Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina E, 7. kolo
08.10.2021 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Jakub Pešek (© AFP)

Češi neudrželi vedení a s Walesem remizovali 2:2

Česká reprezentace si zkomplikovala boj o druhou příčku, když na domácí půdě v Edenu jenom remizovala 2:2 s Walesem. V ofenzivně laděném utkání neudržela vedení, které nabyla krátce po změně stran obrovskou hrubkou brankáře Warda. Wales si za svojí hru minimálně bod zasloužil, ba dokonce můžeme říci, že byl lepší.

Trenér Jaroslav Šilhavý vsadil v defenzívě na čtveřici Matějů, Čelůstka, Kalas, Novák, zatímco v ofenzívě se měli starat o rozruch Hložek, Pešek a Schick. Welšanům chyběl hvězdný Bale, ale to neznamenalo, že by jejich útok postrádal kvalitu. Trio Ramsey, Moore a James bylo zárukou velké síly a Češi to měli pocítit.

Sotva zápas začal a německý sudí Aytekin si okamžitě zjednal respekt udělením žluté karty Ramseymu. Po opatrnějším začátku se dostal ke slovu Schick, který moment ke střele sice prováhal, ale balón zvládl posunout na Hložka a jeho střela zaměstnala Warda. Welšané se po celý poločas soustředili na rychlé kontry a nutno říci, že v nich byli velmi nebezpeční. V prvním varování zůstal za obranou Čechů Moore, ovšem nebezpečí z toho ještě nebylo. O chvíli později zkoušel střelecké štěstí James, ale branku výrazně netrefil.

Češi útočili především přes Schicka, ale po jeho zablokované ráně hosté pelášili do přečíslení dva na jednoho a jen skvělý zákrok Vaclíka uchránil Šilhavého svěřence před inkasovanou brankou. Welšanům kontry vycházely a poté, co ránu Schicka opět zablokovala obrana, přišel rychlý protiútok, který už vyústil v první gól. Naneštěstí pro Čechy ještě brankář Vaclík v kritický moment podklouzl a Ramseymu se tím odkryla celá branka - 1:0 pro Wales.

Eden utichl, ovšem ne na dlouho, protože odpověď Čechů byla bleskurychlá. Hložek zrychlil akci pasem z první za obranu, Novákovu střelu na zadní tyč brankář Ward vyrazil před Peška a ani jemu nedělalo problém trefit odkrytou branku - 1:1. Pešek si mohl reprezentační start ještě více osladit a jeho centr, který se stáčel na branku, do sítě nezapadl.

Žádný z trenérů nevyužil o přestávce střídání a na trávník v Edenu vyběhly totožné jedenáctky. A tentokrát lépe začali Češi, kteří ve 49. minutě dokonali obrat. Pravda, bylo to hlavně zásluhou Walesu, protože Ramseyho malou domů brankář Ward nezpracoval a obrovskou hrubkou posadil domácí tým do sedla. Prakticky stejnou hrubku vytvořil brankář Kolář v zápase předkola Ligy mistrů mezi Ferencvárosem a Slavií.

Wales okamžitě přidal a výsledkem byla nedůrazná hlavička Moora. Češi se pak zatáhli do pasivity a to byla chyba. V 69. minutě dostal přihrávku na ofsajdovou hranici James a balón uklidil k tyči za Vaclíkova záda. Sudí Aytekin si ještě nechal vstřelenou branku potvrdit videem. Wales získal převahu a zvláště příchod Wilsona ofenzívu hodně rozhýbal. Záložník anglického Fulhamu měl dvě dobré příležitosti a zatímco tu první mu vychytal Vaclík, ve druhé už český brankář jen vytlačoval očima.

Jaroslav Šilhavý nepochopitelně nestřídal a Češi se dál bránili. Z malého vána hlavičkoval Moore a Ramsey u tyčky balón nestihl. Teprve po této gólovce přišli do hry Vydra se Sadílkem a druhý jmenovaný hned dvěma zablokovanými střelami zase oživil domácí publikum. Prostřelit defenzivní hradbu se nepodařilo ani Schickovi a posléze Královi.

Hra nahoru dolů se musela divákům líbit a v 81. minutě "zadrbal" slušnou příležitost James a na druhé straně zase Sadílek. Trenér Šilhavý poslal na poslední minuty i útočníka Kuchtu, jenomže ani jeho příchod už změny skóre neznamenal.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (582)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele