osmifinále - 1. zápasy
14.02.2023 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Brahim Díaz vstřelil jediný gól (© AFP)

Rossoneri zahájili cestu do čtvrtfinále LM těsnou výhrou nad neškodným Tottenhamem

AC Milán se po devíti letech probojoval do vyřazovací fáze Ligy mistrů a na San Siru ukázal, že to v jeho případě rozhodně nemusí být konečná meta. S Tottenhamem sice sehrál vyrovnaný duel, ovšem díky brzké brance hrál s mnohem větším klidem a svůj náskok mohl dokonce i navýšit. Jako jediný se zapsal do listiny střelců třiadvacetiletý španělský záložník Brahim Díaz, londýnský vyzyvatel se poté k ničemu nebezpečnému nedostal.

Svěřenci trenéra Stefana Pioliho měli naprosto skvělý vstup do úterního utkání a hned první velkou možnost po necelých sedmi odehraných minutách přetavili v rozdílový gól. Na levé straně odvedl velký kus práce Theo Hernández, který nejprve vyhrál hlavičkový souboj a pak prudce vypálil z ostrého úhlu. Brankář Fraser Foster, jenž se opět postavil mezi tři tyče místo zraněné jedničky a zároveň kapitána týmu Huga Llorise, vyrazil míč jen před sebe a dorážející Díaz nadvakrát přeci jen rozvlnil síť.

"Kohouti" byli ve zbývajícím průběhu prvního poločasu naprosto bezzubí v ofenzivní fázi a v obraně milánského velkoklubu jen těžko nacházeli nějaké mezírky, oba gólmani si připsali na konto dva pohodové zákroky. Obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce a kanonýr Spurs Harry Kane nebyl na trávníku téměř vůbec vidět. Hosté se ve druhém dějství snažili přitvrdit a zrychlit v přechodové fázi, jenomže jim to nebylo nic platné.

AC zvolilo vyčkávací taktiku a druhou branku mohlo přidat zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Nejprve se po krásném pasu za obranu protivníka probojoval k hlavičce Charles De Ketelaere a pravou tyč minul zhruba o půl metru. Ihned nato po parádím centru Rafaela Leãa z levé strany hlavičkoval před hranicí brankového území osamocený Malick Thiaw, nicméně ani on neseřídil svá mířidla přesně a protější konstrukci netrefil o několik decimetrů.

Výběr vedený italským kouče Antoniem Contem se vzápětí snažil přidat a v šestiminutovém nastavení byl aktivnější, ale svého rivala ničím nepřekvapil a za týden v odvetě v Londýně ho tak může čekat velmi tvrdý oříšek.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (595)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele