semifinále - odvety
27.02.2024 21:30 CET
1 : 1
4:5 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Radost hráčů Mallorcy (© AFP)

Přetahovanou o první finálové místo vyhrála Mallorca. Baskům zlomily vaz penalty

Mallorka ovládla semifinálovou odvetu Copa del Rey s Realem Sociedad, který porazila na jeho půdě 2:1 po penaltách. Postup do jejího historicky čtvrtého finále ve Španělském poháru se nerodil snadno, jelikož se ve druhém poločase zvládly prosadit oba celky a vyrovnaná bitva postupně došla až do penaltového rozstřelu. V něm měl hned v první sérii v negativním slova smyslu rozhodující slovo nešťastník Oyarzabal. Dalším smolařem Basků byl Brais Méndez, jenž už v prvním dějství zahodil pokutový kop. Rumělky tak budou mít možnost zabojovat o tuto trofej poprvé od roku 2003, ve kterém nakonec slavily i celkové vítězství.

Real Sociedad si z hodně defenzivně laděného úvodního klání na půdě Mallorky odvezl bezbrankovou remízu, která favorizovala směrem k postupu právě jeho. Zmíněné utkání se sice odehrálo teprve na začátku února, od té doby už však týmy stihly sehrát ještě jedno vzájemné střetnutí. To výrazně ovlivnil svým hloupým vyloučením kapitán Rumělek Antonio Raíllo a Baskové využili početní převahy k zisku všech bodů.

Oba celky vstoupily do zápasu velmi bojovně, jelikož první vyrovnaný souboj jasně naznačil, že rozhodovat mohou maličkosti. Herně přece jen vyčnívali domácí, avšak kompaktní obrana hostů nedávala hráčům v bílo-modrém moc prostoru. O úvodní střelu zápasu se postaral Arsen Zacharjan, když po půlhodině hry vyzkoušel pozornost brankáře technickým obstřelem. Po 45 minutách se mohlo poprvé měnit skóre. Ke smůle Basků však Méndez neprovedl exekuci pokutového kopu dobře a Dominik Greif udržel prozatímní čisté konto.

Neproměněná penalta zamrzela ještě více v 50. minutě, kdy přesně mířenou hlavičkou vsítil svůj druhý gól v aktuálním ročníku Copa del Rey Giovanni González, k čemuž využil nádherné přihrávky Jaumeho Costy. Domácí po inkasované brance ještě více uzavřeli Piráty v jejich pokutovém území a obraz hry připomínal spíše házenkářské obléhání. La Real byl za svou snahu po zásluze odměněn až v 71. minutě po chirurgicky přesném zakončení Mikela Oyarzabala.

Úvodní šanci následného prodloužení si připsal střídající Kieran Tierney, avšak bránící Samu Costa s notnou dávkou štěstí odpálil míč pryč od branky. Více už tato část nepřinesla, a tak o postupujícím musel rozhodnout penaltový rozstřel. V něm jediný a zároveň rozdílový pokus neproměnil Oyarzabal.

Trápení na domácím hřišti, kde Real Sociedad nevyhrál s tímto kláním už sedm soutěžních duelů v řadě, tak pokračovalo i v Copa del Rey. Mallorku čeká ve finále hraném 6. dubna buď Bilbao, nebo Atlético Madrid.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele