Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 3, 1. kolo
07.09.2024 20:45 CET
5 : 2
(2:1)

Reportáž

Cody Gakpo (© Reuters)

Nizozemsko - Bosna a Hercegovina 5:2

Nizozemci si z evropského šampionátu v Německu přivezli bronzové medaile a úspěšně zahájili i další reprezentační cyklus. Oranjes doma nakonec rozstříleli Bosnu a Hercegovinu, diváci viděli celkem sedm branek.

V základní sestavě nizozemského národního týmu se vůbec poprvé objevil Joshua Zirkzee a byl hodně vidět. Útočník Manchesteru United se stal teprve čtvrtým fotbalistou v historie své země, který při prvním startu od úvodní minuty jeden gól dal a na jeden další nahrál. Podobným počinem se v minulosti prezentovali už jen Klaas Jan Huntelaar v roce 2006 (2 góly, 2 asistence), Bas Dost (2015, 1+1) a Vincent Janssen (2016, 1+1).

Zirkzee se do dějin utkání poprvé výrazně zapsal už ve třinácté minutě, kdy využil nepozornosti bosenské obrany. Pokus Simonse z hranice pokutového území nadrazil jeden z bránících hráčů, Zirkzee na to zareagoval jako jediný a hlavou otevřel skóre - 1:0.

Hostující obrana měla s rychlými akcemi Nizozemců velké problémy, o to překvapivější bylo vyrovnání z 27. minuty. Tentokráte zaspali domácí hráči, Huseinbašić vysunul Ermedina Demiroviće a ten s přehledem překonal Barta Verbruggena - 1:1.

Jinak se ovšem musel činit především gólman Nikola Vasilj a platilo to i ve zbytku prvního poločasu. Po půlhodině hry se vyznamenal proti zakončení Gakpa, o deset minut později mu pro změnu pomohla branková konstrukce, Zirkzee svou přihrávkou oslovil Reijnderse a ten orazítkoval spojnici.

Stav 1:1 si hosté přesto do kabin neodnesli, a to kvůli situaci ze druhé minuty nastavení. Hodně ulehčené to po přiťuknutí od Zirkzeeho měl Tijjani Reijnders, před nímž se rozestoupila obrana, záložník v klidu doběhl až do pokutového území a vrátil svému týmu vedení - 2:1.

Poločasová pauza žádnou výraznou změnu nepřinesla, po návratu z kabin nadále diktovali tempo Oranjes a brzy se dočkali třetí odměny. Na konci povedené kombinace byl Reijnders, který se ovšem neukvapil, před prázdnou svatyni předložil míč Gakpovi a ten se už nemohl mýlit - 3:1.

Bosna následně přežila několik šancí a v 73. minutě opět šokovala nizozemské publikum. Centr do pokutového území poslal mladíček Bajraktarević, mezi obránci a brankářem "vyplaval" osamocený Edin Džeko a poradil si ve velkém stylu - 3:2.

Drama se ale nekonalo, Nizozemsko mělo duel pod kontrolou a svou převahu přetavilo ve výsledek, který podstatně více odpovídal tomu, co se dělo na trávníku. Dvě minuty před koncem střílel Quinten Timber a Nikola Vasilj dokázal jeho tečovaný pokus zastavit, jenže se nedočkal pomoci spoluhráčů a volný Wout Weghorst rozvlnil síť počtvrté.

Nešťastný Vasilj si nakonec pohár hořkosti vypil až do dna a inkasoval i pátou branku. Znovu mu nepomohli spoluhráči, Malen měl spoustu času a prostoru na kombinaci se Simonsem a ten přidal pátý zásah do balkánské svatyně - 5:2.

Svěřenci Ronalda Koemana mají první tři body a mohou se v klidu koncentrovat na úterní šlágr proti Německu. Bosna a Hercegovina si reputaci pojede napravit do Maďarska, rovněž to na úvod inkasovalo pět branek.

Do duelu nastoupili v domácím dresu Jurriën Timber a Quinten Timber. Když naposledy za Oranje vyrukovali dva bratři, psal se duben roku 2003, tehdy se na jednom hřišti prezentovali Ronald de Boer a Frank de Boer.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele