14. kolo
18.12.2023 21:15 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Viktor Gyökeres (© AFP)

Sporting po více než pěti letech porazil v lize Porto a osamostatnil se na čele ligy

Sporting CP prolomil prokletí posledních let a porazil v důležitém ligovém utkání FC Porto 2:0. Výhru domácích nastartoval v úvodu zápasu švédský kanonýr Gyökeres, po změně stran a vyloučení hostujícího kapitána Pepeho přidal druhou trefu Pedro Gonçalves.

Utkání, které mělo rozhodnout o tom, kdo bude před vánočními svátky na čele tabulky, zahájili mnohem lépe a aktivněji domácí. Už v 11. minutě se po kratším tlaku zbavil Gyökeres v pokutovém území kličkou Pepeho a střelou na bližší tyč překonal Dioga Costu.

Po vstřeleném gólu se Sporting nijak nezatáhl a pokračoval v aktivní hře. Velkým šancím se však první poločas od vstřeleného gólu vyhýbal až do svého konce. Ve 44. minutě nastartoval z vlastní poloviny protiútok po levém křídle stoper Quaresma, který prudkým centrem našel Gyökerese, a ten rybičkou navýšil vedení domácích. Bohužel pro domáucí našel videorozhodčí při Quaresmově úniku sporný nedovolený zákrok na Mária, který nakonec hlavní sudí Almeida po kontrole potvrdil a svým přísným rozhodnutí gól Sportingu odebral. To mohlo "Lvy" v závěru prvního poločasu velmi mrzet, ale proti Galenově hlavičce vytáhl Adán skvělý zákrok.

Živelná rivalita současných kádrů Sportingu a Porta už se pár let táhne a výjimkou nebyl ani tento zápas. Už v prvním poločase byla hra kvůli tvrdým zákrokům hodně rozkouskována a podobným způsobem se pokračovalo i po změně stran. Ve 48. minutě totiž do Pepeho rozehrávky nepřímého volného kopu provokativně vstoupil Reis a hostující kapitán se proti němu ohnal a udeřil ho do obličeje. Sudí Almeida poté dlouho kontroloval video, aby nakonec udělil zkušenému stoperovi červenou kartu.

Situace se pro Porto v oslabení ještě více zkomplikovala a Sporting, který měl už za vyrovnaného počtu hráčů herně navrch, definitivně převzal otěže hry. V 58. minutě vyslal nebezpečnou střelu Edwards, proti ní ovšem perfektně zasáhl brankář Costa. O dvě minuty později již vyslal Gyökerese přihrávkou za obranu do samostatného úniku Geny, švédský útočník stíhaný dvěma obránci zachoval klid a poslal míč volnému Gonçalvesovi před prázdnou bránu, kterou zkušený záložník bez problému trefil - 2:0.

Jen o pár minut později mohl Gonçalves přidat i svůj druhý gól v zápase, nicméně jeho střelu i následnou Moritovu dorážku zpacifikoval Costa. Portu se poté v 74. minutě povedlo na krátký moment snížit, když po Taremiho přihrávce trefil odkrytou bránu Evanilson, nahrávající útočník se však do šance dostal díky ofsajdu a gól nebyl uznán. V nastaveném čase ještě jeden gól domácích vstřelil Paulinho, předcházel mu na každý pád tentokrát Bragancův faul.

Sporting tak porazil Porto na domácí půdě 2:0 a stráví vánoční svátky na prvním místě Ligy Portugal.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pharrell

Tady tamní EF spíše mírně favorizuje domácí Sporting . Ale já se myslím že nakonec zvládne hostující Porto . (vzhledem k jejich zlepšující formě a i vzájemné zápasy historicky) tipuji 1:2 1:3 pro hosty

Reagovat
Pharrell

Tady tamní EF spíše mírně favorizuje domácí Sporting . Ale já si myslím že to nakonec zvládne hostující Porto . (vzhledem k jejich zlepšující se formě a i vzájemné zápasy historicky) tipuji 1:2 1:3 pro hosty

Reagovat
Pharrell

Zatím tečou omg . Ale zatím zcela zaslouženě . Ale snad se to otočí ve prospěch draků z Porta pls .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele