FORTUNA:LIGA - preview 2. kola nadstavby: Slavia - Plzeň

30.04.2022, 09:07, aktualizováno 01.05.2022, 09:31
Previews
Slavia před týdnem překvapivě podlehla Hradci a nyní potřebuje toto zaváhání napravit - ve šlágru kola hostí Plzeň, který naopak může nasadit k rozhodujícímu trháku. Na programu jsou i všechny tři zápasy skupiny o záchranu...
O titul
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 19:00)
Slavia hostí ve druhém kole nadstavby FORTUNA:LIGY Viktorii Plzeň. Půjde o hodně, hosté by si v případě vítězství zajistili náskok už pěti bodů, naopak domácí potřebují vyhrát, aby se před svého soka dostali zpět do čela.

Slávisté musí rychle zapomenout na porážku 3:4, kterou jim minule uštědřil Hradec Králové. Díky tomu přišli o první místo a nyní musí Plzeň porazit, aby se před ni vrátili zpět. Do karet jim hraje, že s Viktorií v lize už osmkrát neprohráli, doma dokonce desetkrát od dubna 2014, z čehož devětkrát vyhráli. Slavia navíc v lize prohrála jediné z posledních 65 domácích utkání a v Edenu v letošní sezoně jen čtyřikrát inkasovala.

Trpišovského výběr tíží četná zranění, která postihla i řadu členů základní sestavy. Dlouhodobě zraněný je kapitán Jan Bořil, mimo hru jsou také Michael Krmenčík a Lukáš Masopust, který si své zranění způsobil na poslední reprezentačním srazu. Nejistý je pak start Petera Olayinky, Oscara Dorleyho, Petra Ševčíka a Stanislava Tecla. Sešívání se tak budou jistě spoléhat na jejich nejlepšího střelce Ondřeje Lingra, který má na kontě třináct zásahů.

"Je pro nás velká změna, že máme týden volna, protože od začátku jarní části jsme vždy měli jen tři dny do dalšího zápasu. Jsme za to určitě rádi, protože si alespoň můžeme v klidu rozebrat předcházející zápasy a ukázat si chyby, které jsme dělali. Hlavně tedy duel s Hradcem. Některým hráčům to pomůže i ohledně vytížení, které měl sice každý jinak, ale regenerace přijde vhod," uvedl trenér slávistů Jindřich Trpišovský.

Plzeňští mají na svém kontě tři výhry a v úvodu nadstavby porazili Slovácko 3:1. V duelu se Slávií budou však muset viktoriáni udržet disciplínu, protože v posledních třech vzájemných soutěžních zápasech obdrželi hned pět červených karet, což by je nyní mohlo stát i ligové prvenství. Viktoria se však nyní pyšní sérií osmnácti zápasů bez porážky, kterou bude chtít v Edenu prodloužit. Od porážky právě zde ve Vršovicích navíc Plzeň v lize venku devětkrát nepadla. Opírat se může o nejlepší defenzivu v soutěži.

Kouč Bílek má na rozdíl od svého kolegy ze Slavie kádr téměř zdravý, výjimku tvoří Filip Kaša. Ani vepředu však nejsou Plzeňští žádná ořezávátka, Jean-David Beauguel je s patnácti góly aktuálně druhý nejlepší střelec soutěže za Václavem Jurečkou ze Slovácka. "Hrajeme finálovou část ligy, takže se samozřejmě všichni těšíme. Určitě je to důležitý souboj o první místo, ale nemyslím si, že už rozhodující. Zbývat budou ještě tři kola a stát se může cokoliv. V nadstavbě nesmíte podcenit žádné utkání," řekl asistent trenéra Plzně Pavel Horváth.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Kúdela, Hovorka, Jurásek - Holeš, Traoré - Lingr, Provod, Olayainka - Sor.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.83 - 6.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Ostravský Baník ještě neztratil teoretickou šanci urvat čtvrté místo v tabulce. Z páté příčky ztrácí na Slovácko před sebou osm bodů, které ještě může do konce ročníku umazat. Právě na hřiště fotbalistů z Uherského Hradiště cestují Slezané v druhém kole nadstavby.

Navzdory stále žijící naději se ovšem většina příznivců Baníku již smířila s konečným umístěním na páté pozici a prodloužením čekání na postup do pohárové Evropy o další rok. A není divu, Ostravané se totiž po většinu jara trápí herně i výsledkově a představují tak obraz, podle něhož nevypadají na mezinárodní zápolení připraveni.

Stále chybějící kvalitu ostatně Slezané pravidelně potvrzují v duelech s těmi nejlepšími celky. Baník zkrátka není schopen pravidelně porážet obě pražská "S" či plzeňskou Viktorii. Před týdnem tak mužstvo z východu republiky vcelku jasně podlehlo Spartě. Nutno ovšem dodat, že se Ostravané v závěru sezony snaží dávat větší prostor vlastním mladým nadějím, které teprve sbírají zkušenosti s nejvyšší soutěží.

To Slovácko sází především na fotbalovou vyzrálost, kterou dravé mládí mísí jen občasně. Fanouškům Moravanů však nadbytek zkušených hráčů nemusí příliš vadit. Svěřenci kouče Martina Svědíka mají to hlavní, tedy dobré výsledky. Skromný celek se již druhým rokem v řadě pohybuje v popředí ligové tabulky, a pokud v sobotu přemůže Baník, definitivně si pojistí čtvrté místo a kvalifikaci minimálně do Evropské konferenční ligy.

Rozjetí Moravané však myslí na víc. Krátce po střetu se Slezany je totiž čeká finále národního poháru na domácí půdě proti Spartě. Slovácko má proti Letenským šanci získat první cennou trofej v klubové historii, celková výhra v MOL Cupu by pak Uherskohradišťské mohla posunout i do Evropské ligy. U břehů Moravy se tak rozhodně mají na co těšit.

Stejně tak se Slovácko těší i na sobotní zápas, neboť Baník patří mezi jejich oblíbené soupeře. Slezanům nepodlehli ani v jednom z posledních čtyř vzájemných klání. V probíhající sezoně pak Moravané nejprve zvítězili přímo v Ostravě, při březnové odvetě v Uherském Hradišti se pak zrodila bezbranková remíza.

Na domácí straně se nepředstaví útočník Ondřej Šašinka, který v Hradišti hostuje právě z Ostravy. Baník postrádá zraněné zadáky Jaroslava Svozila s Janem Juroškou a křídelníka Ubonga Ekpaie. Běloruský záložník Arťom Koncevoj už ve Slezsku po vypršení víz nepůsobí.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Takács, Lischka, Fleišman - Jaroň, Tetour, Kaloč, Kuzmanovič, Buchta - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.55 - 4.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FC Hradec Králové  (sobota 19:00)
Po nečekaném skalpu Slavie si Hradec Králové brousí zuby také na druhé slavné mužstvo z hlavního města. Nováček soutěže chce Spartě oplatit obě předešlé porážky z probíhajícího ročníku. Na Letné přitom "Votroci" v historii samostatné české ligy ještě nikdy nebodovali.

Kdy však nezlomit černou sérii, když ne teď? Východočeši si závěr sezony užívají. Cíl v podobě záchrany splnili už dávno a výsledek po základní části v podobě účasti ve skupině o titul představuje nečekaný, avšak rozhodně příjemný bonus. A jak šlo vidět minulou neděli, v laufu může Hradec porazit opravdu kohokoli. Například obhájce titulu a hegemona místní klubové scény.

Anebo taky neoblíbenou Spartu. Vskutku, Votroci mnoho dobrých výsledků proti Letenským neuhráli. Platí to i pro aktuální ročník, v němž nejprve sparťanům podlehli jasně 4:0, načež je v svém mladoboleslavském azylu popravil talent Pražanů Adam Hložek. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka nicméně na jaře už několikrát ukázali, že bázeň a hana jsou pro ně neznámými slovy.

Šance Východočechů na dobrý výsledek může zvýšit také přístup Sparty. Letenští se totiž pomalu chystají na finále MOL Cupu, které se odehraje již za pár dní. Z toho důvodu by lodivod Pražanů Pavel Vrba mohl pošetřit několik opor. Je ovšem známo, že Vrba rotacím sestavy až tolik nefandí, tudíž Votroci by se ke změnám v základní jedenáctce soupeře neměli příliš upínat.

Ať už však sparťané protočí sestavu či nikoliv, zůstanou před výkopem favority duelu. Pořád totiž hovoříme o třetím týmu soutěže, který navzdory poměrně častým klopýtnutím neztrácí až tolik na dvě mužstva před sebou. Po prvním kole nadstavby se Letenští přiblížili alespoň Slavii, když na rozdíl od sešívaných nezaváhali a hladce si poradili s ostravským Baníkem. Na stíhací jízdu za titulem už ale může Sparta zřejmě zapomenout, neboť závěr ročníku se kvapem blíží.

Zatímco domácím budou scházet zadáci Ondřej Čelůstka s Filipem Panákem, Hradec dlouhodobě postrádá obránce Otto Urmu.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Pešek, Pavelka, Ladislav Krejčí II, Karabec, Hložek - Čvančara
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Vízek - Klíma, Král, Leibl - Mejdr, Kučera, Kodeš, Novotný - Vlkanova - Kubala, Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.45 - 9.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň31236256:2075
2.Slavia Praha31234474:2373
3.Sparta Praha31216468:3369
4.1. FC Slovácko31185851:3359
5.Baník Ostrava31149855:4251
6.FC Hradec Králové311013842:4343
O udržení
Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice  (neděle 16:00)
Bohemians Praha 1905 nevyhrávají, hazardují se svou příslušností k tuzemské elitě a nutně potřebují ukončit čekání na tři body. Ideální příležitost dostanou v neděli odpoledne, doma hostí Pardubice.

Klokani nevyhráli už dva a půl měsíce, jejich série bez ligového triumfu činí deset utkání a zatím nepomohla ani výměna trenéra. Pražané naposledy uhráli bod v Teplicích a v tabulce jsou na třináctém místě se stejným bodovým ziskem jako čtrnácté Pardubice.

"V naší skupině si všichni berou body, je to trochu houpačka a každé kolo to může být jinak. Necítím, že by mužstvo bylo zlomené. Je fakt, že dostáváme hloupé góly, které jsou řešitelné. Je otázka, jakou bude mít hodnotu bod z Teplic. Když na něj navážeme třemi body s Pardubicemi, bude to mít velkou hodnotu. Nemyslím, že nám budou k záchraně stačit jen remízy," říká trenér Jaroslav Veselý.

Pardubice prostředí Ďolíčku velmi dobře znají, druhým rokem zde jsou v nájmu a jejich fanoušci mají konečně i důvody k radosti. Východočeši z posledních tří zápasů vytěžili šest bodů a hodně mrzet je může nezvládnutý závěr zápasu v Karviné. V neděli se střetnou s oblíbeným soupeřem, od postupu do první ligy se obě týmy potkaly třikrát a Bohemians získali jenom jeden bod.

"Vítězstvím v Jablonci jsme udělali malinký a první krůček k záchraně. Myslím si, že pod novým trenérem Veselým se Bohemka zlepšila ve hře dopředu. Občas sice inkasují hloupé góly, ale to se v téhle skupině o záchranu stává skoro každému týmu. Síla Bohemky je v přechodu do útoku, musíme si pohlídat konkrétní hráče a snažit se využít okének v jejich defenzivě," prohlásil pardubický trenér Jaroslav Novotný.

V domácí sestavě se neobjeví zranění Hůlka, Keita, Krch a Necid. Pardubicím schází zranění Akosah-Bempah a Tischler, zdravotní problémy vedle nich má i Cadu a kvůli dohodě klubů nemůže nastoupit Vacek.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Bederka, Křapka, Vondra - Dostál, Jindřišek, Květ, Fulnek - Beran - Chramosta, Hronek.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Kostka, Hranáč, Čihák, Čelůstka - Jeřábek - Patrák, Červ, Solil, Rezek - Černý.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.64 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - MFK Karviná  (neděle 16:00)
Jablonec hostí v duelu druhého kola nadstavby FORTUNA:LIGY Karvinou. Jde o souboj dvou posledních týmů soutěže, ačkoliv domácí mají na soupeře náskok osmi bodů. Severočeši budou bojovat o opuštění barážových pozic, Slezané o naději na záchranu.

Jablonec opustila jakákoliv forma a na ligové vítězství čeká od 5. února, kdy 1:0 porazil Olomouc. Od té doby si připsal sedm remíz a čtyři porážky, včetně posledních třech zápasů. Ty Jablonec v tabulce srazily téměř ke dnu. Naposledy při tom doma nestačil na Pardubice, se kterými prohrál 0:1, a další nadstavbou porážku už si teď nemůže dovolit. Pomoci tomu má podle vedení klubu odchod trenéra Petra Rady, kterého nahradí asistenti Jiří Vágner a Tomáš Čížek. Celkově však Severočeši už letos čtrnáctkrát remizovali.

Karviná má celé jaro na barážové příčky obrovskou ztrátu, která nyní činí osm bodů. Záchrana se tak čtyři zápasy před koncem nejeví jako realita, aby však naděje nezhasla, musí nyní bodovat na půdě Jablonce, prohra by totiž znamenala přiblížení se na hranu sestupu a v případě bodového zisku Pardubic dokonce jistotu. V posledních pěti venkovních duelech karvinští připsali jen tři body, na jablonecké Střelnici navíc nebodovala ani jednou ze šesti případů a třikrát za sebou tam ani neskórovala. Je ale pravda, že to se domácí většinou pohybovali na vyšších příčkách.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Krob, V. Kubista, Martinec, Pleštil - Hübschman - Zelený, Houska, Kratochvíl, Malínský - Ikaunieks.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Mikuš, P. Buchta, Stropek, Čmelík - Jursa, Túlio - Dramé, Qose, Bartošák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.29 - 7.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Teplice  (neděle 16:00)
Nejlepší výchozí pozici ve skupině o záchranu má Zlín, který se v neděli odpoledne může výrazně přiblížit k setrvání v nejvyšší soutěži. Fastav hostí Teplice.

Domácí mají na svém kontě 31 bodů a ten zatím poslední uhráli před týdnem v Karviné. Náskok na čtrnácté Pardubice činí čtyři body, triumf nad Teplicemi by jim tak prakticky dal jistotu záchrany.

"Je to pro nás další důležitý zápas na cestě za záchranou, k níž můžeme v neděli udělat velký krok. Poslední utkání proti Teplicím nám hrubě nevyšlo. Na jejich hřišti jsme v prosinci nepodali vůbec dobrý výkon, nyní máme co napravovat. Podstatné bude, jak se připravíme psychicky a v nastavení hlav. Zápasy v nadstavbě totiž provází značná nervozita, z níž mohou pramenit zásadní chyby, které ovlivní výsledek. Toho se musíme vyvarovat. Věřím, že máme kvalitu na to, abychom Teplice doma porazili," nechal se slyšet domácí asistent trenéra Jan Jelínek.

Teplice měly vynikající vstup do druhé poloviny sezony a vypadalo to, že rychle opustí sestupové vody, opak byl ale pravdou a Skláři se stále musejí strachovat, jejich náskok na barážové pozice totiž činí jen jeden bod. Základní část uzavřeli výhrou nad Českými Budějovicemi, minulý týden remizovali s Bohemians.

"Zlín byl týmem, který koukal po prostřední skupině, ale nakonec spadl k nám. Také to nebude mít jednoduché, protože bodový rozdíl mezi námi není velký a bude muset hrát naplno. Bude to pro nás i pro ně náročný zápas. Jsme rádi, že jsme měli delší čas na přípravu, během něhož jsme mohli doléčit nějaká zranění. Doufám, že to nyní prodáme," věří trenér Jiří Jarošík.

Zlínu nepomohou zranění Hlinka a Tkáč, v sestavě Teplic se zase neobjeví Fortelný, Knapík, Mazuch, Moulis. Stoprocentně fit nejsou ani Jukl, Mareček, Mareš, Shejbal, Succar, Žitný, o jejich startech se teprve rozhodne.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Procházka, Vraštil, Matejov - Conde - Dramé, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Fantiš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Chaloupek, Tijani, Vondrášek - Hyčka, Trubač, Kučera, Boljevič - Kodad - Žák, Sejk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.36 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.Fastav Zlín31871637:5431
12.FK Teplice31841931:5128
13.Bohemians Praha 190531691636:5827
14.FK Pardubice31691636:6727
15.FK Jablonec314141322:4626
16.MFK Karviná31391931:5318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (729)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele