Eredivisie - preview 11. kola: PSV snižuje náskok Ajaxu

22.10.2022, 09:28, aktualizováno 23.10.2022, 10:08
Previews
Radost hráčů PSV Eindhoven (© AFP)
PSV Eindhoven bude plnit roli favorita na půdě Groningenu, motivací je přiblížení se vedoucímu Ajaxu na jediný bod. Alkmaar cche zastavit propad na půdě Excelsioru, zatímco Twente vyběhne proti Cambuuru...
SBV Excelsior - AZ Alkmaar  (neděle 12:15)
Alkmaar od začátku letošního ročníku předvádí velmi dobré výkony, ještě donedávna byl stoprocentní v Konferenční lize a překvapivě se dostal do čela Eredivisie. Po minulém kole však o vedení přišel a rázem se propadl až na čtvrtou pozici s třiadvaceti body o dva body za vedoucí Ajax. Nyní se pokusí vrátit na vítěznou vlnu v Rotterdamu, kde se střetne s nováčkem Excelsiorem a je považován za jasného favorita.

AZ se vyhouplo na první místo nizozemské nejvyšší soutěže před čtrnácti dny v Utrechtu, jelikož po boji zvítězilo 2:1. Jenže následně nezvládlo duel KL s kyperským Apollonem a senzačně mu podlehlo nejtěsnějším poměrem 0:1, naposledy v lize přivítalo jiný rotterdamský tým Feyenoord a i přes nadějný začátek prohrálo 1:3. Další zaváhání tak určitě nechce připustit, jeho nedělnímu konkurentovi se momentálně příliš nedaří.

SBV sice ve středu deklasovalo ve 2. kole národního poháru druholigový Maastricht (5:1), předtím však utrpělo v Amsterdamu obrovský debakl 1:7 od mistrovského Ajaxu a z předchozích čtyř případů vybojovalo na ligové scéně jediný bod proti Nijmegenu (1:1). V tabulce mu patří třinácté místo s deseti body a sestupové příčky má opravdu na dohled. S AZ se naposledy utkalo v sezóně 2018/2019 a doma ho šokovalo divokou výhrou 4:2.

Domácí výběr stále nemůže využít služeb Agrafiotise, na trávníku se pravděpodobně neobjeví ani Nieuwpoort s Ayoubem. Trenér Alkmaaru Pascal Jansen dlouhodobě postrádá Evjena, Martinse Indiho i řeckého ostrostřelce Pavlidise.

"Máme za sebou těžké období, ale při takto náročném programu je to pochopitelné. Teď se musíme vrátit k základům a věřím, že proti Excelsioru znovu získáme potřebné sebevědomí," pronesl Jansen optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.82 - 4.97 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cambuur Leeuwarden - FC Twente  (neděle 14:30)
Cambuur po postupu do Eredivisie v loňské sezóně překvapoval nizozemskou veřejnost a dlouhou dobu dokonce bojoval o pohárové příčky, ovšem pak ho potkala velmi nepříjemná skutečnost a od té doby to není z jeho strany úplně ideální. Kvůli zdravotním problémům totiž nemohl být na trenérské lavičce Henk de Jong a nyní ve čtvrtek s klubem z Leeuwardenu definitivně ukončil spolupráci.

Domácí výběr je v letošním ročníku až na patnáctém místě s osmi body a tým prozatím povede duo Pascal Bosrischt - Martijn Barto. "Pro mnoho lidí je tato zpráva překvapením, ale já o této možnosti uvažoval velmi dlouho. Zdraví je nakonec důležitější více než můj závazek ke klubu, personálu, hráčům a fanouškům. Udělal jsem všechno pro to, abych zůstal, ale v současné chvíli to bude pro všechny lepší," prohlásil De Jong na rozloučenou pro klubové stránky.

Cambuur se v dosavadních deseti duelech postaral o jednu senzaci, neboť v 8. kole zaskočil favorizované PSV (3:0). Jinak ale dokázal porazit už jen Sittard (4:1) a na konto si připsal hned šest porážek. Před týdnem přivítal Vitesse a podlehl mu jednoznačně po výsledku 0:3. Ve středu si přeci jen spravil chuť v 1. kole KNVB Bekker a amatérský tým porazilo hladce 3:0.

Twente v poslední době předvádělo nevyrovnané výkony a venku nezvítězilo čtyřikrát po sobě. Minule přivítalo Groningen a bez potíží ho přehrálo 3:0. V loňské sezóně prohrálo v Leeuwardenu 0:1, nicméně poté uspělo v jarní odvetě (2:0).

Domácí nemohou využít služeb Mauluna, Ter Heideho, Sylly a Gullita. Hostující kouč Ron Jans má na marodce Bramu, Tzolise, Rotse, El Maacha, Unnerstalla, Steina i českého obránce Michala Sadílka, svou závěrečnou část dvouzápasového trestu za vyloučení s Feyenoordem bude odpykávat jiný český krajánek Václav Černý.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.51 - 3.93 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
NA PSV až do poloviny listopadu bude pravidelně čekat "anglický" týden a určitě chce udržet krok s čelem tabulky, navíc se pokusí poprat o osmifinále Evropské ligy. V Eredivisii se momentálně nachází na druhém místě se čtyřiadvaceti body a po uplynulém kole zaostával za vedoucím Ajaxem o jediný bod. Teď jede na půdu nevyzpytatelného Groningenu, který však má obrovské problémy a propadl se dokonce do sestupového pásma.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye vyhráli až do minulého utkání čtyřikrát v řadě. V základní skupině EL dvakrát deklasovali švýcarský Curych (5:1, 5:0), mezitím si odvezli všechny tři body z Heerenveenu (1:0) a poté rozdrtili Utrecht (6:1). Ve čtvrtek sehráli dohrávku 2. kola základních skupin v Londýně a i přes organizovaný defenzivní výkon podlehli Arsenalu 0:1, na stejného protivníka navíc znovu narazí příští čtvrtek.

"Arsenal je současným lídrem Premier League a jeho kvality jsou obrovské. My jsme se po většinu času bránili a vyhrát si nezasloužili, ale alespoň remízu jsme vybojovat mohli. Teď opět musíme přepnout na ligovou scénu a takovýto režim nás bude čekat ještě měsíc. Groningenu se výsledkově nedaří, na druhou stranu má dobrý tým a jeden povedený duel ho může nakopnout, proto nesmíme nic podcenit," má jasno šestačtyřicetiletý Van Nistelrooy.

Domácí nezačali úplně špatně a v prvních šesti střetnutích získali osm bodů. Jenže od té doby čtyřikrát za sebou prohráli, minule utrpěli jednoznačnou porážku s Twente (0:3). V tuto chvíli se tedy propadli až na šestnáctou barážovou pozici s osmi body a v žádném případě nemohou být spokojeni. Na eindhovenského giganta se jim vůbec nedaří, protože na něj nestačili už osmkrát za sebou a naposledy ho porazili před více než sedmi a půl lety.

Německý kouč Frank Wormuth opět nemůže nasadit Hoekstru, Van Gelderena, Suslova a Irandusta, naopak karetní trest již odpykal Balker. Hosté dlouhodobě postrádají Boscagliho, Van Ginkela, Saibariho i Vertessena.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.30 - 5.98 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - Go Ahead Eagles  (neděle 14:30)
Nijmegen před týdnem přerušil svou sérii sedmi remíz v řadě, ne ale rozhodně tak, jak by si představoval, a na půdě Sparty se musel před svým soupeřem sklonit. Aspoň si náladu spravil v KNVB-Bekeru, doma přetlačil Fortunu, a na tenhle výkon bezpochyby míní navázat v mači s Go Ahead Eagles. Hosté jsou však též povzbuzeni o postup do další fáze domácího poháru.

Oba celky se zatím drží nad sestupovým pásmem, jejich hlavním cílem je ovšem vzdálit se od červených příček na dostatečný rozdíl co nejdříve. Jestliže NEC umí pravidelně bodovat, pak o celku z Deventeru se něco takového zdálo být zkraje sezóny nemožné, akorát v posledních týdnech nabral formu, v jaké by chtěl být dlouhodobě. A včetně Nizozemského poháru se mu povedlo šestkrát za sebou neprohrát, navíc remízu třeba uhrál na půdě favorizovaného Ajaxu.

Helmond Sport byl tím protivníkem, přes kterého se Go Ahead Eagles zdařilo proklouznout dál v rámci druhé domácí fronty. Nijmegenu mají hosté co oplácet z loňské sezóny, a jestliže ve čtvrtfinále KNVB-Bekeru uspěli, v obou duelech na poli Eredivisie ne. Oba kluby dělil po deseti odehraných kolech jediný bod, vyrovnané měření sil se v podstatě dá očekávat i nyní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.41 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Sparta Rotterdam  (neděle 16:45)
Utrecht si i v této sezóně Eredivisie brousí zuby na pohárové příčky, ovšem prozatím zaostává za očekáváním. V dosavadních deseti utkáních vybojoval pouhých dvanáct bodů a patří mu až desáté místo, se kterým nemůže být příliš spokojen. Nyní přivítá rotterdamskou Spartu, která se naopak nachází ve vynikající formě a všechny překvapuje. Na kontě má solidních sedmnáct bodů a patří jí fantastické šesté místo.

Ambiciózní Utrecht zažil hodně špatný vstup do sezóny a v úvodních čtyřech duelech ani jednou nevyhrál, k tomu vybojoval pouhopouhé dva body. Vzápětí se sice zlepšil a z následujících čtyř utkání získal parádních deset bodů, jenže od té doby prohrál s Alkmaarem (1:2) a pak utrpěl debakl 1:6 od PSV. Ve středu zvládl povinnost v národním poháru a amatérského vyzyvatele ZSV Sportlust '46 zdolal hladce 3:0.

Hostující výběr také nezačal úplně nejlépe a ve třech zápasech vybojoval jediný bod. Nicméně v nadcházejících sedmi případech dokonce pětkrát zvítězil a jen jednou nestačil na favorizovaný Feyenoord (0:3). Naposledy si dokázal porazit s Nijmegenem (2:0) a předtím zdolal předposlední Emmen (3:1), v KNVB Bekeru porazil klub OFC Oostzaan v poměru 3:1. Ve vzájemných střetnutích uplynulé sezóny dominoval Utrecht, jenž jednoznačně zvítězil v obou případech (3:0, 4:0).

Sparta přijede do Utrechtu bez Namliho, Coremanse a Rekika, naopak dvouzápasový karetní trest za vyloučení s Waalwijkem (2:2) si již odpykal Sambo. Domácí trenér Henk Fraser nenasadí Van der Hoorna, St. Jaga, Hendrikse, Ramselaara a Mahiho. "Sparta hraje opravdu skvěle a své úspěchy zakládá na týmovém výkonu. V uplynulých týdnech vyniká v defenzivní činnosti a porazit ji vůbec nebude snadné," myslí si šestapadesátiletý Fraser.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.72 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Volendam - SC Heerenveen  (neděle 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.29 - 3.81 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - Fortuna Sittard  (sobota 16:30)
Feyenoord v tomto ročníku drží celkem stabilní výkonnost a prozatím může být alespoň částečně spokojen se svým působením na všech frontách. Na ligové scéně je v tuto chvíli třetí se ziskem třiadvaceti bodů a za vedoucím Ajaxem zaostává o pouhé dva body. Teď otevře 11. kolo Eredivisie proti Fortuně a je považován za jasného favorita, ovšem jeho soupeř po hrůzostrašném začátku válí a v lize momentálně neprohrál pětkrát v řadě.

Rotterdamský celek v dosavadních deseti utkáních nizozemské ligy utrpěl porážku pouze jednou a to s konkurenčním PSV (3:4). Před týdnem sehrál důležitý souboj v Alkmaaru a po vítězství 3:1 ho sesadil z prozatímního trůnu Eredivisie, navíc se přes něj dostal díky lepšímu skóre. V hlavní fázi Evropské ligy to však z jeho strany není až taková jízda, neboť ve čtyřech duelech vyhrál jednou a určitě počítal s více než pěti body.

"Podzimní část se pomalu a jistě blíží ke svému konci a my máme dva hlavní cíle - v lize nechceme zbytečně ztrácet a pokusíme se udržet v co nejbližším kontaktu s čelem tabulky, v Evropské lize hodláme projít do osmifinále. Fortuna předvádí pod novým trenérem zcela jiný styl a ten je zatím úspěšný. V současnosti dobře brání a hraje kompaktně, za žádnou cenu ji tedy nesmíme podcenit," řekl s opatrností v hlase trenér Arne Slot.

Celek ze Sittardu po pěti prohrách za sebou získal v dalších pěti zápasech jedenáct bodů a posunul se na solidní desátou příčku. Naposledy však pouze remizoval bez branek s Waalwijkem a vzápětí vypadl hned z 1. kola národního poháru po porážce v Nijmegenu (2:3). Na Feyenoord se mu dlouhodobě nedaří, protože na něj nestačil již šestkrát za sebou. Nyní opět nenasadí Duarteho, Slot stále nemůže počítat s Idrissim.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.30 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - AFC Ajax  (sobota 18:45)
Jakousi skepsi prožíval Ajax po dvou porážkách s Neapolí v Lize mistrů, nicméně plašit se tolik nemusí, protože například v Eredivisie má situaci rozehranou stále dobře. Poté, co před týdnem Alkmaar padl ve šlágru kola s Feyenoordem, se dostal zase do čela tabulky, a to bude nyní hájit na půdě Waalwijku. Neměla by ho nyní ovšem čekat vůbec jednoduchá zkouška.

A ve finále by tenhle duel měl představovat velmi dobrou generálku na následující dva hrací dny v milionářské soutěži, kde bude ještě usilovat aspoň o udržení třetí příčky, neboť ta druhá se jeví aktuálně jako těžko dosažitelná. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga si totiž nepočínají vůbec zle, ba naopak patří k velmi příjemným překvapením celé nizozemské scény, a místo, aby jen paběrkovali ve spodku tabulky, lépe řečeno v dolní polovině tabulky, jak se ostatně predikovalo před samým startem ročníku, bojuje o posezónní play-off o pohárovou Evropu.

Trochu nicméně budou mít domácí pošramocené sebevědomí po nedávném neúspěchu na poli KNVB-Bekeru, nečekaně totiž padli na půdě De Treffers. "Jinak si ale vede opravdu dobře," povídal na předzápasové tiskové konferenci hostující lodivod Alfred Schreuder, jenž je mimo jiné i s tímto klubem spjatý. Jako hráč za Waalwijk působil mezi lety 1993 až 1997 a též ještě krátce mezi roky 2004 a 2005. "RKC je ve vážně slušné kondici. Hraje fotbal, který má jasné mantinely, vstřelil za deset kol už dvacet gólů. Sice jich inkasoval čtrnáct, ani tohle číslo však není vůbec špatné. Má výtečného trenéra, proti velkým soupeřům si počíná solidně," dodával.

Před pár dny vyvstaly na povrch spekulace, že by Schreuder mohl být novým šéfem lavičky v bundesligovém Stuttgartu, který nedávno odvolal Pellegrina Matarazza. I k těmto zprávám se amsterodamský lodivod vyjádřil. "Taky jsem o téhle fámě slyšel," pousmál se. "Asi jsem byl na seznamu. Nikdo se o mě nepřihlásil. Já říkám, že jsem zde ve fantastické organizaci."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.16 - 6.22 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - FC Emmen  (sobota 21:00)
Vitesse zatím prožívá jednu ze svých nejhorších sezón za poslední roky, ovšem nyní se pod vedením nového trenéra Philipa Cocua snaží vrátit na výsluní. V minulém ligovém kole totiž konečně zabralo, protože si odvezlo snadnou výhru 3:0 z Leeuwardenu nad Cambuurem a nyní určitě hodlá zdolat i předposlední Emmen. Celek z Arnhemu se díky předchozímu úspěchu posunul na patnáctou pozici s osmi body o skóre před šestnáctý Groningen.

Domácí výběr měl po sedmi kolech na kontě jen pět bodů a nacházel se v obrovské krizi, vedení klubu tak reagovalo odchodem německého kouče Thomase Letsche a přivedlo na post hlavního stratéga věhlasné jméno - nicméně Philip Cocu kromě již zmiňovaného úspěchu zatím nepolil tým živou vodou, neboť ve dvou premiérových zápasech nestačil se svými svěřenci na Twente (0:3) s Fortunou (1:2) a ve čtvrtek si navíc utržil ostudu v národním poháru.

SBV v 1. kole zavítalo na půdu amatérského týmu Kozakken Boys a naprosto senzačně s ním prohrálo po penaltovém rozstřelu. "Samozřejmě je na čem pracovat a rozhodně nejsme z nejhoršího venku. V KNVB Bekeru jsme předvedli naivní výkon a ten se již nesmí opakovat. Emmen vždy bojuje až do samotného konce, a abychom ho porazili, tak musíme odvést mnohem zodpovědnější výkon," řekl Cocu s jasným plánem.

FC má na kontě pouhopouhých pět bodů a je předposlední sedmnácté jen o skóre před osmnáctým Volendamem. Z předchozích sedmi případů získalo nicotné dva body a taktéž mělo namále v úvodním kole národního poháru, jelikož ADO '20 Heemskerk přehrálo až po prodloužení (2:1). V loňské sezóně mělo ve vzájemných střetnutích daleko k bodovému zisku, s Vitesse totiž prohrálo po výsledcích 1:3 a 1:4.

Emmen postrádá van Dorpa, Hardevelda, El Messaoudiho, Bernadoua, Kieftenbelda, Güçlüa a Liedera, domácí nemohou počítat s brankářem Scherpenem a dále ani se Schubertem či Dijksem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.75 - 4.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1081134:925
2.PSV Eindhoven1080235:1424
3.Feyenoord Rotterdam1072126:1123
4.AZ Alkmaar1072120:1023
5.FC Twente1061318:719
6.Sparta Rotterdam1052316:1117
7.RKC Waalwijk1035220:1414
8.SC Heerenveen103529:914
9.FC Utrecht1033412:1812
10.Fortuna Sittard1032513:1811
11.NEC Nijmegen101729:910
12.SBV Excelsior1031612:2710
13.Go Ahead Eagles1023512:179
14.Cambuur Leeuwarden102268:178
15.SBV Vitesse1022611:218
16.FC Groningen1022610:228
17.FC Emmen101368:226
18.FC Volendam1013611:286

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
REPLIKATOR

PSV

Reagovat
AjaxFans

chro chro chroninchen

Reagovat
afc ajax

Reagovat
afc ajax

Aj za ten 1 gól môže zas BLIND jak nehral 2. polčas ani gól sme nedostali

Reagovat
AjaxFans

Je to lama

Reagovat
jáá

myslím že mu chvílka na lavičce neuškodí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele