Mistrovství Evropy do 21 let - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy do 21 let - kvalifikace 2025

skupina 9
10.09.2024 18:00 CET
5 : 0
(1:0)
Stadión:
 
statistiky zápasu nejsou k dispozici

Reportáž

William Böving (© Dánská fotbalová reprezentace do 21 let (DBU))

Šance české jednadvacítky na Euro se rozplývá. V Dánsku schytala rekordní debakl

Neveselé dny českého reprezentačního fotbalu nekončí. Po výprasku seniorského národního týmu v Gruzii si odnesl debakl 0:5 v Dánsku i výběr do 21 let a jeho šance na postup na Euro na Slovensku se posunuly do oblasti teorie. Na stadionu ve Vejle sice Češi v půli drželi ještě přijatelné jednogólové manko, po změně stran ovšem inkasovali ještě čtyřikrát, a připsali si tak vůbec nejvyšší porážku v samostatné historii.

Lvíčatům sice páteční duel na hřišti Litvy herně příliš nevyšel, nakonec si z něj ovšem díky pozdnímu gólu Václava Sejka odnesla veledůležitou výhru 2:1 a s ní také obnovení naděje na postup na blížící se Euro konaném na Slovensku. Nyní ale čekal svěřence Jana Suchopárka o stupeň těžší kalibr. I proti lídrovi skupiny z Dánska ovšem museli jednoznačně cílit na tři body.

Byli to nicméně domácí hráči v červeném, kteří odstartovali duel s míčem pevně ve své moci a svého soupeře k němu příliš nepouštěli. To se změnilo až zhruba po čtvrthodině hry, kdy Adam Karabec vysunul přihrávkou nabíhajícího Kryštofa Daňka, a ten pohotovou křižnou ranou přinutil čerstvou posilu Chelsea Filipa Jörgensena k pohotovému zákroku. Dánská územní převaha přece jen vedla k vedoucímu gólu, Martin Suchomel odvrátil centr za pokutové území k dobíhajícímu Williamu Bovingovi, a ten volejem k tyči překonal Antonína Kinského. O chvíli později mohlo být pro české barvy ještě hůře, přímý kop Antona Gaaeiho z těžkého úhlu ale skončil na břevně Kinského branky. Ještě před odchodem do šaten mohl v upršeném Vejle srovnat Sejk, po náběhu za obranu však trefil jen zasahujícího Jörgensena.

Pokud se úvodní dějství navzdory nepříznivému výsledku pro Lvíčata dalo označit za vyrovnané, po změně stran už na trávníku vládli pouze domácí. Gaaei svůj průnik středem hřiště vyšperkoval přihrávkou do strany na volného Miku Bieretha, a ten i díky teči obránce přeloboval Kinského. Gólman Slavie o chvíli později nesmyslně srazil ve vápně jednoho z protihráčů a Oliver Sörensen z nařízené penalty zvýšil už na 3:0. Zmar českého týmu ještě více demonstrovala situace, která nastala po hodině hry. Po sražené střele se balonu zmocnil Mathias Kvistgaarden, z první jej předložil nikým nehlídanému Thomasi Kristensenovi, jenž zasadil hráčům v bílém další ránu. Poslední hřebíček do rakve pak zasadil sám Kvistgaarden, jenž dorážkou do prázdné branky završil nepopulárního "búra".

Šance Čechů na postup je tak v tuto chvíli mizivá. Na vedoucí Dány ztrácejí šest bodů, a i když Češi odehrají ještě dva zápasy oproti jednomu dánskému, kvůli horší bilanci vzájemných zápasů už jej předstihnout nemohou. Češi jsou navíc v tabulce až čtvrtí za dvojicí Island - Wales, která v tuto chvíli proti sobě hraje další duel skupiny.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (342)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele