Ligové grémium schválilo výsledky televizního tendru, ligu bude vysílat O2 TV

28.11.2023, 14:16, aktualizováno 28.11.2023, 20:40
Aktuality

Ligové grémium Ligové fotbalové asociace dnes schválilo výsledky výběrového řízení na audiovizuální práva pro první a druhou ligu na příštích pět sezon od nadcházejícího ročníku 2024/25. Nejvyšší soutěž bude nadále přenášet dosavadní vysílatel O2 TV, práva pro streaming na svém webu pro účely kurzového sázení získala společnost Betano a práva na druhou ligu Pragosport. LFA o tom informovala na tiskové konferenci. Potvrdila, že ročně získá více než 430 milionů korun. Smlouvy s vítězi uzavře asociace v nejbližších dnech.

Celková cena za práva se v součtu téměř trojnásobně zvýší. LFA už v polovině listopadu po konci výběrového řízení oznámila, že může ročně získat přes 430 milionů korun. Tendr byl rozdělen do tří soutěží, sumy za jednotlivé balíčky asociace nechtěla zveřejnit. Podlé médií O2 TV uspěla s nabídkou 302 milionů korun, Betano se 129 miliony a Pragosport s částkou 1,2 milionu korun za druhou ligu.

Zároveň ještě není uzavřen prodej televizních a streamingových práv pro účely kurzového sázení pro zahraniční trh, audio práv a práv na sestřihy. Výběrové řízení by měla LFA vyhlásit v únoru či březnu.

"Tendr ještě není úplně dokončen. Teď se budou dělat další části, které už asi nebudou nějak dramaticky zvyšovat stávající částku. Když to řeknu upřímně, nečekal jsem až tak dobrý výsledek. Myslím, že i s kolegy jsme příjemně překvapeni. Ale ten úspěch budeme hodnotit až na závěr včetně tendru na titulárního partnera ligy, protože v některých věcech to spolu může úzce souviset," řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

"Nemám křišťálovou kouli, budu rád, když to celkově bude co největší balík. Byl bych rád, kdybychom byli schopni i s těmi vedlejšími právy atakovat částku 500 milionů korun za sezonu," uvedl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Výběrové řízení na titulárního partnera nejvyšší soutěže by podle Svobody mělo přijít na řadu zhruba v únoru a březnu. V současnosti liga nese název sázkové kanceláře Fortuna, s níž má LFA smlouvu do konce této sezony. Podle odhadů médií společnost přispívá částkou necelých 80 milionů korun ročně.

Hajný přiblížil, že tendru se ve třech kategoriích zúčastnilo celkem 13 subjektů nejen z Česka, ale i ze zahraničí. O práva na vysílání první ligy soutěžily tři společnosti, vedle O2 TV v druhém kole také Pragosport. Jednou z podmínek tendru bylo, že vysílatel kompletně zajistí na všech ligových utkáních technologii videorozhodčího včetně kalibrované čáry pro posuzování ofsajdových situací.

"Technologie VAR (videorozhodčího) se neustále vylepšuje. V současné době existují v Evropě tři firmy, které mají potřebnou certifikaci včetně tzv. kalibrované 'ofsajdové čáry'. S jednou z těchto firem spolupracujeme a připravujeme implementaci do nového ligového ročníku," řekl ČTK tiskový mluvčí O2 TV Sport David Solnař.

"Celkově si myslím, že kontrakt a podmínky tendru, které jsme společně s kluby nastavili, jsou velmi pozitivní do budoucna. Věřím, že ten pětiletý kontrakt posune vnímání profesionálních soutěží v Česku významně dopředu. Je tam například dřívější zveřejňování termínů jednotlivých utkání," uvedl Hajný.

Placené televizi O2 TV dosud přeprodávala práva na vysílání první ligy společnost Pragosport. Té vyprší kontrakt s LFA na konci této sezony, tedy 30. června příštího roku. Podle médií Pragosport, který vlastní práva od roku 2014, platí ročně zhruba 150 milionů korun. O2 TV je hlavním vysílatelem první ligy posledních pět sezon. Nejvyšší soutěž přenášela už předtím, a to nejprve jeden a pak dva zápasy z kola.

Ze sázkových kanceláří dosud na svých webech vysílají první ligu titulární partner Fortuna a Tipsport. Ve výběrovém řízení je ale s nejvyšší nabídkou porazila společnost Betano, která je mimo jiné partnerem českého mistra Sparty Praha, Viktorie Plzeň či české hokejové reprezentace.

"Co nám v tendru hodně pomohlo, je hodně intenzivní konkurenční prostředí mezi sázkovými kancelářemi, které je primárně asi hodně ovlivněno vstupem Betana na český trh. Sázkové streamy, které dosud byly prodávány neexkluzivně, jsou teď prodány exkluzivně jedné sázkové kanceláři. A to bez ohledu na to, kdo bude titulárním partnerem ligy. Uvidíme, jaký další dopad toto může vyvolat," přemítal Svoboda.

O vysílacích právech se v posledních letech vedly velké diskuze. Dříve tendr neprobíhal, s tím ale nesouhlasil mimo jiné šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Obrátil se dokonce na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní se o práva nově dvoukolově soutěžilo.

"Dnes máme s jistotou 433 milionů korun. Do konce února proběhnou tendry druhé vlny. Věřím, že můžeme překonat 500 milionů korun. V porovnání se 150 miliony nyní výrazná finanční injekce pro český profesionální fotbal. V ceně VAR (videorozhodčí) s ofsajd lajnou. Dobrá práce všech," uvedl Tvrdík na sociální síti X.

Suma za audiovizuální práva se mezi kluby první ligy dosud dělí na základě umístění v soutěži. "Jsou tam dva principy solidarity. Jeden z nich je mezi první a druhou ligou, to je zhruba 85 ku 15 procentům. Pak je princip solidarity mezi kluby v první lize. Asi každému je jasné, že hodnota marketingových práv Sparty, Slavie, Baníku Ostrava nebo Plzně je jiná než Karviné nebo Zlína. Ale to v tuto chvíli nebylo žádným způsobem zohledňováno a disproporce v rozdělování finančních prostředků se dělá pouze na základě sportovních výsledků v daném soutěžním ročníku," řekl Svoboda.

"Jak to bude do budoucna, to ještě v tuto chvíli nebylo rozhodnuto. Je možné, že k nějakým úpravám distribučního modelu dojde. Ale to nebylo předmětem jednání dnešního ligového grémia," dodal funkcionář pražské Sparty.

Autor: ČTK

Komentáře (65)

Přidat komentář
zorz767

Předpokládám, že tedy už nebudou důležité zápasy přeskakovat na Sport2? To byl pěknej opruz pro ty, co si platí O2.

Reagovat
Greny

???

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Fodbalysta

na Sport2 v životě liga neběžela.

Reagovat
Uwe háže buly

Jo, jeden rok to myslím měli část práv. Tou dobou to běželo třeba na stanici Fanda.

Reagovat
Fodbalysta

tak to jsem asi mladší než sem si myslel

Reagovat
10adam

Fanda, to už jsem skoro zapomněl

Reagovat
Salfovic

To je teď nova action, ne ?

Reagovat
10adam

Když to říkáš

Reagovat
Freedo

Reagovat
wyqinac

jj

Reagovat
wyqinac

Fanda byl ale nova a ne zadnej sport2 a ja na to vzpominam rad, protoze jsem ve Fandovi v soutezi vyhral listky do VIPu na Slavii

Reagovat
Uwe háže buly

Jo, ale běželo to na obou tehlech kanálech ne? Nebo resp možná na sport1.. byl to jen jeden rok a možná dokonce ten co se to jmenovalo ePojisteni liga nebo HET liga tak nějak ne?

Reagovat
wyqinac

ty jo tak to popravde teda netusim Fandu pamatuju, ten sport1/2 ne

Reagovat
Sosi

"e-pojisteni.cz" liga

Reagovat
bruchy

A ty jsi z které planety?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Uwe háže buly

To si pleteš s evropskou ligou ne?

Reagovat
srandamač

Ten dával akorát evropu, moderoval to Eisele.

Reagovat
lampas

Nemám vůbec radost z toho, že si kvůli streamu budu muset zaplatit Betano. Nedávno jsem se tam chtěl zaregistrovat kvůli slibovanému bonusu a nešlo to.

Reagovat
Papra

já jsem naopak s betanem spokojenejsi nez s Fortunou/Tipsportem nebo nedejboze SazkaBetem.

Ale myslim ted ciste co se tce sazeni a prostredi, na stream ytam nekoukam

Reagovat
Strakosha

Betano mě mile překvapilo, možná i lepší než Tipac

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno je lepší než ty modré kurvy

Reagovat
Uwe háže buly

No být majitelem Pragosportu, tak jsem pěkně nasranej ale už jsi za ty roky asi našetřili.

Reagovat
Fodbalysta

vyjebávali s tím i díky tydýtovi dost dlouho. Tohle je opět krok kupředu pro celou ligu a věřím, že i náš fotbal.

Reagovat
Salfovic

Nepochopím, že to kluby tak dlouho trpěly.

Reagovat
didosh

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Pragosport at jde treba do pici.

Reagovat
jackinho10

Jsem zvědavý, co bude dělat s právy na 2. ligu Pragosport? Prodá je někomu, kdo v tendru nabídl méně než oni sami?

Reagovat
Man__United

Určitě to někomu prodá, jsou to jen překupníci

Reagovat
naheCZ

Budou muset...mají povinnost dostat do televize minimálně jeden zápas každé kolo.

Reagovat
jackinho10

Ale tak z logiky veci, kdyz vyhrajes nejaky tendr a jedina tvoje cinnost je preprodej, tak asi muzes preprodat jenom levneji nez za kolik jsi sam nakoupil ne?

Reagovat
cr7sux

?

Reagovat
jackinho10

Copak? Samozrejme predpokladam, ze se tendru zucastnili vsechny subjekty, ktere o ten produkt maji zajem.

Reagovat
Spalovač šancí

Ono dost záleží na tom, jak sis ošetřil ten tendr ...

Reagovat
kilobyte

Pokud kupuješ nějaký celek, který se dá rozdělit na části, o které by byl zájem, tak ne.

TV práva běžně kupují "překupníci".

Reagovat
naheCZ

Nepřeprodáš to jednomu subjektu, ale vícero různým televizím. Celkově by si tak na tom vydělat mohl, pokud ovšem bude o to fakt zájem.

Reagovat
Losinho

Pragosport to přeprodá po kouskách.

Reagovat
alien17

Zdar. Prosim Vás, EF komunita už mi jednou pomohla, tak to zkusim znova. Slíbil jsem pomoc se sběrem dat a chtěl jsem Vás požádat, zda byste mohli vyplnit dotazník, který se týká vnímání zahraničních hráčů ve fortuna lize tzv. Fotbalových migrantů? Je to dlouhodobý výzkum a probíhá další kolečko sběru aktuálních dat. Děkuju

https://forms.gle/jnZs3D4aLcLWULSn8

Reagovat
burinka

Dost chorej dotazník

Reagovat
Zaschrona

Jsem zvědavý na ty možné změny ve způsobu přerozdělení peněz mezi kluby. Snad nebudou pražská S tolik myslet na sebe, stejně si peníze naženou především v Evropě. Co nejrovnější rozdělení může hodně pomoct zbytku ligy. Přibližně 25 mega Kč na tým v 1. lize už není úplně zanedbatelný peníz.

Reagovat
DidusIneptus

Pokud mi o2tv nepřistoupí na podmínky, nekompromisně její nabídku odmítnu. Žádný lhaní milá paní!

Reagovat
jsemdement

Prisel mi ke dverim clovek, mel oblek. Rika nabizi televizi, o2. Rekl jsem mu uz mam na internetu, tak sel pryc.

Reagovat
Strakosha

Neskutečný příběh

Reagovat
Salfovic

Jak začátek nějakého péčka.

Reagovat
Sosi

To by se musel "jsemdement" zaseknout pod postelí

Reagovat
dantetomas

Typek za dverami: Ahoj, ja jsem Helmut, prodavam O2 TV

Jsemdement: Ahoj, ja jsem jse prave osprchoval

Reagovat
Y.N.W.A

Od tý doby, co liga zmizela z ČT, neviděl jsem jediný zápas. Občas kouknu na sestřihy. Vyhovujou mi poháry v týdnu. O víkendu stejně není na tv čas, takže je mi to vlastně šumák. Děkuji za pozornost.

Reagovat
fabec1222

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Man__United

Jsem zvědavý kolik si Pragosport řekne za druhou ligu a jestli ČT někdo přeplatí

Reagovat
jackinho10

Tak ja snad predpokladam, ze ČT se tendru zucastnila taky a nabidla maximum co mohla ne? Tzn nemuzou zaplatit Pragosportu vice nez zaplatil Pragosport sam.

Reagovat
Uwe háže buly

Počkej, ale uvědomuješ si že tady jsme v Čechách?

Reagovat
kilobyte

ČT by určitě nedávala všechny zápasy. Takže jim Pragosport může prodat třeba 4 zápasy na kolo za 55-60%. Což může být pro ČT levnější než nabízela za všechno.

Reagovat
jackinho10

To asi muze, pokud je to mozne. Jen co potom udela s tim zbytkem. Jako vim, ze to muze prodat treba Barrandovu, ale prijde mi to jako velice zvlastni byznys

Reagovat
srandamač

A copak někdo vysílá tuhle sezónu ten zbytek?

Reagovat
jackinho10

No i tak, pokud tuhle sezonu preprodava cast 2. ligy Pragosport ČT, tak porad kupovali cely balik za 150mil, kde vydelavali hlavne na preprodeji 1. ligy O2, takze samozrejme kdyz dostali neco malo od ČT za 2. ligu, byl to prijemny bonus.

Reagovat
vacin

Určitě je pro ČT výhodnější koupit to takhle, když stejně nebudou dávat všechny zápasy. Jen by mě zajímalo co udělá Pragosport s tím zbytkem práv, to o to bude mít někdo zájem?

Reagovat
fabec1222

Měl o to mít snad zájem ten A11 Sport

Reagovat
ACSeRw!n

to sou rakusaci nebo co to je ? nikdy sem o tom neslysel

Reagovat
fabec1222

Sportovní kanál nové TV, A11

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fabec1222

Budou vysílat halové sporty, pak nižší soutěže hokeje, fotbalovou ligu juniorů, a myslim, že měli zájem se zapojit právě i do soutěže o druhou ligu.

Reagovat
ratusek

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele