Berbr vždy tíhl k dominantnímu způsobu řízení, pronesl u soudu Fousek

19.10.2023, 16:32
Aktuality

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr byl vždy znám tím, že tíhl k dominantnímu způsobu řízení ve fotbale a upřednostňoval věci příliš nediskutovat v orgánech, ale přicházet s konkrétními řešeními. Někteří členové FAČR v době Berbrova působení v asociaci na to upozorňovali. Dnes je fungování asociace demokratičtější, řekl dnes u plzeňského soudu současný předseda FAČR Petr Fousek. Berbr je spolu s dalšími lidmi obžalován z korupce při ovlivňování několika utkání druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020.

Fousek byl roku 2017 poradcem tehdejšího předsedy FAČR Miroslava Pelty, po neúspěšné kandidatuře na šéfa asociace pracoval v letech 2018 až 2020 v zahraničí a v českém fotbale tedy v době, které se Berbrova obžaloba týká, nepůsobil.

Berbrův obhájce Michal Sýkora z toho důvodu vystoupil proti jeho výslechu a označil ho za nezákonný, neboť podle něj nemá se žalovanými skutky nic společného. Soudce Vladimír Žák ale jeho námitku neuznal. Soud podle něj nemůže komentovat, z jakých důvodů provádí důkazy, vyslýchá svědky a jak výpovědi vyhodnocuje. "Rozhodně mohu říci, že speciálně svědek Fousek rozhodně nebyl předvolán, aby potvrzoval záležitost týkající se obžaloby," reagoval soudce. Fousek na začátku výslechu uvedl, že věci, kterých se obžaloba týká, zná jen z médií a zprostředkovaně.

Soud se ho ptal zejména na fungování FAČR v době jeho působení v roce 2017 a jak se změnila nyní, zajímal se tako o Fouskův vztah k Berbrovi. Fousek se ve fotbalu pohybuje od roku 1993. S Berbrem se různě setkávali a do roku 2017 byly jejich vzájemné vztahy korektní, řekl Fousek. Když ale v roce 2017 kandidoval na uvolněnou pozici šéfa FAČR, došlo mezi nimi ke střetu, protože Berbr výrazně lobboval za protikandidáta a pozdějšího šéfa asociace Martina Malíka. "Šlo i o pojetí fotbalového svazu - méně nebo více demokratické nebo autokratické. Byly i některé další prvky, na které jsme měli různé pohledy. Roman Berbr byl vždy znám tím, že tíhl k dominantnímu způsobu řízení, věci příliš nediskutovat v orgánech, ale přicházet s konkrétními řešeními, které byly méně nebo více invazivní," řekl Fousek.

Soud se zabýval tím, jaké věci Berbr přímo rozhodoval, hovořilo se například o tom, že podle médií to byl on, kdo v roce 2018 odvolal reprezentačního trenéra Karla Jarolíma. Fousek řekl, že tyto informace má z médií, odvolání ale je kompetencí výkonného výboru. Upozornil, že stanovy určují, které věci jsou v rozhodovací kompetenci výkonného výboru nebo valné hromady asociace. Jsou ale i některá operativní rozhodnutí, která se dělají mimo tyto orgány.

"Mám informace, že někteří členové výkonného výboru poukazovali na některé kompetenční lapsusy, ale konkrétní případ nemám. Nějaká nevole existovala, protože každá akce vyvolává reakci. Když k něčemu přistupujete dominantně, tak se to někomu nelíbí," řekl Fousek. U soudu popisoval princip i čerstvých událostí - tento týden vedení asociace rozhodovalo o osudu současného reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého.

Fousek odpovídal i na otázky soudu ohledně stížností, které v roce 2017 chodily na rozhodčí. Podle něj byly stížnosti oficiální a neoficiální z různých důvodů, na žádnou konkrétní si nevzpomněl ani na konkrétní zasahování do činnosti komise rozhodčích. S komisí ale podle něj panovala tehdy spíš spokojenost. Na dotaz soudce, jestli měl s komisí Berbr něco společného, odpověděl, že neformálně. Jako pro bývalého rozhodčího to pro něj byla dominantní problematika, kterou znal.

V té souvislosti Fousek poznamenal, že dnešní komise je jiná. "Je zcela autonomní, nikdo z nás z výkonného výboru do jejích záležitostí nezasahuje. V minulosti, podle toho, co vím, v některých případech to mohlo být jinak," řekl.

"Působilo na mě, že padaly dotazy, které mě měly pošpinit. Mě to úplně zničilo, nevím, co mám říct. Celý život (Fousek) se neumí vyjádřit na rovinu, neumí říct ano nebo ne. Nepochopil jsem, proč tady byl. Řekl jednu relevantní věc, a to že kauzu zná jenom z novin," reagoval Berbr.

Autor: ČTK

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Berbr znovu odmítl vinu: Kauza mě měla dostat z fotbalu, řekl bývalý místopředseda FAČR
26.04., 23:42
Berbrovi obhájci kritizovali postup soudu i žalobce, žádají zproštění obžaloby
26.04., 14:47
Státní zástupce navrhuje pro Berbra sedm let vězení, pro Rogoze 7,5 roku
26.03., 13:31
Etická komise opět trestala Mynáře
02.01., 22:33
Grímm u soudu vypovídal jako svědek
22.11.2023, 15:46
Soud s Berbrem letos neskončí, verdikt by mohl padnout v květnu či červnu
20.11.2023, 16:48
Berbrova obhajoba označila dohody o vině a trestu za nezákonné kvůli chybám
20.11.2023, 13:21
FAČR se ohradil proti Berbrovým výrokům u soudu
26.10.2023, 20:12
Berbr zkritizoval předsedu FAČR Fouska, podle něj není schopný nic rozhodnout
25.10.2023, 17:36
Berbr podle bývalého místopředsedy komise nelobboval za nasazení sudích
17.10.2023, 16:18
Další rozsudek za korupci: Bývalý rozhodčí Grímm má podmíněný trest
06.09.2023, 15:41
První tresty za korupci: Delegát Skála a Tarkovský vyvázli s podmínkou
05.09.2023, 15:16
V Plzni bude pokračovat soud s Berbrem a spol., rozhodne o dohodách o vině
31.08.2023, 11:39
V Plzni skončil první týden soudu s Berbrem, rozhodčí i delegát úplatek popřeli
21.04.2023, 13:36
Bývalý hráč Káník u soudu s Berbrem přiznal ovlivnění zápasu kvůli sázkám
20.04.2023, 15:03
V procesu s Berbrem a spol. přiznal u plzeňského soudu vinu první obžalovaný
19.04.2023, 11:37
Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu
18.04.2023, 15:43
Berbr plzeňskému soudu řekl, že se necítí vinen, vypovídat bude v úterý
17.04.2023, 15:30
Plzeňský soud začne projednávat korupci ve fotbale, mezi 21 obviněnými je Berbr
16.04.2023, 10:56

Komentáře (18)

Přidat komentář
fabec1222

Nejlepší mi z toho příjde to vyjádření Berbra o Fouskovi, což je teda co říct...

Reagovat
kilobyte

A ví někdo proč tam vlastně Fousek byl? Z toho co jsem zatím četl, tak se tam buď jenom chválil, blábolil a nebo vytáhnul něco na Tvrdíka. Ale na Berbra vlastně nic neřekl.

Reagovat
Greny

To mě je úplně jedno, ale Tvrdík chce vše řešit a tahá za nitky jak největší mafián. .

Reagovat
fabec1222

A nechce on se teda dostat do nějaké pozice stínového předsedy?

Reagovat
kilobyte

To už je obsazené Karlem a Karlem.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Pablos

Reagovat
Selänne

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Greny

Škoda že ta nejlepší část je vynechaná a článek je až kdo ví kde

Reagovat
Salfovic

Tak to sem překopíruj.

Reagovat
Greny

Sýkora: „Proběhla schůzka vás, pana Příhody a pana Tvrdíka, kde by se řešila budoucnost pana Příhody?“

Fousek dlouho odpovídá oklikou, až ho soudce vyzve, ať jasně odpoví. Fousek: „Ano.“

Sýkora: „Byla schůzka, kde byl pan Čupr?“

Fousek: „Ne.“

Sýkora: „Pan Brabec?“

Fousek: „Ne.“

Sýkora: „Pan Šádek?“

Fousek: „Ne.“

Je to vedle aji

Reagovat
naheCZ

Tak dřív zase během toho případu padlo, že to schvaloval Křetínský. Předtím beztak Šádek. Tady si fakt nemá kdo co vyčítat...

Reagovat
Pablos

jo ale k těm jeho předvolebním kecům je to dost úsměvný

Reagovat
kilobyte

Vše za co kritizoval Poborského při debatách, teď vlastně dělá. Poborský by byl asi stejný, ale aspoň to řekl na rovinu a nehrál si na neviňátko.

Reagovat
clinger

potom co se loni dělo pod Příhodou se nikdo ničemu nemůže divit

Reagovat
ratusek

Berbr

Reagovat
wwwx

Fuj, řízení. Takové sprosté slovo musel pan Fousek u soudu použít.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele