FORTUNA:LIGA - preview 3. kola nadstavby: Plzeň - Sparta

06.05.2022, 11:02, aktualizováno 08.05.2022, 09:26
Previews
Plzeň se dostala na čelo tabulky a první místo bude hájit ve šlágru tohoto víkendu proti Spartě, která má poslední možnost udržet se v boji o mistrovský titul. Oba týmy bude zajímat výsledek večerního utkání, v tom se potkají Slavia a Slovácko...
O titul
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (neděle 16:00)
Fanoušci Sparty i Slavie budou v neděli doufat v bodový zisk Letenských. Ti totiž hrají v rámci třetího kola nadstavby v Plzni, přičemž pokud ji oberou, přihrají titul zpět do rukou červenobílých.

Viktoriáni do nadstavby vstupovali od titulu poměrně vzdáleni, první dvě kola se ovšem vyvinula zcela podle jejich představ. Nejprve sami zdolali Slovácko a sledovali slávistický nezdar na hřišti Hradce Králové, minulý víkend zamířili do pražského Edenu. Tam se domácí v nastavení ujali vedení zásluhou Kúdelovy penalty, ovšem ze stejné standardky ještě dokázal srovnat Beauguel. V tabulce tak Západočeši drží dvoubodový náskok, v případě shodného počtu bodů by ovšem titul slavili Vršovičtí. Jakákoliv ztráta Plzně v tomto zápase by tak znamenala, že by musela doufat v soupeřovo zaváhání.

"Vzhledem k tomu, v jaké jsme pozici, samozřejmě budeme chtít Spartu zase porazit a připsat si další tři body do tabulky. Těžký zápas se soupeřem, kterého dobře známe. Určitě není špatný, je to prostě Sparta. Pro fanoušky by bylo lepší, kdyby to skončilo 4:3 pro nás, ale my bude vděční za jakoukoliv výhru. Sparta měla v týdnu výlet na Slovácko bez zápasu, ale pro nás se nemění nic. Myslím, že budou stoprocentně připraveni, ale to vlastně není naše starost," říká asistent trenéra Bílka Pavel Horváth.

Teoretickou šanci na titul mají stále i sparťani, ovšem pro její udržení potřebují nyní zvítězit. Velkou ranou pro jejich ambice bylo po utkání v Olomouci i to minulé doma proti Hradci Králové. Zásluhou Hancka se sice dostali do vedení, jenže po necelé čtvrthodině dokázal srovnat Leibl. Rudí musí zároveň doufat ve zlepšení své venkovní formy, neboť z osmi jarní soutěžních zápasů zvítězili jen ve třech a vybojovali další dvě remízy.

"Zápas s Hradcem nám nevyšel, jsem zklamaný, že jsme nedokázali stáhnout špičku, jak bychom si před posledními zápasy představovali. Boj o mistrovský titul už nemáme ve svých rukou. Jsme aktuálně třetí a pokud bychom měli vyhrát ligu, museli by dva soupeři před námi ztrácet," uvědomuje si Pavel Vrba.

Ve vzájemných zápasech v poslední době platí, že domácí mužstva neprohrávají. Naposledy se tak stalo v nadstavbě před dvěma lety, od té doby v šesti zápasech pětkrát domácí tým vyhrál a jednou remizoval. To se přihodilo v únorovém zápase na Letné, kde měla Plzeň výrazně více ze hry a zásluhou Chorého a Hejdy vedla už o dvě branky, po sedmdesáti minutách ovšem snížil Pavelka a na konečných 2:2 upravil v nastavení Hložek.

Viktoriáni nemohou v nadcházejícím utkání počítat se zdravotně indisponovanými Kašou a Pachlopníkem, hostům nepomůžou zranění Čelůstka a Panák. Ti tak budou v neděli od 16 hodin pouze sledovat, jak hlavní sudí Dalibor Černý dá pokyn k úvodnímu výkopu.  
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Sáček, Ladislav Krejčí II - Haraslín, Karabec, Pešek - Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.58 - 4.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 19:00)
Bídný vstup do nadstavby za sebou má Slavia. Ten pro ni znamenal, že titul pustila ze svých rukou a pokud si chce zachovat reálnou naději na titul, musí ve všech třech zbylých zápasech zvítězit. Slovácko naopak už nemá příliš o co hrát.

Sešívaní před dvěma týdny senzačně padli s Hradcem Králové v jeho mladoboleslavském azylu a propadli se tak na druhé místo za Plzeň, stále však byli na dostřel a před vzájemným zápasem favoritem na titul. Jenže v něm dokázala minulý víkend Viktorka zareagovat na Kúdelovu penaltovou trefu v nastavení a zásluhou Beauguela z pokutového puntíku srovnala. Červenobílí tak tři kola před koncem ligy na soupeře ztrácí a nutně potřebují jeho ztrátu.

"Musíme prostě zbylé tři zápasy vyhrát, to je jediné, co nás musí zajímat. Samozřejmě víme, že nás čekají těžcí soupeři, ale to je v nadstavbě každý. To jsme poznali i v úvodních dvou kolech. Teď máme doma Slovácko a potřebujeme zápas zvládnout. Musíme podat lepší výkon v ofenzivě i v defenzivě než v předešlých dvou zápasech, to je pro nás rozhodující," nabádá kouč Jindřich Trpišovský.

Slovácko už má definitivní jistotu evropské účasti v příští sezoně, přičemž prakticky jejím jediným soupeřem je pražská Sparta. Po konci ligy se s ní totiž střetne v odloženém pohárovém finále, zároveň to je jediný soupeř, který si ještě teoreticky může s muži z Uherského Hradiště vyměnit pozice. Reálně však něco takového možné není, neboť rozdíl mezi týmy činí osm bodů.

"Mrzí nás, že jsme ve středu nehráli se Spartou, ale to už je za námi. Zbývají nám stále čtyři zápasy do konce sezony. Na každý se chceme co nejlíp připravit a uspět v nich. Slavia je nyní pod tlakem, ale ona je na takové situace zvyklá, její tým je velmi zkušený. Budeme vycházet z naší hry, nesmíme chybovat a nabízet soupeři laciné příležitosti," říká Jan Palinek, asistent trenéra Svědíka.

Slavii se v poslední době proti Slovácku výsledkově daří, byť to rozhodně žádné přesvědčivé zápasy nebyly. Čtyřikrát v řadě Vršovičtí vyhráli, přičemž v nedávných třech případech to bylo o jediný gól. V této sezoně v září v Edenu domácí skórovali Samkem a Teclem, načež v samotném závěru zdramatizoval Vecheta. Odveta na jihu Moravy nabídla jedinou branku, kterou krátce před koncem první půle vsítil Lingr.

Jindřich Trpišovský bude v utkání postrádat vykartovaného Hovorku a zdravotně indisponované Bořila, Krmenčíka a Masopusta, otazník visí rovněž nad Kolářem a Provodem. Na straně hostí nenastoupí zranění Fryšták a Šašinka.

Utkání v Edenu začíná v neděli s úderem devatenácté hodiny, uzavře tak víkendový program. Pokyn k úvodnímu výkopu dá hlavní sudí Zelinka, jemuž budou na čarách vypomáhat Kubr a Kříž.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Kúdela, Ousou, Oscar - Holeš, Traoré - Schranz, Lingr, Olayinka - Sor
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Jurečka - Cicilia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.26 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FC Hradec Králové  (sobota 19:00)
Před necelým měsícem vyzval Baník hradecké "Votroky" naposledy. Nyní přijede do Vítkovic znovu stejný soupeř s cílem bodovat i ve třetím utkání nadstavby. Slezané se naopak budou snažit zabránit třetí porážce v řadě.

Hradec si ve skupině o titul zatím libuje. Nejprve senzačně zdolal Slavii a před týdnem vůbec poprvé v historii samostatné české ligy bodoval na půdě Sparty. Nováček ligy tak ukazuje, že mezi nejlepší šesticí rozhodně není do počtu. "V nadstavbě z nás všechno spadlo, podáváme kvalitní výkony. Můžeme jenom překvapovat," pochvaluje si asistent trenéra Východočechů Stanislav Hejkal.

Roli sparingpartnera v elitní skupině sehrává místo šestého Hradce pátý Baník. Ostravany do jisté míry omlouvá alespoň to, že dávají větší šanci mladým hráčů. I tak je ovšem k zamyšlení, jak zadarmo odevzdávají body. Nejprve neměli proti Spartě sebemenší nárok, poté sice zvládli první poločas proti Slovácku, jenže po změně stran zcela odpadli.

Aktuální postavení v tabulce tak rozhodně neznamená, že Slezané budou v sobotu favority. "Hradec je dobře složený tým, trenér Koubek věří systému 3-5-2, moc ho nemění a vyplácí se jim to. Není náhoda, že mají vynikající sezonu. My ale musíme jít do zápasu s odhodláním a odejít jako vítěz z toho zápasu. Hráčů máme dostatek, budeme mít tři zápasy během týdne a máme to jak kombinovat. Hráči musí ukázat svoji kvalitu, chceme závěr sezony dohrát se ctí," řekl kouč Baníku Tomáš Galásek.

Ostravané se s Votroky setkali v aktuálním ročníku již čtyřikrát a ani jednou nezvítězili. Zatímco v nejvyšší soutěži uhráli dvě plichty, v osmifinále národního poháru soupeři z východu Čech rovnou podlehli.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Lischka, Takács, Fleišman - Jaroň, Kaloč, Kuzmanović, Tetour, Buchta - Smékal
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Vízek - Klíma, Král, Čech - Mejdr, Kučera, Vlkanova, Kodeš, Novotný - Kubala, Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.52 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň32237257:2176
2.Slavia Praha32235475:2474
3.Sparta Praha32217469:3470
4.1. FC Slovácko32195854:3462
5.Baník Ostrava32149956:4551
6.FC Hradec Králové321014843:4444
O udržení
FK Pardubice - MFK Karviná  (sobota 16:00)
Zatímco pro sestupující Karvinou již sezona de facto skončila, hráči Pardubic mají stále o co bojovat. Východočeši začali v posledních týdnech sbírat body a rázem se přibližují záchraně. Pokud by zvládli i duel se Slezany, zase by byli svému cíli o něco blíž.

Na první duel může být o favoritovi duelu jasno, sami Pardubičtí si ale tak jisti nejsou. "Už jsme si v kabině říkali, že vlastně nevíme, jak Karviná zápas pojme. Jejich výhoda bude v tom, že mohou hrát bez nervů, mohu se proti nám jen vytáhnout a nemají co ztratit. O to to pro nás bude těžší, ale my se musíme soustředit na náš cíl, kterým je vyhnout se baráži, k čemuž bychom mohli v sobotu vítězstvím udělat důležitý krok," prohlásil záložník Východočechů Adam Lupač.

Jeho slova víceméně potvrzuje i protistrana. Navzdory známému ortelu v podobě sestupu chce Karviná v nejvyšší soutěži ještě nadělat trochu paseky. "Až do posledního kola to s námi žádný ze soupeřů nebude mít lehké. Hrajeme za celý klub i fanoušky," vzkázal kouč MFK Bohumil Páník.

Slezané budou vedle řady zraněných dál postrádat i vykartované záložníky Filipa Zorvana s Rajmundem Mikušem, k nimž se ze stejného důvodu tentokrát přidal útočně laděný Lukáš Čmelík. Na marodce Pardubic setrvávají středopolař Emil Tischler s útočníkem Nanu Akosah-Bempahem, start záložníka Tomáše Solila je pak nejistý.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Kostka, Hranáč, Čihák, Čelůstka - Jeřábek - Patrák, Červ, Vacek, Lupač - Černý
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Dramé, Buchta, Kobouri, Šehić - Jursa - Bartošák, Túlio, Qose, Sinjavskij - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.98 - 7.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Zlín před týdnem využil řady absencí na straně Teplic k zisku důležitých tří bodů. V sobotu se "Ševci" znovu představí na domácí půdě. Tentokrát přivítají Bohemians, kteří naopak své poslední měření sil nezvládli a dál protahují výsledkovou mizérii.

V případě vítězství si Zlín může definitivně zajistit záchranu v nejvyšší soutěži. "Všichni si to uvědomujeme. O to větší to je pro nás motivace. Myslím si, že to tak cítí každý z týmu. Takže bychom chtěli navázat na zápas s Teplicemi a zajistit si pohodu a klid do posledních dvou utkání," řekl obránce Moravanů Martin Cedidla, jenž se naposledy ukázal v dobrém světle jako zdatný podporovatel ofenzivy.

Bohemians uzmuli tři body naposledy v únoru právě proti Zlínu. A dobré vzpomínky mají též na úvodní měření sil v probíhající sezoně. "Naposledy se nám povedlo ve Zlíně vyhrát. Na statistiky se ale spoléhat nemůžeme. Pořád to jsou jen čísla. Můžou nám ovšem psychicky určitě pomoci," uvedl asistent trenéra "Klokanů" Ivan Hašek.

U břehů řeky Dřevnice budou Pražané postrádat stopera Daniela Krcha a útočníky Tomáše Necida s Ibrahimem Keitou. Domácím nepomohou levý bek Adam Hloušek ani středopolař Marek Hlinka. Stále absentuje také zlínský talent David Tkáč, který se přes média během týdne svěřil, že aktuální zranění vážně ohrožuje pokračování hráčovy kariéry.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Simerský, Procházka - Conde - Dramé, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Vukadinović
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Köstl, Křapka, Vondra - Jindřišek - Vaníček, Hronek, Beran, Květ - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.59 - 3.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Poprvé bez již bývalého kouče Petra Rady si Jablonec poradil. Lepšího vzduchu chtějí Severočeši využít také v Teplicích, které bojují s marodkou. "Sklářům" se však proti zeleno-bílým v aktuálním ročníku daří.

Teplice naposledy bez několika opor propadly ve Zlíně, nepovedený výlet na Moravu už ale podle vlastních slov hodily za hlavu a soustředí se na klání proti Jablonci. "Bude to moc důležitý zápas. Neříkám, že úplně nejdůležitější, ale asi nepoví. Může být zlomový v tom, že pokud by se nám nevyvedl, tak na 90 procent budeme v baráži. Tam ale nikdo být nechceme. Stále to ale máme ve svých rukách, to nás žene dopředu," prohlásil obránce Sklářů Tomáš Vondrášek.

Baráži se chtějí vyhnout i zeleno-bílí, kterým zřejmě pomohla trenérská rošáda. "Něco jsme si vyříkali, těch zaváhání už bylo strašně moc. V kabině padla nějaká slova, jak by to mělo fungovat a jaký by měl být náš přístup. Někdo si k tomu něco řekl, někdo jen poslouchal. Nastavili jsme si hlavu tak, že to musíme zvládnout, že jiná cesta už není. Věděli jsme, že máme před sebou čtyři kola a z nich mít maximum bodů," uvedl k aktuální atmosféře v kabině Jablonce stoper Jakub Martinec.

V Teplicích se Jablonec musí obejít bez útočníka Dominika Maška, nejisté jsou také starty levého beka Jana Kroba, křídelníka Václava Pilaře a dalšího forvarda Jana Silného. Na marodce Sklářů setrvávají stopeři Jan Knapík s Ondřejem Mazuchem a záložníci Jan Fortelný s Pavlem Moulisem. O nasazení středopolařů Tomáše Kučery, Lukáše Marečka, Roberta Jukla, Daniela Trubače a Štěpána Chaloupka a útočníka Matíase Succara se teprve rozhodne.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Shejbal, Tijani, Vondrášek - Hyčka, Kučera, Žitný, Boljević - Kodad, Žák, Sejk
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Martinec, Zelený, Surzyn - Hübschman - Černák, Kratochvíl, Kubista, Malínský - Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.20 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.Fastav Zlín32971640:5434
12.FK Pardubice32791637:6730
13.FK Jablonec325141324:4629
14.FK Teplice32842031:5428
15.Bohemians Praha 190532691736:5927
16.MFK Karviná32392031:5518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (535)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele