Katar v datech: Rekordman Gakpo, neškodný Wales i precizní nahrávky Desta

30.11.2022, 08:37
Komentáře a souhrny
Kalidou Koulibaly (© AFP)

Po deseti hracích dnech mají první základní skupiny na mistrovství světa v Kataru kompletně odehráno. Ve skupině A o postup bojovali Senegal a Ekvádor, v béčku Anglie, USA, Írán a stále ještě i Wales. Podívejme se na snažení všech celků pohledem dat.

Gakpo opět táhl Nizozemce

Domácí Katařané věděli, že poslední zápas skupiny je pro ně také posledním utkáním na turnaji. O to víc se chtěli předvést v utkání proti favorizovanému Nizozemsku. Holanďané ale v pohodě vyhráli 2:0, když skóre otevřel Cody Gakpo.

Pohyb Codyho Gakpa proti Kataru (©Opta by Stats Perform)

Nizozemci se proti Kataru nepředřeli, ale i tak heatmapa Codyho Gakpa ukazuje, jak aktivní v utkání byl. Je teprve druhým hráčem historie, který otevřel skóre v každém utkání skupiny. A zároveň se mu to pokaždé povedlo jinak - jednou hlavou, jednou levačkou a nyní proti Kataru i pravou nohou.

Střelecká aktivita Nizozemců proti Kataru (©Opta by Stats Perform)

Asi vás nepřekvapí, že Nizozemci kromě vstřelených branek ovládli i všechny ostatní metriky zápasu. Třeba v počtu střel na branku Katar převýšili poměrem 12-6. A mohli vyhrát i větším rozdílem, VAR jim ale jeden gól zrušil, když odhalil Gakpovu ruku.

Africká výhra po 32 letech

O postup se bojovalo ve druhém utkání skupiny A. To sice nepřineslo mnoho brankových příležitostí, za to v něm ale padly hned tři góly. Senegal porazil Ekvádor 2:1 a po dvaceti letech postoupil ze skupiny mistrovství světa.

Statistiky ze zápasu Ekvádor - Senegal (©Opta by Stats Perform)

Zápasové statistiky ukazují, že Ekvádorci sice víc drželi míč, ale před brankou byli aktivnější senegalští lvi. Ze tří střel, které mířily mezi tři tyče vytěžili dva góly a stali se prvním africkým týmem, který, který na šampionátu zdolal jakýkoliv jihoamerický tým od roku 1990. Za tu dobu spolu zástupci obou kontinentů sehráli 21 zápasů.

Kalidou Koulibaly a jeho individuální statistiky (©Opta by Stats Perform)

Hrdinou Senegalu se stal stoper Chelsea Kalidou Koulibaly. Ten vstřelil vítězný gól na 2:1 a byla to pro něj vůbec první branka v dresu národního týmu. Dobře načasovaná premiéra. Povedený zápas v podání afrického obránce potvrzují i jeho další statistiky.

Velšané nebyli nebezpeční

Velšané před duelem s Anglií věděli, že k postupu by potřebovali bezpodmínečně vyhrát. Místo náporu na anglickou branku ale od začátku zápasu zalezli a ve druhé půli se jim to vymstilo, když Anglie třemi góly rozhodla o svém vítězství.

Pohyb Garetha Balea po hřišti (©Opta by Stats Perform)

Gareth Bale na celém turnaji nenaplnil roli velšské opory a nic na tom nezměnilo ani utkání s Anglií. Na hřišti kvůli zranění stehenního svalu vydržel jen pětačtyřicet minut a Wales se za tu dobu ani jednou nedostal k míči ve vápně Anglie. Baleova heatmapa dokazuje, že nebezpečný nebyl ani trochu.

I tato statistika dokazuje převahu Angličanů (©Opta by Stats Perform)

Příběh zápasu jasně dokazuje i vývoj očekávaných gólů. Anglie měla celý zápas navrh, po pauze to potvrdila i gólově a vytvářela si i další šance. Jen v tomhle zápase měla Anglie vyšší xG než neškodný Wales v průběhu celého turnaje.

Skvělé představení Desta

Souboj USA proti Íránu měl kromě toho sportovního i silný politický podtext. Iránci bojovali o šanci na nečekaný postup ze skupiny a narozdíl od Walesu proti Anglii, nešli proti Americe jen bránit. Nakonec však i oni prohráli, když o osudu utkání rozhodl jediný gól z kopačky Pulisica.

Sergino Dest a mapa jeho přihrávek (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Na vítěznou branku přihrál Sergino Dest, který byl na pravé straně hodně aktivní a podílel se na spoustě amerických akcí. Zajímavostí určitě je, že prvních 26 Destových přihrávek vždy našlo spoluhráče a právě ta 26 byla gólová.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (1)

Přidat komentář
Stiksxx

Doufám, že Gakpo dostane cenovku 100 mil. eur.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele