13. kolo
12.11.2022 21:30 CET
1 : 4
(0:1)

Reportáž

Galeno (© AFP)

Porto před světovým šampionátem potvrdilo dobrou formu, Boavistě nadělilo čtyři góly

Fotbalisté FC Porto potvrdili tradici a už podesáté v řadě si odvážejí ze stadiónu městského rivala Boavisty všechny tři body. Hosté v nabité sestavě šli díky Marcanovu gólů těsně před poločasem do vedení, po změně stran přidali další tři góly, o čestný gól Boavisty se s výrazným přispěním brankáře Costy postaral Gorré.

Utkání mělo od úvodního hvizdu skvělou atmosféru a vysoké tempo. Už v 7. minutě se hnal Galeno na brankáře Bracali, ale veterán v bráně Boavisty obstál. O čtyři minuty později musel být ve střehu proti Taremiho střele z hranice pokutového území, která ale nakonec proplachtila těsně vedle brány.

Boavista se po pomalejším startu osmělila k několika útočným akcím, ale aktivnější byl jasně hostující celek. Přesto se po dobrém úvodu dlouho nemohl dostat do šance. Nakonec udeřil ve 41. minutě z rohového kopu. Centr na bližší tyč prodloužil na malé vápno Evanilson a stoper Marcano svým třetím ligovým gólem v šestém startu poslal "Draky" do vedení.

Po změně stran Boavista mohla doufat ve srovnání utkání a rozhodně měla lepší herní projev než v úvodní půli, ale v plánech trenéra Petita se v 57. minutě objevila velká trhlina. Galeno uprchl na levém křídle Cannonovi, který jej dokázal zastavit pouze za cenu faulu, po kterém viděl druhou žlutou kartu a hřiště opustil předčasně.

Od tohoto momentu už byli hosté dominantním týmem na hřišti a svou převahu také rychle potvrdili. V 64. minutě začal obloučkem do pokutového území krásnou akci Otávio, jehož centr sklepl Taremi přímo před Eustáquia, který krásnou střelou z voleje nedal Bracalimu šanci.

I v oslabení mohl v 76. minutě utkání zdramatizovat Boženík, který se z 25 metrů napřáhl ke střele a orazítkoval pravou tyč za Diogo Costou. Tato část brankové konstrukce ještě hrála v utkání svou roli.

Než se ale znovu dostala do akce, tak se síť opět třepala na druhé straně. Eustáquio zrychlil hru ve středu hřiště a Otávio obloučkem za obranu vyzval k úniku Galena, který jeho nabídkou nepohrdl a přidal třetí gól svého týmu.

Přestože Boavista hrála v oslabení a její šance alespoň na bod byly mizivé, nechtěla se s derby rozloučit bez vstřelené branky. O tu se nakonec v první minutě nastavení postaral střídající Gorré, který z přímého kopu mířil po vzoru Boženíka do levé tyče, od které se ovšem míč odrazil do zad padajícího Costy, který se tak sám nešťastně připravil o nulu.

Drobná radost domácích hráčů nakonec nevydržela ani minutu. Obrana totiž po rozehrávce úplně zaspala a opět jí utekl Galeno, který nezopakoval zaváhání z úvodu zápasu a potvrdil jednoznačnou výhru Porta v městském derby nad Boavistou.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele