Foden se zaskvěl hattrickem. Ve středu pole jsem nejkonzistentnější, hlásí

06.02., 21:11
Aktuality
Phil Foden přijímá pokyny od Pepa Guardioly (© AFP)

I přes svůj stále ještě nízký věk má Phil Foden ve sbírce velkou řadu trofejí. Ve třiadvaceti letech se již pětkrát radoval ze zisku Premier League, úspěchy slavil i v Lize mistrů, FA Cupu a dalších soutěžích, k tomu se stal s Anglií vicemistrem Evropy. S postupem času navíc stále více zvyšuje svůj vliv na hru jak v klubu, tak v reprezentaci.

Svůj podíl na tom má i dlouhodobé zranění Kevina De Bruyneho, které Pepu Guardiolovi rozvázalo ruce ohledně Fodena, a ten tak mohl nastupovat na své oblíbené pozici uprostřed zálohy. Ne vždy tomu tak bylo, jeden z největších talentů anglické kopané sice za Citizens debutoval již v sedmnácti letech, jeho pozice ale po většinu času nebyla příliš silná, z čehož vyplynula velká rotace napříč útočnými posty.

Jakmile ale začal pravidelně nastupovat tam, kde je mu nejlépe, jeho už tak dobré výkony dostaly nový rozměr - zvýšil svůj podíl na průběhu zápasů a předvedl, že mimo dalších skvělých fotbalových vlastností je i spolehlivým zakončovatelem. Nejlepším důkazem je vůbec nejčerstvější vzpomínka na jeho představení, když v pondělí hattrickem sám otočil utkání s Brentfordem a přiblížil tak bledě modré na dostřel prvnímu místu v Premier League.

Všechny tři zásahy přitom byly výtečnou ukázkou kvality jeho pohybu i doteku v kombinaci s rozvahou. Pochvalovat si svůj tah musí i Pep Guardiola, jenž spatřil dříve neobjevené kvality Fodena a ponechal jej ve středu hřiště i v situaci, kdy vedle něj naskočil vykurýrovaný De Bruyne. "Takový vliv na tým asi nikdy neměl," neskrýval španělský stratég radost z výkonu svého svěřence.

"Vždycky byl ve vápně nebezpečný, přinášel do hry takový cit dítěte hrajícího si na ulici. Jeho pohyb na malých prostorech a schopnost skórovat či připravit gól jsou neskutečné a je velmi složité takového hráče najít," doplnil Guardiola.

I sám Foden připisuje zlepšenou produktivitu právě ustálení pozice. "Poslední dobou se mi daří sbírat góly a asistence. Myslím, že je to i mým přesunem více doprostřed, jelikož takto konzistentní jsem dlouho nebyl,", říká. "Jsem přizpůsobivý člověk, když je potřeba, odehraju spoustu pozic. Ale opravdu mě baví hrát ve středu hřiště, tam se dlouhodobě vidím a snad dostanu další příležitosti," pokračuje jednatřicetinásobný anglický reprezentant.

Jeden ze zásahů proti Brentfordu si přitom připsal i pro něj netradičně. "Hlavou moc gólů nedávám, takže mi to udělalo opravdu radost. Ale jediným mým cílem je se každý rok zlepšovat a překonat čísla z předchozího roku, nasbírat víc gólů i víc asistencí. Musím nadále pokračovat naplno a takovéto výkony předvádět častěji," doplnil Foden.

Autor: Martin Vejdělek / Flashscore.com, Reuters

Komentáře (22)

Přidat komentář
Luc-Luc

Uz je konecne lepsi nez Messi?

Reagovat
mimi_united

Už je lepší ako 15 ročný Messi.

Reagovat
El Cid z City

Už teď je úspěšnější než Gerrard.

Reagovat
Maximm9

Reagovat
sejber

Reagovat
Sigma Olomouc

a to ani netrenuje

Reagovat
Luc-Luc

Nevedel jsem, ze ho Bald Fraud srovnaval s Gerrardem lol #Fraudiola115

Reagovat
r.mrazik

jeste aby...to by bylo uplne mimo,kdyby ho daval k lehce nadprumernemu hraci PL

Reagovat
Luc-Luc

To vis ze jo, lehce nadprumernej...deluded mufani

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Neutron

Reagovat
Kovi81

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
diastan

Reagovat
Golasso

Reagovat
Neon

Reagovat
celeb

Reagovat
LaVolpe

Reagovat
ratusek

Reagovat
Čenda

Reagovat
Neutron

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele