Ligue 1 - souhrn 17. kola: Velký večer Doumbii

20.12.2023, 23:00
Komentáře a souhrny
Kamory Doumbia (© AFP)

Skvostný večer má za sebou mladý útočník Brestu Kamory Doumbia, který čtyřmi góly během poločasu sestřelil Lorient a posunul Brest na pozice pro Ligu mistrů. Posunul se tak před Lille, které nezvládlo duel ve Štrasburku, naopak vedoucí trio nezaváhalo. Další cennou výhru si připsal Lyon proti Nantes, navíc všechny týmy v jeho okolí body poztrácely...

Toulouse FC - AS Monaco 1:2

20.12.2023 21:00

Góly: 5. Frank Magri - 26. Wissam Ben Yedder, 44. Wissam Ben Yedder (pen.)

Monako otočilo utkání s Toulouse a v 17. kole Ligue 1 zvítězilo na hřišti soupeře 2:1. Domácí měli skvělý vstup do utkání, když se již v páté minutě prosadil Frank Magri, knížecí klub však stihl ještě před poločasovou pauzou díky dvěma gólům Wissama Ben Yeddera průběh střetnutí obrátit. Francouzský kanonýr ale své branky neslavil z úcty ke klubu, který jej přivedl do profesionálního fotbalu a v jehož barvách nastřílel 63 prvoligových branek. Cestu hostů k udržení třetí příčky pak sice následně ohrozila červená karta Aleksandra Golovina, nicméně Les Violets téměř celý druhý poločas trvající početní převahu nevyužili.

Toulouse sice před týdnem slavilo postup do play off Evropské ligy, v domácí soutěži se ovšem trápilo. Kvůli sérii devíti ligových duelů v řadě bez vítězství se propadlo až na 15. místo s náskokem pouhého jednoho bodu na sestupové pásmo. Na prolomení nepříjemné šňůry nemělo dobré předpoklady ani tentokrát, jelikož se mu do cesty postavilo Monako. To sice překvapivě padlo doma s Lyonem, stále se však s druhým nejlepším útokem celé ligy nacházelo na skvělé třetí pozici.

Avšak úvod utkání se odehrával zcela oproti předpokladům. V páté minutě totiž poslal krásně mířený centr do vápna César Gelabert, míč tak spadl na hlavu dobíhajícímu Magrimu, který jej jednoduše doťukl do sítě. První pokus na srovnání vyslal Ismail Jakobs, jehož dělovka z velké vzdálenosti mířila přímo na gólmana. Jinak ale Toulouse tlaku hostů odolávalo.

Další obrovskou příležitost tak měl až ve 24. minutě Folarin Balogun, sám před brankářem však dlouho nedokázal zkrotit balon a jeho ránu zblokoval obránce na roh. Srovnání už ale přišlo záhy. V 26. minutě totiž obránce Christian Mawissa Elebi při pokusu odvrátit nebezpečí nahrál přímo na osamoceného Ben Yeddera, který dělovkou propálil gólmana. V závěru úvodního dějství pak dostali hosté možnost dokonat obrat z pokutového kopu. Toho se chopil Ben Yedder, který jej umístil naprosto přesně k pravé tyči.

Domácí ovšem nesložili zbraně ani po změně stran. Dobrou příležitost ke skórování měl v 50. minutě Thijs Dallinga, který hlavičkoval po rohu, jeho pokus ale zkrotil brankář. Záhy knížecímu klubu situaci ještě zkomplikoval Golovin, který neudržel nervy a za kopnutí kolíkama do spoluhráče viděl červenou kartu.

Toulouse se pak osmělilo k několika dalším střelám, ani jedna ale větší nebezpečí pro hosty neznamenala, a Le Tef tak i přes značný tlak z téměř celopoločasového přečíslení nic nevytěžili.

Toulouse tak na domácí půdě favorita z Monaka nezaskočilo. V následujícím kole se 14. ledna střetne s Métami, knížecí klub změří o den dříve síly s Reims.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - FC Lorient 4:0

20.12.2023 21:00

Góly: 22. Kamory Doumbia, 25. Kamory Doumbia, 29. Kamory Doumbia, 45+2. Kamory Doumbia

Brest zvítězil v 17. kole Ligue 1 před vlastními diváky nad Lorientem 4:0. Úvodní dějství měl zcela ve své režii Kamory Doumbia, který se v základní sestavě Pirátů objevil teprve podruhé v ligové sezoně. Mladý Malijec, jenž do Bretaně zamířil na roční hostování z Reims, otevřel střelecké konto duelu ve 22. minutě, kdy z těžké pozice namířil nádherně do šibenice. Poté během sedmi minut dokonal hattrick a snový poločas zakončil v nastavení čtvrtou trefou. O jeden zásah tak překonal skvělý výkon Patrika Schicka v souběžně hraném utkání Bundesligy. Domácí se po střeleckém galapředstavení 20letého forvarda posunuli na čtvrtou příčku tabulky.

Listopadová reprezentační pauza zjevně přišla pro Piráty v tu nejlepší možnou chvíli, neboť od jejího konce nenašli v lize přemožitele. Tato šňůra je vynesla až na pátou příčku, jež by jim zaručila vůbec první účast v evropských pohárech v klubové historii. Taková meta se však v necelé polovině sezony jevila být vzdálená, a tak se domácí chtěli soustředit na nynějšího soupeře. Tím byl předposlední Lorient, jenž kromě bídného bodového zisku disponoval rovněž nejhorší defenzivou soutěže.

Začátek zápasu se hrál v hodně vlažném tempu, a tak si diváci museli na první šanci počkat do 14. minuty, kdy se do středu vápna dostal Romain Faivre, ale jeho technický pokus proletěl těsně vedle zadní tyče. Famózní gól vstřelil ve 22. minutě Doumbia. Odražený míč doletěl až na hranici šestnáctky, odkud jej záložník napálil z voleje do pravé šibenice. Autor úvodní branky dlouho nezahálel a o tři minuty později přidal další, ovšem tentokrát se po rychlé kombinaci dostal až ke gólmanovi a rozvlnil síť. Malijec dokonal hattrick před půlhodinou hry, kdy z rychlého centru dorazil balon do levého dolního rohu. V nastaveném čase prvního poločasu přidal Doumbia svůj čtvrtý gól. Chytře si počkal na přihrávku z pravé strany a opět se z velkého vápna nemýlil.

Les Pirates jednoznačné vedení nestačilo. V 50. minutě se hezky odpoutal od protihráče Martín Satriano, jehož pokus však skončil ve středu branky. Zápas se začal postupem času přiostřovat, to ale domácím vůbec v ničem nebránilo a nadále se dostávali do šancí. V 71. minutě vyzkoušel Jérémy Le Douaron svou levačkou střelu na zadní tyč, avšak mířil kousek vedle. Skóre se nakonec ani na jedné straně neměnilo, a tak si červenobíli odnesli kromě tří bodů i čistý štít.

Brest si tedy smlsnul i na bretaňském rivalovi a udržel se na pohárových příčkách. Jeho příštím ligovým soupeřem bude až 14. ledna Montpellier, Lorient ve stejný den zavítá do Lille.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Olympique Marseille 1:1

20.12.2023 21:00

Góly: 14. Khalil Fayad - 52. Jordan Veretout

Montpellier remizoval v 17. kole Ligue 1 na vlastním hřišti s Marseille 1:1. Namotivovaní hosté zažili šok už ve 14. minutě, kdy domácí poslal do vedení 19letý záložník Khalil Fayad. Druhý ligový zásah nadějného Francouze ovšem krátce po návratu z kabin smazal na druhé straně Jordan Veretout, jenž se naopak v aktuálním ročníku trefil vůbec poprvé. Olympionici se tak po čtyřech výhrách v řadě lehce přibrzdili. Fanoušci La Paillade si na nerozhodné domácí výsledky již zvykli, když zde dělbou bodů skočilo už šesté utkání.

Hráči Marseille najeli v lize na vítěznou vlnu, jelikož čtyřikrát v řadě triumfovali a posunuli se v tabulce na šesté místo. Jedním z hlavních důvodů zlepšené formy Olympioniků byl Pierre-Emerick Aubameyang, jenž po sérii čtyř ligových gólů v řadě zaznamenal v minulém klání již sedmou asistenci v sezoně, což bylo nejvíce z celé soutěže. Rozjetý Olympique tentokrát čekal Montpellier, který si v minulém kole spravil po šesti duelech po sobě bez výhry náladu, jelikož porazil Méty 1:0.

Domácí začali aktivněji a od úvodních minut se dostávali do zajímavých šancí. Po odehrané čtvrthodině se poprvé radovali, když po rohovém kopu otevřel hlavou skóre Fayad. Olympique ale obdržená branka nepoložila. Aubameyang zkusil ve 27. minutě štěstí střelou z hranice velkého vápna, jenže mířil výrazně nad horní tyč. Z podobné pozice pálil několik chvil poté Chancel Mbemba, jehož rána jen těsně proletěla nad břevnem. V závěru poločasu se ještě dostali hráči v bílých dresech k zahrávání volného přímého kopu. Záložník Joris Chotard ale skvělým zákrokem zastoupil gólmana, a udržel tak jednobrankové vedení svého týmu.

V úvodu druhé půle se už dokázali hostující hráči prosadit. Veretout po centru Jonathana Clausse hlavičkoval doprostřed branky a domácí gólman i přesto, že si na míč sáhl, nedokázal přesnému zásahu zamezit. Poté se hrálo především mezi šestnáctkami a mnoho výrazných šancí k vidění nebylo. V 82. minutě se dostal k hlavičce Kelvin Yeboah, jeho zakončení ale nemělo potřebnou razanci a ani přesnost. O několik minut později zakončoval stejným způsobem na druhé straně hřiště Geoffrey Kondogbia, v tomto případě se jednalo o mnohem nebezpečnější situaci, svou střelou totiž orazítkoval horní tyč.

Marseille tak na hřišti Montpellieru překvapivě zaváhala a domů si odvezla jen bod. Následující ligový duel odehrají oba celky až po Novém roce. Olympionici se 12. ledna střetnou se Štrasburkem, La Paillade změří o dva dny později síly s Brestem.

Více informací k zápasu

Stade Reims - Le Havre AC 1:0

20.12.2023 21:00

Góly: 25. Keito Nakamura

Remeš porazila v 17. kole Ligue 1 na domácí půdě Le Havre 1:0 a před krátkou zimní přestávkou se udržela v kontaktu s pohárovými příčkami. Svěřencům mladého kouče Willa Stilla k triumfu výrazně pomohl hostující záložník Rassoul Ndiaye, jenž byl ve 21. minutě vyloučen. Červenobílí přesilovku bleskově využili zásluhou Keita Nakamury a příznivý stav uchovali až do závěrečného hvizdu. V kádru domácích se tak objevil další nadějný Japonec poté, co je důležitým článkem jejich ofenzivy již druhou sezonu v řadě Junja Ito.

Remeš v minulém kole nestačilo na Lens, a zaznamenalo tak čtvrtou porážku z pěti zápasů, přičemž v každém prohraném utkání inkasovalo alespoň dva góly. I přes nedávné nezdary však Les Rouge et Blanc zůstali v boji o evropské příčky a v polovině sezony ztráceli na šestou pozici tři body. O odčinění nedávných zaváhání se chtěli pokusit doma proti Le Havre. Hosté ovšem přijížděli do Remeše dobře naladění, jelikož v posledním kole překvapivě porazili Nice 3:1.

Na Stade Auguste-Delaune příliš důvodů k radosti hráči nováčka soutěže neměli. Od úvodu jim dělalo problém držet s aktivním soupeřem krok, což se na výsledkové tabuli mohlo projevit ve 12. minutě, ale Teddy Teuma ranou k levé tyči gólmana Arthura Desmase nepřekonal.

Obrovská komplikace pro hosty přišla po 20 minutách hry. Nevybíravě totiž fauloval Ndiaye a po zásluze byl rozhodčí Stéphanie Frappartovou poslán předčasně do sprch. Domácím se početní převahu podařilo bleskově využít, když přízemní centr Thomase Foketa razantně mimo dosah Desmase zakončil Nakamura. Ještě před odchodem do kabin měl na kopačce zvýšení náskoku Reda Khadra, rodící se nebezpečí ovšem dobrým zákrokem zažehnal Desmas.

Krátce po změně stran se červenobílým podařilo rozvlnit síť podruhé, trefa Mohameda Daramyho však kvůli ofsajdu uznána nebyla. Domácí se poté i přes výhodu jednoho muže zaměřili na kontrolu hubeného náskoku a příležitostí k pojišťující trefě po útočných výpadech viděli diváci pramálo. Vadit jim to ale nakonec nemuselo, jelikož bezzubou ofenzivu mužstva z Normandie udrželi Stillovi svěřenci na uzdě a dovedli utkání do vítězného konce.

Remeš tak napravilo poslední porážky a doma získalo tři body. Oba celky nyní bude čekat téměř měsíční ligová přestávka.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - Stade Rennes 1:3

20.12.2023 21:00

Góly: 3. Shamar Nicholson - 52. Arnaud Kalimuendo, 88. Désiré Doué, 90+7. Ludovic Blas (pen.)

Rennes vyhrálo v 17. kole Ligue 1 na půdě Clermontu 3:1. Duel přitom začal pro domácí skvěle, když je už ve třetí minutě poslal do vedení Shamar Nicholson. Krátce před pauzou ale předvedl zkrat Maximiliano Caufriez, jenž byl za svůj prohřešek vyloučen. Ve druhé půli pak hostující tým z Bretaně nabídnutou přesilovku využil k otočení skóre. O rozhodující gól se postaral v 88. minutě Désiré Doué, jenž nastoupil na plac až po změně stran a měl prsty i ve vyrovnávací trefě.

U týmu ze středu Francie se sice loni syndrom druhé nováčkovské sezony nedostavil, Clermont si to však v tomto ročníku v negativním slova smyslu vynahrazoval. Po 16 odehraných zápasech se totiž potácel s pouhými 11 body a nejhorší ofenzivou soutěže na posledním místě tabulky. V lepší formě nepřijížděl ani soupeř z Bretaně, tomu se však dařilo alespoň na evropské frontě, kde si zajistil postup do jarní fáze a po pondělním losu se mohl těšit na atraktivní duel proti milánskému AC.

Diváci v Clermontu sledovali úvod, který připomínal jízdu na horské dráze. Už ve druhé minutě utekl po levé straně hřiště hostující Amine Gouiri, jehož křižná střela minula jen těsně levou tyč. Pár momentů nato zahrozili i Kopiníci. Ti na rozdíl od svého soupeře skórovali. Postaral se o to jamajský útočník Nicholson, jehož přízemní pokus z hranice vápna skončil v síti Rennes.

Domácí mohli svůj náskok i navýšit, jenže pronikajícího Jima Allevinaha na poslední chvíli zastavila obrana Les Rennais. Po půlhodině hry mohl srovnat hostující Gouiri, nicméně Mory Diaw jeho přízemní ránu reflexivně vykopl. Těsně před odchodem do šaten pak ještě domácí Caufriez obdržel červenou kartu za ostrý skluz.

Hostující Rennes ihned po změně stran začalo tlačit, což se projevilo v 53. minutě i na skóre, kdy se akrobatickým způsobem prosadil Arnaud Kalimuendo, který dorazil střelu Désiréa Douého. Lavina hráčů v bílých dresech se valila na bránu Clermontu i nadále. Rychlou otočku mohl ještě před odehranou hodinou dokonat Adrien Truffert, který byl zcela osamocen na zadní tyči. Mladý obránce hostí ale zakončení z první nezvládl, když balon v dobré pozici nasměroval mimo.

Konec zápasu se pak nesl v urputné snaze domácích odnést si alespoň nějaký bodový zisk, což se jim nakonec nepovedlo. V 88. minutě se totiž tvrdou ranou z ostrého úhlu prosadil Désiré Doué. V nastavení poté pojistil triumf hostí proměněnou penaltou Ludovic Blas.

Rennes tedy vůbec poprvé v tomto ročníku zvítězilo na hřišti soupeře a vzdálilo se zadním příčkám. Další ligový duel jej čeká až 13. ledna proti Nice, zatímco Clermont o den později zavítá na hřiště Nantes.

Více informací k zápasu

OGC Nice - RC Lens 2:0

20.12.2023 21:00

Góly: 76. Terem Moffi (pen.), 78. Terem Moffi

Nice ve šlágru 17. kola Ligue 1 zvítězilo na domácím hřišti nad Lens 2:0. Nejzajímavějším momentem zápasu dlouho zůstávalo krátké přerušení způsobené zhoršenou viditelností od pyrotechniky neukázněných fanoušků. Dění na samotném hřišti oživil až příchod Terema Moffiho, jenž během pěti minut na trávníku proměnil penaltu a orazítkoval výsledek přesnou hlavičkou. Nigerijský útočník si připsal dva góly v rámci jednoho soutěžního utkání Orlů již počtvrté v aktuálním kalendářním roce a zasloužil se o setrvání domácích na druhé příčce tabulky. Ti tak zároveň po třech zápasech bez čistého konta opět potvrdili roli nejlepší defenzivy soutěže.

Ještě před několika týdny bylo Nice pevně v boji o titul, jenže z posledních tří utkání dvakrát překvapivě padlo, a na PSG tak začalo ztrácet pět bodů. Ego hráčů mohlo být před zápasem se silným Lens značně pošramocené, jelikož poslední prohra Orlů přišla proti nováčkovi soutěže z Le Havre. Racing Club naopak vstupoval do duelu s fantastickou šňůrou 11 ligových klání bez porážky, díky které se po nepovedeném úvodu ročníku vyhoupl na sedmou příčku jen dva body od top čtyřky.

Utkání sotva začalo a část fanoušků znepříjemnila fotbalový zážitek zapálenými dýmovnicemi, po krátkém přerušení ale mohl souboj pokračovat. Množství faulů zabránilo většímu množství střel a ani z rohových kopů nikdo brankáře dlouho neohrozil.

Na zápas se ale dobře vyspaly obrany obou týmů, jak pokus Przemyslawa Frankovského, tak i Morgana Sansona po uplynutí 20. minuty odvrátily. Skvělý zákrok si po půlhodině hry připsal Brice Samba, který pohotově zareagoval na rádoby snadné zakončení Evanna Guessanda. Oproti tomu Florianu Sotocovi sebral radost z gólu ofsajd.

První velká šance přišla paradoxně až z přímého volného kopu v 58. minutě. David Costa ale napálil smolně pouze levou tyč a ani on se do střelecké listiny nezapsal. Předváděná hra nadále nepřipomínala souboj týmů z předních příček tabulky, proto si musel o slovo říct Moffi, jenž jen několik minut po příchodu na hřiště dostal důvěru a postaral se o úspěšnou exekuci pokutového kopu.

Po prvním gólu se najednou "Orlům" útočilo lépe a nigerijský útočník přidal k proměněné penaltě i přesnou hlavičku z bezprostřední blízkosti a vypracoval domácím pohodlný náskok, který vydržel až do konce.

Nice tak napravilo zaváhání z minulého kola a doma získalo tři body. Oba celky se vrátí zpět do ligové akce po Novém roce. Orli změří 13. ledna síly s Rennes, Lens vyzve o den později PSG.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - FC Nantes 1:0

20.12.2023 21:00

Góly: 49. Alexandre Lacazette

Nantes nestačilo v 17. kole Ligue 1 na Lyon, se kterým padlo těsně 0:1. Domácí celek se po zkušenostech z většiny svých zápasů v dosavadním průběhu ročníku poučil a v posledních týdnech začal stavět na pevné defenzivě. Ke třetímu čistému kontu v řadě navíc přidal vstřelený gól i kapitán Alexandre Lacazette, jenž v předchozím domácím duelu srazil hattrickem Toulouse. Olympique se tak po dalším vítězství odpoutal od sestupových pozic a přiblížil se Kanárkům na rozdíl dvou bodů.

Fotbalisté Lyonu začali vidět světlo na konci tunelu, když dvakrát v řadě vyhráli bez inkasované branky a v tabulce povyskočili z poslední příčky. Na vlně vítězství chtěli Les Gones pokračovat i před vlastními fanoušky, kde přivítali ve vloženém kole Nantes. Hosté se naopak po velmi solidním startu sezony začali výsledkově i herně trápit, o čemž svědčila jen jedna výhra z předchozích sedmi klání.

Od úvodních minut se hrálo především mezi šestnáctkami a nebylo k vidění mnoho výrazných šancí. Na první nebezpečné zakončení si museli diváci počkat až do 33. minuty. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Dejan Lovren, zamířil do pravé části branky, jenže kvůli skvělému zákroku Albana Lafonta musel odložit gólovou radost. O několik chvil později hlavičkoval také Lacazette, jeho zakončení ale nepředstavovalo velkou hrozbu a hostující gólman si v tomto případě připsal lehký zákrok.

Na začátku druhé půle už byl Lacazette úspěšnější, když po přihrávce Rayana Cherkiho, který utekl obráncům po pravém křídle, dopravil balon ze snadné pozice do odkryté části branky. Po obdrženém gólu sice Kanárci více drželi míč na svých kopačkách, ale do nebezpečných situací se nebyli schopni dostat. Naopak to byl Lyon, kdo se dostal do zajímavých zakončení. V 76. minutě zkoušel překvapit gólmana z úhlu Lacazette a následně střelou z hranice pokutového území také Cherki. V obou případech si ale připsal Lafont dobré zákroky.

Lyon tak opět potvrdil vzrůstající formu a doma získal další tři body. Oba celky sehrají následující ligový zápas 14. ledna. Les Gones změří síly s Le Havre, Nantes poté vyzve doma Clermont.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Lille OSC 2:1

20.12.2023 21:00

Góly: 41. Leny Yoro (vl.), 77. Junior Mwanga - 20. Abakar Sylla (vl.)

Štrasburk porazil v 17. kole Ligue 1 na svém hřišti Lille 2:1 a připsal si první ligovou výhru nad Dogami od srpna 2017. Utkání se přitom nevyvíjelo pro domácí dobře, když už ve 20. minutě poslal soupeře do vedení do vlastní brány hlavičkující 20letý Abakar Sylla. V závěru první půle ale Alsasané srovnali rovněž zásluhou vlastního gólu, jehož autorem byl ještě o dva roky mladší Leny Yoro. Po změně stran pak jejich obrat dokonal parádní ranou další nadějný talent Junior Mwanga. Hostující čtyřnásobný francouzský šampion tak po sérii 15 soutěžních duelů v řadě bez porážky odjížděl domů s prázdnou.

Kouči Paulu Fonsecovi se v minulém kole podařil opravdový majstrštyk, když si pošetřil na lavičce kanonýra Jonathana Davida až do úplného závěru, aby Kanaďan v nastavení obral PSG vyrovnávací trefou o body. Lille se snažilo na nečekaný výsledek navázat i ve Štrasburku, kam naopak přicestovalo v roli papírového favorita. Jenže Racing se v posledních dvou týdnech zvedl nejen herně, ale i výsledkově a připsal si vítězství nad Le Havrem a Lorientem.

"Dogy" na trávníku od úvodu dominovaly a už ve třetí minutě mohl domácího gólmana překonat Edon Zhegrova. Kosovský útočník zakončoval nikým nehlídaný z pravé strany, jenže s jeho přízemní střelou si poradil připravený Matz Sels. Ve 20. minutě už fotbalisté Lille skóre otevřeli. Aktivní Zhegrova centroval do šestnáctky, kde si míč při snaze zažehnat nebezpečí srazil do vlastní sítě Sylla.

Postupem času se však dostal více do hry i Štrasburk, který se chvíli před pauzou dočkal vyrovnání. Také v tomto případě byla branka posouzena jako vlastní poté, co pokus Emanuela Emeghy z malého vápna nešťastně tečoval Yoro.

Vrátit hosty do vedení se v 56. minutě málem podařilo Davidovi, jehož zakončení z ostrého úhlu ale skvělým skluzem vytěsnil na rohový kop Lucas Perrin. Po hodině hry na druhé straně neuspěl ani Emegha. Talentovaný Nizozemec se na úrovni penaltového puntíku dostal k nadějné hlavičce, velkou šancí však trestuhodně pohrdl a zamířil vysoko nad břevno.

V 77. minutě už nicméně mohl na Stade de la Meinau propuknout výbuch radosti, když parádní ranou pod břevno rozvlnil síť Mwanga. Výhru svěřenců Patricka Vieiry mohl následně pojistit Dilane Bakwa, jeho trefu však vinou ofsajdu sudí odvolal.

Štrasburk může ukončení podzimní části soutěže mrzet, protože se ocitl ve skvělé formě a zvítězil potřetí v řadě. Racing se v příštím kole představí 12. ledna v Marseille, Dogy se pokusí zakousnout o dva dny později doma do Lorientu.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - FC Metz 3:1

20.12.2023 21:00

Góly: 49. Vitinha, 60. Kylian Mbappé, 83. Kylian Mbappé - 72. Matthieu Udol

PSG porazilo v 17. kole Ligue 1 Méty 3:1 a upevnilo si první příčku v tabulce. Dlouho tápající úřadující mistr ligy se nedokázal i přes jasnou převahu na míči dlouho prosadit. Prokletí zlomil až Vitinha, jenž se v 49. minutě nejlépe zorientoval v pokutovém území a hlavičkou rozvlnil hostující síť. Kreativní Portugalec tak prokázal zálibu v utkáních proti nováčkům, zkraje prosince totiž byl mužem utkání proti Le Havru. Rozdílovou trefu ovšem po jeho asistenci zaznamenal až Kylian Mbappé, který se po hodině hry prosadil perfektní pumelící do pravého horního rohu. Nejlepší střelec soutěže pak své 25. narozeniny oslavil ještě jednou trefou v závěru duelu.

Pařížané si řadou povedených ligových výkonů zajistili setrvání na první příčce i přes vánoční svátky. Nic na tom nezměnila ani nedělní remíza s Lille, kde červenomodří přišli o triumf v úplném závěru. Do Parku princů zavítaly Méty, které v posledních třech zápasech nevstřelily jediný gól a nezískaly žádný bod. Když navíc Les Grenats navštívili stadion PSG naposledy, schytali tam debakl 0:5, na němž se hattrickem podílel Mbappé.

Od prvních minut Pařížané nepouštěli svého soupeře k míči, natožpak na útočnou polovinu. Správný recept na důslednou obranu nováčka soupeře však nedokázal dlouho najít ani hvězdný Mbappé. Ve 24. minutě ojediněle zahrozil Kevin Van Den Kerkhof, jenž utekl pronásledovatelům a přihrál do prostoru před bránu. Zde si málem vstřelil vlastní gól jeden z obránců poté, co hlavičkou trefil vlastní brankovou konstrukci. Hráči PSG si po zbytek poločasu kontrolovali držení míče, ovšem nic kloudného, co by aspoň trochu ohrozilo branku soupeře, nevymysleli.

To napravil hned na začátku druhého poločasu Vitinha, který spravil chuť domácím fanouškům ve 49. minutě, když si našel přesný centr Kang-In Leeho a přesnou hlavičkou vstřelil první branku utkání. Uvolněná atmosféra očividně pomohla oslavenci Mbappému, který si vyloženě užil střelu zpoza vápna z 60. minuty, jež perfektně vymetla pravou šibenici brány a zajistila dvoubrankové vedení. Les Grenats se přece jen dočkali zdramatizování poté, co se v 72. minutě hlavou prosadil kapitán Matthieu Udol. Na konečných 3:1 upravil sedm minut před koncem Mbappé, jenž perfektně přečetl přihrávku soupeře a v souboji jeden na jednoho se nemýlil.

Méty se o překvapení nepostaraly a z Paříže odjely s prázdnou. Oba týmy se vrátí do ligového kolotoče 14. ledna. PSG zamíří do Lens, Les Grenats přivítají Clermont.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
17
12
4
1
42 : 14
40
2
OGC Nice
17
10
5
2
19 : 9
35
3
AS Monaco
17
10
3
4
33 : 22
33
4
Stade Brestois
17
9
4
4
25 : 15
31
5
Lille OSC
17
7
7
3
21 : 14
28
6
Olympique Marseille
17
7
6
4
25 : 18
27
7
RC Lens
17
7
5
5
21 : 17
26
8
Stade Reims
17
8
2
7
22 : 23
26
9
Racing Strasbourg
17
6
5
6
18 : 22
23
10
Stade Rennes
17
4
7
6
23 : 22
19
11
Le Havre AC
17
4
7
6
16 : 19
19
12
Montpellier HSC
17
4
7
6
19 : 21
18
13
FC Nantes
17
5
3
9
19 : 28
18
14
FC Metz
17
4
4
9
16 : 27
16
Olympique Lyon
17
4
4
9
16 : 27
16
16
Toulouse FC
17
2
8
7
15 : 23
14
17
FC Lorient
17
2
6
9
21 : 35
12
18
Clermont Foot
17
2
5
10
11 : 26
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
Mandanda_30

S podělaným Montpellierem se trápit jak kdyby to byl nějakej top 3 soupeř je docela dost shit... Ti fanoušci Montpellieru s těma světlicema ke konci jak přerušili hru

Reagovat
Israha

To jejich pseudocatenaccio je dost nepříjemné, kdyby neměli aktuálně vepředu místo útočníků dřeva, vypadalo by to možná i hůře. Nám 70 minut chyběl Harit, protože Ounahi je zoufale nekreativní a špatný v rozhodování, kdy v předfinální fázi předat míč, a jakkoliv nejsem úplně fanda Lodiho, tak jeho broušení lajny hraním přes nohu bržděný Murillo taky nenahradil. A Ndiaye je psychicky v prdeli, proto moc nechápu, že má přednost před Vitinhou i Sarrem. Jedno s druhým, do toho nabušený program (11 zápasů oproti osmi Montpellieru za listopad a prosinec), vlastně se to dalo čekat...

Reagovat
Thimpu25

hele, zbytečně Montpellier podcenujete... viděl jsem teď poločas v Metách a jako dopředu ten tým není vůbec špatnej... jen je to takovej ten klasik-klub držet se ve středu a nic speciálního nepodnikat

jako Savanier i přes svůj věk pořád slušnej řízek, technicky úplně nadstandardní hráč na L1

Reagovat
Israha

"kdyby neměli aktuálně vepředu místo útočníků dřeva" - v téhle větě je důležité to slovo aktuálně. 4 góly za 7 zápasů (min 2 z nich dali defenzivni hráči po standardkách) je prostě fatální neforma vepředu, a proto to konstatování o dřevech.

Reagovat
Israha

A ty zbylé dva byly z pentlí, no . Tohle jsem tím myslel, jinak ten jejich fotbal hlavu a patu má.

Reagovat
Thimpu25

jo, ten argument, jak ty góly padly, je velmi silnej ... ale jinak ano, ta hra si taky myslím, že hlavu a patu má

Reagovat
Langi

Soucasny Lyon muze udelat EL/EKL pokud bude konstelace…change my mind

Reagovat
Thimpu25

myslím, že ta ztráta je taková, že tohle se dohnat nedá... ještě možná kdyby bylo 38 zápasů a ne 34 jako teď...

zase těch míst do Evropy je, myslím, víc... ale nevěřím, že takhle dobře bude Lyon šlapat tejden po tejdnu

Reagovat
Langi

10 bodu nebo vyhrat pohar…Rennes a Lens jeste hraji Evropu a zbytek je luza…hratelne to je, ale zalezi na okolnostech

Reagovat
Thimpu25

víš co, to bys musel udělat šňůru třeba 8-10 výher v řadě a ještě by musely týmy nad tebou mít naopak blbý série

ale jako uvidíme, já osobně bych si ten Lyon v pohárech samozřejmě přál... myslím si ale, že letos fakt bude rád za nějakej klidnej střed

cdf, to je tak nevyzpytatelná soutěž, že to nemusí vyhrát nejen Lyon... podívej se na loňský finále

Reagovat
Jordi Alba

Tam by mohla stačit forma Lyonu, ty ostatní prostě ztrácet budou, spíš jde o to, jestli i ten Lyon.

Reagovat
Langi

tak porazilo se Monaco, kde to nečekal nikdo...jasně teď bychom museli do konce ročníku už vyhrát asi skoro všechno a dovolit si ztratit maximálně s PSG a uplnou TOPkou...nicméně ta liga je tak vyrovnaná, že stačí jednou vyhrát a jsme 10...pokud to neposere management v lednu nějakými dalšími nesmyslnými přestupy nebo tím, že vyhodí Sage, tak by to klidně mohlo dojít...ale Textor je dement, tak těžko říct

Reagovat
Langi

Jinak jako dneska jsem mel na tiketu Lyon i Brest a lehci to snad byt nemohlo na to, ze vyhra je trojnasobek…L1 me po letech zase bavi

Reagovat
Thimpu25

prej po letech... taková kvalitní soutěž tě musí bavit neustále

Reagovat
Langi

Tak predchozi 2-3 roky jsem sledoval spis jednim okem, ale letos je zase vse pri starym koukam

Reagovat
Strakosha

To se nám ulevilo

Reagovat
vlastik

Za PSG nastoupil na posledni minuty i Ethan Mbappe. V hledisti navic sedel jejich otec, Wilfried, takze v podstatě takova rodinna oslava narozenin

Reagovat
Thimpu25

byl tam teda hodně vyjukanej ... ale pěkně ho přivítali i fanoušci

Reagovat
vlastik

16 letý kluk, no ale palec nahoru pro Enriqueho, že ho tam dal a pro fanoušky, jak ho přivítali. Další dobrou zprávou je, že i když Presko musí jít na další operaci a do konce sezóny (po které by mu končila smlouva), dostal novou smlouvu na dva roky.

Reagovat
vlastik

* do konce sezóny je out

Reagovat
Langi

tak zas proč ne...naopak je smutný, že je to právě nechutně bohaté PSG, komu to s těmi juniory tak jde...se stačí podívat kolik hráčů v té jejich akademii za poslední roky vyrostlo v porovnání s Lyonem nebo Rennes...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele