Kalibrovaná čára v Chance Lize: Posuzování ofsajdových situací se protahuje

21.07., 16:58
Aktuality
Karel Rouček (© Profimedia)

Hned první zápasy nové prvoligové sezony ukázaly, že posuzování ofsajdových situací s pomocí kalibrované čáry se může výrazně protahovat. V sobotních zápasech v Českých Budějovicích a na stadionu Dukly se čekalo nezvykle dlouho téměř čtyři minuty, než sudí z nové centrály videorozhodčích na pražské Brumlovce vynesli konečný verdikt. Přes tři minuty se v pátek posuzovala situace ze Sparty, v Ďolíčku zase zlobilo spojení s "velínem".

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR už před sezonou upozorňovala, že novinka s sebou může přinést určité zpoždění při vynášení verdiktů, a hned první kolo jí dalo za pravdu. Zatímco na uplynulém mistrovství Evropy se využíval poloautomatický systém, v Česku byla zavedena výrazně levnější kalibrovaná čára, kterou musí v okamžiku dotyku přihrávajícího hráče s míčem položit sám rozhodčí. Posuzování ofsajdových situací se tím protahuje.

"Já takové informace neměl, nikdo mě neupozornil, že by určení ofsajdu trvalo déle. Asi se to chlapci ještě učí. Žádný učený z nebe nespadl, takže v pořádku," řekl novinářům trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek po sobotním vítězství 3:1 na Dukle.

V závěru utkání na Julisce snížil domácí Filip Špatenka. Diváci pak téměř čtyři minuty čekali, než rozhodčí z centrály na Brumlovce pomocí čáry usoudil, že o ofsajd nešlo, a doporučil branku uznat. Hlavní sudí pak k překvapení všech dlouhou prodlevu nezohlednil a nastavil jen čtyři minuty.

"Máme teď pravítko, ale to také obsluhuje lidský faktor. Pokud to bude jako na Euru, jsem pro. Ale tady se do toho zapojuje člověk, musí to tam rukou dát. Zaplaťpánbůh, že to uznal," podotkl trenér Dukly Petr Rada. Vzhledem k průtahům s verdikty od nové sezony zavedli poloautomatický systém například v anglické lize.

Rovněž v sobotu v Českých Budějovicích se nehrálo také skoro čtyři minuty, než rozhodčí v druhém poločase uznali branku olomouckého útočníka Jana Klimenta na konečných 2:0. V pátečním zápase Sparty s Pardubicemi sudí přes tři minuty posuzovali situací před gólem Tomáše Wiesnera a trefu na 1:1 nakonec kvůli ofsajdu odvolali.

Kliment možná i díky výhře bral situaci s nadhledem. "Našel bych v tom pozitivum, že mě rozhodčí nenechal radovat se minutu, ale hned odpískal ofsajd. Věděl jsem ale, že to nebude jednoznačné, že to hned nemusí být ofsajd. Bral jsem to tak, že je to 50 na 50. Nakonec se to přiklonilo na naši stranu," uvedl Kliment.

V dalším sobotním utkání v Ďolíčku při výhře Bohemians 1905 nad Ostravou 2:1 se protáhlo přezkoumávání situace po druhém gólu domácích. Nakonec v centrále na Brumlovce usoudili, že se míč k Robertu Hrubému, stojícímu v ofsajdu, dostal od hostujícího Erika Prekopa, a branka platila.

Sudí Ondřej Berka navíc po celý duel řešil technické problémy se spojením s velínem. "Před zápasem jsme byli instruováni, že komunikace s videocentrálou nešla přímo rozhodčím, ale přes telefon. Když to bylo takhle složité, ještě to zvládli dobře," řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

"Zdálo se nám, že jsme druhý gól dostali z ofsajdu, ale nic tu nefungovalo, abychom se mohli zpětně podívat. Byl problém s videorozhodčím, nešel zvuk nebo obraz. Nikdo mi to neokomentoval. Nejhorší je, že sedíte a nevíte, co se děje. Prekop mi tvrdil, že míč do ofsajdové pozice hrál domácí (Adam) Jánoš," uvedl kouč Baníku Pavel Hapal.

Autor: ČTK

Komentáře (42)

Přidat komentář
C-M@ster

Za mě je problém v tom, že většina rozhodčích rozumí víc pravidlům než 99 % lidí, zvládnou líp odpískat zápasy než 99 % lidí, ALE jsou to boomeři, co s technikou neumí.

Takže to tam většinou šmatlají, a proto to tak trvá.

Nebo jim tam ty záběry a ofsajd lajny šteluje někdo jinej? Jako nějaká režie? Za mě ne a za mě by to klidně nemusel bejt rozhodčí, ale stačil by někdo, kdo s tím bude umět rychle a oni si to pak už posoudí.

Reagovat
Luka3enko

vždyť většina těch sudích jsou relativně mladí a ne žádní boomeři

Reagovat
Grupma

Já jsem tak starej, že ani nevím, co je to boomer Můžu poprosit o vysvětlení? (a ano, jsem tak starý, že si to neumím vygůglit).

Reagovat
Moshe Dajan

bouchač

Reagovat
Luka3enko

Boomeři je generace, která odpovídá baby boomu který nastal v 50.-60. letech. Prakticky je to takové označení lidí, kteří vlastně kritizují jiný vývoj a směřování mladší generace atd., protože ten ultra technologický skok nastal až když oni byli dospělí (běžné užívání mobilních telefonů, internetu a dalších technologií) a někteří z nich se na to nedokážou řádně adaptovat.

To nadužívání toho výrazu vzniklo tak, že mladí posměšně v USA v diskuzích s těmi starými jen napsali jako odpověď: OK boomer (což trochu posměšně znamená, díky za názor, ale jsi moc starej abys tomu rozuměl)

V internetovém prostředí se to užívá primárně pro lidi co tvrdí, že za jejich mládí bylo líp, jenom kritizují mladší generace, nejsou tak schopni ve využívání techniky atd. Když někoho v dnešní době označí za Boomera, tak to má posměšný podtext, který říká ty jsi starý a nejsi schopný stíhat dnešní dobu, nebo jsi myšlenkově zamrzl v minulosti.

Reagovat
Luka3enko

Pokud jsem to napsal úplně blbě tak mě snad někdo opraví

Reagovat
Sosi

Diky, stejne jsrm to predtim neslysel

Reagovat
Grupma

Díky. Tak nějak jsem to tušil. Ano, tam pomalu patřím a ač se živím celoživotně v IT (VT - za mlada), jsem z toho modernismu znechucený a unavený. Takže to sedí.

Reagovat
monty25

Kdyby jenom ofsajdových, viz Slovácko - Slavia

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
$dolar$

Naprosto nechapu co tam zkoumali takovou dobu.

Reagovat
John Obi Mikel

Neví nikdo

Reagovat
Svandik68

Neříkal Bořil, nebo kdo to po zápase byl, že mu rozhodčí říkal, že jim nefungují kamery, proto to tak trvá?

Reagovat
John Obi Mikel

To je možný, já byl nasranej, tak jsem se na rozhovory nekoukal.

Reagovat
Me2win

Jděte do píče, amatéři.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli neměli spíš ještě přidat víc peněz a koupit rovnou poloautomatický systém

Reagovat
Pablos

Reagovat
Seydou Doumbia

brzy stejně bude automatický systém, který bude umět vyhodnotit všechny ofsajdy, povolené i nepovolené ruky i intenzity faulů...a pak bude konečně klid

Reagovat
Csaplárova past

Ještě stopky pro gólmana na výkop, krokoměry hráčům na penalty a trestnou lavici

Reagovat
Seydou Doumbia

může být, ale zas na tento prales je to škoda ne? lepší je dělat kontroverzní rozhodnutí a pískat na tu správnou stranu

Reagovat
Csaplárova past

sleduješ tu sračku i když jedou ostatní evropské ligy?

Reagovat
Seydou Doumbia

já to nesleduju vůbec

Reagovat
Csaplárova past

Já od titulu Slavie někdy z roku 2007 nebo 08 neviděl ani jeden zápas

Reagovat
Seydou Doumbia

slušný člověk

Reagovat
Csaplárova past

Pak začala Plzeň otravovat v LM a já měl českého fotbalu definitivně po krk

Repre sleduju jen na EURU

Reagovat
Seydou Doumbia

plzen mě v lm na počátku nesrala, potom už ano těžký fandit nějakému českému týmu

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Csaplárova past

Komedie, ať už začne ta PL ....

Reagovat
Salfovic

Jo, ta je skvělou prací s VARem vyhlášená.

Reagovat
podnebný

Chtělo by to kromě VAR taky umělou inteligenci, která by snad byla schopná vyhodnotit situaci během několika málo sekund. Arbitři by pouze tento systém obsluhovali.

Reagovat
pobody's nerfect

Kalibrovaná čára, ale zkalený videorozhodci.

Reagovat
Salfovic

Serou se s tím 4 minuty a stejně si pak mohou u těsných situací hodit mincí.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Sigma Olomouc

Měli si připlatit za ten poloautomatické ofsajd.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Karbonová čára

Reagovat
doshcz

se zlepsej..snad

Reagovat
Cotton

bylo to teprve první kolo, ono si to sedne

Reagovat
Grupma

Ta fotka jak rozhodčí stojí nad polomrtvým Olatunjim a ptá se ho: "Tak a teď znovu: Co si myslíš o naší práci s ofsajd lajnou?"

A zajímalo by mě, jestli jim to taky přesně změří okamžik, kdy se míč přestane dotýkat kopačky přihrávajícího spoluhráče.

Reagovat
wyqinac

tak to si asi musi zastavit sami, ne? A pak tam nakreslit ty cary

Reagovat
Grupma

Tvl deskriptivní geometrie Tu jsem miloval, ačkoli jsem jí moc nerozuměl Jako že vnímáš ty možnosti, ale nemáš na to buňky.

Reagovat
dave30

Jestli nemáme ten poloautomatický systém (a já myslím, že nemáme), tak ofsajdlajnu přikládá rozhodčí (prostě chybující člověk). A potom nemá cenu vyhodnocovat centimetry, protože nepřesným přiložením (i když neúmyslným) můžeš chybovat o decimetry.

Reagovat
Y.Cabaye

To by nebylo, aby v Česku někdy něco fungovalo hned od začátku. V tomhle jsme mistři světa.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele