Nejdřív tělo a potom ruka? To není penalta, tvrdí UEFA. Ve šlágru Ligy mistrů sudí chybovali

29.11.2023, 14:32
Aktuality

Běžela pátá minuta nastavení jednoho z nejdůležitějších zápasů základních skupin. Míč trefil zadáka Newcastlu Valentina Livramenta do těla a následně do paže, která byla v přirozeném pohybu. Rozhodčí Szymon Marciniak nechal hru běžet dál, po protestech domácích hráčů dokonce vytáhl i žlutou kartu. Jenže mezitím ho zavolali kolegové od videa.

A následně, k údivu všech, ukázal polský arbitr na značku pokutového kopu. Kylian Mbappé z penalty vyrovnal, čímž se naprosto změnil vývoj ve skupině. Zápas mezi PSG - Newcastlem nakonec i díky špatně nařízené penaltě skončil remízou 1:1, což vyvolalo pořádný rozruch.

"Některá pravidla jsou napsána špatně, tohle nikdy nesmí být penalta," kroutil hlavou ihned po zápase Samir Nasri, bývalý hráč národního týmu Les Bleus, ve francouzském vysílání stanice Canal+.

Existuje výjimka

Znovu se tak řeší téma, co vlastně penalta je a co ne? Jaká ruka je prohřešek, a kdy se nepíská? Po úterním utkání nejprestižnější evropské fotbalové ligy jsou na stole nové rozpaky.

"UEFA a Premier League zjevně vykládají hru rukou odlišně, ale rozhodnutí o nařízení penalty vypadá v každém případě absurdně. Míč se odrazil od hrudníku a následně od levého lokte, který byl ve zcela přirozené poloze," reagoval ihned po zápase respektovaný britský novinář Ben Jacobs, jenž má na Twitteru přes 300 tisíc sledujících.

Co mohlo vést polského rozhodčího Marciniaka k tomu, aby odpískal penaltu v tak krizové chvíli, naznačuje pravidlový expert Jiří Kureš: "Pokud jde míč od těla do ruky, tak se nepíská. Nepískalo se ani v Kataru, kde se to několikrát stalo," potvrzuje trend poslední doby český pravidlový expert.

Také ale jedním dechem dodává, že vždycky tento případ platit nemusí: "Jediná výjimka je, když ruka směřuje proti míči, byť je v přirozeném pohybu. Pokud rozhodčí posoudí, že tam tento pohyb byl, je to takzvaný úmysl a pak toto pravidlo převládá nad všemi," dodal Kureš.

Byla to chyba

Zatímco současní rozhodčí či delegáti se nesmí k verdiktům arbitrů kvůli kodexu vyjadřovat, bývalý sudí Eduardo Iturralde González při rozhovoru pro španělský kanál Cadena SER svého kolegu potopil: "Neměla to být penalta, Livramentův pohyb byl naprosto přirozený," sdělil.

Marciniak, který v minulosti vypomohl i českému fotbalu, když v březnu 2022 odřídil derby pražských "S", podle jeho soudu chyboval. To nakonec uznala i sama organizace UEFA, která stáhla polského videorozhodčího Tomasze Kwiatkowského z dalšího zápasu Ligy mistrů mezi San Sebastianem a Salcburkem. Jednoduše proto, že vůbec neměl svého kolegu na hřišti k monitoru volat. UEFA také připomněla, že jak sama v nedávné minulosti zdůraznila, hraní rukou se nebude pískat v případě, že míč se na ruku odrazil od těla. A zejména když míč nesměřuje k brance.

Gól, který vše mění

Pro vývoj skupiny byl gól z kontroverzní penalty v nastavení naprosto zásadním momentem. Pokud by zápas skončil vítězstvím Newcastlu, měly by Straky vše ve svých rukou. Nyní má toto privilegium PSG.

Newcastle hraje poslední zápas doma s AC Milán a pro postup do play off Ligy mistrů potřebuje vyhrát a zároveň bude spoléhat na to, že mu svým výkonem pomůže Borussia Dortmund.

Právě na Vestfálském stadionu totiž odehraje závěrečné utkání skupiny PSG. Borussia už má postup do jarních vyřazovacích bojů jistý, motivací bundesligového týmu je ale ještě "skupinu smrti" vyhrát. A k tomu potřebuje aspoň remízu.

Tabulka skupiny. (29.11.)Tabulka skupiny. (29.11.) (@ Livesport)

Naopak PSG zisk jednoho bodu nemusí stačit, pro jistotu postupu musí na hřišti Borussie vyhrát. Pokud by jen remizovalo a Newcastle doma porazil AC Milán, vrátí se na druhou příčku anglický tým - vzájemné zápasy mají totiž lepší Straky (4:1 a 1:1).

Posledním do party je AC Milán. A také "rossoneri" ještě věří v postup. Ten by slavili v případě, že na hřišti Newcastlu vyhrají a Dortmund doma porazí PSG.

Prestiž je více než peníze

Podzimní skupinová část Ligy mistrů rozhodne nejen o postupujících do jarního play off, ale také rozdělí část balíku peněz pro její účastníky. Za účast v základních skupinách každý tým dostává 15,64 milionu euro. Postup do osmifinále znamená bonus ve výši 9,6 milionu eur (cca 233 mil. Kč), zatímco celky, které skončí ve skupině, inkasují jen 930 tisíc. Vítěz celé soutěže dostane prémii 20 milionů eur. Bonusem za každé vítězství v zápase je 2,8 milionu eur, za remízu se bere 930 tisíc. Vyřazený klub mimo jiné přijde o možnost vydělat na vysílacích právech v dalších měsících soutěže. Chyba polských sudích tak může být vyčíslena i hodnotou ve výši stovek milionů korun.

Vzhledem k tomu, že Newcastle i PSG jsou vlastněny arabskými majiteli - Straky saúdskoarabskou skupinou Public Investment Fund a PSG holdingem Qatar Sports Investments, v jehož čele stojí bývalý tenista Násir Al-Chelajfí, jsou tyto finance pro bohaté kluby spíše drobným příspěvkem. I proto jde v tomto případě více o prestiž a samotný zisk nejcennější evropské klubové trofeje, kterou ještě ani jeden z obou celků ve své historii nezískal.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (121)

Přidat komentář
ACSeRw!n

nechybovali, naopak presne piskali podle planu

Reagovat
Front hell

Fanoušci Realu znájí

Reagovat
misomy6

To mas pravdu, ako to tu citam tak fanusikovia Realu najjednoznacne najobjektivnejsi na mile daleko od zvysku

Reagovat
Front hell

Reagovat
vceradnesazitra

Rozkaz zněl jasně, PSG musí postoupit

Reagovat
oli9

Penalta ani náhodou.. Nevím jak ji může někdo obhajovat

Reagovat
LyEX

Videorozhodca (neviem či je tam jeden alebo sú dvaja), rozhodca na ihrisku, video pustené, môžeš si ho pozrieť opakovane a predsa nikto z vysokokvalifikovaných rozhodcov nepoznal pravidla? Určite. Pri videu strávil dokopy možno 10 sekúnd a utekal hneď Mbappemu hodiť loptu. Aj by som rád napísal, že karma ich dobehne posledný zápas, ale na také kktiny žiadny normálny slovák už neverí.

Reagovat
PP

no, je fakt, že po návratu Fica všechny Boží mlýny či karmy jsou jen kecy. Nás to čeká za pár let s vašim krajanem, kterého si naši tupani pravděpodobně opět zvolí do premiérského křesla.

Reagovat
krisa

tak tak, a slovenské klauny a exoty na ministerských postech minimálně dorovná pitomio

Reagovat
Zemun

Bud rad

Reagovat
CHONG

Volby určitě vyhraje, asi i o parník, otázkou je, zda bude mít s kým sestavit vládu...

Reagovat
kilobyte

Nedivil bych se menšinový vládě s podporou SPD, aby Pitomio aspol. nemuseli nic dělat a lidi nezjistili, jak velcí jsou to kreténi.

Reagovat
Sandstorm

S SPD sestaví většinovou vládu. Tomio už se začíná lísat k Alence a pomalu začíná měnit i rétoriku. Ono to hlavní na čem se neshodnou je vystoupení z EU a NATO. Ale to je samozřejmě jen písnička pro Okamurovi voliče. On sám ví, že vystoupit je bezpečnostní a ekonomická sebevražda. Proto se s ANO snadno domluví na nějakém kompromisu, kdy občas zkritizuje celý západ pro své ovečky, ale kroky se dělat žádné nebudou.

Reagovat
CHONG

Moc nevěřím, že tu nadpoloviční většinu dají... Navíc Pitomio je sice dement, ale je to poměrně výrazná persona, to Bureš moc nepotřebuje...

Reagovat
Sandstorm

Jiný koaliční potenciál ale Bureš mít asi nebude no.

Reagovat
drussbarb

Boha, já mám z možnosti vlády těch dvou šmejdů dávivý reflex už teď. Ti šmejdi furt sílí a tu vládu udělají a bude to u nás skoro jako u slovenských bratří

Reagovat
Salfovic

SPD do vlády nikdy nepůjde, to je Okamurova největší noční můra. Pro obě strany bude lepší menšinová vláda.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
PP

No, ono ruku na srdce, už u těchto posledních voleb byla z prdele klika, že nepřelezlo 5% kdokoliv z tria Socdem, Přísaha či Komunisti.. Protože pak by 5koalice neměla dostatek křesel.

Uvidíme, za mě tato vláda dělá spoustu chyb, ale i tak udělala za ty dva roky násobně víc pro ČR než Babišova za celé období.. A to měl Babiš k dispozici 2 super ekonomické roky narozdíl od této.

Reagovat
Sandstorm

Ty budou rádi za 3%.

Souhlas. Ale na pozici ministra financí měl 4 roky člověka, který tvrdí, že při rostoucí ceně energií, snížené produktivitě a inflačním rizikům je potřeba nalít peníze do ekonomiky.

Reagovat
Mass

Za Babiše byl růst HDP kolem dvou procent, to je stejné jako v okolních zemích nyní. Sme jediná země v EU, která má projektovaný pokles. Stanjura se Síkelou sou dva nejslabší ministři od doby Ivana Pilipa. Nikdy sem netušil, že ještě rád budu vzpomínat na Kalouska, co je tam nyní je totální katastrofa, z toho může mít radost jen idiot (ten co platí) a Křetínský a spol. (ti co vydělají). Slibovat výdaje na zastropovaní cen energií (v překladu na výpalném pro distributory) na 22 mld. a nakonec zaplatit 130 mld. Slibovat přijmy z windfall tax na 85 mld a nakonec dostat 5, jo to umí pán ministr Stanjura lol

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
Kiss Me Polka!

sikela je jeden z nejlepších ministru

Reagovat
Bakary3

vždyť ten borec vůbec neví, na každým jeho projevu vidíš, že to má naučený z papíru bez jakýkoliv znalosti

Reagovat
Kiss Me Polka!

Tak tohle je totální blbost

Reagovat
Mass

Přesně to si říká každý člověk s aspoň základními ekonomickými znalostmi, když vidí co dělá pan Síkela.

Reagovat
Well

To se člověk směje poslední roky pořád, ať je tam ten nebo ten.

Reagovat
Mass

Určitě dostane nějakou cenu pro jedinýho ministra v EU s poklesem HDP.

Reagovat
r.mrazik

Stanjura je spatny, ale zrovna pindat na Sikelu, to musi byt slusny mozkovy mazec

Reagovat
mistr129

Síkela je úplně v pohodě a Stanjura takový neutrál. Když bych měl vybrat z téhle vlády tragédy, tak to jsou Rakušan a Jurečka.

Ale pořád head-to-head s předchozí vládou je lepší snad každý kromě ministra vnitra a školství

Reagovat
Mass

"České firmy nejsou ve své výrobě nijak zvlášť energeticky efektivní, a proto je tvrdě zasáhla energetická krize. Česká centrální banka zvýšila úrokové sazby velmi brzy, záměrně tak zpomalila ekonomiku, aby bojovala s inflací, která je na evropské poměry extrémně vysoká. A na rozdíl od jiných evropských zemí, včetně zemí střední a východní Evropy, byla vláda také velmi opatrná, pokud jde o korunovou a energetickou pomoc." Cituju Die Welt

Abych to přeložil, co to znamená opatrný, znamená to že to úplně posrali. A to v podobě hodně špatnýho provedení zastropování ceny energií. Trvalo jim to rok a ještě to udělali tak, aby to rozpočet stálo co nejvíc peněz. Tim vlastně dvakrát pomohli inflaci a není divu, že je druhá nejvyšší v Evropě. Když se podíváš na tuhle rádoby pravicovou vládu, tak jediný co dělá je, že zvedá daně a navyšuje státní dluh, dluh se dal pochopit v letech 09-10 a 20-21, ale ne teď, kdy se zase evropská ekonomika zvedá z předchozího útlumu.

Reagovat
mistr129

Já tohle nerozporuji a neříkám, že jsou bůhvíjak úžasní, státní dluh mě taky sere.

Jenže je třeba se na to dívat v kontextu, že socani ve spolupráci s ANO tady za 8 let vypěstovali nárokovou ekonomiku, kdy každý si myslí, že má dostat cokoliv si řekne, a jakmile na něco sáhneš, rovnou si podepíšeš do voleb ortel.

A druhá je ta, že když si vezmeš opozici, tak ta sama říká, že by rozhazovala ještě mnohem víc (tedy s výjimkou geniálního řešení neposílat podporu Ukrajině a nedávat tady podporu uprchlíkům, aby to tady za chvíli vypadalo jak ve Francii), to tu sekyru ani nechci vidět.

Reagovat
PP

Reagovat
mistr129

A ještě dodám, že zároveň si 90 % lidí myslí, že se má šetřit, ale nikdo si nemyslí, že se ho to má dotknout. Sebereš důchodcům, budou brečet, že pojdou hlady. Sebereš studentům, řeknou, že stát nepodporuje studium a je to bída.

Pro tu prdel bych aspoň sebral prachy těm stávkujícím učitelům a rozdal je asistentkám, kuchařkám a uklízečkám

Reagovat
kilobyte

Kdyby splnili půlku z toho, co chtěli na té stávce škol (o které už pak ani nešlo), tak by rovnou mohli vyhlásit bankrot.

Reagovat
Mass

Šetřit se nemusí, pokud se hospodaří efektivně.

Reagovat
mistr129

Zaprvé, tomuhle úplně nevěřím, to je prostě nevýhoda toho, jaký je stát kolos a kolik má pod sebou dalších celků a podobně. V korporátu máš soukromý vlastníky, kteří na tu efektivitu dbají mnohem více, a u velkých firem je to taky spousta byrokracie a procesů na úkor efektivity a flexibility.

Zadruhé, ano, vidím tady nějaké strukturální změny, které se dají udělat, jako třeba zredukování počtu obcí jejich sloučením atd., ale to všechno se nepovede během 4 let. Tím neříkám, že vláda něco takového rozjela, to vůbec ne a ani se tak asi nestane, ale i pokud by stát zefektivňovala, tak tu současnou sekyru musí zatáhnout něčím jiným (snížením výdajů na platy ve statní sféře a různé přídavky nebo zvýšením daní).

A zatřetí, ono i to zefektivnění státu někdo odnese - typicky snižování počtu úředníků se nebude líbit úředníkům, když se rozhodne zrušit školní jídelny jako to je v jiných zemích, tak budou zase prskat kuchařky, rodiče a všichni.

Reagovat
PP

Reagovat
kilobyte

To se jednoduše řekne. Ale zkus si zefektivnit něco tak velkého jako je stát. Na to budeš potřebovat čas, který nemáš (dostaneš maximálně 4 roky a pak tě kopnou do prdele) a lidi, kteří to prozkoumají a uvedou do praxe. Takže zefektivnění začneš tím, že najmeš další lidi na další práci.

Reagovat
PP

To je čistý nesmysl.. Těch faktorů je hromada - např. nás sráží naše koruna, která už je roky přítěž, jsme z 80% napojeni na Německo, ať se nám to líbí nebo ne + náš průmysl je silně závislí na auto-moto + hromada dalších faktorů, které vláda může redukovat, ale ne tak úplně.

Reagovat
kilobyte

Rakušan je špatný, ale když se koukneš na kandidátku z "Lepší vlády" Vildumetzovou, tak je zlatý. Vždyť ono byla schopná obvinit Rakušana z toho, že jí nedokázal zastavit v šíření dezinformací.

Reagovat
mistr129

To nepopírám

Reagovat
Kiss Me Polka!

Rakušan opravdu není horší než ta rudá kurva Hamáček, co je zas toto

Reagovat
PP

Já si nevybavím jedinou věc, kterou Babišova vláda udělala pro růst HDP. Roky 2015-2018 byli ekonomicky fantastické roky celé Evropy, o kterých se 10 let před tím a doteď ani nesnilo. Stanjura je slabý, ale oproti Schillerové je to kurva odborník a Kalousek mimochodem byl skvělý ministr financí.. jen jeho arogance je pověstná.

To jste zapomněli na best in covid? Že zařídí a postaví všechno? Že ministr životního prostředí byl ředitel jeho chemičky? Že Havlíček vedl rok a půl 2 ministerstva? Celá vláda se jen vezla na ekonomické vlně a stejně měli deficitní rozpočet + k tomu vybrakol státní rezervní fond, který měl být na horší časy - které vzápětí přišli. A celkově, nemůže se přece stát premiérem člověk, který má obří firmu napojenou na státní zakázky a dotace z EU, který vlastní třetinu mediálního prostoru.. k tomu nemělo nikdy dojít.

Reagovat
masly008

Můžeš prosím napsat čeho násobně více udělala tato vláda?

Jako bez útoku jen napiš díky.

Reagovat
r.mrazik

zahranicni politika je skvela

zajisteni tepla a plynu,kdyz vychodni zmrd uzavrej kohouty, to je asi nejvetsi uspech

duchodova reforma, ac se nemusi libit,tak aspon nekdo se do toho pustil

zruseni pitomeho EET

snizeni dotaci agro sracum

povinne slouceni DUR a DSP v ramci stavebniho zakona a postupna digitalizace

vykopnuti rosatomu z tendru o dostavbu dukovan

nepodlehnuti na zastropovani benzinu a nafty a potravin

rakusanovo odmitnuti kvot na imigranty z afriky

vondrovo zmirneni EURO 7

.

a co se nepovedlo-tiche vino, windfall tax, zastropovani energii, maly tlak na CNB kde je buresuv psik, dotace baraku po babicce ( ) a dalsi silene KDU sracky a dalsi veci

.

a samozrejme mi ted muzes vypisovat a redukovat veci,s cimz pocitam

.

ale proste oproti Karlovi, Alene a Buresovi je to stale o dost kvalitnejsi...protoze v ANO uz zadni kvalitne lide nejsou...viz Vildu, Nacher, Podvratnik a Juchelka...co by tihle tragedi udelali? nic...

Reagovat
ACSeRw!n

taky mi pride, ze KDU tam dela nejvetsi hovna.. ale to bude spis moji dlouhodovou averzi vuci nim

Reagovat
masly008

Já ti na to psát nic nebudu.

Chtěl jsem vědět co ještě lidi na této vládě vidí pozitivně.

To že s něčím nesouhlasím je jasné když jsem na jiné politické straně.

Reagovat
masly008

Zapomněl jsi nově dopsat dotaci na elektroauta.

Reagovat
r.mrazik

zapomnel jsem jiste na vice veci

Reagovat
Mass

Na většině těch věcí ČR spíš prodělala, ale musim uznat, že během předsednictví (tzn. pojďte k nám hodovat na zámek na naše útraty) Fiala lezl těm europolitikům do zadku opravdu skvěle, jen smůla, že mu mezitim ujelo řízení státu a hospodářství málem nabralo turecké rozměry.

Btw Rosatom vyloučil z tendru už Havlíček. Důchodou reformu pořád nevidim.

Reagovat
r.mrazik

ty kecy ohledne predsednictvi

ty tvoje utrato...chces poslat pade,at si muzes zajit na parek v rohliku,kdyz jsi jim na to prispel?

turecke rozmery to nabralo kvuli tomu,ze CNB dlouho cekala na zvednuti sazeb a ted to zas dlouho drzi...aneb CNB k hovnu

nehlede na to,jaky uzasny stav mu tam nechala byvala vlada aneb po nas potopa

havlicek pak chtel jeste rosatom vratit do hry...

Reagovat
kilobyte

Důchodovou reforma to není. Spíše je to oddálení a zmenšení průseru. Ale ono stejně teď udělat nějaký radikální řez nejde. To se mělo udělat už dávno.

Vláda by neměla na ČNB nijak tlačit.

Reagovat
r.mrazik

v idealnim svete ne,ale vzhledem k tomu,ze to vede buresuv psich,ktery je totalne marny,tak...no nic

ano, je to castecna reforma...ale lepsi nez to nic z minulych let

Reagovat
mistr129

https://twitter.com/bratricek/status/1729825885706990038

tady souhlasím vesměs se vším, kromě toho školství, tomu hovno rozumím, a digitalizace

Reagovat
Mass

Koukam že mrazik umí pěkně kopírovat a přitom si nevšiml, že tam Tesárek vlastně chválí i progresivní levici z EU.

Reagovat
r.mrazik

mne je uplne jedno,co tam chvali

nekdo kopiruje tesarka,nekdo typky z ANO a SPD...kazdy ma svoje

Reagovat
ratusek

Jasně tahle vláda toho udělala fakt dost

Reagovat
Thimpu25

máš pravdu, tahle vláda dělá spoustu chyb a udělala za ty dva roky násobně víc bordelu, než jaký tu byl za předchozí vlády

Reagovat
ACSeRw!n

ANO + ODS, tady uz je hotovo

Reagovat
Sandstorm

To by se musela ODSka dost transformovat do voleb. A nesměl by ji vést Fiala. A ten paskvil SPOLU by se musel zrušit. To nevypadá moc pravděpodobně i když bylo by to pragmatické. Hlavně pro ANO. ODS by to mohlo zničit jako když byli Socani ve vládě s ANO. A ANO jim požralo voliče. Ale koryto nikdy nesmrdí.

Reagovat
ACSeRw!n

samozrejme, ze minimalne Fiala a Stanjura by museli odejit.. no bude to zajimavy.. nasteste je furt jeste celkem dost casu

Reagovat
mistr129

pokolikáté už je to tutovka za posledních 5 let?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
lampas

Vláda teď dělá nepopulární věci, protože si to ještě může dovolit. Za dva roky už si na to lidé nevzpomenou, navíc se dá dost spoléhat na to, že situace oproti největším sračkám bude přeci jen aspoň přívětivější a lidi obecně méně nasraný, tudíž se budou soustředit na jiné věci. V době co je teď, kdy jde Andrejovi všechno do karet, má jen lehce 30%+, ten o žádný parník nevyhraje, max. o pár procent před druhým na pásce.

Každopádně situace je taková, že mi začíná záležet jen na tom, aby neměl většinu s SPD, jinak ať si ve vládě klidně je (třeba s ODS).

Reagovat
Sandstorm

ANO jako takové by mě ani tolik nevadilo. Ale z Babišem je pro mě prostě nestravitelné. SPD se hlavně nesmí dostat do vlády.

Reagovat
r.mrazik

takze Karel, alena, vildu, juchelka, podvratnik a nacher a ruzicka jsou oukej? to snad neee

Reagovat
drussbarb

Strašná galerie, brrrr

Reagovat
r.mrazik

a to jsem nepokracoval do SPD

Reagovat
Salfovic

ANO bez Babiše je jako co

Reagovat
kilobyte

Nezhoubný nádor.

Reagovat
TopinB

Proto by nevadilo, šli by hodně rychle do kopru

Reagovat
LyEX

človek by si aj odsťahoval, ale ani nemá kde Česko bola voľba č. 1 po voľbách na SK, ale keď vidím tie demonštrácie a podobne, nie je to také zlé štatisticky ako u nás, ale aj tak a 2. voľba Poľsko, ale tí tiež opäť stupili do tej istej rieky

Reagovat
PP

celá Visegrádská 4 je nějaká pojebaná.. Jestli je to přirozený proces při transformaci na demokracii nebo je to komunistické smýšlení v nás víc než si sami připouštíme. Přitom už to tolikrát vypadalo nadějně a jeb ho. Nejlepší vládu odstřelí milenka s neproclenou kabelkou, pak si 2x náš národ zvolí Zemana, abychom si následně zvolili šmejda s jednou z největších firem v ČR, už tak s hromadou státních zakázek a dotací z EU.. U vás to nejde bez nadávek ani komentovat - snad vyjma Čaputové, kterou jsem vám nepokrytě záviděl..

Reagovat
LyEX

Asi tak zhodnotené dostatočné, na východ nikdy a na západe má s vývojom v posledných 20 rokoch nič neláka, tak človek fakt nevie, asi zrub v lese . Za prezidentskou kampaňou vášho prezidenta bol celý realizačný a finančný tím prezidentky Čaputovej, ktorá je najlepši prezident od Havla, ale aj tak vyvstávajú otázky ako právnička z Pezinka, s minimálnou klientelou a žiadnym menom mala zrazu milionovú kampaň, pán Hrubý z ESETu najskôr trochu vypomohol ako aj PSku, žiadny Sorošovia a mimovládky alebo neviem čo tu Fico bľabotal, ale predsa len podpora lobingu určite bola. Zároveň si veľmi rada kopla do predchádzajúcej vlády, zato teraz pri tejto čistke čo robí aktuálna vláda vydala 2 suché vyjadrenia a 2 dokonca podporujúce. Za mňa sklamanie.

Reagovat
Mass

Koukám že tě víc zajímá, jak kdo vypadá, než to, jak skutečně kvalitně vládne.

Reagovat
masly008

Reagovat
ratusek

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
Kiss Me Polka!

to má být jako hejt na caputovu?

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mass

Ne, nebyl, protože ona nijak nevládne.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
PP

cože?? Čekal jsem ledacos, ale toto fakt ne.. Prezident v našich končinách má být především nějaký morální a společenský vzor. Zeman byl přesný opak toho. Zlý, pomstychtivý, starý, inteligentní dědek, co se snažil škodit kde mohl a o jeho chování se snad ani bavit nemusím. Styděl jsem se za ČR, zvlášť za kombo Babiš + Zeman.. šílenost.

Reagovat
TopinB

Reagovat
0:1

Příště prosím závěry bez politických narážek. Dívej jaký průjem si rozpoutal .

Reagovat
Salfovic

Ale místní znalci pravidel tvrdili

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
smazaný uživatel

Penalta jako penalty FC Viktorije Plzeň z období 2010-2015. Insideři vědí.

Reagovat
Sandstorm

Ale busby říkal, že je to podle pravidel UEFA.

Busby babes

28.11.2023

23:00

tohle je proste podle UEFA vykladu penalta no. Je to uplne debilni vyklad, ale piskaji to tak dlouhodobe. Podobne se stalo nam loni a vlastne i letos s tou Kodani.

Reagovat
wyqinac

vsak s tou kodani to slo proste primo do ruky Maguaira, urcite to neslo o telo

Reagovat
Busby babes

Think of it this way:

No handball.

The ball deflects off the body onto the arm; but arm position may be a consequence of the player's action.

Handball.

The ball deflects off the body onto the arm; but the arm is creating an obvious barrier, straight out or above the head.

UEFA clearly believes that Tino Livramento's arm position may be a consequence of the player's action in how he is moving to close an opponent, and his arm is not stretched away from his body.

But a deflection off the body onto the arm doesn't create an *automatic* exemption.

https://twitter.com/DaleJohnsonESPN/status/1729859002748813609

ano, UEFA ted rika, ze by subjektivne rozhodli jinak. lol no.

Ja jen psal, ze to je konzistentni v tom, jak se v evrope piskaj tyhle veci, coz je pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kinky7

Souhlasím. To že teď zavladl na Uefe poplach protože nedala na doporučení jak se ty ruce mají pískat je strana druha

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
PP

Ty ruky musí dostat nějaké ucelené, jednoznačné pravidlo, které prostě bude vždy platit. Ano, bude se stávat, že to bude nešťastné, smolné ba i nefér pro některý tým, ale bude to jednoznačně dané. A ne že jednou tak a jednou onak. Kdo tam bude měřit úhel přirozeného pohybu v lokti, zda to nešlo proti balonu nebo nezvětšil objem těla, apod. pičoviny?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo prostě povolit hrát rukama.

Reagovat
Salfovic

Geniální řešení

Reagovat
Sandstorm

Ruce byly vždycky ruce a fungovalo to. Od té doby kdy se začaly vymýšlet tyhle píčoviny, jak říkáš, tak najednou ruka není ruka a neruka je ruka.

Reagovat
pobody's nerfect

Jasně že nebude videorozhodci u videa. Spíš poletí na svůj zbrusu nový ostrov.

Reagovat
smazaný uživatel

“UEFA také připomněla, že jak sama v nedávné minulosti zdůraznila, hraní rukou se nebude pískat v případě, že míč se na ruku odrazil od těla. A zejména když míč nesměřuje k brance.”

Je nějaký zdroj, kde je tento postoj UEFA? Nebo tedy to zdůraznění? Protože tohle se naposledy řešilo na jaře, kdy bylo nějakým výborem složeným z bývalých hráčů doporučeno, aby se k tomu takto stavěli, ale UEFA to zamítla s tím, že se nic měnit nebude.

“But according former top official Keith Hackett speaking to Telegraph Sport, Europe's governing body opted against modifying their position in light of the regulations.”

Reagovat
Busby babes

je to bullshit hlavne. UEFA dostala doporuceni to takhle vykladat, ale rozhodli se to neaplikovat a to vede k tem nesmyslnym penaltam no.

I know I have to keep posting this, but this is not active interpretation.

It was a recommendation of the UEFA Football Board in April, an advisory body with no powers.

There's no automatic handball exemption for a deflection. ONLY if a player deliberately kicks or heads it.

Reagovat
smazaný uživatel

Livesport je dezinformační web.

Reagovat
snuff24

hlavně ať prohraje PSG s Dortmundem dál je mi to asi jedno

Reagovat
J0EL

Ale Busby hovoril...

Reagovat
Sandstorm

Think of it this way...

Reagovat
Busby babes

tak si precti poradne co jsem psal. ty ses fakt kaspar.

Reagovat
J0EL

Napisal si, ze to bolo podla pravidiel. A UEFA akurat povedala, ze nebolo a ruka sa piskat nemala. Ale nic ine som ani necakal od teba

Reagovat
Busby babes

https://theathletic.com/5098528/2023/11/29/psg-newcastle-penalty-var/

Former FIFA referee Christina Unkel told U.S. broadcaster CBS that she thought it was the right call according to the current laws of the game.

“It is a penalty,” she said. “The extended left arm effectively creates a barrier. Once that arm is out, even though there is a deflection, that is no longer part of the interpretation or the analysis. I know it’s one that many don’t like and it’s something that the International Football Association Board (the sport’s lawmakers) are looking at.”

a mel jsem duvod, proc jsem to psal.

A psal jsem, ze to je presne v souladu s tim, jak UEFA to pravidlo vyklada. coz je pravda. a nejaka omluva Saudum, ktera zatim ani neni nikde k dohledani na tom nic nezmeni.

Dale Johnson to psal hned: klasicka penalta, co se v LM piska. je to debilni, ale takhle to v Evrope funguje..

Reagovat
Busby babes

"tohle je proste podle UEFA vykladu penalta no. Je to uplne debilni vyklad, ale piskaji to tak dlouhodobe. Podobne se stalo nam loni a vlastne i letos s tou Kodani."

a psal jsem tohle. Takze kdyz uz chces slovickarit, tak jsem nikde nepsal, ze to je dle pravidel.

Reagovat
ACSeRw!n

zas byl klasicky mimo ?

Reagovat
Nikikrew

Ja uz to radsej ani necitam, uprimne neviem co je ruka a co nie v PL alebo v LM....saskarna neuveritelna.

Reagovat
Busby babes

Vsechny tyhle penalty jsou uplne debilni a UEFA si za to muze sama tim, jakej vyklad pravidel se rozhodla aplikovat. Jinak pisknout tohle proti Antverpam nebo Laziu, tak to vubec neresi, ale piskli to proti Saudum no...

jinak by me zajimalo z ceho se cerpa tahle veta: "UEFA také připomněla, že jak sama v nedávné minulosti zdůraznila, hraní rukou se nebude pískat v případě, že míč se na ruku odrazil od těla."

protoze prave tuhle vec UEFA odmitla. Nezavislej panel ji dal takove doporuceni, ale UEFA to neschvalila... proto se tyhle dementni penalty porad piskaji...

Reagovat
Salfovic

A letos nebo loni byla v LM podobná?

Reagovat
Busby babes

podle me jo, ale spousta lidi tu bude pak psat, ze to josu uplne jine situace. u nas loni se San Sebastianem, Licha nastrelenej do nohy a od ni do ruky a penalta. ty vde penalty v nasem zapase s Kodani byly podobne smesny.

Reagovat
Hurrikane

Kluk si myslel, ze píská derby pražských S a že mu to projde..

Reagovat
ACSMan

Šáhnul na něj a to nemá to je penalta

Reagovat
Luc-Luc

Katar nebo Saudi, kez by vypadli oba tyhle smejdsky tymy

Reagovat
kissak

Reagovat
Sigma Olomouc

Rozhodčí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele