play off - semifinále
17.06.2015 09:30 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Afrika je bez finalisty, o zlato si na MS „20“ zahraje Srbsko

Senegal jednoznačně nestačil na Brazílii, vlajku černého kontinentu pak nedokázali udržet ani fotbalisté Mali. Druhým finalistou mistrovství světa do 20 let jsou Srbové, kteří dokázali soupeře udolat 2:1 v prodloužení. Hrdinou zápasu se stal teprve osmnáctiletý Andrija Živković, který první gól dal a před druhým skvěle rozehrál rohový kop.

Budoucí hvězda srbského fotbalu a křídelník Partizanu Bělěhrad se prosadil už ve čtvrté minutě, a udal tak utkání jasný spád. Živković dostal od Maksimoviće úžasný balón za obranu, který ještě Coulibaly smolně tečoval přímo před jeho nohy. Hbitý mladík se ve stoprocentní příležitosti nemýlil a otevřel skóre přesnou střelou k tyči.

Obránce Mali své zaváhání napravil za dalších deset minut, kdy pálil do odkryté brány Milinković-Savić, přičemž Coulibaly zachránil svůj tým od pohromy. Další obrovské šance měli srbští Mandić a Velijković, kteří urazili fotbalového boha, za což je brzy stihl krutý trest.

V devětatřicáté minutě napřáhl zpoza šestnáctky Youssouf Koné, nachytal brankáře Srbů nepřipraveného a vystřelil Mali naději na finále. Balkáncům mohlo být za tři minuty ještě hůře, Rajkovíc ale tentokrát zasáhl dokonale a Diarrovu prudkou ránu z hranice vápna vyrazil nad břevno.

Ve druhém dějství už tolik gólových příležitostí k vidění nebylo, především Srbové byli po vyrovnání dost opaření a útočnou smršť nezopakovali. Jejich jediná šance však stála za to. Gajić skákavý míč letící z vápna soupeře umě zpracoval, přehodil si vybíhajícího Malijce a ze vzduchu vypálil přesně k tyči. Bohužel pro Srby až příliš přesně, takže se míč odrazil zpátky do hřiště.

V té chvíli Srbové opět děkovali kapitánovi v brance, jelikož Rajković krátce před Gajićovou parádou vychytal Gbakleho samostatný nájezd. Rozhodlo se proto až v prodloužení, které pro sebe Srbsko strhlo po rohovém kopu. Živkovićův centr hlavičkou přiklepl Veljković a jelikož byl Ivan Saponjić v malém vápně trestuhodně sám, mohl míč usměrnit do sítě.

V závěru už hrálo Mali vabank, posledních deset minut navíc dohrávalo v oslabení bez vyloučeného Koného. Srbové měli obrovské množství příležitostí, tu největší spálil střelec vítězného gólu Saponjić, který z pěti metrů nepochopitelně minul branku. Jen o minutu předtím přitom s podobné pozice Milošević rozezněl břevno.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Srbský film.

Reagovat
elChe

nedalo se na to čumět...nuda a následná neschopnost v zakončení...

Reagovat
smazaný uživatel

Bravo orlici!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je více Evropa ve finále, než že Afrika není ve finále?

Reagovat
smazaný uživatel

tipoval jsem to na fantomase no

Reagovat
fantomas

Tady de samozřejmě o to, že Afrika měla dva semifinalisty a oba nepochodili. Evropa a JA měli po jednom.

Reagovat
smazaný uživatel

ok, takhle řečený to dává smysl

Reagovat
Pokahontas

To jsem zvědavej,jak dlouho se Partizanu podaří Živkoviče udržet.Dávám tomu tak rok,maximálně dva...

Kolikátý už to bude takový případ?...Kdyby se podařilo podobné talenty jen z posledních pár let(Markovič,Mitrovič,Jovetič,Jojič... atd.) udržet či snad dostat zpátky(OK,to je fantasmagorie),tak by Crno-beli nejenže museli hrát pravidelně v LM,ale patrně i být v reálné hře o postup ze skupiny.

Jediným řešením tohoto ,,fotbalového kolonialismu" jsou co nejpřísnější kvóty pro cizince,alespoň v evropských pohárech(a žádné takové podvody jako dvojí občanství,účelová naturalizace apod.)-pak by se mohly všechny ty Arsenály,Liverpooly,Mancityjové,Chelseaje,Péesžetka apod. jít se svejma miliardama vycpat,protože by si za ně zkrátka efektivně nemohli téměř nikoho koupit(čti:rabovat kádry týmů z méně bohatých zemí) a musely by se spoléhat na domácí odchovance,jako to dělá většina zemí Evropy.

To by se to pak tak snadno nemachrovalo,když by se nebylo možné chlubit cizím peřím...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele