FORTUNA:LIGA - souhrn 29. kola: Sparta drží krok se Slavií

25.04.2023, 19:28, aktualizováno 26.04.2023, 21:46
Komentáře a souhrny
Ladislav Krejčí (© AFP)

Sparta ve šlágru s Plzní dotáhla manko a v nastaveném čase z penalty dokonala obrat, takže zůstává o skóre za vedoucí Slavií, která dvěma góly Matěje Juráska udolala Baník Ostrava. Slovácko nestačilo na Pardubice, Bohemians pro změnu na další celek ze spodku tabulky Zlín. Liberec vyhrál nad Hradcem Králové a má jistotu, že se vyhne skupině o udržení. Olomouc v závěru vyrovnala v Jablonci...

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:1

26.04.2023 19:30

Góly: 45+3. Jan Kuchta, 90+14. Ladislav Krejčí (pen.) - 30. Rafiu Durosinmi

Po 29. kole se už zdá být víceméně definitivní, že se ligový titul po roce přestěhuje zpět do Prahy. Plzeňská Viktoria totiž v klíčovém duelu podlehla Spartě, která po vydřeném vítězství odskočila soupeři ze západu Čech na rozdíl devíti bodů. Zároveň se Letenští stále jako klíště drží úhlavního městského rivala, tedy Slavie, vedoucího mužstva soutěže.

Vítězství sparťanů nad Plzní se nicméně nerodilo jednoduše. Na Letné šli do vedení po necelé půlhodině hosté, a ačkoli se Pražanům podařilo ještě do přestávky vyrovnat, po změně stran jim herní převaha byla dlouho k ničemu. Rozuzlení přinesl až nastavený čas, v němž domácí dostali k dispozici penaltu, z níž o jejich vítězství rozhodl Ladislav Krejčí.

Jako první byli blízko skórování domácí. Kuchta se v 11. minutě po zmatcích před bránou Západočechů vytočil ke střele, která proletěla jen těsně kolem tyče do zámezí. Nepřesně pálil na druhé straně hřiště Hejda, který čtyři minuty po příležitosti Kuchty zakončil akci svého celku po dlouhém autovém vhazování. Brankáře Sparty Kováře řádně zaměstnal až ve 24. minutě Chorý, jenž v dobré pozici nechal vyniknout právě strážce svatyně domácích.

Ve 30. minutě ale Kovář kapituloval. Forvard Západočechů Durosinmi si ve vápně Pražanů přehodil balón na pravou nohu a přes bránícího Sørensena rozvlnil síť - 0:1.

O devět minut později vybuchli nadšením také fanoušci Sparty. Jenže Krejčí si dle videorozhodčích pomáhal při hlavičkovém souboji nedovoleně a po dlouhé poradě dospěl hlavní arbitr k tomu názoru, že branka nemůže platit. Následovalo dlouhé nastavení první půle, v jehož třetí minutě už domácí regulérně vyrovnali. Brankář Plzně Staněk sice po centru Haraslína zlikvidoval hlavičku Laciho, avšak na dorážku Kuchty už nedosáhl.

Pět minut po změně stran řešili sudí další ošemetnou situaci. Durosinmi po rohovém kopu zřejmě těsně dostal merunu za brankovou čáru a taky se začal radovat. Rozhodčí ovšem zjistili, že bránícího Krejčího fauloval Chorý. Také hostům byl tedy gól odvolán a pokračovalo se za stavu 1:1. Ráz utkání se ale zásadně změnil.

Viktoria totiž od pro ni nešťastného momentu v podstatě rezignovala na útočnou snahu a do konce zápasu si šance vypracovávali výhradně Letenští. Ti se ovšem dlouho nemohli dočkat branky. Wiesner po centru od Krejčího zakončoval nepřesně, Haraslín svou střelou nalezl Staňkovu náruč a hlavičky Zeleného či Vitika se nevměstnaly mezi tři tyče.

V osmé minutě nastavení druhého poločasu však nastal rozhodující moment střetnutí. Kuchta trefil v pokutovém území Plzně ruku bránícího Hejdy a získal tak pro svůj tým penaltu. Hejda navíc viděl druhou žlutou kartu v utkání a musel předčasně pryč z kolbiště. Nebyl ovšem jediný, neboť pří strkanici si vyloučení vysloužil také křídelník domácích Minčev. Penaltu každopádně sparťané skutečně kopali. Vzal si ji na starost Krejčí, který udržel nervy, a byť Staněk nebyl daleko od úspěšného zásahu, zastavila míč nakonec až síť - 2:1.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - Bohemians Praha 1905 4:1

26.04.2023 17:30

Góly: 31. Tom Slončík, 53. Vukadin Vukadinović, 71. Robert Hrubý, 90+3. Tom Slončík - 68. David Puškáč

Zlín odpověděl na úterní vítězství Pardubic a nedopustil, aby na předposlední místo ztrácel již propastných šest bodů. "Ševci" poněkud nečekaně porazili o evropské poháry bojující Bohemians, a to rovnou rozdílem tří branek. Ústřední postavou utkání se stal záložník Moravanů Tom Slončík, jenž odehrál svůj dosud nejlepší zápas v prvoligové kariéře.

Do brány domácího celku se po delší době postavil Dostál, jenž v první půli musel svou svatyni hájit častěji než jeho protějšek Jedlička. V 19. minutě si gólman "Ševců" připsal důležitý zákrok. Rychlonohý Matoušek připravil šanci pro Hálu, ten ale neprostřelil Dostála, jenž soupeřův pokus se štěstím vytěsnil.

Zlín spíše vyčkával, po půlhodině hry se ovšem prosadil. Pas Procházky odvrátila obrana Bohemians pouze ke Slončíkovi, který střelou z pokutového území vsítil první ligový gól ve své kariéře. Pražané se do přestávky zmohli už jen na projektil z nohy Jindřiška, který prosvištěl těsně nad bránou Dostála.

Trenér hostů Veselý očividně nebyl s hrou svého mužstva spokojen. Na začátku druhého poločasu tak udělal tři změny v sestavě. Na hřišti však nechal aktivního Matouška, který ve 49. minutě pálil o kousek nepřesně. Namísto Bohemky se ale opět prosadil Zlín. Kozák ještě po centru Fantiše hlavičkoval nepřesně, záhy ovšem defenzivě "Klokanů" utekl Vukadinović, jenž zblízka překonal Jedličku.

Pražanům nebylo přáno ani po skvostném sólu Hály z 57. minuty, které zastavil Dostál. Za dalších devět minut už však Bohemians přece jen snížili. Hostující bek Dostál vrátil centr Matouška před bránu svého jmenovce, kde domácí neuhlídali Puškáče. Jenže stav 2:1 vydržel pouze tři minuty. V 71. minutě totiž Slončík předložil balón Hrubému a ten i s přispěním břevna opět vrátil Moravanům dvoubrankový náskok.

Svůj vynikající výkon korunoval Slončík v závěru. Skórovat přitom už předtím mohli Reiter či Dramé, oba ovšem vychytal Jedlička. Míč se ale odrazil ke Slončíkovi, který gólmana soupeře propálil a upravil tedy na konečných 4:1.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Sigma Olomouc 2:2

26.04.2023 17:30

Góly: 16. Jan Chramosta, 25. Václav Sejk - 81. Mojmír Chytil (pen.), 90+5. Vít Beneš

Hráči Jablonce ve 29. kole Fortuna ligy na vlastním hřišti remizovali se Sigmou Olomouc 2:2. Ještě na začátku 81. minuty je přitom hřálo dvoubrankové vedení a s ním spojená definitivní jistota vyhnutí se nadstavbové skupině o záchranu. Poté však Hanáci z penalty snížili a v závěru srovnal stoper Vít Beneš. Pořádně si tak oddychl gólman domácích Matúš Macík, jenž navázal na nepovedený výkon z minulého utkání a podílel se chybnou rozehrávkou na úvodní trefě zápasu. Jejím autorem byl Jan Chramosta, jenž vsítil už svůj 14. ligový gól této sezony.

Utkání na severu Čech mělo ukázat, který ze soupeřů se lépe vypořádá se zklamáním z uplynulého víkendu. Zatímco kouč Jablonce David Horejš musel na dobře známém českobudějovickém Střeleckém ostrově skousnout drtivou porážku, Sigma doma nestačila na Teplice. Hanáci přitom nutně potřebovali bodovat, aby si vybojovali místenku v nadstavbové skupině o titul. Stále totiž mohli reálně pomýšlet na výslednou čtvrtou příčku, jež by je posunula do pohárové Evropy.

Napravit si reputaci po minulém utkání mohli jako první domácí, kteří se sice museli v úvodních minutách bránit lehkému tlaku Hanáků, poprvé však ohrozili bránu právě oni. A to když po rohu Matěje Polidara poslal nebezpečnou hlavičku na bránu Tomáš Hübschman, gólman Macík ale dobře zasáhl. Slovenský brankář, který se významně podepsal pod oba inkasované góly Sigmy v posledním utkání s Teplicemi, záhy opět zklamal svůj tým. Při rozehrávce nabil osamocenému Chramostovi, který přesně umístěnou ranou z půlkruhu rozvlnil síť. Na druhou branku nemuseli domácí příznivci čekat dlouho. Ve 25. minutě se po nedůrazu olomouckých obránců ve vlastním pokutovém území dostal míč k Václavu Sejkovi, proti jehož střele z hranice malého vápna neměl Macík šanci.

Úvod druhého poločasu opět patřil hráčům Sigmy a tentokrát si dokázali vytvořit i první nebezpečnou příležitost. V 53. minutě poslal dobrou přihrávku na hranici malého vápna Ondřej Zmrzlý, proti následné střele Mojmíra Chytila ale vytáhl perfektní zákrok Jan Hanuš. I nadále měli mírně více ze hry Hanáci, dlouho si ale ani jeden tým větší šanci nevytvořil. Až v 82. minutě dostali hosté příležitost z pokutového puntíku. K exekuci penalty se postavil Chytil a dobře umístěnou ranou k levé tyči vrátil svůj tým na dostřel jediné branky. Zázračné vyrovnání potom dovršil ve čtvrté minutě nastavení Beneš, když se k němu odrazil míč ve vápně, a on tak bez problému zakončil do prázdné branky.

Už třetí domácí duel Jablonce v řadě tak skončil nerozhodným výsledkem. V posledním kole základní části se 30. dubna představí na půdě Bohemians, Sigma tentýž den přivítá Baník.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slovan Liberec 1:2

26.04.2023 17:30

Góly: 81. Petr Kodeš - 49. Imad Rondić, 79. Victor Olatunji (pen.)

Liberec zdolal ve 29. kole Fortuna ligy Hradec Králové 2:1, zároveň však přišel o poslední možnost kvalifikovat se do nadstavbové skupiny o titul, jelikož v souběžně hraném klání Sigma vybojovala v Jablonci bod. Klíčový moment zápasu nastal v 79. minutě, kdy hru rukou ve vápně potrestal z penalty Victor Olatunji. Votroci, kteří v tiskové zprávě oznámili, že se 71letý kouč Miroslav Koubek z důvodu nemoci již nevrátí na jejich lavičku, naopak spadli na osmou příčku a cestu mezi elitní šestku si výrazně zkomplikovali.

Utkání na mladoboleslavském stadionu nabídlo zajímavý střet celků, které si do poslední chvíle držely šance na umístění ve skupině o titul. V lepší pozici do něj vstupoval domácí Hradec, jenž v minulém kole nezvládl lokální derby v Pardubicích, na svého soupeře měl však stále dvoubodový náskok. Severočeši se sice přihlásili do boje o první šestku až v závěru základní části, Votroci pro ně ale představovali ideálního soupeře. V nejvyšší české soutěži s ním padli naposledy na jaře roku 2011.

O úvodní slovo zápasu se přihlásili již ve druhé minutě hosté. Christian Frýdek poslal nadýchaný centr do vápna, ale hlavičku Matěje Valenty na poslední chvíli zastavil Pavol Bajza. O čtyři minuty později se na druhé straně blýskl skvělým zákrokem Olivier Vliegen, který vyškrábl na břevno střelu Matěje Koubka. Zápas se ve 32. minutě pokusil zvrátit Frýdek, avšak jeho pokus před vápnem skončil nad brankovou konstrukcí domácích. Do poslední akce prvního poločasu se dostal Daniel Vašulín, jenž si naběhl na krásný pas za obranu od Petra Kodeše a znovu se předvedl skvěle chytající Vliegen.

Fanoušci modrobílých dostali hned zkraje druhého poločasu důvod k oslavám. Ve 48. minutě překopl Valenta celou obranu Votroků a našel rozběhnutého Imada Rondiče, ten si míč šikovně zpracoval a poslal jej za Bajzova záda. Milionovou šanci ke zvýšení skóre dostal Ľubomír Tupta, ale tváří v tvář prázdné bráně neproměnil. Svůj další pokus už Severočeši využili. V 79. minutě rozhodčí nařídil penaltu a Olatunji nasměroval míč do pravého dolního rohu. Radost hostů trvala jen jednu minutu. Výborně zahraný roh si našel Kodeš a z voleje propálil vše, co mu stálo v cestě. Liberec závěrečný tlak domácích přežil a vybojoval si tři body.

Hradec tedy po dlouhých 12 letech ukořistil ligový triumf nad Libercem a přiblížil se nejlepší šestce. Základní část uzavře 30. dubna utkáním na hřišti Slavie. Severočeši ve stejný den přivítají Spartu.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Dynamo České Budějovice 1:1

26.04.2023 17:30

Góly: 31. Michal Ševčík - 90+3. Marcel Čermák

Zatímco při premiéře Martina Haška na lavičce Zbrojovky ubránili Brňané závěrečný tlak Pardubic, proti Českým Budějovicím už nevydrželi. Moravané přišli o jednobrankový náskok a po remíze 1:1 získali do tabulky stejně jako Jihočeši jediný bod.

Z obou brankářů na hrací ploše musel jako první do akce ten domácí, se skákavou střelou Pennera ale neměl Berkovec mnoho starostí. Další šance v první půli už patřily převážně Brnu. Řezníček se vytočil před bránou Dynama, vychytal jej však gólman hostů Janáček. Později zkoušel obstřel Alli, bránu ale netrefil. A tak domácím ke skórování pomohli Budějovičtí. Čavoš po půlhodině hry nešťastně prodloužil křižný pas Granečného přímo do běhu Ševčíkovi. Mladý záložník pláchl s míčem a prostřelil Janáčka - 1:0.

Po změně stran se Granečný dostal také k zakončení, a to poté, co Janáček vyboxoval rohový kop, nicméně projektil zadáka Zbrojovky měl k úspěchu daleko. Poté už se začalo nadechovat Dynamo, které chtělo vyrovnat. Po pasu od Čmelíka si vlastní gól málem dal Souček, jenž trefil Berkovce, Penner pak z dorážky minul prostor mezi třemi tyčemi. Ještě blíž vstřelení branky byl Adediran, jenže poté, co se k němu balón odrazil po zblokované ráně Zajíce, trefil tyč.

Na konci střetnutí se při prvním závaru málem radoval Potočný, jehož po rohovém kopu Hory vychytal Berkovec. Budějovice si ovšem vypracovaly ještě jednu šanci, z níž nakonec vyrovnaly. Havel předložil míč Čermákovi, který poněkud zvláštním kopem přece jen přelstil bezmocného Berkovce.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:2

25.04.2023 19:30

Góly: 81. Matěj Jurásek, 83. Matěj Jurásek

Slavia se v Ostravě dlouho střelecky trápila, v pravý čas ovšem na hřiště vyslala svého spasitele. Matěj Jurásek sice proti Baníku odehrál jen necelou půlhodinu, přesto vstřelil dva góly a zajistil sešívaným důležité vítězství. Po něm je jisté, že se slávisté udrží v tabulce i po 29. kole před Spartou.

Pražané byli ve Vítkovicích dle očekávání aktivnější, avšak do gólových příležitostí se moc nedostávali. V 19. minutě přihrál Douděra z pravé strany Jurečkovi, jenž se vytočil k přízemní střele, ta ale zamířila kolem tyče do zámezí. Za dalších šest minut zkusil ze standardní situace štěstí Zafeiris. Řecký záložník si nedělal těžkou hlavu z ostrého úhlu a pořádně protáhl Letáčka. Gólman Baníku však pohotově zasáhl.

Domácí se v prvé řadě především bránili, avšak čas od času rovněž vystrčili růžky. Například ve 27. minutě se hnali do rychlého protiútoku, po němž chtěl Cadu penaltu. Sudí ale nepovažoval kontakt brazilského křídelníka se Schranzem za nedovolený a do píšťalky nefoukl. O třináct minut později přenechal Kuzmanovič balón Tijanimu, jeho rána po zemi však neohrozila brankáře Slavie Koláře.

Těsně před koncem první půle vytvořili hosté závar v pokutovém území Slezanů. Van Burena nicméně zneškodnil Letáček a Schranz z dorážky hlavičkoval nepřesně. Druhý poločas se rozjížděl pomalejším tempem a na co se bylo dívat až v 65. minutě. Cadu nejprve z úhlu vyprášil rukavice Koláře, poté se do odraženého balónu opřel Fleišman a jeho pumelici zastavilo břevno svatyně Pražanů.

V 79. minutě vypustil zajímavý projektil Kaloč, Kolář ale zasahovat nemusel. Záhy se k rozhodujícímu úderu nadechla Slavia. Střelu Olayinky ještě zablokoval Bitri, avšak následný rohový kop se snesl ke zcela volnému Juráskovi. Ten zachoval chladnou hlavu a zblízka potrestal špatně bránící Ostravany - 0:1. A nedlouho poté úřadoval mladý hráč znovu. To jej oslovil Provod, načež si Jurásek přehodil míč na levačku, ze které vypustil tvrdý projektil. Letáček se natahoval, přesto však podruhé inkasoval.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:1

25.04.2023 17:30

Góly: 16. Matěj Hybš - 89. David Šimek

Dlouho to v Teplicích vypadalo, že si domácí v boji o záchranu připíšou další cenné vítězství. Vedení nabyté Hybšovou penaltou ovšem v závěru zhatil Grigar, jenž svou chybou umožnil Šimkovi vyrovnání a následně se ještě nechal vyloučit.

První důležitý moment utkání přišel už ve třinácté minutě. Poté, co Gning napálil rozpaženou ruku Jawa, sice píšťalka sudího zůstala němá, po zhlédnutí opakovaných záběrů ovšem byla nařízena penalta. K té se postavil Matěj Hybš, jen čtvrtým gólem z posledních pěti zápasů potvrdil roli kvalitního exekutora pokutových kopů.

Navýšit vedení mohli skláři po čtvrtině utkání, kdy Mikulec na poslední chvíli zachraňoval Kubistovu nepovedenou malou domů před Filou. Na druhé straně zaváhal pro změnu Grigar, Suchého hlavička ani následná dorážka ovšem rovněž úspěch neslavily.

Po návratu ze šaten už podruhé v zápase Kubista ukázal, že se nevyspal zrovna nejlépe, alespoň co se týče malých domů. Tentokrát si Gning poradil i s gólmanem, situaci zachránil až pozorný Suchý. Skórovat naopak mohl Karafiát, ten tváří v tvář Grigarovi rozezvučel břevno, konstrukci napálil i teplický Trubač.

Po vyrovnaném průběhu druhé půle přišlo rozuzlení v samotném závěru základní hrací doby. Grigar neodhadl vysoký balón, který David Šimek hlavou uklidil do sítě. Podrážděný brankář navíc ještě skopnul slavícího Kušeje a po zásluze tak uviděl červenou kartu. Vzhledem k nemožnosti dalšího střídání musel do brány po zbytek utkání Yasser Nour, gól však neobdržel a na Stínadlech se tak zrodila dělba bodů.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - 1. FC Slovácko 3:1

25.04.2023 17:30

Góly: 55. Dominik Janošek, 57. Petr Reinberk (vl.), 73. Bartosz Pikul - 35. Petr Reinberk

Slovácko začalo utkání v Pardubicích na výbornou a do kabin si odneslo jednobrankové vedení. Jenže po změně stran přenechalo iniciativu domácím, kteří vsítili celkem tři góly. Východočeši tak zdárně otočili nepříznivě se vyvíjející duel a zvítězili podruhé v řadě.

Díky další výhře si Pardubice pojistily svůj náskok před posledním Zlínem a očividně dělají vše pro to, aby se vyhnuly přímému sestupu do druhé ligy. Slovácko se pohybuje ve vyšších patrech tabulky, s úterním výsledkem ale nemůže být spokojeno, neboť ten pro Moravany představuje komplikaci ve snaze kvalifikovat se do evropských pohárů.

Duel se přitom dlouho vyvíjel ve prospěch Slovácka. Ti v prvním poločase hýřili aktivitou a snažili se co nejrychleji dostat do vedení. Zajímavě to po přihrávce od Holzera, kterou dál šikovně propustil Kim, zkoušel Havlík. Rána tahouna týmu z Uherského Hradiště nicméně skončila v rukavicích brankáře Východočechů Nity. Po půlhodině hry už se však hosté dočkali. Další zdánlivě neškodný projektil od Trávníka tentokrát Nita nečekaně vyrazil pouze před sebe a balón za záda rumunského fotbalisty dotlačil hlavou pohotový Reinberk.

Ještě do přestávky mohl náskok Moravanů navýšit Holzer, jenž to v pokutovém území zkoušel střelou pod břevno. Nita ovšem tentokrát dobře zasáhl a položil základy pro zvrat v utkání. Do druhé půle totiž Pardubice vstoupily mnohem lépe a deset minut po změně stran vyrovnaly. Centr Ichy z pravé strany hřiště prošel šestnáctkou hostů až k Janoškovi, jemuž se podařilo překonat gólmana soupeře Nguyena.

Za další dvě minuty už domácí vedli. Před bránu Uherskohradišťských přiletěl další pas zprava, jehož autorem byl tentokrát Janošek. Černý, který byl adresátem, sice merunu nezpracoval, ta se ovšem následně odrazila od nešťastníka Reinberka do sítě. Tento gól se nakonec ukázal jako rozdílový, a Černý se tak ve druhém zápase po sobě přimotal do rozhodující akce, byť tentokrát měl skutečně velký kopec štěstí. Naopak Reinberk si po úvodní brance utkání vybral pořádnou porci smůly.

Východočeši skórovali ještě jednou. Střídající Pikul dostal v 73. minutě přihrávku za obranu a obloučkem přelstil Nguyena. Na druhé straně již nezměnila výsledek standardní situace rozehraná Reinberkem, jehož pokus schoval do rukavic Nita.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
29
20
5
4
80 : 24
65
2
Sparta Praha
29
19
8
2
67 : 28
65
3
Viktoria Plzeň
29
17
5
7
54 : 28
56
4
Bohemians Praha 1905
29
13
6
10
49 : 48
45
5
1. FC Slovácko
29
12
7
10
35 : 38
43
6
Sigma Olomouc
29
10
11
8
44 : 36
41
7
Slovan Liberec
29
10
8
11
38 : 40
38
8
FC Hradec Králové
29
11
4
14
33 : 39
37
9
FK Mladá Boleslav
29
9
9
11
38 : 41
36
10
FK Jablonec
29
9
8
12
45 : 53
35
11
Baník Ostrava
29
8
8
13
39 : 41
32
12
Dynamo České Budějovice
29
9
5
15
32 : 53
32
13
Zbrojovka Brno
29
8
7
14
40 : 55
31
14
FK Teplice
29
8
7
14
37 : 62
31
15
FK Pardubice
29
8
4
17
28 : 55
28
16
FC Trinity Zlín
29
5
10
14
36 : 54
25

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (398)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele