Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 4, 3. kolo
12.10.2024 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Aleksandar Mitrović (© AFP)

Birmančevićovo Srbsko si poradilo se svou noční můrou. Výhru jistil legionář ze Saúdské Arábie

Srbsko ve třetím kole Ligy národů porazilo doma Švýcary 2:0 a po pěti zápasech konečně zvítězilo. Ve skupině A4 si tak upevnilo třetí pozici. Srbové se poprvé v této sezoně Ligy národů střelecky prosadili, kuriozitou je, že úvodní trefu obstaral vlastním gólem Nico Elvedi. Vítězství domácích poté ještě pojistil hráč Al Hilalu Aleksandar Mitrović. Výhra je pro balkánský tým o to cennější, že přišla proti výběru, který ho na posledních dvou světových šampionátech vyřadil ve skupinové fázi.

Vzhledem k tomu, že Srbsko a Švýcarsko v podstatě soupeřily proti sobě, aby se vyhnuly sestupu ze skupiny A4, očekával se souboj na ostří nože. Nicméně vše bylo úplně jinak, protože jediným světlým bodem v nudném začátku utkání bylo, když krotký pokus Veljka Birmančeviće, jenž opět nastoupil od úvodního hvizdu, snadno sebral Gregor Kobel. První velká šance zápasu přišla až po půlhodině hry, ale Breel Embolo ji promarnil, když po narážečce se Silvanem Widmerem zamířil vedle.

Tato chyba se ukázala jako drahá ještě před přestávkou, kdy se Srbsko v první půli ujalo vedení. V tom, jak se to podařilo, byl jistě velký podíl štěstí, protože Lazar Samardžić špatně nastřelil balonem švýcarskou obranu, ovšem míč se odrazil od natažené nohy Elvediho přesně do brány. V úvodu druhého poločasu byla srbská defenziva zaskočena, když Embolo dobře rozehrál rohový kop, ale Dan Ndoye byl v době rozehrávky v ofsajdu a čisté konto Srbska zůstalo o něco déle neporušené.

Švýcarská klec se naopak pro domácí stala sestřelitelným terčem. Mitrović dychtivou snahou udržel ztracený míč ve hře a za svůj neúnavný běh sklidil ovoce, když jeho daleký pokus pravou nohou našel horní roh branky. Vedení Srbů mohlo být brzy ještě pohodlnější, když Luka Jović hlavičkou šest metrů od branky donutil Kobela k úžasnému zákroku. Jeho čin poskytl Švýcarům prostor k návratu do hry, hosté však promarnili skvělou šanci, když Embolo z pokutového kopu zmařil svou šanci poté, co Kosta Nedeljković v pokutovém území nedovoleně srazil k zemi Ndoyeho.

Švýcarsko tato chyba neodradila a pokračovalo v hledání cesty zpět do zápasu, přičemž dvakrát promrhalo slibné příležitosti po rohových kopech. Skórovat se mu tedy nepodařilo, a tak zůstali jeho hráči ve skupině A4 bez bodu a hrozí jim historicky první sestup z Ligy A. Naopak Srbsko má nyní reálnou šanci, že se při své premiéře v elitní skupině Ligy národů udrží.

Autor: Livesport.cz / Chris Wilson

Komentáře (2)

Přidat komentář
Pták Jebák

3:0

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele