Nejlepší výkon pod trenérem Šilhavým, shodli se experti po výhře nad Nizozemskem

28.06.2021, 13:57
Aktuality
Češi slaví gól (© AFP)

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (46)

Přidat komentář
Acrocephalus

No on to nebyl jenom tento zápas kvalitní výkon, ale v průběhu jeho angažmá toho bylo víc: Belgie, Anglie, nějaké zápasy v Lize národů, i to proti Chorvatsku nebylo úplně špatné. Ten trend a vývoj je rozhodně pozitivní.

Mimochodem, hodně jsem přemýšlel nad tím, proč v některých zápasech hrajeme famózně a někde (třeba proti Anglii teď) hrajeme strašně zakřiknutě a působí tu tak nemasně neslaně? Šilhavý totiž od okamžiku, co nastoupil do nároďáku, si vytyčil hlavní cíl: upevnit obranu. Obrana je alfa omega každého mužstva, bez ní na mezinárodních zápasech cokoliv uhrajete. A jestli si vzpomínáte, tak Jarolím nám zanechal naprosto tragickou, zdevastovanou obranu, kam soupeři chodívali na výlety. Přišel Jarda a co udělal: vysral se na Suchýho, který se mohl pyšnit leda tak počtem startů za reprezentaci a povolal neokoukaného Čelůstku. Buch, obrana najednou v okamžiku zpevnila. Už to působilo mnohem kompaktněji. Výkyvy, které Čelůstka měl, nic neměnili na tom, že obrana působila mnohem pevněji, VYJMA zápasu s Itálií, kde ještě úřadoval naprosto tragický Brabec.

Takže Šilhavý si odškrtl jednu položku: zajištěná obrana. A pozor, hrát ze zajištěné obrany nerovná se defenzivní taktika. To znamená, že vzadu to máme pojištěné a dokážeme naopak vygumovat ofenzivu soupeře (což bylo krásně vidět proti Nizozemsku, ale i proti Chorvatsku a částečně i proti Anglii). Jarda pak chce hrát postupnou kombinační hrou, přes kvalitní zálohovou řadu na náš český fenomén, Patrika Schicka. JENOMŽE, když soupeř Schicka pohlídá a odřízne jej od zálohy a zároveň vysoce presuje naše obránce, naše konstruktivní hra se sesype. To proto, že nemůžeme kombinovat odzadu, jak chceme. Vznikne z toho potom takovej podivnej projev hry, kdy my sice soupeře pomalu k ničemu nepustíme, takže ofenzíva je ztupená, ale zároveň nedokážeme vymyslet nic dopředu, protože nám furt někdo "obtěžuje" rozehrávače.

Proti Nizozemsku se však ukázalo, co Šilhavý skutečně chce hrát. On nechce hrát to výše popisované, on chce kombinovat a chytře útočit. Ale to nejde bez kreativních záložníků, mezi něž Darida coby kapitán týmu rozhodně nepatří. Chci říct, bohužel, protože fyzický fond na to má, ale prostě nemá ty vlohy. Nebo je v průběhu kariéry ztratil, nevím. Každopádně, bylo vidět jak Barák přiinesl ten prvek, který nám dosud chyběl a to kombinovat směrem do ofenzivy. Je mi strašně líto Krále, pač kdyby měl ten kluk formu, tak to je vítr, on zase umí jeden na jednoho a taky mu to dost fotbalově přemýšlí. Ještě to chce nějaké rychlé a pro soupeře nepříjemné křídlo, ten Jantko by byl vynikající, ale ani on si formu nenačasoval dobře. Po jeho straně by mohl zásobovat naše pikantními, ostrými centry na Schicka Suka, na druhé straně by mohlo pracovat nějaké techničtější křídlo, které dokáže obejít hráče a poslat nějakou nebezpečnou přihrávku po zemi do vápna, nebo před vápno. Hložek se hlásí...

Máme to rozehrané skvostně. I když bychom padli ve ČF, tak našim zatleskám a Šilhavému taky, pač ruku na srdce: kdo by po výhře Italů 0:4 řekl, že Češi ze skupiny s Anglií, Chorvatskem a Skotskem postoupí a budou hrát v ČF? Já mezi takové nepatřil a jsem strašně rád, že jsem byl příjemně překvapen.

Reagovat
Frantszek

Tolik prace to dalo a pritom takova....

Reagovat
Frantszek

Delam si rit. Docela mas pravdu. A palec za koment delsi nez clanek.

Reagovat
Frantszek

Reagovat
Furia Ceca

Sis opalcoval vlastní omluvu?

Reagovat
Beči

Reagovat
kilobyte

Zapomněl se přelogovat zpátky na Acrocephalus.

Reagovat
Acrocephalus

Jo potřeboval jsem to ze sebe dostat. Čekal jsem na eurozápisník, ale tohle je dobrej článek, kterej se té mé úvahy docela týká. Na eurozápisník si chystám dotaz na fantomase k tomu jejich podcastu, pač ještě jedna věc mě tam trochu zarazila.

Reagovat
Frantszek

Jenom si teda porad rikam, ze nas stejne potopi nejaka ptakovina od Celustky, at podame jakkoli dobry vykon. A Daridu uz tam nedavat.

Reagovat
Beči

Dobré zamyšlení

Reagovat
Modi6

Dobrý rozbor

Reagovat
Kucka

Reagovat
kattos

K Daridovi.

Já si myslím že ten problém je že čtverice Souček, Král, Darida a Holeš jsou ti co by měli hrát ty 2 "defensivnější" záložníky.

Ale ani jeden nemá na to aby byl tak "desítka". Tam prostě musí hrát Barák a najít k tomu ještě jednoho hráče.

Darida nemůže tu desítku hrát, stejně jako Holeš, nebo i Souček či Král. On prostě musí hrát něco kde hraje Holeš.

Samozrejme ted hrát nebude, Holeš je v životní formě, ale jen říkám proč si myslím že to tam zas tak dobře nesedělo (i když si nemyslím že to byl vyloženě průser)

Reagovat
mistr129

Ten ještě jeden hráč je Provod

Reagovat
kattos

Reagovat
mayday

To víme všichni, že ani jeden z nich není desítka. Darida k tomu má sice nejblíž, ale stejně na kilometry daleko. V podstatě jediná čistokrevná desítka v českým fotbale s nějakou kvalitou je Dočkal, to si přiznejme.

Takže momentálně na desítku asi ten Barák. Jenže to by asi znamenalo Darida ven ze sestavy, protože na defenzivní záložníky Suk Holeš. A to nevím, jestli si Jarin troufne toho Daridu vyndat, pokud teda nebude zraněnej.

Reagovat
raduinho

Reagovat
mayday

Čelůstka hrál pomalu 10 let v zahraničí a všude víceméně v základu a nikdy ho nikdo nepovolal, to jsem nikdy nechápal.

Pak ho najednou Šilhavka povolal a jak říkáš, projev obrany okamžitě úplně jinde. Není to žádnej výjimečnej fotbalista, ale dělá co má a je to vůdčí typ, tzn. třeba ideálně do dvojice s Kalasem, kterej vůdčí typ není a právě někoho k sobě potřebuje.

Reagovat
smazaný uživatel

úplně z tebe cítim tu radost, jak tě to nahodilo, jako já poslední roky bída, ale... také jsem měl po dlouhé době radost, jsem na naše kluky pyšnej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Tyhle kecy a srovnávání s úspěšnými týmy v minulosti nemám rád, protože vždycky se to akorát zakřikne... Stejně letos se Slávií. Když uhrála na Arsenalu remízu 1:1, tak hned všichni repete semifinále z 1996, celková výhra EL možná či spíš pravděpodobná – a pak byla Slavia venku po 20 minutách

Reagovat
smazaný uživatel

Podobně i Plzeň při své superjízdě pohárama pod Vrbou. Tam je pak sundali z oblaků Turci?

Reagovat
Furia Ceca

Jj, Besiktas... Tenkrát postoupili přes Šachťar Doněck a taky se mluvilo o tom, že to můžou vyhrát celý. Ale Plzeň byla od Slavie blíž – Ďuriš tam tenkrát dvě, tři solidní šance spálil.

Reagovat
kattos

Ale to přece nebylo pod Vrbou ne?

Reagovat
Furia Ceca

Myslím, že už ne... ale z hlavy fakt nevím.

Reagovat
Pablos

DUML

Reagovat
OTASi

bylo dto s dumlou ale čerstvě tam přišel, ještě nemohl stihnout nic zkurvit

Reagovat
vacin

Holanďanum z kombinace mistrovství Evropy a Česká republika respektive Československo už naskakuje asi husí kuže. V souvislosti s ME (včetně kvalifikace) byl tohle 11. zápas a vyhráli zatím jenom v roce 2000.

Bilance z jejich pohledu 1-3-7

Reagovat
Furia Ceca

Někdo tady včera dokonce psal, že na ME dostali 4 redky a všechny proti ČSSR/ČR...

Reagovat
Modi6

Za nejpodstatnější považuju, nominovat proti Dánům úplně stejnou sestavu !! Daridu, pokud se uzdraví, maximálně v závěru, pokud bude třeba hájit příznivý výsledek. Aby to uběhal. Bořil je z formy. Kadeřábek, i když to nebyl jeho pravý post, zahrál mnohem líp!!! Hrát musí v každém případě Antonín Barák!!!

Reagovat
Acrocephalus

Jinak co jsem trochu zkoukl reddit, tak diskuteri jsou uplne z Holese urvani, ze to byla nejlepsi asistence EURA, tim jak tam vlitl jak "Usain Bolt", kompletne vyradil a jak ztrapnil nizozemskou defenzivu. I nizozemsti fanousci jsou nasrani, jak do toho zapasu Oranjes sli az moc bohorovne, bez spetky zdraveho respektu. To muzu podepsat.

Reagovat
LAM

Vízek nemá čů.áka?

Jinak on nám přece předpovídal 0 bodů v základní skupině ne?

Reagovat
Puskas

už se omlouval

Reagovat
Furia Ceca

Ať se neomlouvá a příští drží hubu, ten starej plácal...

Reagovat
smazaný uživatel

Ať se neomlouvá a příště zase předpovídá průser. Jeho schopnost "předpovídat" opačný výsledky už je legendární.

Reagovat
mayday

Ten ať si předpovídá tipy někde v hospodě s ostatními opilci a neleze s tím na veřejnost.

Reagovat
bartes

moc nechápu to stříkání z našeho výkonu. Šilhavý jede pořád stejnou holomajznu, co hrál s Libercem. Akorát předtím se tomu říkalo štěstí. Dneska musím uznat, že on takto umí tým připravit. Nikdy to nebyl žádný kreativní myslitel, ale Holanďany vymazal dokonale. Akorát tady už nikdo nevidí nebo nechce vidět ty obrovské šance a nepřesné přihrávky Holandska.

Např. když šli Holanďané do protiútoku, tak několikrát šli 3 na 2 nebo 2 na 1 a přihrávající hráč dost nesmyslně zahnal útočníka špatnou přihrávkou do strany. Kdyby to dali přesně do běhu, tak jdou několikrát sami na bránu. Stejně tak ta střela/centr, která prošla Vaclíkovi mezi nohama a haluzově ji Vaclík vnitřním lýtkem dal ven. A nikdo to ani jako střelu nepočítal. Taky si to mohl srazit do brány. A kdyby to bylo 4:0, tak by se nikdo nemohl divit.

Prostě a jednoduše přišla typická haluz alá Liberec, kdy to mohl ubetonovat a něco dát ze standardky nebo dostat 4 góly. Tak to se štěstím a díky červené kartě, nějak uhráli.

Reagovat
Puskas

S nulou střel na bránu vyhrát 4:0 tak, aby se nikdo nedivil?

Reagovat
bartes

kdyby si to Vaclík srazil do brány, tak by to dle statistik asi byla 0 střel 1 vlastenec. Pak by se uklidnili a ty 4 by dali

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby si to Vac...

už jen to první slovo stačí

Reagovat
smazaný uživatel

Naštěstí se hraje na góly a ne na kdyby

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby

Reagovat
Acrocephalus

Snaz se vic, troliku, odvadis mizernou haterskou praci.

Reagovat
Pablos

On nebude troll, on to myslí vážně. On má stavební kámen Kdyby a to je přece neprůstřelný

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi hrozně směšná pička.

Reagovat
PaYaB

Nebýt červené karty bla bla bla....

Nebýt až moc přesné střely od Nedvěda a přísné penalty proti Nizozemsku 2000...

Nebýt Rosického břevna, neodpískané penalty, Kollerovi zahozené tutovky proti Řecku 2004...

Nebýt Kollerova zranění 2006...

Nebýt Čechovi hrubky 2008...

Nebýt tyčky, kterou nastřelil Sivok hned po prvním Tureckém gólu proti Turecku 2016...

A navíc na EURU 1996 jsme byli doslova 20 minut od titulu.

Naštěstí se letos stále hraje na góly a ne na nějaké kdyby.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele