Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 1, 1. kolo
05.09.2024 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Oslavující Cristiano Ronaldo (© AFP)

Portugalsko díky Ronaldovi s Dalotem porazilo Chorvaty

Portugalsko zvládlo první souboj nového ročníku Ligy národů i přesto, že hned na úvod čelilo velmi náročnému soupeři. Doma ale nakonec Chorvaty přetlačilo a velkou osobností tohoto utkání se stal Diogo Dalot. Jednu branku vstřelil do správné sítě, druhou do té špatné. Body to ale jeho tým nestálo.

Utkání mezi Portugalskem a Chorvatskem mělo nakonec dvě velké postavy. Jednu jsme zmínili v perexu, dát si v jednom utkání vlastní branku a zároveň skórovat, to je na obránce ne tak často vídaný počin. Mnohem častěji však člověk vidí skórovat jinou portugalskou hvězdu, Cristiana Ronalda. Fenomenální přetahovač s Messim nezaváhal ani tentokrát a vstřelil nakonec vítěznou trefu svého týmu. Vzpomínat na ni bude i proto, že se jednalo o jeho devítistý gól v profesionální kariéře!

Portugalci vlétli do utkání lépe než jejich soupeř, první ránu na brankáře Livakoviće vypustil už po šesti minutách záložník Bruno Fernandes. Chorvatský brankář si s ní dokázal poradit a vyrazil ji, jenže to byla jen předzvěst horšího momentu pro jeho defenzivu. Po pouhé minutě se totiž Fernandes vtělil do role asistenta, našel nabíhajícího obránce Dioga Dalota a ten procedil míč Livakovićovi mezi nohama.

Další práci měl Livaković po dvaadvaceti minutách, když se ho z úhlu pokoušel propálit Cristiano Ronaldo. Ani on ve svém prvním pokusu neuspěl, avšak o dvanáct minut později už mu to vyšlo. Po krásně narýsovaném pasu od Mendese totiž prakticky sám před Livakovićem nezaváhal a umístil míč do jeho protipohybu - 2:0.

Nicméně Chorvati vzápětí ukázali, že zbraně rozhodně nesložili. Za další tři minuty totiž pas na zadní tyč vyzvedl Borna Sosa a poslal ho znovu na druhou stranu brankoviště, kde si ho nešťastný Diogo Dalot srazil do vlastní brány.

Postupem času se Chorvatsko nadechovalo k aktivitě, jenže naráželo buď na pozornou obranu, nebo na samotného brankáře Dioga Costu. Střídající Matanović ho nepřekonal, Ivan Perišić ho svým centrem nezaskočil a v samém závěru se z gólu díky Costově umění nemohl radovat ani Andrej Kramarić.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat
Pankrac

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele