EURO DENÍK - RUSKO KONČÍ

18.06.2004, 14:04
Aktuality
Dvě kola jsou odehrána ve skupinách A a B. Portugalsko se chystá na Španělsko, Chorvatsko na Anglii. Francie a Řecko vědí, že jeden bodík proti nejslabším ve skupinách je pošle do čtvrtfinále, Švýcarsko věří na zázraky a Rusko se chce důstojně rozloučit. Ale dnes se hrají jiné zápasy. A budou jistě také zajímavé. Tak například...

...hned ten první, Dánsko - Bulharsko. Oba celky čekají na první branku. Tedy vstřelenou do sítě soupeře. Do té vlastní nemá Bulharsko na co čekat. Dostalo jich hned pět, to aby se to dobře počítalo. Na druhé straně, té dánské, je skóre stále 0:0. S Itálií se jednalo o úspěch, s Bulharskem by to bylo zklamání. Večerní zápas pak slibuje bitvu. Švédsko si věří a proč by ne. Hrálo velice dobře, sázelo v druhém poločase gól za gólem. Ale Itálie, to bude jiné "kafe"! Bez Tottiho, ale s odhodláním, kvalitou a chutí. A tak se máme na co těšit.

A když už padlo jméno Totti. Itálie se po dnešním zápase rozhodne, zda podá odvolání proti výši jeho trestu. Alespoň tak to řekl na tiskové konferenci po dnešním tréninku Franco Carraro, prezident FIGC. "Francesco ví, že se dopustil velké chyby. My všichni se omlouváme za jeho chování," dodal. Giovanni Trapattoni (foto) to vidí trochu jinak: "Mužstvo jako celek stojí za Tottim. Omluvili jsme se a teď budeme bojovat i za něj." "Azzurri" dnes na tréninku zkoušeli do útoku složení Cassano, Vieri, del Piero. Asi tak bude vypadat trio, které by mělo dát první gól Itálie. Pirlo a Gattuso se rovněž mohou objevit v základu, místo Perroty a Camoranesiho. Ať zápas dopadne jakkoliv, myslím si, že žádost o prominutí zbytku trestu pro Tottiho nemá odůvodnění. Postaví-li se Italové k tomuto případu chlapsky, pak musí Tottiho i s jeho omluvou poslat domů. Nejednalo se o zkrat, ale o pokračování jeho chování v italské lize!

A co je nového u našich soupeřů? Dick Advocaat (foto) si uvědomuje důležitost utkání s Českem. Jeho heslo zní: Vítězství nade vše. Krása, podle něj, patří k soutěžím "Královna krásy". Ve fotbale rozhodují výsledky! A pokračuje: "Jsou tu dva pohledy na naše utkání s Německem. Jejich tisk tvrdí, že se jednalo o nejlepší výkon Němců v poslední době, nizozemské noviny píší, že jsme hráli pod psa...! Hráli jsme s nimi vyrovnanou partii a hráli jsme dobře!" Zajímavé prohlášení, včera Advocaat také kritizoval...

Podle našeho názoru začalo Nizozemsko hrát lépe až po příchodu Pierra van Hooijdonka a zachránil ho gól Ruuda van Nistelrooije. Jinak opravdu nic moc. Čekají se změny v sestavě, ale Advocaat se odmítá vyjádřit. Jedni volají po zařazení Patricka Kluiverta, jiní v tom spásu nevidí. Clarence Seedorf a Arjen Robben mají tisíc chutí nastoupit, ale zejména v případě Robbena to vypadá na lavičku náhradníků. A co říkají o našich? "Češi měli hodně problémů s Lotyšskem, to nás uklidňuje, ale je tu strašák v podobě posledního zápasu. Porazili nás 3:1 a na to se jen tak nezapomíná!" V tomto utkání dal první gól Jan Koller a Jaap Stam, stožár v obraně tulipánů, si uvědomuje, co ho čeká a nemine. Bude to souboj síly!

To Rudi Völler (foto) je sdílnější a dnes se svěřil s tím jaké má plány do dalších zápasů. "Budeme útočit a vyvíjet nepřetržitý tlak na našeho soupeře. Nebudeme hrát na protiútoky, jako proti Nizozemsku, Lotyšsko totiž z obrany nevyleze. A tak dostane Kevin Kuranyi na hrotu spoluhráče." Kdo to bude? Jako favorit se jeví Fredi Bobic. V tomto případě by se rozestavení Němců změnilo na 4-4-2 nebo 3-5-2. Na lavičce by zůstal pravděpodobně Frank Baunman. My počítáme s tím, že Němci v tomto zápase získají 3 body. A se stejným počtem bodů našich v utkání s Nizozemskem bychom jich měli šest. A tak si to na závěr snad rozdáme o pořadí...

V Portugalsku se žije jen a jen zápasem domácích proti Španělsku. Ty ostatní jsou záležitostí cizinců, mimo zájem domácích. Ze slušnosti se podívají na sestřih branek, ale pak se zase pustí do debaty, jak dostat Španělsko ze hry. Jen výhra zajistí postup. Costinha (foto) se rozpovídal a my z jeho monologu vybíráme: "Kdo chce postoupit co nejvýše, musí porážet silné celky. A to my dokážeme. V neděli se o tom přesvědčíte. Španělsko je velký tým. Ale my jsme právě tak velcí. Jsme připraveni zvítězit!" Costinha si na výhry zvykl. Letošní titul v Lize Mistrů patří také jemu. "Bude nám fandit celé Portugalsko. To znamená, že hrajeme ve dvanácti. A to musíme využít!"

Na druhé straně Iñaki Sáez (foto) netajil své rozčarování nad ztrátou s Řeckem. Přesně toho se Španělé nejvíce obávali před zahájením EURA 2004. Hlavně nehrát s Portugalskem o postup! A je to tady... Ale hlavu vzhůru a neklesat na duchu. Porazit se musí každý soupeř, zvlášť když se myslí na titul. Dva hráči jsou mimo hru. Joseba Etxeberria pro zranění a Carlos Marchena dostal druhou žlutou kartu. Kdo je nahradí? Sáez tvrdí, že výchozím bodem je pro něj podzimní přípravný zápas, ve kterém porazili Portugalsko 3:0. A do sestavy si mluvit nenechá: "Postavím-li Davida Abeldu a Rubéna Baraju, vím co dělám. Proti Řecku hráli v prvním poločase a odevzdali přesně to, co jsem po nich požadoval. A k zápasu samotnému. Domů se mi v neděli nechce. Nikomu z nás. A taky nepojedeme!" Zda má pravdu, se přesvědčíme za dva dny. Portugalsko to má mnohem jednodušší. Nikam jezdit nemusí. Ono totiž doma je...

A na závěr něco, co doma nemáme. Co to je? Spokojenost s výkony rozhodčích. Alespoň tak hodnotí jejich práci pořadatelská komise. Volker Roth a Ken Ridden na tiskové konferenci v hotelu Solverde v Espinho podtrhli zejména to, že v prvních deseti zápasech nebyla polemická rozhodnutí. Oba dokázali také ubránit muže s píšťalkou v případě rozporuplného posouzení zákroků brankářů Ovčinikova a Jamese. Jaké z toho plyne poučení? Když dva dělají totéž, nemusí to být......., aneb: když vy dva to tvrdíte, pánové!?

A závěrem dnešní...:

KRASAVEC : WAYNE ROONEY za vynikající výkon

OŠKLIVEC : JAKOB KUHN, trenér Švýcarska, protože neumí chlapsky uznat sílu soupeře.


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele