play off - osmifinále
11.06.2015 09:30 CET
0 : 0
5:4 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Brazílie "20" - Uruguay "20" 1:0p

Mladým Uruguaycům zkrátka penalty nejsou souzeny - před dvěma lety v rozstřelu přišli o zlaté medaile, tentokrát ze stejného důvodu končí už v osmifinále. Nad jejich síly byla Brazílie, která po bezbrankové remíze udržela pevnější nervy a postupuje po penaltové výhře 5:4..

Výsledek je nicméně nakonec zasloužený, neboť Seleção bylo v zápase lepším týmem a mělo mnohem více šancí, zatímco Uruguayci se soustředili spíše na pozorný obranný blok a houfně stahovali hráče za míč pokaždé, když cítili nebezpečí. Penaltové rozuzlení tak mělo vyhovovat spíše jim, nicméně ze všech deseti střelců nakonec selhal pouze Rodrigo Amaral, kdežto Brazilci své kopy proměnili do posledního (a mohou se těšit lusofonní derby s Portugalskem).

Oba týmy nastoupily k zápasu energicky a odhodlaně, což zpočátku vedlo zejména k intenzivním bitvám mezi oběma vápny. Za Uruguay hrozil nejvíce Gaston Pereiro, který také vymyslel první šanci pro Jaime Báeze; gólman Jean však odolal. Také další jeho pas na Franka Acostu skončil včasným zásahem brazilského strážce.

Jeanův kolega Gastón Guruceaga se předvedl ve slabším světle, když pustil mezi prsty Judivanovu chytatelnou střelu; míč se kutálel do brány, Guruceaga však nakonec svoji chybu dokázal se štěstím napravit. S postupem času se utkání více otevřelo, a to byla také chvíle, kdy na hřišti začali dominovat Kanárci.

Krátce po změně stran zahodili velké šance Judivan s Boschillou; nebýt kombinovaného zásahu Guruceagy s Diegem Poyetem, mohla Brazílie po nepřehledné situaci vést. Neuspěli ani Gabriel Jesús s Danilem, přičemž zejména druhý jmenovaný si mohl trhat vlasy - centr Guilhermeho totiž k němu propadl až na malé vápno, on ale z bezprostřední blízkosti pálil volejem mimo.

Danilo následně dokonce orazítkoval břevno; to už se hrálo prakticky jen na jednu bránu. Uruguayci ale bránili skvěle a dotáhli zápas až do prodloužení, ba dokonce mohli i zvítězit, kdyby Nahitan Nández udržel v nastavení chladnější hlavu. Poměr střel po základní hrací době? 25 ku pěti ve prospěch Kanárků.

V prodloužení pak zahodil další šanci smolař Danilo, opět z voleje a opět nepochopitelně mimo. Andreas Pereira sice prostor mezi tyčemi trefil, Guruceaga se ale tentokrát vytáhl - a tak musely rozhodovat penalty. Ani jeden z gólmanů žádnou nechytil, Amaralova střela vedle tak nakonec k rozhodnutí stačila. Rozhodující desítku proměnil Gabriel Jesús.

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele