27.07.2011 20:45 CET
4 : 5
(1:0)

Reportáž

Marseille přestřílela Lille 5:4 a obhájila francouzský Superpohár

Po neuvěřitelné, strhující a co se týče nervní soustavy až nebezpečné přestřelce dokázala Marseille obhájit francouzský Superpohár. A to i přesto, že Lille ještě pět minut před koncem utkání vedlo 3:1. První trofej francouzského fotbalového ročníku bere nakonec jeho soupeř, a to díky nafilmované penaltě z páté minuty nastaveného času...

Lille se povedl vstup do zápasu a již v deváté minutě zajistil úřadujícímu mistru Francie svou trefou vedení Balmont. Ve druhé půli dokázal náskok ještě navýšit velkokluby obletovaný Eden Hazard, a přestože na druhé straně snížil André Ayew, vše i nadále vypadalo nadějněji pro loňského vítěze doublu; třetí branku totiž přidal kanonýr Moussa Sow.

Stav 3:1 vydržel až do 87. minuty, kdy gól naděje vstřelila nová akvizice marseillských - Jérémy Morel. A Lille, které se možná již vidělo v celé Francii na fotografiích různých plátků a serverů s pohárem, nestačilo zírat o minutu později, kdy se dokonce vyrovnat podařilo Loïcu Rémymu. V devadesáté minutě, v okamžiku, kdy již všichni na stadionu očekávali pokutové kopy, se - ujala vedení Marseille! Ayew proměnil pokutový kop a vstřelil svou druhou branku. Svěřencům Rudiho Garciy se však podařilo pohotově zareagovat, prosadila se letní posila Marko Baša - 4:4.

A když se již opravdu vše schylovalo k penaltovému rozstřelu, ukázal nám své parádní herecké představení střídající Jordan Ayew, jenž se v poslední minutě nastaveného času základní hrací doby pěkně prolétl pokutovým územím soupeře. Rozhodčí na jeho povedený kousek skočil - a Jordanům bratr André svou další penaltou rozhodl kromě svého hattricku také o zisku Trophée des Champions pro svůj tým.

Celé drama se odehrálo v marockém městě Tangers, na stadionu s kapacitou 45 000 diváků. Trophée des Champions, odehrávající se mimo zemi galského kohouta již počtvrté v řadě, obyčejně svádí dohromady vítěze Ligue 1 a Coupe de France. Jelikož ale v minulém roce obě tyto soutěže opanovalo Lille, musel být k tomuto utkání vyzván druhý nejlepší celek uplynulé sezony francouzské nejvyšší soutěže - tedy Marseille.

V prvním soutěžním utkání francouzského fotbalového ročníku, v němž se objevil nějaký z prvoligových celků (na programu již bylo první kolo Coupe de la Ligue) bylo pochopitelně k vidění hned několik nových zajímavých letních tváří, a to na obou stranách. V základní sestavě Marseille nechyběl obránce Jérémy Morel či záložníci Alou Diarra s Morganem Amalfitanem. Důvěru dostal i Lucho González, ačkoliv nedávno vyslovil své přání opustit Stade Vélodrome; a to na úkor zraněného Mathieua Valbueny. V úvodní jedenáctce Lille se zase představil stoper Marko Baša, defenzivní středopolař Benoit Pedretti či pravé křídlo Dimitri Payet.

Lépe se ale úvod utkání vydařil hráčům v bílých dresech. Jako první o sobě dal vědět Morgan Amalfitano, nový playmaker ve službách Marseille. Bývalý hráč Lorientu svou povedenou střelou ale pouze rozezvučel tyčku. A když se do balonu opřel Lucho González a Stéphane M’Bia, byl již v bráně připravený gólman Landreau.

"Nedáš-dostaneš." Tak toto pravidlo se na Stade de Tanger znovu jednou vyplnilo do puntíku. Devátá minuta, Eden Hazard a přímý kop. Míč nedokázal do dostatečné vzdálenosti uklidit bránící Dimitri Payet a zhruba z deseti metrů napálil balon do pravého dolního růžku záložník Florent Balmont - 1:0.

Od tohoto momentu ale měla více ze hry znovu Marseille, velice aktivně se znovu jevil Amalfitano, jenž mohl dokonce ještě před poločasem vyrovnat. Po dlouhém a vyčerpávajícím běhu na pravém křídle mohla nová posila l‘OM centrovat do pokutového území, raději se ale rozhodla pro střelu z příliš malého úhlu, a dala tak leda vyniknout gólmanovi Landreauovi.

A i po změně stran to byl výběr Didiera Deschampse, který vlekl otěže utkání pevně na svých kopačkách. Několik povedených akcí předvedl André Ayew, všechny jeho pokusy ale skončily mimo bránu soupeře. Ofenzivu Olympiqueu ale znovu zmařil gól Lille; a znovu "z ničeho". Zhruba po hodině hry se individuálně prosadil Eden Hazard. Belgický záložník si nejprve pohrál se stojícím Souleymanem Diawarou a následně pověstnými jesličkami ztrapnil i brankáře Mandandu - 2:0.

Marseille se ale vzdávat nechtěla a nakonec se i jí podařilo skórovat. V 71. minutě našel Lucho volného Andrého Ayewa, ghanský útočník se příliš nerozpakoval a tvrdou ranou překvapil zaskočeného Landreaua - 2:1. OM ale naději na rychlé vyrovnání příliš dlouho neživilo, na vině byla další hrubka v obraně. Po dlouhatánském běhu Ludovica Obraniaka středem pole - po celou dobu téměř neatakovaného - vyslal nádhernou kolmicí Polák do úniku Moussu Sowa, jenž ukázal, že ze své smrtící formy z minulé sezony neztratil ani "Ň". Jednoduše míč poslal do brány - 3:1.

Pět minut do konce utkání, Lille pohodlně drželo náskok, ne tak ale Marseille. Ta se ještě zmohla k poslednímu útoku - a vyplatilo se. Dalekonosná a tvrdá rána Jérémyho Morela přeletěla rozpačitého Mickaela Landreaua - 3:2. Jeho branka snad měla znamenat pouze kosmetickou úpravu skóre, nicméně v posledních minutách základní hrací doby si na centr Lucha naběhl Loïc Rémy a hlavičkou vyrovnal na 3:3!

Poslední minuta, napětí na stadionu by se dalo prodávat po megavoltech. A Aurélien Chedjou ve vápně fauluje unikajícího Jordana Ayewa: penalta, červená karta - a nakonec i vedoucí gól, pokutový kop totiž dokázal bez větších problémů proměnit bratr poškozeného André - 3:4.

Nyní to bylo Lille, jenž muselo dotahovat, navíc mělo o jednoho muže méně. Fanoušci dog snad již zmizeli někde v ochozech; po zaburácení "buuuuuut" se ale museli znovu usadit na svá místa. Ze šesti metrů se totiž naprosto osamocený prosadil hlavou stoper Marko Baša - 4:4.

Trophée des Champions již směřovalo k penaltovému rozuzlení: vždyť v poslední minutě byli všichni přihlížející svědky hned dvou branek! Ale všechno to ještě nebylo. Svou inscenací se s námi chtěl ještě rozloučit Jordan Ayew, který si "pohrál" s bránícím Pedrettim. Sudímu se jeho falešný výkon líbil - a nabídl Marseille další pokutový kop. A to, prosím, v páté minutě nastavení. K puntíku se znovu postavil André Ayew a nemýlil se ani tentokrát. Díky jeho hattricku tak Marseille obhájila francouzský Superpohár a do nového ročníku vstoupila více jak slibně.

Autor: Anna-Marie Kroupová / goal.com

Komentáře (71)

Přidat komentář
Tomtaf

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

ty si co za bot tipujuci vysledky?

Reagovat
Infi

A hlavně velmi špatně naprogramovaný bot

Reagovat
smazaný uživatel

Na začátku sezóny velmi pikatní souboj .... Zápas bude odehrán na africkém kontinentě, v Maroku ve městě Tanger, což ještě atraktivitu zápasu zvyšuje. V utkání přeji úspěch OSC Lille. Tip 3:2.

Reagovat
rufus

Reagovat
galacticosi

v akom rozostavení hralo Marseille?

Reagovat
smazaný uživatel

kamarád to vypl, když Lille vedlo 3:1, že prej už se stejně nic dít nebude. já to naštěstí dokoukal

Reagovat
Usty

předpokládám, že už hledá provaz..

Reagovat
8lampard8

to musely bejt pěkný nervy pro frantíky jinak, ten rozehnal už se vrátil do Hamburku bo co, že nehrál?

Reagovat
Tomekcz

byl na lavicce

Reagovat
8lampard8

aha, dik

Reagovat
smazaný uživatel

borci Lille si mysleli že francouzskej pohár se hraje jenom 86 minut?

Reagovat
smazaný uživatel

byl na lávce.

Reagovat
smazaný uživatel

to měla být asi reakce na 8lampard8 ..?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jasně. Omlouvám se, v ten nelidský čas jsem se asi trochu překouk.

Reagovat
smazaný uživatel

paráda,ty superpoháry-Schalke 04-vítěz,Olympique Marseille-vítěz-tak to má být

Reagovat
m0rientes9

8 golov za polcas ako aj 5 golov od 85.minuty po koniec zapasu sa len tak nevidi nie je to nahodou aj nejaky rekord? myslim tych poslednych 5 minut + nadstaveny = 5 golov.

Reagovat
smazaný uživatel

fakt cumim

Reagovat
smazaný uživatel

to chce vidět sestřih

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

závěr tam je zmatený a není tam vyrovnání na 4:4 ale aspoň něco

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že tam není ukázaný ten zákrok na tu druhou penaltu. Docela mě to zajímá po tom co si napsal o pár příspěvků níž.

Reagovat
smazaný uživatel

Už sem si to našel no to je fakt komedie

Reagovat
smazaný uživatel

André Ayew to obtočenie pri prvom góle paráda

Reagovat
smazaný uživatel

1:0 Balmont (nádherný signál při standartní situaci, a dpřízemní dělovka. Žádných 10metrů jak píše autor, to bylo ještě před 16kou! Radost se na to opakovaně podívat)

2:0 Hazard (Diawara mu prostě nestíhal)

až v 71.minutě snížení !

2:1 Ayew (Luchův pas+krásné zpracování míče Ayewa, otočka kolem obránce a se štěstím prostřelil)

3:1 Sow (obraniak pasem za obranu na Sowa, ti vážně zaspali, nebo nevím jestli nechtěli OF past, ale do toho jim chybělo hodně )

3:2 Morel (bomba levačkou z 20metrů, Landreau neměl šanci)

3:3 Rémy hlavičkou srovnává po Luchově bravůrním čterní hry

89.min Ayew ucítil lehké přidržení dresu (určitě v tom nebyla taková razance Chedjoua) a nebránil se ve vápně spadnout.

3:4 Následnou penaltu bez problémů herec proměňuje.

4:4 Ve vápně snižuje hlavou Baša

4:5 to nemá cenu komentovat, Oskara Ayewovi

Ač z Ligue 1 mám Marseille nejraději a fandím jim, musím říci, že lepším týmem nebyli.

Rozhodčí dle mě ten závěr prostě nezvdládnul a posuzoval spíše herecké než fotbalové stránky. Ayew dal sice 3 branky ale

Reagovat
smazaný uživatel

ty penalty udelal Jordan ale kopal Andre

Reagovat
j_mrazik

Je někde záznam? Stačí od takové 65. minuty.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Godwinson

Ta rozhodující penalta Směsné. Škoda, že odpad v podobě těch dvou bratříčků kazí ten jinak relativně sympatický tým Marseille.

Reagovat
honziss

André Dédé Ayew je největší hovado běhající po francouzských trávnících.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
božský John

A mimo to taky nejlepší fotbalista

Reagovat
mesyas

za pár let se nikdo nebude ptát jak to vyhráli hlavně že to vyhráli

Reagovat
madridcan

Toto je hnusna pravda...

Reagovat
RickNash

není pravda. pamatuješ si, kolik skončil zápas Argentina-Anglie na MS 1986? pochybuju... Ale víš, že tam Maradona dal gól rukou? určitě.

sviňárny se nezapomínaj...

Reagovat
mesyas

to si rozhodně nepamatuje ale tam šlo o MS navíc trefil branku rukou v tomhle případě jde "jen" o superpohár. Při poslední penaltě šlo těžce rozhodnout, když jsi neměl možnost záznamu, kdybych byl rozhodčí taky bych to odpískal.

Reagovat
Godwinson

Jinak PSG by mělo dnes podepsat dva hráče z Itálie. Sissoka za 7 mil. a Siriga za 3,5 mil. (to mě dost překvapilo, dost lidová cena:))

Reagovat
miky10

A co Pastore?

Reagovat
Godwinson

U něj to vypadá na Chelsea, pochopitelně. Jejich nabídka bude větší, lépe mu zaplatí a přeci jen, Chelsea je něco jiného, těžkej soupeř. :)

Reagovat
vlastik

zaplaťpanbůh, dalšího záložníka a eště navíc za ty peníze opravdu nepotřebujeme. Vždyť za o něco méně peněz sme zatím pořídili tři hráče širší franc. repre, tolik peněz za jednoho hrače je opravdu moc.

Reagovat
Godwinson

To je pravda, ale Leonardo řekl něco ve smyslu, "že chceme jeden mladý zázrak" :) Takže pokud Pastore půjde do Londýna, tak bych řekl, že pořád bude ve hře Ganso/Lucas/Hazard.

Reagovat
vlastik

tak pokud neví co s prachama, tak sem pro Hazarda :)

Reagovat
Godwinson

Reagovat
honziss

Jako by snad bylo automatické, že Hazard k nim bude chtít a že ho Lille do PSG pustí...

Reagovat
vlastik

no šak to vůbec netvrdím a upřímně řečeno si nemyslím, že Hazard přijde. Myslel sem to tak, že pokud už máme za někoho zaplatit obrovskou částku a má to být jeden z těch tří, které napsal godwinson, ať je to tedy Hazard. Já osobně bych byl raději, kdyby tolik peněz za jednoho hráče nedávali

Reagovat
miky10

Já vím, jsem to jen zkusil

Reagovat
vlastik

Sirigu-beru, Douchez se zranil a vypadá do na delší pauzu, i když turnaj v Innsbrucku odchytal Areola a gól nedostal. Ale dalšího středního defenzivního záložníka? nechci, stačí bodmer, chantome, matuidi+někdo nadějný na střídačku.

Reagovat
božský John

Tanger-neutrální půda

Tak jo, Jean Claude, plejtváci připluli?

Reagovat
herbage

Já se včera schválně na vás koukal a řikám si: s tímhle vážně chtějí v "Lize mistrů zazářit, když nepřehrají ani Lille" a při střídání Hazarda jsem to vypnul, že těžko srovnáte. Chybá lávky, 4 góly v čudu

Reagovat
božský John

Já viděl jenom úplnej konec, když bylo na hřišti veselo, protože jsem dal přednost českýmu fotbalu a sledoval Plzeň, ale byl to první soutěžní zápas, takže počítám, že krom gólů ta hra za moc nestála asi ...

Reagovat
herbage

To ne. Bylo tam hodně nepřesností a Lille dobře bránilo. Přišlo mi to takové nemastné, neslané

Reagovat
Josifek

To musel být match jak víno. Já si na tento zápas vsadil oba dají gol za kurs 1,7, jaký by asi byl kurs na to, že oba dají 4 goly..

Reagovat
Filipow

Ayew. ♥

Reagovat
smazaný uživatel

marseille naprosto zaslouzene

Reagovat
smazaný uživatel

hm tak ten zaver je veľa aj na take svine ako je marseille...

Reagovat
Godwinson

Rennes

Reagovat
Godwinson

PSG prý vyhrálo "bitvu" o Pastoreho, který by měl být zítra oznámen a měl by se stát největším transferem v historii L1. :)

Reagovat
miky10

Reagovat
miky10

wohou, snad je to pravda...Luka, Luka!!

Reagovat
Godwinson

Ten jim nevyjde :))

Reagovat
miky10

Proč? Prý jsme podali další nabídku

Reagovat
Godwinson

Fakt? Tak to je dobré, že alespoň ten zájem vytrval a není to "střídavě oblačno" jak v jiných případech :)

Reagovat
miky10

jj, 35 milionů liber, snad to vyjde

Reagovat
Godwinson

To by vyjít mělo, cena je to maximální, kterou by za něj měli dostat.

Reagovat
miky10

Já se spíš bojím, že budou chtít nějakou kompenzaci z hráčů, psalo se o Sturridgeovi, což by bylo špatně

Reagovat
Godwinson

Mě by to ani nepřekvapilo, jsem z Chelsea zatím dost zklamanej ... :) Kompenzaci, když už, bych jim dal v podobě Drogby. Sice to není žádné koncepční řešení, ale vytrhlo by jim to trn z paty :)

Reagovat
miky10

Jojo, nebo mě napadl ještě Bosingwa, tam by to mohlo být dobré pro všechny strany....ale mrzí mě ty křídla, teď je volba číslo jedna asi Neymar, pak už je na trhu asi jen předraženej Hulk

Reagovat
Godwinson

Bosingwa asi ne, ten když půjde tak z Anglie, vzhledem k tomu jeho zdraví .. navíc by Chelsea musela shánět pravého obránce a v současné situaci by to byl s jejich aktivitou takřka neřešitelný problém :)

Mě taky, no .. mě teda pořád mrzí Agüero, bude to znít blbě, ale 40 mil. je prostě slušná cena za takového hráče, v porovnání třeba zrovna s Pastorem to je prostě nebe a dudy ... ale co můžu dělat - nainstalovat FMko jedině:))

Reagovat
miky10

za druhou část

To by nebyl vůbec problém, Ivanovič je skvělý a není náchylný na zranění a Ferreira jako náhrada bohatě stačí

Reagovat
smazaný uživatel

a následně to prezident Palerma vyvrátil

Reagovat
miky10

to už víc věřim Blesku, než jemu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele