Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 2, 4. kolo
14.10.2024 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Oslavy francouzských reprezentantů. (© JOHN THYS / AFP)

Dvougólový Kolo Muani zařídil triumf Francie. Belgičané zahodili penaltu

Francie zvítězila ve střetu gigantů s Belgií, kterou v rámci čtvrtého kola Ligy národů porazila v Bruselu 2:1. Oba zásahy Les Bleus obstaral útočník PSG Randal Kolo Muani. Jednu z branek vstřelil z pokutového kopu, ve stejné disciplíně selhal za Belgičany Youri Tielemans. První tým skupiny A4, Itálie, v souběžně hraném utkání také zvítězil, Kohouti tak zůstali v těsném závěsu na druhé příčce.

Francouzi byli před duelem ve skupině o dva body před Belgií, a tak se čekal tuhý boj o to, kdo si vylepší pozici v boji o postup do čtvrtfinále. Domácí od začátku na nic nečekali a hned v první minutě střílel z hranice vápna Tielemans, ten ale slabou ranou jen rozehřál gólmana Mikea Maignana.

Tato situace ale naznačila, že první poločas bude plný šancí. Nadějné příležitosti pálili zejména domácí. Po centru ze strany nemířil přesně Loïs Openda, nájezd Leandra Trossarda ze strany poté zpacifikoval Maignan. Nadvláda Belgie se mohla zhmotnit v gól ve 23. minutě, Tielemans však při penaltě přestřelil bránu. To jako by nalilo život do žil Francouzům, kteří se zanedlouho dočkali prvních šancí a také svého pokutového kopu. Ten ve 35. minutě s přehledem proměnil Kolo Muani. Když už se zdálo, že svému týmu zařídil poločasové vedení, rozjásal tribuny v nastaveném čase Openda. Ten dokonale načasoval náběh na centr a hlavičkou uklidil míč do sítě.

Inkasovaný gól s Francií nezamával, naopak. Krátce po změně stran sice pálil po rychlém protiútoku těsně mimo Ousmane Dembélé, nicméně po hodině se hry se Belgičané nestačili ohánět. Zatímco v 58. minutě je ještě od inkasované branky zachránil zásah videorozhodčího poté, co Kolo Muani zahrál rukou před tím, než Manu Koné rozvlnil síť, o čtyři minuty později už Les Bleus vstřelili regulérní gól. Na centr Lucase Digneho si naskočil aktivní Kolo Muani a hlavičkou překonal Koena Casteelse.

Zajímavé dění na trávníku pokračovalo, útoky Belgie ale zastavovaly nepřesnosti nebo gólman Maignan, jenž například v 76. minutě zneškodnil slibně kopnutý přímý volný kop Trossarda. Ještě předtím byl vyloučen Aurélien Tchouaméni, který videl druhou žlutou kartu.

Navzdory početní nevýhodě si Francouzi cennou výhru pohlídali. V příštím kole Ligy národů přivítají 14. listopadu doma Izrael, Belgie vyzve téhož dne v Bruselu Itálii.

Autor: Livesport.cz / David Zlomek

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
Pharrell

0:2 1:2 Francie win pls

Reagovat
oli9

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele