Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina J, 5. kolo
05.09.2021 20:45 CET
6 : 0
(4:0)

Reportáž

Serge Gnabry (© AFP)

Německo deklasovalo Arménii 6:0 a ujalo se vedení ve skupině

Jestli mnozí fanoušci "Nationalelf" litovali hubené výhry nad Lichtenštejnskem, proti Arménii si vše vynahradili. Šlágr skupiny o průběžné první místo skončil ve Stuttgartu jednoznačným vítězstvím Německa 6:0. Hotovo bylo už po prvním poločase, to nešťastného Jurčenka překonali dvakrát Serge Gnabry, pro něhož to byl speciální večer, dále Marco Reus a Timo Werner. Ve druhém poločase Německo navýšilo skóre prostřednictvím Jonase Hofmanna a Karima Adeyemiho. Pro Arménii jde o první porážku ve skupině, která jí odsouvá na průběžnou druhou příčku.

Nový trenér Německa Hans-Dieter Flick neponechal nic náhodě a od začátku vsadil na nejsilnější jedenáctku i s Manuelem Neuerem v bráně. Nechyběla ani největší hvězda hostí, záložník AS Řím Henrik Mchitarjan. Arménie cestovala do Stuttgartu jako vedoucí tým skupiny, který ještě neprohrál.

Dalo se očekávat, že Německo začne hodně aktivně a Arménie se bude jenom bránit. Byli to ale hosté, kteří vyslali jeden z prvních nebezpečných pokusů na branku. Mchitarjan se opřel do balónu a branku přestřelil. Němci pochopili, že si budou muset hlídat zadní vrátka, a protože nejlepší obranou je útok, spustili kanonádu. V 7. minutě Goretzka šikovně z první posunul balón Gnabrymu, který nebyl v ofsajdovém postavení a nekompromisní střelou pod břevno poslal Německo do vedení. Pro Gnabryho to byl zvláštní večer, protože ve Stuttgartu se narodil a z místního VfB přestupoval do Arsenalu. Nebyla to jediná branka útočníka Bayernu Mnichov. V 16. minutě byl opět na své straně, když k němu dolétl balón skrze malé vápno a i tahle rána skončila v síti.

Německo svého soupeře drtilo a několikrát velice nebezpečně pálil Sané. Další hvězda Bayernu opřela svoji střelu o břevno. Ve 36. minutě už vedli Flickovi svěřenci o tři góly. Gnabryho centr sklepl Werner a Reus propálil Jurčenka potřetí. Domácí Arménii vůbec nešetřili a ještě v prvním poločase dostal výsledek podobu debaklu. Ve 45. minutě sklepl další krásný pas za obranu Goretzka a útočník Chelsea Werner už zblízka trefil cíl.

Nikdo už o vítězství Německa nepochyboval a stále zbývalo odehrát celý druhý poločas. Arménci do něho poslali čerstvé síly - Uda s Gelojanem, ale tempo udávali nadále domácí. V 53. minutě se opřel do balonu i Jonas Hofmann a Jurčenko na balón k tyči nedosáhl. Hosté by si jistě přáli předčasný konec, ale svůj kalich hořkosti si museli vypít do úplného dna. Tři minuty po Hofmannově gólu sahal po hattricku Gnabry, ovšem před brankou na balón těsně nedosáhl. Defenzíva Arménců byla neustále v pohotovosti, zatímco ofenzíva nebyla prakticky vůbec nebezpečná. Za celý zápas vlastně jen jednou vystřelila na branku.

Německo pak postupem času a vědomo si obrovského náskoku přeci jenom zvolnilo a ještě jednu branku si schovalo na nastavený čas. Střídající Karim Adeyemi nejprve krásně přepustil přihrávku na dalšího čerstvého hráče Wirtze, ten mu ji vrátil a Jurčenko byl znovu bez šance. Německo dosud vedoucí Arménii nekompromisně přejelo 6:0 a samo se ujalo prvního místa. Pro Arménii ještě není nic ztraceného, v tabulce zůstává na druhém místě o bod před Rumunskem a ve středu jí čeká cesta na Island. Německo se představí opět doma, tentokrát proti Rumunsku.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele