26. kolo
15.03.2024 20:30 CET
1 : 5
(1:1)

Reportáž

Xavi Simons (© AFP)

Kolínská obrana nevoněla Lipsku jen hodinu, druhý debakl v sezoně opět řídil Openda

Lipsko zvítězilo ve 26. kole Bundesligy v Kolíně nad Rýnem 5:1. Aktivnější hosté nakročili k osamostatnění se na čtvrté příčce v 15. minutě, kdy se po pohledné akci nemýlil Xavi Simons. Ačkoliv krátce po úvodní trefě srovnal Sargis Adamyan, ze tří bodů se nakonec radoval celek z východu Německa, když po hodině hry v rozmezí čtyř minut dvakrát skóroval nejlepší střelec Býků Loïs Openda. Stejný příspěvek si přitom připravil i v úvodním vzájemném klání sezony, v němž favorit zasypal Kozly šesti góly.

Kolín v minulém kole vydřel remízu v Mönchengladbachu, čímž snížil manko na příčky, které by ho zbavily hrozby baráže, nebo dokonce přímého sestupu. Zmíněný odstup však nadále činil sedm bodů, a tak museli Kozlové začít co nejdříve vítězit, což se jim v sezoně povedlo i kvůli nejhoršímu útoku soutěže jen třikrát. Lipsko bojovalo v úplně odlišných patrech tabulky a jeho cílem bylo získat místenku v Lize mistrů.

Ve městě ležícím na řece Rýnu se mu podařilo otevřít skóre v 15. minutě, kdy přímočarou akci středem hřiště zakončil podél padajícího brankáře Simons. Vedení ovšem vydrželo hostům jen chvíli, jelikož outsider duelu srovnal po rohovém kopu, který na zadní tyč prodloužil Eric Martel a Adamyan bez problémů rozvlnil síť. Nejnebezpečnějším mužem zbytku první půle byl Španěl v barvách Červených býků Dani Olmo. Ofenzivní všeuměl vyhlášený střelami z dálky zkoušel štěstí hned třikrát, i kvůli nastřelené tyči těsně před odchodem do kabin se ale neprosadil.

Jestliže se úvodní gólová akce zápasu dala popsat slovem "pohledná", kombinace hostů ze 63. minuty ji ještě předčila. Benjamin Šeško na hranici vápna chytře posunul míč do nitra pokutového území, nabíhající Simons ještě ve skluzu nesobecky přihrál Opendovi a bývalý kanonýr Lens zakončoval do odkryté brány.

O poznání těžší pozici měl krátce nato po centru z levé strany, také v tomto případě však ukázal svou extratřídu a hlavou zaznamenal už 19. ligovou trefu v ročníku. Rozklad domácí defenzivy pokračoval v 70. minutě. Čtvrtý gól favorita přidal Amadou Haidara, jenž sice není podobně střelecky disponovaný jako Openda, avšak při svém pokusu ze střední vzdálenosti si počínal jako protřelý kanonýr. Chuť útočit nechyběla ani žolíkům z lavičky, dominanci Býků totiž ještě přetavil v přesný zásah Yussuf Poulsen.

Snaha Lipska proklouznout do elitní čtyřky tak pokračovala ziskem třetí výhry v řadě. V příštím kole přivítá 30. března Mohuč, Kolín se o den později představí na hřišti Augsburgu.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele