play off - o 3. místo
08.07.2006 21:00 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

SCHWEINSTEIGER ZAŘÍDIL NĚMECKÝ BRONZ

V utkáních o bronz na mistrovství světa padá hodně branek, průměrně těsně pod čtyři a ani letošní souboj mezi Německem a Portugalskem nezůstal pozadu - domácí zvítězili 3:1. Nejvýraznější postavou byl Bastian Schweinsteiger, dal dva góly a třetí připravil přímým kopem, který si do vlastní branky srazil Petit.

Německý tým poprvé na turnaji vážně poznamenala zranění, vypadli hned tři hráči základní sestavy a další dva náhradníci. Mertesackera měl původně nahradit Robert Huth, ale i on se na poslední chvíli zranil a vedle Metzeldera nastoupil Jens Nowotny, místo Friedricha se na pravý kraj posunul Lahm a jeho místo zaujal mladík Marcell Jansen. V záloze pak chyběli zranění Ballack a Borowski, po boku Schneidera a Fringse nastoupili Kehl a Schweinsteiger. K další změně došlo v bráně - Jens Lehmann nabídl šanci zachytat si na mistrovství Oliveru Kahnovi, který i navlékl kapitánskou pásku.

V Portugalském týmu také chyběli dva obránci, zraněný Miguel a vykartovaný Carvalho, nahradili je Paulo Ferreira a Ricardo Costa. Od začátku nastoupil také Simao Sabrosa, na lavičce zůstal zřejmě lehce zraněný loučící se kapitán Luis Figo. Pásku předal Paulotovi, opět osamocenému na hrotu.

První poločas nabídl poměrně vyrovnaný souboj, bohužel však bez většího množství šancí. Němci poprvé zahrozili ve čtvrté minutě, po přímém kopu z pravé strany a sražené Kloseho hlavičce se ke střele dostal Sebastien Kehl, míč však po lehké teči těsně minul branku.

Jediná šance první půle, která by se dala označit jako gólová, se zrodila v 15. minutě na druhé straně. Simao pěkně vysunul Pauletu, útočník francouzského PSG postupoval sám na Kahna, ten však jeho pokus o obstřelení vystihl a se slabou střelou si poradil.

Ve 20. minutě zkoušel vyběhnutého trochu Ricarda překvapit a přehodit Kehl, portugalský gólman stačil couvnout a míč přizvednout. Němci hrozili z přímých kopů, kterých jim japonský sudí Kamikawa zapískal kolem šestnáctky celkem pět. Nejnebezpečnější byl hned ten první asi metr za vápnem, po krátkém rozehrání od spoluhráčů vypustil dělovku levačkou Podolski a Ricardo s ní měl plné ruce práce.

Portugalci se do přestávky vážněji připomněli už jen dvakrát, ve 31. minutě to po pěkné přihrávce Simaa zkoušel z otočky Deco a minul pravý horní růžek, pět minut nato Decův roh prolétl celým malým vápnem, Simaově hlavě chyběly k míči centimetry.

Až ve druhé půli se začaly dít zajímavé věci. Nejprve si slovo vzali Portugalci, z přímého kopu pálil Simao a i on, stejně jako Němci v několika případech v prvním poločase přestřelil, krátce poté Ronaldo vyslal Pauletu, ten se zasekávačkou zbavil Metzeldera, ale vystřelil jen slabě přímo do rukou připraveného Kahna. Pak už začali úřadovat domácí.

Němci šli úspěchu naproti důrazněji než jejich soupeř a v 56. minutě se dočkali. Od postranní čáry se přes dva bránící hráče uvolnil Bastian Schweinsteiger, vypálil sice z uctivé vzdálenosti, Ricardo však prudkou ránu pravděpodobně podcenil míč mu kolem ruky prolétl do sítě - 1:0. Němci byli při chuti, po Kloseho centru poslal pěkný volej těsně nad branku Lahm, v 62. minutě už to ale bylo 2:0. K přímému kopu ze slušného úhlu se postavil Schweinsteiger, poslal před branku prudký přízemní centr a nešťastník Petit, který o přestávce nahradil Costinhu, srazil míč mířící do zámezí za Ricardova záda.

Euforii na stuttgartském stadiónu málem minutu nato trochu zchladil Deco, ale proti jeho ráně skvěle reflexivně zasáhl Kahn a podruhé v utkání si mohl vychutnat skandování svého jména. Portugalci se sice nevzdávali, podruhé na turnaji se na hřišti objevil útočník Nuno Gomes místo obránce Valenteho a čtvrt hodiny před koncem naposledy ve své reprezentační kariéře na hřiště vyběhl Luis Figo, ale Němci své vedení bez větších potíží hlídali.

A nejen to. V 78. minutě sice pálil Ronaldo, ale opět zasáhl Kahn a hned vzápětí jeho protějšek Ricardo potřetí lovil míč ze sítě. Kdo jiný než Bastian Schweinsteiger krásně vypálil zpoza vápna a tentokrát měl portugalský gólman svědomí čisté, proti umístěné střele neměl nárok.

Závěr už Němci vypustili a dovolili Portugalsku zkorigovat. Oliver Kahn byl sice nejprve proti, Metzelderova hlavička na vlastní branku jej trefila do nohy a proti Ronaldově jedovaté ráně z přímého kopu dokázal zasáhnout, v 88. minutě už však neměl šanci. Figo poslal krásný centr z pravé strany a Nuno Gomes efektní rybičkou upravil na konečných 3:1 z pohledu domácích.

Podle statistik sice byl zápas víceméně vyrovnaný, s mírnou převahou na straně Portugalska (střely na branku 8:5, 57% držení míče), ze zaslouženého vítězství a zisku bronzových medailí se však nakonec radují domácí Němci. Z jejich strany to byl povedený šampionát, nepovedlo se jim vlastně jen pár minut v utkání s Itálií. I to ale stačilo na to, aby výš, než na třetí místo nedosáhli. Portugalci sice budou zklamaní, ale i pro ně je čtvrté místo velkým úspěchem.

Autor: Petr Starý

Komentáře (46)

Přidat komentář
antimadrista

Portugalsko si 3.místo zaslouží. Portugal !

Reagovat
Shevchenko

3:0 (Ballack,Podolski,Asamoah)

Reagovat
smazaný uživatel

Němci budou dost oslabený, takže věřím, že to Portugalci dotáhnou k bronzovým medailím.. VIVA PORTUGAL!

Reagovat
smazaný uživatel

Ballack prý hrát nebude...

Reagovat
HOST*

Fůj Portugalsko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*Headhunter

zlatou Niké? :)

Reagovat
Shevchenko

Tak bude Mertresacker hrát nebo ne? Máte tam napsané, že má bolavou patu a hrát určitě nebude, ale vzákladní sestavě je. V kterém případě jste mysleli Metzeldera?

Reagovat
smazaný uživatel

Hrát bude Metzelder, PJ asi zase nasával

Reagovat
PJ

Hmm to je tak, když tu sestavu odněkud kopíruju a nekontroluju...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fuck Portugal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Fuck Deutschland

Reagovat
smazaný uživatel

Über alles. Do toho mí skoro krajané

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Milan který? Baroš?

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

no,tak nechcem nijak podcenovat Portugalcov ale myslim si, ze toto bude jasny match pre domacih

Reagovat
PJ

Co to tam ten ten Ronaldo předvádí? Vystřídejte ho, ať se nemusim stydět...

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle hraje celé MS a někteří ho dokonce dávají do svého all-star týmu

Reagovat
HOST*Mára

jak padal a přitom se díval na rozhodčího to bylo dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

...j..to byla dobra komedie.....ale ten kontakt tam urcite citil jinak by neapdal

Reagovat
smazaný uživatel

Je to vůl, šíleně to degraduje jeho výkon.. Kdyby tak nepadal a nedělal kolem toho ještě takový komedie, tak by podle mě byl u fanoušků jeden z nejoblíbenějších hráčů, ale takhle je na tom přesně opačně..V Anglii by ho vypískali, tak se to v něm asi hromadí a pak všechnu simulaci předvede na MS..

Reagovat
HOST*Formic

JJ Souhlasim

Reagovat
HOST*Formic

Ale jinak je to fakt borec

Reagovat
PJ

Tak teď ne že by si pro ten faul do vápna nešel, to určitě jo, ale na druhou stranu mimo vápno se takovýhle střety běžně pískaji... Holt si za to může sám, jemu tohle nikdy nikdo nepískne...

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimave bylo, ze kdyz ke konci prestal simulovat, tak vyslal 3 nebezpecny strely..

Reagovat
Shevchenko

Schweinsteiger Ronaldo Petit

Reagovat
smazaný uživatel

Schweinsteiger

C.Ronaldo

Deco

Reagovat
smazaný uživatel

Schweinsteiger

Deco:

C.Ronaldo:

Reagovat
smazaný uživatel

Deco byl z POrtugalců jasně nejlepší..

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně

Reagovat
smazaný uživatel

Som rad, ze si to potvrdil

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam viděl asi 8 zkažených akcí + docela velkou neochotu bránit (hlavně od příchodu Gomese), jinak ok

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ci tak to stacilo na najlepsieho hraca Portugalcov

Reagovat
smazaný uživatel

... a že tam byla ale velká konkurence

Reagovat
smazaný uživatel

ak . . . potom by mohol byt nadpozemsky

Reagovat
smazaný uživatel

tak docela dobry fotbalik,,padli pekne goly,,akoze Bastian Schweinsteiger fakt respect,to sa stane raz za zivot ze to v jednom zapase tak pada..chudak Ricardo sa ani nechytil lopty ale furt ju tahal zo siete.

Portugalci tam njaku snahu mali,ale velmi slabe,bezzube,som rad ze sudcovska trojia (ktora inac piskala perfektne) neskakala na to trapne Portugalske padanie-hlavne C.Ronaldo.fakt trapas..

striedajuci hraci zaistli cestny gol,,ehm,este aby som nezabudol,,Oli Kahn chytal docela solidne,,za ten gol nemohol.

Reagovat
smazaný uživatel

www.efotbal.cz/portal/index.php?page=clanek&clanek=6869

Reagovat
smazaný uživatel

Na jaře se vyjádřil, že by nejraději hrál v Barce, ale když o něj nemáme zájem, tak to změnil na Real..Můj názor je takový, že ho Calderón bude muset koupit, aby "zamaskoval" nepodařené nákupy Robbena, Kaká a Fabregase..

Reagovat
smazaný uživatel

To mi v mnohém připomíná případ Ronaldinha.

Chtěl do MU, který pak neměl zájem (nebo peníze?), tak to změnil na Barcelonu.

A Laporta ho musel koupit, aby "zamaskoval" nepodařené nákupy Beckhama a Henryho.

Já jsem si říkal, že už to tu někdy bylo

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, je to hodně podobné.. Man Utd zájem měl, ale na poslední chvíli z nepochopitelných důvodů snížil nabídku a Laporta toho rychle využil..No Laporta, spíš Rosell..U vás to teď nebude jiné, jsem zvědavý, koho přivede Calderón..Ronalda se ovšem Man Utd nebude chtít vzdát tak lacino, pže za něj nemají náhradu( jedině, že by přišel Ribery, o kterém se na jaře dost diskutovalo)..Fabregas se vyjádřil, že zůstane v Arsenalu, který ho nechce pustit..

Reagovat
smazaný uživatel

Já o Cescovi četl něco jiného

A raději Ribéryho než Ronalda.

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo videt, ze Portugalci neumej hrat dopredu, poprvy na MS prohravali a nedokazali poradne zautocit a skorovat, podarilo se jim to az kdyz Nemci polevili.. K Ronaldovi tezko neco dodavat, jinak ten prvni gol me pripadal trochu divnej, i kdyz mic trochu zaplaval, nebyla to chyba Ricarda?

Jinak s vysledkem sem spokojenej, bo sem fandil SRN..

Reagovat
HOST*Oliver

Figo!Figo!Luis Figo je žijící fotbalová legenda!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele