První tresty za korupci: Delegát Skála a Tarkovský vyvázli s podmínkou

05.09.2023, 12:36, aktualizováno 05.09.2023, 15:16
Aktuality

V kauze korupce a zpronevěry ve fotbale kolem bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra dnes padly u plzeňského okresního soudu dva podmíněné tresty. Soud schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státním zástupcem Janem Schollem uzavřeli bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Tomu soud za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti uložil osmiměsíční trest se zkušební lhůtou 18 měsíců a pokutu 55.000 korun, splatnou v deseti měsíčních splátkách. Skálovi za přijetí úplatku vyměřil osmiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou, pokutu 48.000 korun a zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Oba rozsudky jsou pravomocné.

V rozsáhlé kauze viní státní zástupce Berbra a další lidi z korupce za ovlivňování zápasů a také ze zpronevěry při vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu prostřednictvím fiktivních faktur. Podle obžaloby pomohl třiatřicetiletý Tarkovský s převodem peněz pocházejících z krajského svazu dalšímu z obžalovaných, bývalému hráči a funkcionáři Michalu Káníkovi, který je bratrem Tarkovského přítelkyně.

Podle spisu nechal Káník převést Tarkovskému na účet celkem 1,3 milionu korun. Tarkovský následně peníze vybral a Káníkovi předal v hotovosti. U soudu Tarkovský připustil, že transakci uskutečnil, nijak ale neřešil, na co peníze jsou a odkud pocházejí. Z převodu peněz podle Scholleho neměl žádný prospěch. Za žalovaný skutek mu hrozilo až tříleté vězení.

Delegát Skála u soudu přiznal přijetí úplatku po zápase Slavoje Vyšehrad s Ústím nad Orlicí z května 2019. Podle obžaloby to bylo za to, že se v jeho zprávě o zápase neobjeví informace o ovlivnění zápasu ve prospěch Vyšehradu a o chybějícím videozáznamu ze zápasu.

Ve středu bude soud rozhodovat o zbývajících dvou dohodách, které Scholle uzavřel s bývalým rozhodčím Tomášem Grímmem a s bývalým sudím Markem Janochem. Oběma navrhuje podmíněné a peněžní tresty a zákazy činnosti v různém rozsahu, řekl dnes Scholle ČTK.

Čtyři případy projednávané v tomto týdnu se z celé kauzy vyjmuly k samostatnému projednání. Soud s ostatními obžalovanými včetně Berbra má pokračovat v týdnu od 18. září.

Soudní jednání v korupční kauze začalo 17. dubna. Rozsáhlá obžaloba na 21 lidí z fotbalového prostředí a FC Slavoj Vyšehrad zmiňuje 70 svědků, přímo k soudu jich bylo původně předvoláno 11. Část už vypovídala, přibyli ale další předvolaní svědci, takže je jich podle soudce zatím asi 20.

Další svědky mohou navrhnout obhájci. Hodně času v dokazování může zabrat i přehrávání odposlechů, řekl ČTK na konci srpna soudce Vladimír Žák. Podle něj se letos zřejmě nepodaří případ uzavřít.

Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na zmanipulování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Berbra státní zástupce viní z toho, že využíval svého dominantního postavení ve FAČR a ovlivňoval nasazování rozhodčích na utkání Slavoje Vyšehrad podle požadavků tehdejšího sportovního ředitele klubu Romana Rogoze. Vybraní sudí a delegáti, ale i jeden hráč a funkcionář konkurenčních klubů pak za úplatek pomáhali Vyšehradu k výhře, říká obžaloba.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Za krupici?

Reagovat
Firkraag

Za rukupci?

Reagovat
Sosi

Za erupci?

Reagovat
naheCZ

Ty pokuty jsou vážně směšný

Reagovat
ratusek

za erekci?

Reagovat
risk je zisk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele