základní skupiny - skupina A, 5. kolo
29.11.2023 18:45 CET
3 : 3
(1:2)

Reportáž

Hakim Ziyech (© AFP)

Galatasaray uvrhl Onanu do deprese. United po divoké remíze balancují na hraně přežití

Manchester United v pátém kole skupiny A Ligy mistrů pouze remizoval na půdě Galatasaraye 3:3. "Rudé ďábly" provázela v zápase nevídaná přesnost v zakončení, když úvodní tři střely na bránu proměnili v gól. Istanbulský celek ovšem nepříznivě se vyvíjející duel dotáhl k zisku bodu, k čemuž nejvíce přispěl dvěma přesnými přímými kopy Hakim Ziyech. U obou z nich chyboval brankář André Onana, jenž se sice v ligové soutěži rozchytal do slušné formy, mezi evropskou smetánkou ale dál výrazně tápe. Hostům tak k postupu nakonec nemusí stačit ani závěrečný skalp Bayernu Mnichov.

Boj o druhé postupové místo byl velmi napínavý a o jeho výsledku mohlo do značné míry rozhodnout střetnutí mezi tureckým mistrem Galatasarayem a trojnásobným vítězem Ligy mistrů Manchesterem United. Když se spolu oba celky potkaly na začátku října v Anglii, vzešla z toho nádherná fotbalová podívaná, kterou v Divadle snů ovládli Lvi z Istanbulu v poměru 3:2. Rudí ďáblové tak měli svému sokovi co vracet, na což se dobře naladili dvěma výhrami s čistým kontem v Premier League.

Ani v tomto utkání nemuseli diváci v bouřlivé atmosféře v Rams Parku dlouho čekat na první přesný zásah. K jejich nespokojenosti to byl ale Alejandro Garnacho, kdo v 11. minutě rozvlnil síť střelou pod břevno, a navázal tak na výstavní trefu nůžkami proti Evertonu. Po několika šancích týmu z Istanbulu navýšil vedení Red Devils Bruno Fernandes, který tentokrát vyslal dalekonosnou ránu, proti níž byl Fernando Muslera bezmocný.

Domácí hráče nicméně obdržené branky nepoložily. Zhruba po půlhodině hry dokázal Ziyech překonat hostujícího gólmana, když z volného přímého kopu šikovně obstřelil zeď a nasměroval balon do levé části brány. Ještě do přestávky pak zdánlivě vyrovnal Mauro Icardi, toho ale o radost obral milimetrový ofsajd.

Turecký zástupce vstoupil do druhého dějství poměrně aktivně, ale první gól šel znovu na stranu týmu z Manchesteru. Po zaváhání v obraně přihrával Aaron Wan-Bissaka z pravého křídla a z hranice malého vápna ve skluzu zakončil k pravé tyči Scott McTominay.

Pár chvil poté znovu pálil z přímého kopu Ziyech a po špatně postavené zdi v prvním poločase přidal Onana velmi nejistý zákrok, po kterém se domácí hráči dostali zpět na dostřel.

V 71. minutě po krátkém pobytu na hřišti navíc vyslal Kerem Aktürkoglu prudký projektil z hranice velkého vápna přímo do pravého horního rohu Onanovy branky, díky čemuž srovnal skóre utkání. V závěru diváci viděli několik šancí obou celků, tou nejvýraznější byla nastřelená tyč po ráně Fernandese.

Klíčová bitva skupiny tak nakonec divákům vítěze nenabídla. Poslední kolo je na programu 12. prosince. Rudí ďáblové změří síly s Bayernem, Galatasaray svede ve stejný den souboj s Kodaní.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (543)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele