play off - čtvrtfinále
14.06.2015 03:00 CET
0 : 0
3:1 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Brazílie "20" - Portugalsko "20" 1:0p

Sám Rogério Micale, kouč brazilských juniorů, po závěrečném hvizdu uznal, že si jeho svěřenci postoupit nezasloužili. Portugalci byli prý na hřišti lepším týmem. Jenže co naplat, hraje se zkrátka na góly, a když ani jeden ze soupeřů nedokázal skórovat ze hry, musely rozhodovat penalty. A v těch jsou Brazilci na turnaji zkrátka jedničky.

Už osmifinále proti Uruguayi totiž nabídlo stejný příběh - tedy remízu 0:0 i po prodloužení a následný brazilský postup přes pokutové kopy. Tehdy ale Kanárci utkání dominovali, zatímco dnes tomu bylo přesně naopak. Micaleho protějšek Hélio Sousa sice postavit defenzivnější systém, než bylo o Portugalska dosud obvyklé, výsledkem však byl festival zahozených šancí a velké brazilské štěstí.

Od samého úvodu měl evropský výběr herně navrch; první šanci zaznamenal už po dvou minutách, kdy Joao Nunes donutil gólmana Jeana k "zahřívacímu" zákroku. O chvíli později Gelson Martins hlavou trestuhodně minul po vynikajícím pasu Ronyho Lopese. Tentýž hráč na sebe upozornil znovu po čtvrthodině hry, tentokrát přesným centrem na Andrého Silvu; portugalský útočník však nepochopitelně hlavičkoval mimo, přestože se dokázal uvolnit na malém vápně.

Až po této úvodní smršti se Brazilci trochu zkonsolidovali a ve 22. minutě dokonce dopravili míč do sítě; hlavička kapitána Danila však nebyla uznána pro útočný faul. Po změně stran pak zápas rychle ztratil tempo a očekávaný šlágr dvou z největších favoritů turnaje začal rychle nudit. Těch pár šancí, které trochu rozvířily ospalou atmosféru, měli na svědomí opět Portugalci - konkrétně tedy Martins, hrdina osmifinále s Novým Zélandem. Ani jeho střela z úhlu, ani další pas na Silvu však k úspěchu nevedly.

Šest minut před koncem potom Portugalsko zahodilo svoji vůbec největší příležitost: Silvův chytrý pas do vápna zpracoval Lopes, skvěle se uvolnil a levačkou napřáhl k nebezpečné střele. Za Jeanem však zazvonila tyč. V tomtéž tempu se pokračovalo i v prodloužení: Lopes nezvládl zakončení po Guzzově pasu a spálil další tutovku, totéž v bleděmodrém se pak povedlo i Martinsovi.

Musely tak rozhodovat penalty - a stejně jako v zápase samotném, také v rozstřelu jsme byli svědky v podstatě jednoduchého scénáře. Zakončení Portugalců bylo stejně mizerné i z bílého puntíku. Brazilec Lucao přitom zaváhal jako první, leč následné zahozené 'desítky' Andrého Silvy, Nuna Santose a Guzza (který se neúspěšně pokoušel o panenkovský dloubák) rozhodly o tom, že do semifinále proti Senegalu postupuje Brazílie.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele