Nejlepší výkon v sezoně, chválil Koubek po výhře na Slavii

05.11.2023, 23:48
Aktuality
Miroslav Koubek (© Viktoria Plzeň)

Trenér Miroslav Koubek označil výkon Plzně při výhře 2:1 na Slavii ve šlágru 14. kola první ligy za nejlepší v sezoně. Dvaasedmdesátiletý nejstarší kouč v nejvyšší soutěži smekl před svými svěřenci klobouk za to, že dokázali v Edenu proti favoritovi udržet vysoké tempo po celých 90 minut. Na tiskové konferenci zároveň nechtěl příliš spekulovat o tom, jak moc Západočeši nečekaným vítězstvím zamotali boj o titul.

"Jestli to byl nejlepší výkon mužstva pod mým vedením? Myslím, že to takhle můžeme říct. Kvalitní výkon jsme určitě předvedli i před 10 dny v Záhřebu (vítězství 1:0 nad Dinamem v Evropské konferenční lize), tam jsme si ho také cenil. Tady jsme na to navázali fyzickou stránkou výkonu," řekl Koubek, jenž se vrátil na lavičku Západočechů před sezonou.

"Jestli je to největší vítězství trenérské kariéry, to nedokážu říct, to asi ne. Myslím, že to můžeme porovnat třeba s tím, když jsme vyhráli na Spartě 2:0 a pak jsme se stali mistry ligy. Takže bych to mohl klást nějak na stejnou úroveň," připomněl Koubek vítězství ze sezony 2014/15, kdy získal s Viktorií ligový titul.

Jeho svěřenci Slavii přestříleli, což se v Edenu za řadu posledních let povedlo v lize jen málokomu. Západočeši po změně stran vystupňovali výkon a po dvou brankách Erika Jirky otočili stav. "Věděl jsem, že tu můžeme uspět jedině aktivitou, vysokým presinkem, honit Slavii prakticky po celém hřišti, pokud možno co nejdéle. My to vydrželi skoro celých 90 minut, klobouk dolů před mužstvem. Na tom to stálo. Slavii jsme moc do šancí nepouštěli," pochvaloval si Koubek.

Nebyl překvapen, že Jirka v druhé půli chladnokrevně zakončil oba úniky. "Erik má dobrou koncovku, v Plzni byl nějaký čas jaksi utajovaný. Já mu dávám větší prostor, protože na tréninku vidím, že má tyhle atributy. Navíc má třeba ještě vynikající tvrdou střelu," podotkl Koubek.

Jeho tým v lize zabral po dvou porážkách a posunul se na třetí místo tabulky. Západočeši na aktuálně druhou Slavii ztrácejí osm bodů, na vedoucí Spartu pak 10 bodů, mají však utkání k dobru. "Jak se píše, že Plzeň hraje o titul... Chceme být v tabulce co nejvýš, ale musíme si uvědomit, že v mužstvu probíhá určitá rekonstrukce, přestavba," řekl Koubek.

"V létě se nám vrátil Šulcík (Pavel Šulc) z Jablonce. To není žádná výtka vůči vedení, naopak chválím, jakým způsobem to pokračuje. Ale pak uděláme i hráče z druhé ligy z Vyškova (Sampsona Dweha), k tomu Robina Hranáče z Pardubic, kde se s týmem zachraňoval. Nevím, kolik takoví hráči stojí. Ve stejnou chvíli se kupují hráči u pražských "S" třeba za 70 milionů korun. Dejte nám čas," doplnil Koubek.

V dnešním zápase znovu potvrdil, že se mu daří proti trenérovi Jindřichu Trpišovskému. Ještě během předchozího působení v Hradci Králové dokázal se svým mužstvem slávistického kouče a Pražany dvakrát porazit.

"Určitě nemám noci, že bych o tom přemýšlel. V poslední době jsme proti Slavii párkrát vyhráli s Hradcem, pamatuji si také jednou výhru s Bohemkou proti Liberci," připomněl Koubek severočeský tým, který Trpišovský v minulosti vedl. "Čím to je? To je písnička od No Name, Čím to je, čím to je... Opravdu nevím," vtipkoval Koubek.

Do plzeňské branky se na Slavii vrátila gólmanská jednička Jindřich Staněk, který po říjnovém zranění hlavy chyběl téměř měsíc. V Edenu nastoupil v ochranné masce. "V průběhu léčby Jindra podstoupil řadu speciálních, odborných vyšetření u největších lékařských špiček Česka, nejen v Plzni, ale i v jiných městech. Po třech týdnech lékaři shledali, že vyšetření neukázala nějaké limity. Bylo to na jeho pocitu, nechali jsme to na něm. Doktoři začátkem týdne nebyli úplně proti. Postupně si Jindra přidával v tréninku, začal někdy v úterý. Sehnala se mu helma, my trenéři se rozhodli včera," přiblížil Koubek.

Naopak v Edenu kvůli zranění nedohrál útočník Matěj Vydra, který v nedávné minulosti laboroval se zraněným kolenem. "Trneme, jak to s ním dopadne, musí na vyšetření. Teď lékař ještě nedokáže určit diagnózu, to ani nejde. Musíme počkat," dodal Koubek.

Autor: ČTK

Komentáře (31)

Přidat komentář
Infeld Prácheňský

Byl jsem hodně proti tomu, aby odešel Bílek. A když už, tak jsem myslel, že je to kvůli tomu, že přijde Svědík. Ani tohle ale nedopadlo a přišel pan trenér Koubek a i když jsem mu nevěřil, namazal si mě i spoustu jiných na prsa. Hrajeme pěknej fotbal, celkově se dá říct, že se daří a tenhle víkend se to jenom potvrdilo

Reagovat
deporpepa

Byl jsem na tom podobně.

Reagovat
Thelvin

Nick

Reagovat
Martin9719

Svědík rozhodně není lepší trenér než Koubek. Má to jediný háček, že s Koubkem bylo od začátku jasno, že je překlenovací trenér a bude to na sezonu.

Reagovat
deporpepa

Svědík je hlavně jiný trenér...

Reagovat
Martin9719

To taky.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Tak to nikdo nezpochybňuje, jenom jsem čekal, že s novým majitelem se bude chtít začít komplet nová éra a po vyhazovu Bílka se jevil Svědík jako perspektivnější varianta. A popravdě i pořád myslim, že je to varianta pro moment, kdy bude třeba Koubek končit

Reagovat
Martin9719

Určitě to varianta je, ale já ve Svědíkovi žádného boha který by měl odstartovat nějakou novou éru nevidím. Jeho práci ve Slovácku je třeba ocenit, ale myslím že to je jeho strop a kamkoliv půjde výš tam díru do světa neudělá. Ale třeba se pletu.

Reagovat
Sosi

No, Svedik je jiny. Videl bych to na stejny skok v predvadene hre, jako kdyz koncil Vrba a nastupoval Uhrin. Jiny, kvalitni trener, ktery ale rozesral vsechny automatismy.

Reagovat
Lemond Laws

No namazal... máš ztrátu 7-10 bodů na první místo skoro po polovině ligy.

To není zase úplně mazání ne?

Reagovat
Greny

Tak oni nejdou na titul, má zatím nejakych deset bodů ztrátu a zápas k dobru na Spartu.

Jen takový srovnání loni touto dobou byla Sparta tak 10-13 bodů od Plzně a stačilo ji to na titul..

Jo a teda prošel Evropou uhrál tři předkola a v EKL zatím neztratil bod a klub jako takový je druhý nebo třetí co se týče klub. koeficientu zatím v cele evrope

Reagovat
Lemond Laws

Ano, Evropa je super, to souhlas

Ligu bych ale nenazval namazání... Spíš takový splnění reálného cíle.

Reagovat
deporpepa

V lize bychom určitě našli dva zápasy, kdy jsme si to sami posrali... Hradec a Karviná... to měly být výhry a nejsou... Sic nezaslouženě, aly taky mohl cinknout bod ze Sparty... Vitík zachránil... ono to není tak špatný

Reagovat
kilobyte

Druhý a nebo třetí jsou, ale jen když nepočítáš bonus za skupinu LM. Jinak mají skoro všichni v LM více a nebo stejně.

Reagovat
Fakt

I s bonusem mají všichni míň.

Reagovat
Fakt

Tak tady evidentně nemají započítaná předkola ale pouze zápasy ve skupině.

Reagovat
kilobyte

Mají, ale body za předkola dostávají jen ti co vypadli.

1 bod za vypadnutí v 1. předkole,

1,5 ve 2. předkole,

2 ve 3. předkole,

2,5 ve 4. předkole

Reagovat
Salfovic

Body z předkol se započítávají jen do národního koeficientu, nikoliv do klubového.

Takže pokud se to bere z pohledu, kolik kluby letos přispěly do národního koeficientu, tak je Plzeň 2/3.

Reagovat
kilobyte

Ne, i z předkol jsou body do klubového koeficientu. Ale jen když klub vypadne. Tady to mají rozepsaný:

https://www.uefa.com/nationalassociations/uefarankings/club/about/

Reagovat
Salfovic

Jo, je to tak. Ale nebylo to dřív, že se to nepočítalo, ale zároveň se klubům přičítalo nějaké menší % z národního koeficientu? To teď není.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Tak já se bavim o tom, jaký byly očekávání. V lize to je momentálně třetí místo a to si myslim každej s nohama na zemi považuje za očekávatelný umístění. Navíc bych vypíchnul primárně Evropu, kde se na Koubka plivalo jako na evropskýho impotenta, ale po tom hrozivym rozjezdu s Dritou musí každej uznat, že do tohohle momentu se reprezentuje víc, než nad očekávání.

Dokladem toho je 11,5 bodu do koeficientu

Reagovat
Martin9719

Reagovat
kilobyte

Loni na jaře měli bilanci 6-4-9.

Reagovat
dextroza_m

Na Slávii umí, to se musí nechat...

Reagovat
inferno08

Radši bych měl 6 bodů s Libercem a Karvinou...

Reagovat
Bex5

Hele ja ne. Tohle je cennejsi. Na titul stejne to letos podle me nebude, ale tohle je vzpruha jako krava. Pro fanousky, pro mentalitu hracu, meli to jako nejaky nemesis ten Eden.

Kdo chodil na stary Struncaky, porad si musi pripadat jako ve snu, ze bojujeme kazdej rok o vrchol, o Evropu apod.

Reagovat
Bex5

* asi spis nejakou nemesis ...

Reagovat
inferno08

Hele já byl v Plzni poprvý na fotbale, když hrála se Spartou, za kterou chytal Kouba... Poctivě jsem si odchodil druhou ligu, pamatuji si i zápasy, kdy se lístky dávaly zadarmo, aby na ten stadion vůbec někdo přišel... Tím chci říct, že nejsem nevděčný, a že si fakt vážím toho, co Plzeň dokázala a kde je teď.

Ale mrzí mě to, že kdyby ty zápasy s LBC, KAR a podobně zvládala, tak by se o titulu třeba uvažovat dalo. Nerad bych, aby to dopadlo tak, se že budou ztrácet body se spodkem tabulky, a pak se měsíc budou plácat všichni kolem ramen, protože porazili Slavii.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Bex5

No, to ale nektery tymy proste takhle maji, ze dokazou s loserama prohrat titul, ale v primym souboji to tak neni. ManUtd za Sira timhle vyhravali ligu docela standardne, ze neztraceli s malejma tymama.

Ja mam, asi pro zachovani dusevniho zdravi, par bodu, ktery Viktorce preju a nechci je menit (slusna mladez, dobry navstevy, ucast v Evrope a koukatelnej, utocnej fotbal). A vse ostatni je pro me nadplan, neco, za co jsem pak vdecnej hodne. Mam to teda takhle i zivote, ale to uz zabiham.

Respekt za oddanost. Ja si taky prihreju polivku, ze jsme s borcema chodili, i kdyz jsme hrali blbe, i kdyz jsme nehrali o titul ... ale nasrany jsme nekdy byli jasny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele