Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

semifinále
08.02.2023 20:00 CET
1 : 4
(0:1)

Reportáž

Federico Valverde (© AFP)

Real v semifinále dominoval a v sobotu si zahraje s Al Hilalem o pátý triumf na MS klubů

Nejúspěšnější klub historie Mistrovství světa klubů se před tímto zápasem výrazně trápil a nepředváděl dobré výkony, ovšem nyní v semifinálové fázi proti africkému zástupci Al Ahly nenechal nikoho na pochybách a po výhře 4:1 s přehledem postoupil do finále, kde se proti saúdskoarabskému Al Hilalu popáté ve své historii pokusí ovládnout tento turnaj. Naopak egyptský celek si potřetí za sebou zahraje o bronz, čekat ho bude brazilské Flamengo.

Svěřenci italského trenéra Carla Ancelottiho jsou jako vítězové Ligy mistrů UEFA pochopitelně považováni za největší favority a svůj první krok zvládli, také ve finále v Rabatu by měli mít všechny trumfy ve svých rukách. Al Ahly sehrálo již své třetí utkání na klubovém šampionátu a poprvé nezářilo, i když po snížení v polovině druhé půle svého protivníka přeci jen trápilo. V závěru ale muselo hrát na velké riziko, a i proto inkasovalo ještě dvakrát.

Úřadující španělský mistr se v úvodní čtvrthodině spíše rozehříval a krátce na to mohl z ničeho nic inkasovat, avšak po vynikající kolmici na levou stranu pálil těsně vedle bližší tyče rozběhnutý kanonýr Sherif. Real poprvé zahrozil ve 29. minutě, jelikož po chybné rozehrávce soupeře obešel dva protihráče Rodrygo a svým lobem orazítkoval bližší tyč. Madridský gigant se přeci jen dostal do vedení zhruba pět minut před přestávkou.

Brazilský ostrostřelec Vinícius Júnior využil obrovského zaváhaní Metwalliho, jenž nedokázal odkopnout míč do bezpečí, a po samostatném úniku nasměroval svůj oblouček přímo doprostřed branky. Jasný favorit vstoupil do druhého poločasu jako uragán a ani ne po odehrané minutě zvýšil svůj náskok. Po famózní kolmici a prudké ráně Rodryga sice skvěle zasáhl gólman El Shenawy, jenomže při dorážce zachoval chladnou hlavu Federico Valverde a bez potíží rozvlnil síť.

Výběr vedený německým koučem Marcelem Kollerem zdramatizoval tento středeční duel v 65. minutě. Uruguayský rozhodčí Matonte totiž nařídil pokutový kop za nedovolený zákrok Camavingy na El Shahata a ten nekompromisně proměnil Ali Maâloul střelou k levé tyči do protipohybu gólmana Lunina. Real pak přestál mírný tlak soupeře a Lunin musel vytáhnout dva skvělé zákroky, svůj náskok chtěl definitivně pojistit v 87. minutě.

Matonte tentokráte nařídil penaltu v jeho prospěch za podražení El Soleya na Viníciuse Júniora a k puntíku se postavil zkušený chorvatský šplímachr Luka Modrič, nicméně El Shenawy jeho špatně umístěnou střelu perfektně vyrazil do strany.

Bílý balet si přeci jen vzal zpět svůj dvoubrankový náskok ve druhé nastavené minutě, neboť za svou aktivitu se Rodrygo dočkal zaslouženého gólu. Ten se po ukázkové spolupráci s Ceballosem zjevil sám před El Shenawym a zblízka ho dokázal přehodit - 1:3. V osmé minutě nastaveného času uzavřel gólový účet nově příchozí Sergio Arribas, když jeho přízemní pokus z dvanácti metrů zapadl do vzdálenější spodního růžku.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, soccerway.com, sbs.com.au

Komentáře (3)

Přidat komentář
Naseroslosos23

2:3

Reagovat
dextroza_m

Snad Real postoupí

Reagovat
ACSeRw!n

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele