Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina G, 10. kolo
16.11.2021 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Kerem Aktürkoglu (© AFP)

Turecko otočilo duel v Černé Hoře a zahraje si baráž

Reprezentanti Turecka zvládli svůj závěrečný duel skupiny G a po velkém boji nakonec udolali nevyzpytatelnou Černou Horu po výsledku 2:1. V úterním utkání sice velmi brzy prohrávali, ovšem ještě do přestávky srovnali stav a přesně po hodině hry rozhodli o svém úspěchu. Se ziskem jednadvaceti bodů tak obsadili druhou pozici a proklouzli do březnové baráže. Mezi šestku nenasazených se těsně nevešli a začínat tak budou venku.

Svěřenci německého trenéra Stefana Kuntze zaostali za vítězným Nizozemskem a o dva body a druhé Norsko za sebou nechali o body tři. V redukovaném pořadí dvanácti účastníků baráže obsadili sedmou příčku s patnácti body a to jen vinou horšího skóre. Podstatná výhoda jim proto unikla o malý kousek. Černohorci po minulé překvapivé remíze s Nizozemskem (2:2) nyní nepřekvapili a skončili čtvrtí s dvanácti body.

Přitom tento zápas pro ně začal naprosto fantasticky, když Fatos Bećiraj ani ne po třech odehraných minutách převzal vynikající přihrávku od Saviče a pohotovou střelou z dvanácti metrů zamířil přímo do levého spodního růžku. Hosté mohli okamžitě odpovědět zásluhou Dervişoğlua, ale jeho tvrdou ránu z levé strany tečoval bránící Tomaševič o několik decimetrů nad břevno. Po osmi odehraných minutách naopak mohl být rozdíl ve skóre dvougólový.

Po dalším domácím protiútoku nebezpečně zakončoval Osmajič, jenže protější konstrukci těsně minul. Mírný favorit tohoto utkání srovnal krok přesně v polovině úvodního dějství. Z pravého rohu pokutového území totiž odcentroval Ömür a za defenzívou protivníka našel zapomenutého Kerema Aktürkoğlua, jenž po úvodním obtížném zpracování přeci jen rozvlnil síť akrobatickým zakončením.

Necelých pět minut před přestávkou si aktivní Osmajič při samostatném úniku vylámal zuby na brankáři Çakırovi, v poslední minutě první půle naopak předvedl perfektní zákrok gólman Šarkič proti zkušenému Buraku Yilmazovi. Začátek druhého poločasu opět patřil Černohorcům, nicméně ti po nebezpečné dělovce Vujačiće z hranice šestnáctky ztracený náskok zpět nezískali.

Rozhodující moment se zrodil v 60. minutě. Teprve dvacetiletý záložník nizozemského Feyenoordu Orkun Kökçü převzal balón od Çalhanoğlua a krásnou střelou z pětadvaceti metrů překonal Šarkiče s pomocí vzdálenější tyče. Domácí strážce si sice na míč sáhl, ale v cestě do branky mu zabránit nedokázal. Ve zbývajícím průběhu se ještě jednou vytáhl Šarkič proti razantní hlavičce Söyüncüa, další gólová příležitost však k vidění již nebyla.

Autor: Viktor Sandev / soccerway.com, uefa.com, onlajny.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele