Mám pocit, že FAČR neměl plán B, tvrdí Sobišek

18.10.2023, 10:07
Rozhovory
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Mimořádné zasedání výkonného výboru FAČR rozhodlo, že Jaroslav Šilhavý zůstane minimálně do konce kvalifikace Eura 2024 trenérem národního týmu. Podle svazového předsedy Petra Fouska o tom rozhodl především nedostatek času a také fakt, že Češi mají k postupu na šampionát blízko.

Kontrakt hlavního kouče a členů realizačního týmu ale nyní nově platí jen do konce listopadu a to, že by Šilhavý případně vedl reprezentaci i na turnaji v Německu, není jisté. Téma, které hýbe sportovním prostředím, jsme rozebrali s Davidem Sobiškem, fotbalovým reportérem a moderátorem O2 TV Sport.

Spoustu fanoušků tato informace překvapila, zaskočila a možná i zklamala. Jaroslav Šilhavý dostal v úterý od vedení českého fotbalu důvěru i do posledních a veledůležitých dvou zápasů o postup na evropský šampionát v příštím roce.

"Po utkání s Faerskými ostrovy a po pozápasovém rozhovoru jsem si myslel, že je Jaroslav Šilhavý zlomený a že by pro něj bylo odvolání vysvobozením," myslí si fotbalový šéfeditor O2 TV Sport David Sobišek.

"Ze včerejší tiskové konference Petra Fouska jsem ale nasál dojem, že FAČR neměl připravený žádný plán B, takže to, že trenér ve funkci zůstává, je asi lepší varianta. Odvolat teď kouče Šilhavého a další týden, čtrnáct dní přemýšlet nad tím, koho vzít za něj, by byla cesta do pekel a ztratili bychom hrozně moc času," dodává Sobišek.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Důležitost kabiny na setrvání Jaroslava Šilhavého.

Komunikaci členů české reprezentace.

Jména možných trenérských nástupců.

Nespokojenost fanoušků s národním týmem.

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (89)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Plán B asi měli, ale byl horší než A.

...

Jinak úplně nevím, jak si představuje plán B. Že při podpisu smlouvy s Šilhavým měli zavolat Mourkovi, že je možné, že za 4 roky budou uvažovat o Jardově odvolání, tak ať je připraven za něj zaskočit?

Reagovat
srbic13

plan B by byl prijit na vykonny vybor s variantou A a s variantou B a ne tlachat o tom, kdo by tak mohl byt vhodny a kdo ne jak borci u piva... to uz meli mit davno obvolane vsude okolo a minimalne dva nastupce mit v maliku. ale to by bohuzel vyzadovalo nejake usili a flexibilitu, coz bych tady od tech socialistickych instituci zase nejak prehnane necekal

Reagovat
Greny

Vsak ti říkám že Fousek po ostudě v Albánii začal panikařit, svolal VV atd a spoléhal že někdo něco vymyslí(plán B mít nemohli když Šilhavýho podrželi už měsíc předtím) pak shodou náhod jsme utrpěli vítězství a Poláci jen remizovali.

A co teď ? Podržíme ho zase o měsíc a sedne v listopadu

Mimochodem jakto že by se mu mělo vyplacet v případě vyhazovu tolik peněz ? To je Šilhavý expert na smlouvy?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Však oni v záloze variantu mají. Suchopárka

Reagovat
kilobyte

Plán B se mohl začít řešit už minimálně před měsícem. Místo toho přišli kecy o pseudoexpertech a pak si svolávají VV, aby tam zjistili, že na nějaké jiné řešení už je pozdě, takže vše zůstane při starém a budeme se modlit.

A Sobišek by měl být taky zticha. Měl stejný postoj jako FAČR a s Douděrou se podivovali, jak se někdo opovažuje kritizovat trenéra.

Reagovat
Greny

a v listopadu už zase bude pozdě protože vlastně bude jen jedna repre pauza a případně Euro..

Reagovat
kilobyte
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Sosi

Reagovat
Puskas

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Lemond Laws

Ty jo, tolik expertů na vedení FAČRu a odvolávání trenéru a všeho možného během pár dní

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Lemond Laws
Reagovat
Neri04

OUR ONLY WAY IS UP!

Eritrea haven’t played a game in four years, so they have been removed from the FIFA Ranking. Meaning San Marino went from number 208 to number 207.

Forza Titani!

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
nani92

ono ked sa na to pozrie človek po opadnutí emocii a s odstupom času, tak je to dobré rozhodnutie. Na 2 zápasy zavolať niekoho nového by bol risk a hlavne je ďalší cyklus príliš skoro, keby bolo leto, bolo by viac času atd. A fakt netreba vycitat FACR, že nemali nejaký plán B alebo čo, trénerov pre repre nie je veľa, to nie je klub, kde môžeš dať na 1 zápas asistenta..

Skôr by sa mal robiť rozbor a príprava čo urobiť po kvalifikácii a pred EURO, tam už je čas a možnosť dať niekoho nového

Reagovat
Muffi

Prave naopak.

U repre jako je cr ci vy je vyber kouce snazsi, protoze mas omezeny vyber hracu na max 40 a tim padem i herni styl a filosofii a v techto manitinelech sportovni usek svazu vybira kouce.

V klubu si to muzes v delsim horizontu prekopat dle sebe, u narodaku to nejde.

Problem je, ze sportovni usek svazu absolutne nefunguje, dlouhodobe smerovani neexistuje a kazda krize je pro ne obri problem.

Jedine, co je zajima je dostat se na Euro a zhrabnout 250 mega. Proto se od konce Brucknera motame na miste a zahranicni trener je nerealny.

Reagovat
nani92

no, ale na druhej strane, pre krajiny ako my ci vy je byť na Eure alebo MS niečo "výnimočné" a to by aj cieľ mal byť, aj vdaka tym peniazom. My nie sme krajiny, ktoré majú za cieľ to Euro vyhrať, ale dostať sa tam. To smerovanie a dlhodobý plán je vp oriadku, ale to musíš riešiť od mládeže, 21 a hlavná repre je už čerešnička na torte, tam bud sklíziš ovocie alebo hráš s tým čo máš.

A nesúhlasím ani s tým, že je výber trénera ľahší ako v klube, tréner repre je niečo iné ako tréner v klube, napr. taký Klopp či Mourinho by sa do repre nehodili a to isté je aj v merítku.

Máte smolu, že máte výsledky, resp., že vaša konkurencia v skupine má ešte horšie výsledky ako vy. Keby ste boli tretí alebo už s minimalnou šancou na postup, tak už sa mohol meniť tréner ako u nás, ked sme vybuchli v Lige národov, kde o nič nejde v podstate, ale aspon to ukázalo, že Tarkovič musel ísť preč

Reagovat
verv

Pro nás postup na Euro není nic výnimočné, byli jsme tam zatím pokaždé.

Reagovat
nani92

slovo výnimočné by som nahradil samozrejmosť. To je v poriadku, ale keby ste sa tam teraz nedostali, tak to nebude svet brať ako za totálne prekvapenie

Reagovat
verv

No s ohledem na naší skupinu by to překvapení bylo, zvlášť když je pak ještě možnost reparátu v baráži.

Reagovat
Lemond Laws

Souhlas se Slovákem, to už něco znamená

Reagovat
kilobyte

Tak on je spíše problém, jak to FAČR řeší, než že tam Šilhavý zůstal na ty dva zápasy, které ale nemusí být poslední.

Nejdříve Fousek poslal všechny kritiky do prdele s tím, že není žádný problém. Za měsíc si svolá VV a pak řekne, že s tím už nejde nic dělat, protože je pozdě. Tak vše zůstane při starém a budeme doufat. Teď buď ukopeme Euro a Šilhavému prodlouží smlouvu, protože úkol splnil. Nebo půjdeme do baráže a vlastně nebude vhodná doba na změnu trenéra, takže Šilhavému prodlouží smlouvu.

Reagovat
podnebný

Pokud by nepostoupili, pak by měljako první letět ze svého místa Fousek. Nakonec by mu to i vyhovovalo, jinak by s tím rozpočtem bez zisku z ME i některých dosavadních sponzorů totiž žádnou díru do světa neudělal.

Reagovat
kilobyte

Lidi měli strach, že vyhraje Poborský a nic se nezmění. Tak vyhrál Fousek a jediné, co se změnilo je, že to je horší.

Reagovat
Sosi

Zlatý Poborák

Reagovat
ratusek

já se furt opakuju, ale na tohle přesně sedí to z jistě pane ministře

1. Nejprve řekneme, že se nic nestane

2. Může se něco stát, ale my s tím nesmíme nic dělat

3. Připustíme, že by se s tím možná něco dělat mělo, ale my s tím nic dělat nemůžeme

4 . Něco jsme s tím dělat mohli, ale teď už je pozdě

Reagovat
dondinho

Fousek to má asi poctivě nasledované

Reagovat
Mass

Ano, tohle na Fouska celkem sedí.

Reagovat
Neri04

Reagovat
srbic13

Reagovat
Acrocephalus

Samozřejmě, že nebyl plán B, kdo by to očekával. Což neříkám, že není správné, protože vždycky by měl mít člověk po ruce záložní plán, pokud se něco hrubě nepovede... Ale Šilhavého pozice by se vůbec neřešila, ani to, jak momentálně repre hraje, pokud bychom v Albánii nerupli 0:3 (ona i remíza by se považovala za zklamání) a s Faery tak těžkopádně nevybojovali výhru 1:0 (upřímně, bez té penalty si myslím, že bychom gól ze hry nedali). Teď se všechno řeší na poslední chvíli, ale určité indicie k tomu, že mužstvo stagnuje, tu byly už dříve, viz remíza s Moldavskem + s Albánií + ne dobré výkony a výsledky v Lize národů.

Jako, vyřešilo se to nejmíň bolestivě, to už jsem říkal. Být Fouskem, asi bych to udělal zmrdsky, ale lepší východisko bych neviděl: že bych nabídl Šilhavému dohrát kvaldu s tou úpravou smlouvy do 30.11. a s tou tzv. oboustrannou opcí, ale zároveň už sám napevno počítal, že Šilhavému spolupráci neprodloužím a mezitím vymyslel ten plán B, že bych pohledal jinýho trenéra. Čeho bych dosáhnul? No potřeboval bych od Šilhavého, aby jeho výkony s mužstvem nebyly poznamenány tím vědomím, že to jsou jeho poslední dva zápasy (což by na výkonu mužstva rozhodně nepřidalo), ale držet je ve falešné naději, že možnááá, když se kvalda povede doklepat, tak spolupráci prodloužím. Z lidského hlediska to je svinstvo, to chápu. Ale z manažerského takový chladnokrevný, cynický postup taky chápu. Koneckonců, jim jde hlavně o výsledky, protože to Čechy přivede na EURO (tzn. tolik potřebné peníze do kasy), výkon je druhotný.

Samozřejmě, ze sportovního hlediska i z jiných hledisek, právě dobrý výkon mužstva přináší dobré výsledky, tím pádem i logicky peníze.

Reagovat
smazaný uživatel

Vymýšlet taková hovna a přitom by stačilo, aby na svazu seděli kvalitní funkcionáři, kteří se nebudou bát se svými podřízenými komunikovat, kteří budou jasně definovat, co se očekává, co se bude plnit, kteří budou přemýšlet trochu dopředu, připravovat se na různé scénáře apod. Ale to bych chtěl asi moc.

Reagovat
Acrocephalus

To bys opravdu chtěl moc.

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
podnebný

Myslet si, že Šilhavý dostal nůž na krk, je příliš troufalé. Spíš to vypadá na dohodu, že se mu smlouva prodlouží naráz o čtyři roky.

Reagovat
zorz767

Fousek mohl už minimálně dva měsíce hledat náhradu. Argument, že není čas, je proto nepřípustný. Provar Poláků je jen argument pro okamžitou výměnu, protože porazit Moldavsko by měli s kýmkoliv, na to Šilhavého nepotřebujou. Stejně tak je nesmysl, aby Šilhavý "dojížděl kvalifikaci". Právě ten dojezd je ideální k tomu, aby si nový trenér mužstvo osahal a začal pracovat. Co mi z toho vychází? Že Fousek je nekompetentní, pokud nemá připraveného nástupce, a měl by odejít taky.

Reagovat
verv

Reagovat
srbic13

Reagovat
Sandstorm

Já bych se přikláněl jít po této kvalifikaci slovenskou cestou. Slováci byli strašně marní a neměli žádný systém, žádnou vizi. Pod Calzonou mají alespoň ten systém, který nějak funguje a vizi jak chtějí hrát. Hlavně defenzivně si myslím že jim to funguje.

Reagovat
bartes

ze Slováků bych si nebral moc příklad, když dle statistik je drtilo Lucembursko a oni vyhráli náhodným gólem.

Reagovat
Sosi

Zlatý Pelta a Berbr. Jeden tak dlouho běhal za Vrbou, až ho uštval, druhý se zase nebál do toho říznout a Jarolíma odstřelit hned po zápase Fousek

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatý Pelta a Berbr… Už jsem viděl fakt všechno

Reagovat
Sosi

Ve vztahu k trenerovi repre ano.

Reagovat
inferno08

Nejvíc bylo, že Berbr odstřelil Jarolíma z pozice místopředsedy a ještě se s tím chlubil, kokot jeden

Reagovat
Sosi

A proc by to mistopredseda nemohl resit?

Reagovat
inferno08

Řešit s vedením jo, jenže on to tehdy popsal tak, že to byla čisté jeho akce. On proti Jarolímovi vystupoval už dlouho, například se navážel do jeho platu a taky tvrdil, že se Jarolímovi nedá vypovědět smlouva. Jarolím ho tehdy setřel, protože tu smlouvu podepsal i Berbr...

Reagovat
Sosi

Vsak ale nikde neni receno, ze repre musi ridit predseda. Jakxsi rozdeli kompetence je jen na nich...

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Tak jasne ze nemeli plan B, kdyz pred mesicem si byli sebou tak jisti, ze mleli neco o pseudoexpertech a hrabecich radach.

Reagovat
Alons0

Už aby zas začala liga a bude od téhle komedie na měsíc pokoj.

Reagovat
Kostomlat

já toho Jardu nechápu. Má více méně práci snů a takto si to pokálí.

V Albánii to smrdělo průserem, nebyla by ostuda do toho zápasu nastoupit trochu defenzivněji v rozestavění 4 2 3 1 a dobře bránit a vykrývat prostory + zkoušet brejky. Nějak takto: Pavlenka - Coufal, Holeš, Brabec, Jurásek - Krejčí, Sadílek - Černý, Souček, Hložek - Kuchta.

Doma proti slabším Faerům zase mohl hrát ofenzivněji, klidně 3 4 3 a mohl využít formy Panáka směrem do rozehrávky:

Pavlenka - Vitík, Panák, Krejčí - Coufal, Souček, Sadílek, Jurásek - Černý, Kuchta, Hložek.

Místo toho si odvařil brankářskou jedničku, naštval kuchtu, zlikvidoval Chytila...

Suma sumárum - nereaguje dobře na průběh zápasu, blbě střídá, takticky není připravenej - ergo po kvalifikaci (snad nakonec úspěšné) musí jít. Za něj preferuji Ivana Haška jako hlavního, asistenti Svědík, Jílek, tedy noví trenéři už na EURO.

Odchod kromě realizáku i vedoucí Pešír.

Reagovat
zorz767

Místo trénování jim tam dělá strejdu. Chce být zadobře s hráčema kolem Součka a tomu podřizuje úplně všechno, včetně sestavy, herního systému, střídání...

Reagovat
Kostomlat

jeho reakce na průběh zápasu je děsivá. Mi přijde, že ne že není schopnej dostat z hráčů jejich maximum, ale snad ne ani 70 %.

Reagovat
Pablos

tak jestli jim něco vytýká stylem úsměv na tváři a hihi tady si měl být, Suk a Coufal parádní výkon, ostatní hihi pojďme to něják zlepšit.. hihi

Reagovat
Kostomlat

nějáko

Reagovat
kilobyte

Jedu, jedu. Tondo, co to má být? Jen 5 kiláků za poločas?

Reagovat
Pablos

jdi si za Pešírem pro červený puntík

Reagovat
Puskas

nemá plán B

Reagovat
zorz767

Když naprosto dodrbal střídání v zápase doma s Albánií, tak to vysvětlil s tím, že kluci, které tam dal, si chtěli zahrát. WTF. Proto tvrdím, že nejpozději po tom zápase měl svaz začít hledat náhradu. A ne teďka říkat, že už není čas někoho shánět.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
0:1

Plán B byl bezvýhradně důvěřovat plánu A.

Reagovat
Heisenberg

Polovinu problémů by vyřešila změna kapitána ze Slowčka na Krejčího, ale to by bylo na ty kopačky nahoře moc chytrý.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Dát to hráči, který hraje v repre ještě větší hovno? To je opravdu vyřešení poloviny problémů ...

Reagovat
bartes

a který by dostal hned v půle červenou k tomu, protože by si vyskakoval na rozhodčí ještě více

Reagovat
Salfovic

OT: A tohle řekne Slávista Suchopárek.

Máme ho (Juráska) v práci týden. Pak třeba dva měsíce ne a pak zase týden ano. Matěj je z ligy zvyklý, že mu rozhodčí tyhle věci pískají, v tom to je. Jestli se chceme posunout na mezinárodní úroveň, musíme tohle odbourat. Mimochodem, už první Matějův zákrok byl možná na červenou.

Reagovat
kilobyte

Slávisti to říkají furt, že se budeme divit, až nám to v Evropě nebudou pískat.

Reagovat
doshcz

Reagovat
10adam

Reagovat
naheCZ

Co je na tom slavistického zase? Vždyť to spojení "v lize to pískají" tady používáme všichni napříč celou ligou Nehledě na fakt, že Jurásek má zrovna něco odkopaného i v pohárech, nastoupil tam v 10 zápasech.

btw. Udělat něco podobného (i když ne ve vápně) jsme viděl i borce lize mistrů...

Reagovat
mistr129

Matěj po večerech samozrehme sleduje zápasy hlavního konkurenta v podobě Sparty

Reagovat
fabec1222

Na Tipáči už jsou vypsané kurzy na trenéra repre na příští jaro. Zatím vede Hašek. Na Šilhavku solidní kurz @3.50. Jelikož čekám, že ten zápas s Moldavskem zvládnem, tak by stálo za to obrat sázkovky

Reagovat
oli9

Největší průser je ten, že oni nebudou mít žádný plán ani za měsíc ani po kvalifikaci... Žádné nástupce nic.. A pokud repre vyloženě nevybuchne nebo nepostoupil na euro tak se nic měnit nebude

Reagovat
bartes

dle kurzů mají Haška. Pak že Šilhavý prodlouží a pak je to utopie jako Trpiš, kterého nevyplatí ze Slávie a pak to nemá cenu ani komentovat. Už vidím, jak Trpišovi dávají 2 mega měsíčně, aby si nepohoršil oproti Slávii

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by stačilo nestrkat do sestavy sparťany jako Kuchtu a Krejčího, kteří stejně hrají hovno, a postavit celý nároďák na hráčích ze zahraničí a Slavie, popř. Plzně. Vůbec bych se nedivil, kdyby v kabině dělali bordel a proto to nefungovalo. V případě Dočkala se něco obdobného osvědčilo.

Reagovat
doshcz

dekujeme za velice objektivni nazor

Reagovat
kilobyte

Vůbec je ani nepovolávat. I na ty plzeňáky bych se vysral a hrál to jen se slávisty. Když jich bude málo, tak někoho ze zahraničí (nejlépe bývalého slávistu).

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Neon

Reagovat
srbic13

Reagovat
ratusek

Reagovat
mistr129

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mirek na tenisu

Proti nominaci Dočkala se stavěli hlavně správci trávníků....

Reagovat
Mirek na tenisu

Ještě by mě zajimalo, jak se na to dívá Denisa...

Reagovat
ratusek

zezadu, zepředu, možná z boku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele