Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga B - skupina 1, 2. kolo
10.09.2024 20:45 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Pavel Šulc (© AFP)

Češi napravili debakl z Gruzie, Ukrajinu pomohl dvěma góly složit Šulc

I když to podle divácké podpory vypadalo spíše na zápas na Ukrajině, čeští fotbalisté v Praze zvládli vzájemný duel v rámci Ligy národů a vyhráli 3:2, čímž zmírnili dopady sobotního debaklu v Gruzii. Dvěma góly přispěl k prvním třem bodům do tabulky skupiny B1 Pavel Šulc, a nejspíš tak zařídil setrvání kritizovaného trenéra Ivana Haška u týmu.

Úvodní český duel se proměnil v noční můru a výprask 1:4 od Gruzie. Před domácí premiérou se tak trenér Hašek rozhodl ke změně stylu hry na čtyři obránce a hned k šestinásobné personální obměně. Do žlutomodra zbarvené ochozy pražského Edenu ovšem naznačovaly, že to jeho družina nebude mít v honbě za prvními body jednoduché.

Česko nicméně do duelu nevstoupilo vůbec zle. Do první nebezpečné situace se na konci úvodní desetiminutovky dostal po přízemním centru Václava Černého na malém vápně Jaroslav Zelený, jeho možnost ale včasným vyběhnutím zneškodnil Anatolij Trubin. Hned vzápětí se nepovedla malá domů Ladislavu Krejčímu, v obrovské šanci se objevil Vladyslav Vanat, na poslední chvíli však ve skluzu jeho pokus zablokoval Martin Vitík. Zelený pak o několik minut později zvládl na hranici šestnáctky souboj jeden na jednoho a předložil balon Lukáši Provodovi, jeho tečovanou ránu ale skryl v náručí Trubin.

Aktivita hráčů v červeném se přece jen vyplatila ve 21. minutě. Vladimír Coufal s vypětím všech sil stihl míč u autové čáry a poslal jej do vápna, kde ho po nepovedeném odkopu Ukrajinců vybojoval Černý. Ten si navedl míč na střelu, kterou ve skluzu poslal Šulc za Trubinova záda. Následně poprvé zahrozili také hosté, po rohovém kopu se k hlavičce dostal Ilja Zabarnij, naštěstí pro Česko se však jeho pokus snesl pouze na břevno. O několik chvil později se ale po centru Mykoly Šaparenka z levé strany dostal ke stejnému zakončení Vladyslav Vanat a z bezprostřední blízkosti překonal Matěje Kováře. Těsně před koncem úvodního dějství se však po odvráceném centru dostal k míči Šulc a nádherným pokusem z první k tyči vrátil vedení zpět na českou stranu.

Návrat na trávník přinesl o něco skromnější podívanou a na první větší příležitost si museli diváci počkat až do 64. minuty. Autor vyrovnávací branky Vanat se položil do centru Oleksandra Zinčenka, k nelibosti tisíců Ukrajinců v Edenu ovšem zamířil jen těsně vedle brány. Zkraje závěrečné dvacetiminutovky se v českém pokutovém území uvolnil Mychajlo Mudryk, svou ránu na zadní tyč však poslal rovněž těsně vedle. Ačkoliv se domácímu týmu druhá půle herně příliš nevyvedla, 10 minut před koncem přidali pojistku. Po ruce Mykoly Matvijenka, kterou odhalil až VAR, se exekuce penalty ujal kapitán Tomáš Souček a bezpečně zvýšil na 3:1. Tento stav ale trval jen několik desítek sekund. Chvíli po českém gólu totiž vykouzlil skvělý centr Viktor Cyhankov a Georgij Sudakov hlavičkou do protipohybu Kováře snížil. Záložník Šachtaru Doněck mohl v nastavení dokonce senzačně srovnat, jeho tvrdou střelu ale vychytal Kovář.

Češi tak výhru 3:2 do konce zápasu udrželi a získali cenné tři body. V tabulce skupiny B1 se bodově dotáhli na druhou Albánii, která ve druhém zápase skupiny doma podlehla 0:1 Gruzii. Ta je se šesti body stoprocentní a skupinu vede, Ukrajina je poslední bez bodu. V příštím zápase se Češi utkají za měsíc s Albánií, hned poté je čeká v polské Vratislavi odveta s Ukrajinou.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (994)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele