Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga B - skupina 1, 3. kolo
11.10.2024 20:45 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Tomáš Chorý (© MICHAL CIZEK / AFP)

Letná výjimečně jásala díky gólům Chorého. Češi se dotáhli na čelo skupiny

Česká reprezentace zvítězila ve třetím kole Ligy národů, když na Letné porazila Albánii 2:0. Domácí fanoušky rozradostnil v obou případech Tomáš Chorý. Až na nedávné derby pražských "S” se útočník Slavie přímo podílel na gólu v předchozích čtyřech zápasech. Češi tak navázali na předešlou výhru nad Ukrajinou a v tabulce Ligy B1 se bodově dotáhli na vedoucí Gruzii.

V utkání proti Orlům dostali důvěru především hráči s výbornou aktuální formou. Výjimkou bylo jen překvapivé nasazení v Leverkusenu opomíjeného Matěje Kováře mezi tři tyče na úkor pravidelně chytajícího Antonína Kinského. Na hrot nastoupil Chorý, který se v posledních sedmi zápasech za klub přímo podílel na šesti gólech. Po třech letech se pak vrátil do reprezentace Jan Bořil a rovnou nastoupil v základu.

Chorý potvrdil svou formu již ve třetí minutě. Míč, jenž se pokoušel ve vápně zkrotit Václav Černý, umístil útočník bez rozmýšlení střelou v pádu z otočky nechytatelně k tyči. V 18. minutě již byl úmysl v přihrávce křídelníka Rangers znatelnější, následnou ránu Lukáše Provoda zpoza vápna ale dokázal gólman vytěsnit. Albánci se poprvé připomněli před půlhodinou hry, Černého klubový spoluhráč Nedim Bajrami však obstřelem z hranice pokutového území Kováře nezaměstnal. Sklepnutí hrudí v podání Tomáše Součka pak chtěl přetavit v gól do kabiny Chorý, zblízka ale vysoko přestřelil.

Po výměně stran potřeboval tým s lvíčkem na hrudi uklidnit dění na hřišti, hra nahoru dolů totiž více vyhovovala spíše hostům. Český tým mohl potrestat Jasir Asani, po průniku z úhlu ale tváří v tvář Kovářovi výrazně přestřelil. O slovo se tak v 63. minutě znovu přihlásil Chorý, jehož nekompromisní hlavička po centru Vladimíra Coufala nedala brankářovi Thomasovi Strakoshovi šanci. Kouč hostů Sylvinho reagoval mimo jiné povoláním Indrita Tuciho, Sparta měla v sestavě Albánie i v základu nastoupivšího Qazima Laciho. Nejblíže snížení byl v 76. minutě střelou z dálky záložník Interu Kristjan Asllani, skvělý zákrok ovšem předvedl Kovář.

Češi tak získali důležité tři body do tabulky. V pondělí odehrají v polské Vratislavi zápas s Ukrajinou. Ta v pátečním souběžně hraném duelu připravila díky gólu Mychajla Mudryka o všechny body skupinu vedoucí Gruzii, která přivítá v pondělí doma Albánii.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (429)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele