Desátá a jedenáctá trenérská změna v Saúdské Arábii, přicházejí i Keizer s Jaisslem

28.07.2023, 22:21
Aktuality
Matthias Jaissle (© twitter.com/ALAHLI_FCEN)

Přestupové rošády se v Saúdské Arábii nekonají jen na hráčské úrovni. Tamní kluby chtějí evidentně i zkušenosti na trenérských postech, a tak se do Asie postupně stěhují další a další zvučná jména. Czeslawa Michniewicze, Jorgeho Jesuse, Stevena Gerrarda či Slavena Biliče nově doplnili Marcel Keizer, jenž míří do Al-Shababu, a Matthias Jaissle v Al-Ahli Saudi.

Ve čtvrtek mohl oznámit příchod nizozemského kouče loni čtvrtý celek saúdskoarabské nejvyšší soutěže. Rijádský novinář Ahmed Al-Ajlan s odkazem na domácí deník Al Jazirah již během středy reportoval, že úspěšná dohoda mezi ním a Al-Shababem je velmi blízko, a jen o den později se vše urodilo oficiálně. Keizerovi by přitom přizpůsobení se arabskému světu nemělo dělat větší potíže, od roku 2019 až do června totiž působil ve Spojených arabských emirátech v klubu Al-Jazira.

Jedenáctým koučem z Evropy, jenž čerstvě změnil angažmá v Saúdské Arábii, se pak v pátek stal Matthias Jaissle. A bude jistě zajímavé sledovat, jak se s novou výzvou v pro něj neznámém prostředí popasuje. Doposud se totiž teprve pětatřicetiletý kouč pohyboval při trenérském řemeslu výhradně v Rakousku. Se svým zaměstnavatelem ze Salzburgu se přitom rozhodně nerozešel v dobrém.

Rakouský mistr ho propustil jen den před úvodním zápasem ligové sezóny. Jaissle totiž salzburgské vedení ve čtvrtek požádal, aby mohl odejít do Al-Ahli Saudi, přičemž u saúdskoarabského celku následně podepsal smlouvu. "Máme pocit, že trenér, který je tak mimořádně zaneprázdněn změnou klubu jen dva dny před začátkem ročníku, by neměl u úvodního duelu už být. Chceme odstartovat s plnou energií a odhodláním. Proto potřebujeme, aby se všichni zúčastnění na sto procent soustředili," uvedli představitelé Die Roten Bullen.

Aktuálně tak saúdskoarabské kluby podnikly celkem jedenáct změn na trenérském postu před blížícím se začátkem nové sezóny. Největší zastoupení má v tomto ohledu v současné chvíli Chorvatsko, kromě Biliče přijali nabídky na asijském kontinentu Krešimir Režič a Igor Jovičevič. Belgie může bedlivě sledovat v novém angažmá Yannicka Ferreru, Řecko pak Giorgose Donise a Portugalsko vyjma Jesuse ještě Luíse Castra.

Z osmnácti celků saúdskoarabské ligové scény je jen jediný, který má kouče mimo Evropu. Tím je Al-Taawoun, který spoléhá na služby Périclese Chamuscy (Brazílie). Al-Fayha zaměstnává Vuka Rašoviče (Srbsko), v Al-Hazemu působí Filipe Gouveia (Portugalsko), v Al-Ittihadu pak Nuno Espírito Santo (Portugalsko), Al-Khaleej trénuje Pedro Emanuel (Portugalsko), Al-Okhdood vede Jorge Mendonca (Portugalsko) a Damacu šéfuje Cosmin Contra (Rumunsko).

Trenérské příchody do Saúdské Arábie pro sezónu 2023/24

Trenér
Klub
Datum příchodu
1.
Krešimir Režič
Al-Tai
1. června 2023
2.
Yannick Ferrera
Al-Riyadh
6. června 2023
3.
Czeslaw Michniewicz
Abha
12. června 2023
4.
Jorge Jesus
Al-Hilal
1. července 2023
5.
Steven Gerrard
Al-Ettifaq
3. července 2023
6.
Luís Castro
Al-Nassr
6. července 2023
7.
Slaven Bilič
Al-Fateh
8. července 2023
8.
Igor Jovičevič
Al-Raed
9. července 2023
9.
Giorgos Donis
Al-Wehda
11. července 2023
10.
Marcel Keizer
Al-Shabab
27. července 2023
11.
Matthias Jaissle
Al-Ahli
28. července 2023

Autor: Patrik Sandev, ČTK / twitter.com/ALAHLI_FCEN, twitter.com/ahmad2man, wikipedia.org

Komentáře (11)

Přidat komentář
Salfovic

Karel Jarolím jim ukázal cestu

Reagovat
Alons0

A celou tu komedii završí příchod Kaisera s Lábusem.

Reagovat
Witcher

Co expert Ivan Hašek?

Reagovat
Salfovic

Ten už tam taky byl. Snad tam i něco vyhrál.

Reagovat
Neri04

Jaissle taky, mazec. Zase na druhou stranu... V jeho letech, vydela si na zbytek kariery... Neco jako AVB, kdyz sel do Ciny.

Ale zajimave, cekal jsem, ze jeho kariera nabere smer Bundesliga a ne Emiraty...

Reagovat
smazaný uživatel

Však do Emirátů nešel...

Reagovat
Neri04

Jsem debil a neumim cist.

Reagovat
Elliasson

Jaktože nakonec nedopadl Fernando Santos?

Reagovat
Alons0

Poláci ho nechcou pustit, protože nutně potřebují remízu z Faerských ostrovů.

Reagovat
Remt

Reagovat
Tromas

No narozdíl od hráčů tam žádný trenér světový kvality nešel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele