play off - finále
11.08.2012 16:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Mexiko překonalo i Brazílii a dokonalo svůj olympijský triumf

Favorizovaní Brazilci nestačili ve finále mužského olympijského fotbalového turnaje na jedno z největších překvapení Mexiko a znovu tak zůstávají pod stupínkem nejvyšším. Kanárci berou pouze stříbro, zatímco před čtyřmi lety se na jejich hlavách vyjímaly bronzové medaile.

Nabitá základní sestava Brazilců se stejně jako při semifinálovém klání s Korejskou republikou obešla bez služeb Hulka, jehož nahradil klubový spoluhráč z FC Porto, Alex Sandro. Naproti tomu na druhé straně byla jedna změna vynucená - Giovani dos Santos musel předčasně opustit trávník již při zápase s Japonskem a nakonec se ukázalo, že ho zranění podkolenní šlachy do finálového klání pod pěti kruhy nepustí.

Luis Fernando Tena si ovšem s absencí ofenzivního šikuly dokázal poradit a hra jeho oveček tímto výrazně neutrpěla. Naopak. Favorizovaní Kanárci se ještě nedokázali vzpamatovat z nástupu na trávník a už museli lovit balón ze sítě: Rafael v tísni odehrál kulatý nesmysl pouze na kopačky soupeře, zkušený Oribe Peralta se s ničím zbytečně nepáral a tvrdou přízemní střelou k bližší tyči překonal Gabriela - 0:1! Odpovědět mohl po dvaceti minutách Leandro Damião, tomu však rána nesedla podle představ a Corona tím pádem neměl příliš práce. Jinak se ovšem Brazilci vyloženě hledali...

Zřejmě i proto Mano Menezes neváhal a ještě před koncem prvního dějství poslal na scénu Hulka, kterému přepustil místo již zmíněný a především nevýrazný Alex Sandro. Tato změna se od samého začátku ukazovala jako správná, obávaný dělostřelec krátce po svém příchodu natáhl z velké dálky a "hostující" brankář se musel pořádně činit! Největší možnost na vyrovnání poté ve 41. minutě spálil Marcelo.

Po obrátce se až na výjimky hrálo po většinu času na jednu branku, pořadatelé příštích olympijských her se však stále ne a ne prosadit. Kanárci neměli proti zhuštěné obraně, jež obklopovala pokutové území ve dvou řadách na výběr a museli častokrát ustoupit od místy až strojové kombinace, která jindy byla na soupeře tak účinná. Tady ale úspěch neslavila.

Brazílie si přesto vypracovala zajímavé příležitosti a v obou případech u toho figuroval v hlavním obsazení Neymar, ovšem napoprvé střelou zpoza vápna branku vysoko přestřelil a potom nedokázal pro změnu usměrnit balón do prostoru branky ze záklonu. Narůstající tlak Kanárků ovšem zhatila další laciná hrubka v defenzivě, tentokráte v podání Thiaga Silvy, jenž "namazal" Fabiánovi, který se rázem hnal tváří v tvář na Gabriela, ten sice dělal, co mohl, ale útočník Guadalajary přesto namířil ránu do břevna brazilské svatyně!

Další situaci zachránil zvednutý praporek pomezního sudího, Peralta se užuž radoval ze svého druhého zápisu v utkání, ovšem zbytečně. Sedmdesátá druhá minuta přinesla do třetice příležitost pro hosty, byl to znovu Fabián, kdo se po rohovém kopu dostal k zakončení, odkrytou branku ale nenašel. Brazilci ovšem tak dlouho chodili se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo a nikým nehlídaný Peralta mohl po standardní situaci pohodlně zvýšit na 0:2. Mexičané přesto nadále tlačili na pilu... Na poslední chvíli však před Peraltou zasáhl Thiago Silva, jenž si tak alespoň částečně napravil předcházející zaváhání.

Závěrečné drama ovšem ani zdaleka nekončilo. Už v nastavení se k míči ve vápně dostal Hulk, přešel kolem Cháveze a následně nekompromisní ranou prostřelil Coronu - 1:2! Ve třetí nadstavbové minutě se střelec předchozí branky obsadil do role nahrávače a posadil kulatinu na hlavu Oscara, ten ovšem hlavičkoval jen vysoko nad břevno mexické svatyně.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (396)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele