svůj tým nad vodou. Když pak s dalšími dvěma pokusy neuspěl ani Mesut Özil, museli se domácí spokojit s poločasovým vedením, které čítalo "pouze" dvě branky, i když šancí měli Kanonýři dvakrát tolik.

Pět minut po změně stran málem výtečný Walcott po další přihrávce Alexise dokonal hattrick, avšak v postupu na Vaclíkovu bránu jej zastavil praporek pomezního rozhodčího. Jen pár minut nato Marek Suchý podobně jako Gary Cahill přišel o míč jakožto poslední instance vyjma brankáře, avšak chilský reprezentant se tentokrát místo zakončení rozhodl přihrávat a z celé nadějné akce sešlo. Basilej se sice v druhé půli dostávala více k míči než během úvodní pětačtyřicetiminutovky, avšak jejich soupeř každou lacinou ztrátu trestal rychlým protiútokem a Alex Iwobi z jedné také akce zamířil jen těsně vedle.

David Ospina si v úvodní hodině hry sotva sáhl na míč, ovšem ve dvaašedesáté minutě jej řádně protáhl ranou zpoza šestnáctky Bjarnason a kolumbijský gólman musel ránu islandského záložníka vyrazit na roh. Vzápětí pak Bjarnason dostal další příležitost skórovat, jenže na zadní tyči nezvládl táhlý prodloužený rohový kop ve skluzu usměrnit mezi tři tyče.

Šedesátá sedmá minuta měla Arsenalu přinést třetí gól večera, jenže Alexis Sánchez si nejspíše nazul špatné kopačky. Chilský útočník totiž po další výtečné práci Walcotta s Cazorlou mohl snadno placírkou uklidit míč do odkryté sítě, avšak k údivu všech znovu minul a namísto gólové oslavy si jen zklamaně přetáhl dres přes obličej.

S blížícím se koncem Arsenal znovu plně přebral otěže zápasu, byť z počátečního divokého tempa značně ubral. Závěrečná čtvrthodina se tak již pouze dohrávala a jedinou otázkou zůstávalo, zda ještě domácí navýší dvoubrankové vedení. Blízko k tomu měl střídající Alex Oxlade-Chamberlain, avšak Tomáš Vaclík zvládl na poslední chvíli jeho akci zastavit. Z následného rohového kopu pak znovu proti skvělému českému brankáři neuspěl ani Alexis, a tak si Basilej odváží z Londýna ještě lichotivou porážku 2:0.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (378)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele