FORTUNA:LIGA 2023/24 na startovním roštu (4/4)

22.07.2023, 08:44
Názory a komentáře

Dvanáct mužstev má své představení již za sebou, poslední čtyři zbývají. Předsezonní preview FORTUNA:LIGY míří do finiše, což znamená, že se kvapem blíží také začátek ročníku 2023/24. Stane se tak již zítra.

EuroFotbal ve čtyřech článcích postupně představuje všech 16 klubů, které se budou v následujících měsících rvát o ligový primát, postup do evropských pohárů i prosté udržení. Každý tým si vyslouží krátké představení, na které naváže přehled změn v kádru (v této sekci jsou tučně vyznačeny všechny potvrzené příchody i odchody, nezvýrazněny jsou naopak transfery, které ještě nejsou potvrzené, případně ty, které neznamenají změnu na soupisce daného mužstva - to platí například pro hráče, kteří jedno hostování vyměnili za další v jiném klubu, nebo pro ty, u nichž se forma působení změnila z hostování na přestup). Následuje přehled výsledků z přípravných duelů před sezńnou, nástin toho, co družstva čeká v prvních kolech a navržení možné základní jedenáctky. Představení pak vždy završuje ta nejkontroverznější a zároveň nejdiskutovanější část, a sice prostý tip na umístění.

Poslední díl se zabývá tzv. velkou trojkou a jednou nečekanou hvězdou posledního vydání tuzemské nejvyšší soutěže. Zadaří se Bohemians i v nadcházejícím ročníku, nebo je čeká očekávaný pád dolů? A promíchá se nějak pořadí mezi Plzní, Slavii a Spartou? Samé otázky, avšak zatím žádné odpovědi. Ať už to tedy začne.

Bohemians Praha 1905

Co můžeme čekat?

Po 40 letech od jediného titulu se v Ďolíčku slavil jiný velký úspěch. Pouhý rok poté, co "Klokani” jen taktak uhájili prvoligovou příslušnost, se v podstatě tentýž soubor vyšplhal o deset míst výš. Kouči Jaroslavu Veselému přitom zprvu věřil jen málokdo, podceňovaný trenér však nakonec vypálil rybník úplně všem. Nyní si Jaroslav Veselý vychutnává svůj triumf, přičemž novinářům občast vrátí, kterak mu ještě nedávno nevěřili. Pořád ale zůstává sympatickým chlapíkem, jemuž nedělá problém se rozpovídat. Z hrušky se tedy jen tak samovolně shodit nenechá.

Sesunutí o pár pozic níž nicméně lze očekávat. Do začátku sezóny ale dělali Klokani vše pro to, aby případný pád co nejvíce zmírnili. Na jejich poměry tak do Ďolíčku dorazily solidní posily, navrch kádr nepřišel v podstatě o žádné opory v osobách Lukáše Hůlky, Daniela Köstla či Davida Puškáče. Nikam neodešel ani 42letý Josef Jindřišek a vlastně ani David Bartek, který v průběhu sezóny 2022/23 ukončil kariéru jen pro to, aby se stal Veselého asistentem a měl na starosti autová vhazování, obrovskou zbraň zeleno-bílých.

Rozšíření kádru je rozhodně záhodno, Veselý totiž musí počítat i s variantou kvalifikace do skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Ta je sice zatím na míle vzdálená, to ale byla před rokem i čtvrtá příčka. A náladu Bohemians nekazí ani to, že kvůli tristnímu stavu ochozů v Ďolíčku sehrají evropské poháry na Letné. Nebo to, že generální sponzor Malina skončil v insolvenci a v médiích se nyní probírá rozmařilost společnosti. Místo toho hledají Vršovičtí pozitivní zprávy například ve výsledkově vyvedené přípravě, v níž si zeleno-bílí dokonce vyšlápli na bělehradský Partizan. Zaskočí podobně na konci července také norské Bodo?

Obměna soupisky

Volání Prahy vyslyšel záložník Robert Hrubý, jenž na jaře patřil k hlavním důvodům, proč se první liga nadále kope i ve Zlíně. V Teplicích byl zase platný Matěj Hybš, jehož Klokani vysvobodili z Plzně. Z Hradce Králové se do Vršovic přesunul gólman Michal Reichl, Sparta zase Bohemce propůjčila forvarda Matyáše Kozáka. Z hostování v druholigové Vlašimi se vrátil obránce Denis Vala. Po aktivaci transferu setval v Ďolíčku definitivně křídelník Jan Matoušek, na hostování ze Slavie zůstává záložník Michal Beran a nikam se nestěhuje ani útočník Ladislav Mužík, jenž měl přitom z Mladé Boleslavi hostovat pouze rok.

Zelenou část Vršovic opustili po úspěšném jaru hostující brankář Martin Jedlička (připravuje se s plzeňskou Viktorií), středopolař Aleš Čermák (Plzeň jej následně prodala Dunajské Stredě) a útočník Václav Drchal (ze Sparty nyní bude zřejmě hostovat v Jablonci). Nezdarem skončil comeback záložníka Jana Morávka, jehož dál sužují zdravotní patálie a po konci smlouvy musí jinam. Křídelníka Pavla Osmančíka ulovily po hostování ve Varnsdorfu České Budějovice, záložník Michal Vrána se pro změnu připravuje v Brně. Střelec B-týmu Vladimír Zeman podepsal s Bohemians profesionální smlouvu, pak ale šel hostovat do Vlašimi.

Výsledky v přípravě

Bohemians Praha 1905 - MFK Chrudim 2:2
Zalaegerszegi TE - Bohemians Praha 1905 0:1
NK Osijek - Bohemians Praha 1905 3:2
Bohemians Praha 1905 - FK Partizan 2:0
Bohemians Praha 1905 - FC Košice 4:1
Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 6:0

Bilance Bohemians v přípravě: 4 výhry — 1 remíza — 1 prohra

Los prvních pěti ligových kol

Pardubice - Bohemians
Bohemians - Teplice
Liberec - Bohemians
Bohemians - Slovácko
Budějovice - Bohemians

Předpokládaná sestava: Reichl - Hůlka, Křapka (Kadlec), Hybš - Köstl, Jánoš (Jindřišek), Hrubý, Kovařík (Dostál) - Matoušek, Prekop - Puškáč (Necid)

Tip na umístění: 9. místo.

FC Viktoria Plzeň

Co můžeme čekat?

Tak dlouho hledal Adolf Šádek nové majitele, až je, světe, div se, skutečně našel. K velké úlevě tradicionalistů nepřevzal klub Red Bull, jak se také spekulovalo. V takovém případě by totiž dost možná zcela zmizela dosavadní Viktoria a její historie jako taková. Nakonec ale nový mecenáš tak jako tak dorazil z Rakouska. Respektive jeden z nich. Raphael Landthaler zasedne v představenstvu klubu společně se svým švýcarským parťákem Martinem Dellenbachem. Do Štruncových sadů mohou přenést své zkušenosti s vídeňského Rapidu či Basileje. Potrpí si na mládež, ostatně v rakouském Hartbergu budují velkou akademii. S tím dává smysl také příchod skauta Jan Říčky, někdejšího hledače talentů pro Manchester City.

Samozřejmě je třeba zmínit také změnu trenérského štábu. Miroslav Koubek už sice dva roky dozadu hlásil, že čas jeho odchodu do důchodu se blíží. V Hradci jej ale koučování očividně zase začalo bavit. K ruce bude mít Jana Trousila, jenž má na svědomí vzestup Vyškova málem završený zařazením mezi elitu. Očekává se přitom, že prozatím bude od Koubka sbírat zkušenosti a za nějakou dobu si od něj vezme veškeré pravomoci. Ale kdoví, třeba si zkušenější z dvojice řekne, že se v 72 letech pořád cítí mlád a při síle.

V přípravě zkoušeli Koubek s Trousilem rozestavení 4-3-3 i 3-4-3, o něco víc však mužstvu vyhohovala první z variant. Především obrana dozná změn - své posty zřejmě uhájí Lukáš Hejda s Václavem Jemelkou, avšak na pravém kraji hřiště se po operaci achilovky nějaký čas neukáže Milan Havel a zranění limituje také stopery Luďka Pernicu s Filipem Čihákem. I proto by Koubek ještě rád přivedl posily nejen do defenzivy, ale též do zálohy, v níž si dirigentskou pozici udrží Lukáš Kalvach. Na západě Čech se každopádně rýsuje mužstvo, které s potřebným umem stratégů na lavičce klidně může zatopit oběma pražským velikánům.

Obměna soupisky

Ve Slavii už své místo ztrácel, a tak se středopolař Ibrahim Traoré raději přesunul do Plzně, což někteří z fanoušků sešívaných nesli nelibě. Po hostování u Bohemians se připravuje gólman Martin Jedlička, v konkurenci Jindřicha Staňka to ale nebude mít snadné. Mnohem blíž do základní jedenáctky má i díky výše zmíněným zdravotním komplikacím zadák Robin Hranáč, jenž poslední rok a půl strávil v Pardubicích. Hostování prospělo také Caduovi, jenž si buduje pozici na pravém křídle. Filipa Čiháka po návratu z Hradce Králové neposlouchá zdraví, a tak se snaží prosadit liberijský stoper Sampson Dweh, jehož Viktorii propůjčil druholigový Vyškov (zatím však na západě Čech nic nepodepsal). Středopolař Pavel Šulc hrál naposledy v Jablonci, teď má šanci přesvědčit nové kouče, že už může hrát i za Plzeň. Novou smlouvu podepsal zkušený zadák Radim Řezník.

Po úspěšném půlročním hostování zůstal ve Štruncových sadech forvard Rafiu Durosinmi, jehož Západočeši vykoupili z Karviné. Z Liptovského Mikuláše se vrátil gólman Dominik Sváček, nezdá se však pravděpodobné, že by měl v Plzni pokračovat. Na soustředění s A-týmem odjel i mladý talent z béčka, obránce Jan Paluska. Tamtéž se už naopak nedostal Pavel Hašek, jehož Koubek z Trousilem zkraje přípravy rovněž zkoušeli. Z Táborska se vrátil Adam Kronus, obratem ale stejně jako Pavel Gaszczyk zamířil do brněnské Zbrojovky.

Hned čtveřice někdejších Viktoriánu nově působí v Dunajské Stredě, avšak pouze Filip Kaša oblékal plzeňský dres i letos na jaře. Miroslav Káčer totiž hraje na jihu Slovenska už rok, Aleš Čermák zase hostoval v Bohemians a Matej Trusa pro změnu v Hradci Králové, Tam ze Štruncových sadů přestoupil křídelník Václav Pilař a do Bohemky se po působení v Teplicích přesunul levý obránce Matěj Hybš. Po vypršení smlouvy se k soutoku Mže a Radbuzy nevrátil Šimon Falta, který se moc neprosadil ani na hostování v Brně. Odtud se naopak vrátil stoper Muhamed Tijani, jenž si ale zřejmě podobně jako středopolař Modou N’diaye najde nové angažmá. Obránce Šimona Gabriela zkouší Jablonec, záložník Alexandr Sojka dál hostuje v Táborsku, odkud naopak odešel brankář Adam Zadražil, jehož ale stejně jako Pilaře ulovil Hradec. Z opor může odejít gólman Staněk, v Maďarsku je zase údajně zájem o vysokého útočníka Tomáše Chorého.

Výsledky v přípravě

TJ Slavoj Koloveč - FC Viktoria Plzeň 2:14
FC Viktoria Plzeň - FK Dukla Praha 2:0
FC Viktoria Plzeň - FC MAS Táborsko 8:2
FC Viktoria Plzeň - MFK Chrudim 6:0
FC Viktoria Plzeň - Hamburger SV 3:3
FC Viktoria Plzeň - Karlsruher SC 3:0
FC Viktoria Plzeň - FC Kodaň 3:2

Bilance Plzně v přípravě: 6 výher — 1 remíza — 0 proher

Los prvních pěti ligových kol

Teplice - Plzeň
Plzeň - Hradec Kr.
Plzeň - Baník
Budějovice - Plzeň
Plzeň - Olomouc

Předpokládaná sestava: Staněk - Hranáč (Řezník), Hejda, Jemelka, Sýkora - Květ (Vlkanova), Kalvach, Bucha (Traoré) - Cadu (Kopic), Vydra (Durosinmi), Kliment

Tip na umístění: 3. místo.

SK Slavia Praha

Co můžeme čekat?

Ustálí se konečně sestava? Nic jiného si příznivci sešívaných ani moc nepřejí, neboť v tom je podle nich v posledních letech zakopaný pes. A vlastně nelze nesouhlasit. Slavia je pořád kvalitním mančaftem plným reprezentantů i dalších kvalitních hráčů. A pořád ji vede tentýž trenérský štáb překypující nápady. Občas to ale s experimenty přehání (naposledy v přípravě pozlobil nasazením kritizovaného stopera Tarase Kačaraby). Jindřich Trpišovský a spol. rádi nechávají v provozní teplotě více fotbalistů. To ovšem v posledních dvou sezonách vedlo k tomu, že navzdory herní převaze nebyli slávisté schopni zasadit soupeři rozhodující direkt. Letos na jaře to platilo především o zápasech venku.

Momentálně Trpišovský piluje systém se třemi stopery, k čemuž by se mu hodil ještě jeden nový hráč, možná i dva. Především na levé straně, na níž po lukrativním prodeji do Portugalska zeje díra. Možná se však nečekaným hledaným trumfem stane Jan Bořil, který po se po dlouhotrvajících zdravotních potížích zase dal do pořádku a v přípravě se bojem o novou smlouvu snaží ukázat, že nepatří do starého železa.Ve středu pole se zase ve velkém stylu předvádí Oscar, na němž může Slavia v novém ročníku stavět.

Takže na tom slávisté nejsou zas tak zle, třeba jejich odvěký rival z protějšího břehu Vltavy řeší asi víc patálií. To si ovšem mnozí říkali i poslední dva roky, během nichž sešívaní přenechali trůn Plzni i Spartě. Nyní se hodlají na první flek vrátit. Pokud se tak nestane, je možné, že Trpišovského éra v Edenu skončí. Jeho umění přineslo mnoho úspěchů, jestliže ale bude pokračovat ve stagnaci, nezbyde už mnoho důvodů pro jeho další pokračování.

Obměna soupisky

Už tak velkou konkurenci v útoku rozšířili Mojmír Chytil (z Olomouce) a Mohamed Tijani (z Baníku). Z Norska zase dorazili záložník Conrad Wallem (z Odds BK) a stoper Sheriff Sinyan (z Molde), jehož ale bude nějakou chvíli limitovat zranění. Spolu s Tijanim dorazil z Ostravy také křídelník Srdjan Plavšić. Srbský fotbalista se chce u sešívaných konečně usadit, v přípravě jej ovšem přibrzdila bolestivá srážka s protihráčem z Podbrezové. Tomáš Vlček se uplynulou sezónu výborně rozehrál v Pardubicích a nyní by se tak klidně mohl usadit v základní sestavě SKS. Z hostování se vrátili také zadáci Maksym Talovierov a Michal Tomič, ani jeden však ve Slavii dost možná nezůstane (Talovierova chce znovu rakouský LASK, Tomič se po půlroce v Mladé Boleslavi dost možná připojí ke Slovácku, z něhož jej Slavia kupovala). Z Boleslavi je zpět křídelník Ubong Ekpai, jeho další působení v Edenu ale rovněž nevypadá moc pravděpodobně.

Z mladíků se v přípravě dlouho drželi obránce Mikuláš Konečný a záložníci Dominik Pech s Nigerijcem Boluwatifem Ogungbayim. V úvodu předsezonních tréninků si Trpišovský vyzkoušel také brankáře Stefana Jovanoskiho a středopolaře Marka Naskose. Po hostování ve Varnsdorfu zůstává na soupisce prozatím gólman Jan Sirotník. Ze zkušenějších hráčů prodloužili smlouvu forvardi Mick van Buren i Stanislav Tecl, jenž se zároveň stal manažerem béčka (přičemž je otázkou, co tato pozice vlastně obnáší).

Na odchodu levého beka Davida Juráska do Benfiky sice Slavia solidně vydělala, avšak v kombinaci s přestupem Petera Olayinky do Crvene Zvezdy Bělehrad se jí v podstatě rozpadla levá strana hřiště. Tuto díru nezalepí ani Ewerton jenž hodlá své ofenzivní choutky uplatnit na hostování v Baníku. Středopolař Ibrahim Traoré měl zprvu namířeno do Jablonce, nakonec ale zakotvil v plzeňské Viktorii. Vedle Ewertona se do Ostravy přesunuli též brankář Jakub Markovič, který uplynulou sezónu hostoval v Pardubicích, a slovenský záložník Tomáš Rigo. Do Olomouce přestoupil stoper František Matys (dosud hostoval ve Vyškově), do Českých Budějovic zase středopolař Matouš Nikl. Hned trojice hráčů hostuje v Pardubicích - nadále univerzál Marek Icha, nově pak gólman Antonín Kinský (podobně jako Matys chytal na jaře ve Vyškově) a stoper Denis Halinský. Filipa Prebsla v Liberci zase doplnili na hostování záložníci Filip Horský (s Halinským se na jaře potkával ve Vlašimi) a Štěpán Beran (dosud ve Slavii B). Druhý z bratrské dvojice Michal Beran zůstává prozatím u Bohemians a útočník Daniel Fila zase ještě jeden rok v Teplicích. Dosud není jasná budoucnost ofenzivního univerzála Ondřeje Lingra, o něhož se zajímá řecký Panathinaikos. O forvarda Václava Jurečku je údajně zájem v Německu či USA, středopolař Matěj Valenta zase začal trénovat se Slováckem. Rovněž se spekuluje, že by záložník Petr Hronek mohl zamířit do Jablonce. Formalitou se stal přestup Jana Matouška do Bohemians, kde už stejně půlroku hrál.

V Karviné se na zkoušce snaží uspět zadák Michal Hošek, forvard Jonáš Kneifel má stejný úděl v Táborsku. Obránce Ondřej Kričfaluši a útočník Daniel Šmiga posílili dočasně Vlašim spolu s mladíky Martinem Šubertem a Albert Labíkem z béčka. Do stejného středočeského klubu přestoupil po předešlém půlročním působení Filip Němeček a na další hostování zůstávají ve Vlašimi Erik Biegon, Adam Toula a Matyáš Vágner. Středopolař Filip Blecha se po nezdaru v Brně snaží prosadit v Opavě, útočník Babacar Sy se z Teplic vrátil zpět do B-týmu sešívaných. Do pražské Dukly přestoupil jiný z talentů, útočník Oscar Jelínek.

Výsledky v přípravě

RKS Raków Čenstochová - SK Slavia Praha 1:2
SK Slavia Praha - Maccabi Haifa FC 2:1
SK Slavia Praha - FK Železiarne Podbrezová 4:1
SK Slavia Praha - Queens Park Rangers F.C. 3:0
SK Slavia Praha - SG Dynamo Drážďany 1:1

Bilance Slavie v přípravě: 4 výhry — 1 remíza — 0 proher

Los prvních pěti ligových kol

Slavia - Hradec Kr.
Budějovice - Slavia
Slavia - Zlín
Boleslav - Slavia
Slavia - Baník

Předpokládaná sestava: Kolář - Holeš, Ogbu, Vlček - Douděra, Ševčík (Zafeiris), Oscar, Schranz (Plavšić) - Jurečka (Lingr) - Van Buren (Tijani), Chytil

Tip na umístění: 1. místo.

AC Sparta Praha

Co můžeme čekat?

Po letech se vrátili tam, kam alespoň historicky patří. Od titulu z roku 2014 se sice muselo vyzkoušet dalších osm trenérů, spálit během snahy budovat vlastní Galácticos a několikrát pořádně brnkat na nervy vlastním příznivcům. Ale přece jen to přišlo. Brian Priske započal sezónu 2022/23 přímo katastrofálně, jarní jízdou však vytáhl Spartu do čela tabulky, na němž i přes docházející dech vydržel až do samotného konce. První ligové prvenství po devíti letech sparťané samozřejmě pořádně oslavili... a nyní po střízlivění už zase začínají remcat. Oprávněně?

Jak už bylo napsáno, Letenským s koncem jarní části předešlého ročníku skutečně docházela šťáva. Čekalo by se tedy, že klub na tuto situaci zareaguje angažováním posil, neboť bota tlačí sparťany hned na několika místech v sestavě. Dosud ovšem neznáme jméno nového pravého beka. Ani to, jestli přijde a jestli o něj má management klubu vůbec zájem. Podobně to vypadá se středem zálohy. A snad ještě hůř s brankářem, jehož Sparta nyní vlastně ani nemá. A tak zatímco na křídlo se tlačí hned několik jmen, obsazení dalších postů už příznivce Pražanů znervózňuje. Za rohem je přitom kvalifikace Ligy mistrů. A neustává zájem zahraničních klubů o stávající hráče Sparty, jejichž odchod by kádr ještě víc oslabil.

Zatím tak víme především to, že si Letenští nechali pro sezónu, v níž si budou připomínat výročí 130 let od založení klubu, vyrobit černý dres (tedy ve stejné barvě, kterou nosili první sparťané na konci 19. století). Že má klub nového generálního partnera. Že Františka Čupra nahradil v pozici generálního ředitele Tomáš Křivda. Že Tomáš Rosický opravdu neměl rád Guélora Kangu. To všechno jsou jistě zajímavé informace. Vedle toho ale mají Pražané za sebou také nepřesvědčivou přípravu. Co když to má na svědomí lelkování na přestupovém trhu? Pak bude Sparta titul obtížně obhajovat.

Obměna soupisky

Dosud Pražané zaplatili za pět nových jmén. Talentovaného středopolaře Michala Ševčíka z Brna, srbského křídelníka Veljka Birmančeviće z francouzského Toulouse, gambijského zadáka Jamese Gomeze z dánského Horsens, útočníka Victora Olatunjiho z Liberce a pravděpodobně jen náhradního brankáře Jakuba SurovčíkaMatěj Ryneš ukončil štaci v Hradci Králové, forvard Václav Sejk se zase vrátil z Jablonce. Sparta také vyhrála boj o 17letého Vojtěcha Hranoše z Opavy, ten nicméně zatím míři do béčka. Z rezervy se do přípravy pod Priskem připojili obránci Ondřej Kukučka s Lukášem Váňou, záložníci Nelson Okeke, Pape Amath Cissé a Daniel Kaštánek i forvard Tomáš Schánělec. Zatím se ovšem nezdá, že by některý z nich měl dostat v prvním mužstvu šanci i během sezóny.

Na Letné by Pražané rádi udrželi brankáře Matěje Kováře, ten se ovšem po konci hostování připravuje s Manchesterem United a v tuto chvíli to nevypadá tak, že by se měl do Čech vrátit. Stejně tak se nezdá, že by do Sparty mohl zamířit gólman Tomáš Vaclík, jenž sám vyloučil, že by byl se Spartou v kontaktu. Stopera Martina Vitíka chce po dobrém představení na mistrovství Evropy hráčů do 21 let ulovit amsterdamský Ajax, kde se může stát náhradou za Jurriëna Timbera, jenž odešel do londýnského Arsenalu. Italská Boloňa zase pošilhává po záložníkovi Adamu Karabcovi, další evropské kluby zase jistě sondují kapitána Ladislava Krejčího (mladšího). Spekulací habaděj, avšak zatím nic potvrzeného. Pokud by se však odchody mladíků uskutečnili, budou mít Letenští ještě víc problémů.

Zatím jedinou citelnou ztrátu představuje odchod útočníka Tomáše Čvančary do německého Mönchengladbachu. Jinak se však Spartě podařila každoroční očista od nepotřebných hráčů. Zkušený Ondřej Čelůstka si ještě jednou zahraje v Turecku, posílil tamní Bodrumspor z druhé nejvyšší soutěže. Půlroční hostování skončilo křídelníkovi Aweru Mabilovi (ze španělského Cádizu) i srbskému obránci Dimitriji Kamenovićovi (z římského Lazia). Záložník Jakub Jankto bude svou kariéru rovněž nakopávat někde jinde (v italském Cagliari), gólman Milan Heča už je zpět ve Slovácku. Brankáři Florin Niță s Dominikem Holcem, středopolaři Ladislav Krejčí starší s Filipem Havelkou ani Lukáš Juliš už nebyli součástí kádru Letenských delší dobu, v červnu pak struktury Pražanů opustili definitivně (Krejčí zakotvil v Hradci Králové, Havelka v Teplicích a Juliš v Olomouci). Podobně nepotřební byli také gólman Hugo Jan Bačkovský, jehož odkoupil Liberec, levý bek Matěj Hanousek, který zůstal v tureckém Ankaragücü, záložník Michal Trávník, jenž se vrátil do Slovácka, a útočník Vojtěch Patrák, jehož odkoupily Pardubice. Na 99 procent míří pryč také norský pravý bek Andreas Vindheim, který naposledy hrál ve své vlasti za Lilleström.

V Jablonci zůstavá na hostování levonohý Matěj Polidar, kde jej nově doplňují také středopolař Filip Souček (ten naposledy hrál v Brně) a forvard Václav Drchal (naposledy v Bohemians). Stoper Dominik Plechatý dál hostuje v Liberci, pravý zadák Martin Suchomel zase v Mladé Boleslavi a záložník Jan Fortelný v Olomouci. Útočník Matyáš Kozák se zase alespoň na rok usadí v Bohemians.

Výsledky v přípravě

AC Sparta Praha - FC Vysočina Jihlava 1:2
AC Sparta Praha - GNK Dinamo Záhřeb 1:1
FK Čukarički - AC Sparta Praha 1:1
R.S.C. Anderlecht - AC Sparta Praha 0:6

Bilance Karviné v přípravě: 1 výhra — 2 remízy — 1 prohra

Los prvních pěti ligových kol

Sparta - Olomouc
Zlín - Sparta
Sparta - Pardubice
Jablonec - Sparta
Teplice - Sparta

Předpokládaná sestava: Vorel (Kovář) - Sørensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Kairinen (Laci), Sadílek, Zelený (Højer) - Birmančević (Pešek), Kuchta, Haraslín (Ševčík)

Tip na umístění: 2. místo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (98)

Přidat komentář
zorz767

Sparta potřebuje chytit začátek, aby se nemusela před koncem klepat jako minule. A taky aby nemusela nic honit a mohla hrát s čistou hlavou a připravovat se na pohárové výzvy.

Reagovat
bartes

Jenže to by nesměla prochrápat přestupák. Přesně, jak je v článku napsáno. Nemají brankáře, pravého beka, jsou nabídky na další opory a nepřivedli přitom téměř nikoho jako náhradu. I ten Holec by se hodil, na kterého se předtím tak nadávalo.

Věřím, že kádr postupně doplní, ale to zas bude pár hrozných výsledcích v pohárech a celý podzim se budou sehrávat, aby dohnali aspoň ligu.......

Reagovat
ratusek

Rosa totálně zachrápal

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
romeo351

Žádnej přestupák neprochrápali, bože

Reagovat
Uwe háže buly

Startuje liga a nemáme jedničku do brány. Na rwb opět budou Mejdr/Wiesner , což byl loni evidentně nejslabší post ze všech.

Reagovat
romeo351

Koukal jsem na ten rozhovor s Rosou a z něho jasně vyplývá, že chtějí přivádět hráče, kteří mají dostatečnou kvalitu ne to lepit nazdařbůh a ta cesta předplacených zahraničních hvězd tu už byla. Mejdr, Wiesner evidentně pořád mají důvěru a brankář je prostě smolná záležitost (nicméně já si tipnu, že se vrátí Kovář)

Reagovat
Uwe háže buly

I když se vrátí Kovář, tak to byl velký risk, který kdyby náhodou nevyšel, tak nemáme ani pořádnou dvojku. Plzeň i Slavia mají dvojici vyrovnaných gólmanů. Dobře je pořešená ofenzíva, levý wingback a stopeři.

Reagovat
SpartaOvenka

My taky teď máme dvojici vyrovnaných brankářů, pravda třetích, ale vyrovnanou

Reagovat
bartes

Brankář fakt není smolná záležitost. I Rosa přiznal, že to hostování bez opce domluvili blbě a že už to nikdy neudělá. Navíc další super fail byl, že měli volného Vaclíka, který byl ochoten to vzít. Takže náhrada byla. Rosa pořád tvrdí, že mají rozjednáno několik RWB a zahraničního gólmana, ale skutek utek. A pokud přijde někdo za měsíc, tak může být pozdě. Mají nejhorší koncepční práci z TOP 3.

Podívej na Plzeň. Nebyl jistý sponzor, oslovili Svědíka, ten jim řekl, že bez sponzora to nebere. Tak vzali na rok Koubka, aby udrželi pozice . Přišel sponzor a přitom tam vedení zůstalo. Za rok klidně můžou Svědíka oslovit znovu.

Slávia je úplně někde jinde. Ta skupuje vše, co má ruce a nohy a zásobuje tím celou ligu od 4.místa níže.

Takže dohromady to o titul možná bude bitva, protože mezi základními 11 není velký rozdíl. Ale Slávia má možná 30 hráčů, kteří jsou schopni za A zasáhnout, ale Sparta má sotva konkurence schopnou 11. A když se jí někdo zraní, tak dopadne jako se Čvančarou loni.

Reagovat
romeo351

Slávisti tady máte fanouška těch Hronků, Beranů, Červů, Filů…

Hele u Sparty čekám, že se spíš něco posere v útoku: Sejk nedostane šanci, Olatunji bude lepší jak Kuchta, kterej se urazí a bude dělat bordel atd

Reagovat
bartes

Sparta má velkou ofenzivní sílu, ale všechno to jsou spíš jiní hráči, než velký útočník do vápna. Proto přišel Olatunji, pak je tady Kuchta, Haraslín, Sejk, kteří tvoří různou variabilitu. Pod nimi Ševčík, Karabec, Daněk, všechno útoční hráči.

Mnohem horší to je dozadu, když není brankář a vpravo je Wiesner/Mejdr.

Reagovat
kattos

Nechápu proč se nevzal třeba i ten Trmal, Vaclík, Koubek...

Reagovat
zorz767

Podepsat kvalitního hotovýho hráče ze zahraničí je naprosto legitimní cesta. Že si Štramák neuměl poskládat tým a naordinovat mu taktiku, na tom nic nemění.

Reagovat
Bechy1893

hysterie začíná

Reagovat
Selänne

Holec

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ratusek

Reagovat
Salfovic

Holec zůstává v Polsku ?

Reagovat
smazaný uživatel

Co by měli dohánět? Sparta možná prochrápala přestupák, pokud jde o defenzivu, ale ofenziva bude zase extrémně našlapaná. Zatímco Slavia přišla o celou levou stranu a přivedla 2 zraněné hráče. A v bráně si na dalších x let zakonzervovala největší díru v lize. Osobně čekám náskok 10+ už po podzimu, pokud se bude pískat fér. Plzeň možná bude díky Koubkovi trochu blíž.

Reagovat
romeo351

Přesně tak. Vždyť Slávia má levýho beka v podstatě v Bořilovi. Rudá panika je už otravná

Reagovat
Marisic

strašnej přestupák, pravda

Reagovat
ACSeRw!n

nesmysl

Reagovat
Sigma Olomouc

By potřebovali chytit posily, třeba gólmana.

Reagovat
db18

Předpokládaná sestava bohužel na hrotu nebude Vydra/Duso, ale Chorý/Duro... stejně tak Hranáč se na RB nedostane, tam to bude Cadu/Řezník.

Reagovat
ratusek

To je Řezník tak dobrej i v tomhle věku nebo všichni ostatní tak špatní?

Reagovat
db18

Holík se ještě nevzpamatoval z jarního dna a Havel je zraněný...

Reagovat
ratusek

ahá, ale svoje si odehraje ne? Takže to nějaká extra slabina není

Reagovat
andrew96

Nehrál Cadu v přípravě na křídle?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Dobra fuserina ten clanek. Plavsic je na odchodu, v sestave uplne chybi Zafeiris. Zamena Pechu. V priprave se objevil 16 lety Dominik Pech, ten si hned zranil kotnik, zbytek pripravy promarodil. David Pech naskocil do pripravy az po euru u21, ten si zkurvil koleno.

Reagovat
emisarpravdy

Teď jsem to sel psát. Slušnej výblitek. Zranil se David Pech. Fušeřinka

Reagovat
Kily

se záměnou Pechů moje chyba, omluva

Reagovat
Mass

Hlavně že se prý Sparta vrátila tam, kam patří

Zafeiris určitě bude hrát, i vzhledem k tomu Ševčíkovu zdraví. Matěj Jurásek doufám taky. Místo Plavšiče na levou zálohu Wallem, i když ten mi spíš přijde lepší doprostřed, na takový falešný křídlo, stejně jako Provod. Obou Pechů je velká škoda, snad u Dominika to zranění není važný, ten vypadá velmi zajímavě. Takhle technickej hráč (a zvládnul i tý šílený lesní běhy, i když se u toho málem zeblil) musí dostat šanci v áčku, jinak mě Trpiš nasere

Takže jediná kaňka je to, že víc nezatlačili na přivedení levýho beka. Nebál bych se to místo zalepit Oscarem s tim, že ho bude jistit Vlček, kdyby si Oscar sbíhal moc doprostřed. Snad tam nebude dávat Schranze, Masa nebo Tomiče přes nohu, uvidíme. Béřa už jen z nouze.

Reagovat
Sigma Olomouc

S tím Pechem, myslím, že to dopadne tak, že tě Trpiš nasere.

Reagovat
Losinho

Pech bude v U19, možná občas béčko

Reagovat
Mass

Občas bych mu právě přál to áčko, i přes jeho věk. Když se nebál chodit proti tak dobrým a tvrdým obráncům, jaký má Rakow, byla by ho škoda, aspoň na pár minut poslat proti kopytům v naší lize. Bojim se, aby nám ho nepřetáhla nějaká juniorka ze zahraničí.

Reagovat
Sigma Olomouc

Fakt je tak dobrý?? Já jako ho nikdy neviděl, takže nemohu soudit, ale konkurence je obrovská. Samek 2.0 podle mě zatím nebude.

Reagovat
Sigma Olomouc

Já jsem rád, když mladí hrají, ale konkurence.

Reagovat
Kily

Po letech se vrátili tam, kam alespoň historicky patří. Od titulu z roku 2014 se sice muselo vyzkoušet dalších osm trenérů, spálit během snahy budovat vlastní Galácticos a několikrát pořádně brnkat na nervy vlastním příznivcům. Ale přece jen to přišlo

to už tady některým doopravdy vadí i tohle?

Reagovat
Mass

Jo, nemyslim si, že Sparta na vrchol patří. Titul si každý musí vybojovat, ne že tam patří.

Reagovat
Kily

HISTORICKY

Reagovat
andrew96

Plavšić pořád jen spekulace, v přípravě se o místo rval solidně (a ani není označen jako první volba). Zafeiris vypadl, pravda, doplněn.

Reagovat
emisarpravdy

Reagovat
$dolar$

Sparta letos bude 4.

Reagovat
Bechy1893

Ale to víš, že jo

Reagovat
Mass

Věřim jim, že to druhý místo v nadstavbě ukopou (z pen.), ale bude to boj, když Křéťa aspoň 2x bude muset navštívit kabinu rozhodčích

Reagovat
Bechy1893

Myslíš z nějaký penalty podobný tý, kdy všemi vysmivanej Mabil udělal klaunem kola vašeho super stopera za 80mega?

Reagovat
Uwe háže buly

Prokázaný faul bránícího hráče. Další den bylo všude video s lepšími záběry.

Reagovat
clinger

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Seydou Doumbia

Lucazz měl lepší prewiew

Reagovat
Rothbard

OT: Zaučuje mě holka, v mém osobním hodnocení 9/10, ale je vdaná. Je to problém. Co s tím?

Reagovat
$dolar$

Problém pro koho?

Reagovat
Neon

Easy, do vdaných se neser.

Reagovat
zrzek999

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Remt

Reagovat
Salfovic

Konkrétněji, tohle se dá vyložit různě.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli už tě zaučuje, tak je asi pozdě se ptát, ne?

Reagovat
Seydou Doumbia

To záleží co ty si zač za člověka. Chceš smočit? Chceš s ní vztah? Nebo věříš že by si neměl dělat něco co nechceš aby tobě udělal někdo druhý a podobně. Nebo žijeme jen jednou, sereme na ostatní, hlavní si užít. To musíš sám vědět co je pro tebe přednější. Tady ti každý odpoví co by udělal on, ale to ti moc nepomůže. Každý to má nastavený jinak.

Reagovat
Uwe háže buly

Zaučuje tě v práci nebo v šukání?

Jinak já už teď jako zenatej bych do toho nešel, už to beru jinak. Dřív jsem ji prostě nějak natuknul a když to nevyloučila, tak jsem to bral tak, že je to z její hlavy

Reagovat
lampas

Na to se musíš zeptat jejího manžela.

Reagovat
Mass

Až jí omrziš, tak to řekne manželovi a ty dostaneš do rypáku.

Reagovat
Remt

Nebo ona dostane do rypáku, je to pade na pade

Reagovat
Mass

To seš docela naivní. Krásný baby si umějí chlapy omotat kolem prstu a svést svoje chyby na ostatní.

Reagovat
Remt

Fajn, tak alespoň já budu doufat, že nakonec na rypák dostane taky Páč takový ženský si to zaslouží Fantazie mít takovou doma

Reagovat
Mass

Já už bych ženskou, co mě podvádí, už nechtěl, toho sem si užil dost.

Reagovat
Remt

Já si užil teda max ženský, co po rozchodu oprcali hafo chlapů z okolí včetně pár kamosu, ani to příjemný není. Mít k*rvu, co tě podvádí, tak nevím jak bych se zachoval.

Není to tím že trávíme moc času na EF, ze mame stesti na takovy typy? Teď jsem potkal snad první normalni zenskou, tak jsem zvedavy jestli se to nejak zas posere

Reagovat
delfin

Tam jde o to jen pochopit, a nedovolit jim, aby to mohly. Ta kdo musí být v tom, je ženská, ne chlap.

Reagovat
Remt

"v tom" je snad vždycky ženská a ne chlap ne?

Reagovat
delfin

Však jo, jen nevíš jak jsem to myslel. Myslel jsem to tak, ze chlap není ten, kdo má být první, kdo se zakouká.

Reagovat
Uwe háže buly

A pamatuj, že když by zahýbala jemu, tam pak bude i tobě

Reagovat
Likan7

Kolik proboha těch lekcí musíš mít? Jestli si s tím už začal, tak se na to vyser...

Reagovat
Rothbard

Ještě tu jsou jiné ženy, ale tam je věkový rozdíl 10+

Reagovat
delfin

Problém to nebude, stačí když pro tvýho delfína seženeš vdané pěknou kamarádku. A dále pro nevdané kamarádky kamarádky, samo taky kvůli delfínovi. V mým osobním hodnocení to bude taky pak tak 9z10ti.

Reagovat
bartes

Když si vrzneš občas, tak to můžeš provozovat dlouhodobě. Když ji budeš chtít pro sebe, provalí se to a dostaneš po hubě

Reagovat
Remt

V čem tě jako zaučuje? To ti je 13? Nevím jestli by mi bylo příjemný kdyby mě nějaká ženská dirigovala v posteli, pokud už někdo, tak jsem to byl vzdy ja kdo někoho zaucoval nebo dirigoval

Reagovat
Rothbard

Já nedefinoval, že to je pracovně.

Reagovat
delfin

Takže se trefil.

Reagovat
Rothbard

Je to pracovně

Reagovat
delfin

Ne, gol na 2:0

Reagovat
Remt

Počkej tak pícháš jí teda nebo ne? Já to asi od začátku špatně pochopil

Reagovat
delfin

Poznej toho, kdo si s tebou hraje.

Reagovat
Rothbard

Zaučuje mě v práci. I když teď se dívám, že je tu plno zajímavých holek kolem.

Reagovat
Remt

Tady na EF? Tady vím o jedny

Reagovat
Rothbard

Kolem té, co mě pracovně zaučuje.

Reagovat
delfin

Jesus.

Reagovat
Shevchenko

Problém to je evidentně jen pro manžela

Reagovat
oli9

Bohemka tip EF 9. místo.. Ty jo

Reagovat
smazaný uživatel

Bohemka je tým, u kterýho se to vůbec nedá odhadnout, můžeš hodit do klobouku lístečky s čísly 4-14 a pak nějaký vylosovat.

Reagovat
mistr129

Reagovat
lampas

3-15

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Firkraag

Nesmysl. 5-7.

Reagovat
Salfovic

U Bohemky se tak nějak očekává, že se bude pohybovat kolem šestého místa a rozdíl mezi 6. a 9. místem může bejt jen pár bodů.

Reagovat
Salfovic

Tyhle články jste měli vydávat minimálně o den dřív, teď už je to na hovno, když tu je klasické preview.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele