základní část, 14. kolo
05.11.2023 18:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Erik Jirka (© AFP)

Plzeň po devíti letech zvítězila v Edenu, při poločasovém obratu řádil nepolapitelný Jirka

Hráči Viktorie Plzeň zvítězili ve 14. kole Fortuna ligy na hřišti pražské Slavie 2:1. Do vedení se sice brzy dostali domácí zásluhou přesné hlavičky Micka van Burena, druhý poločas nicméně patřil pouze Západočechům. Utkání totiž dvěma brankami otočil Erik Jirka. Fantastický výkon ale předvedl i Sampson Dweh, který kromě skvělé defenzivní práce nahrál na vyrovnávací branku. Viktorka tak po devíti letech dokázala ve Vršovicích sebrat všechny body, na první místo ligové tabulky se navíc znovu dostal úhlavní rival sešívaných v podobě Sparty.

Svěřenci Miroslava Koubka vstupovali do jednoho ze šlágrů podzimu ve značně rozporuplné náladě. Zatímco v evropských pohárech působila Plzeň neporazitelným dojmem, v lize jí před začátkem kola patřila průběžně až pátá příčka. Jejímu soupeři navíc náležela role nejlépe bránícího celku soutěže, jelikož sešívaní inkasovali ve 13 kolech pouhých sedm branek. Pomalu se začínali střelecky probouzet i jejich útočníci, když Slovácku konečně vsítil gól ze hry Václav Jurečka a proti Bohemians se zase prosadil Mojmír Chytil.

O první velkou šanci se postarali hostující hráči, respektive stoper Plzně Dweh. Liberijský obránce si naskočil na centrovaný přímý kop, nicméně mezi tři tyče jeho pokus nemířil. O chvíli později poslal parádní přihrávku z hloubi pole Conrad Wallem a van Buren v disciplíně, ve které Dweh selhal, uspěl a otevřel skóre. Daleko od vyrovnání nebyl bývalý slávista Ibrahim Traoré, ale jeho prudká rána mířená na zadní tyč nakonec prosvištěla vedle brány. O slovo se přihlásil i Lukáš Provod, když naskakoval na centr z kopačky Michala Tomiče, jenže český reprezentant hlavičkoval vedle. Velkou smůlu měl v závěru poločasu i Cadu, jehož střelu po rychlém samostatném úniku tečoval jeden z obránců mimo.

Do druhého dějství vstoupili lépe Západočeši, avšak žádná pořádná šance dlouho k vidění nebyla. První taková přišla až po více než hodině hry a hned přinesla vyrovnání. Parádní průnikovku Dweha si za obranou Slavie našel Jirka, jenž ťuknul míč kolem Aleše Mandouse. Nebyla to jediná nepříjemnost, kterou musel řešit Jindřich Trpišovský, poněvadž právě po zákroku Liberijce se zranil čerstvě vystřídaný Matěj Jurásek, jenž proto musel po devíti minutách na hřišti střídat. Slovenský křídelník Jirka pak znovu utekl obraně sešívaných a levačkou v souboji jeden na jednoho překonal Mandouse. Hrdinou Slavie se mohl v nastaveném čase stát Christos Zafeiris, jenže jeho prudkou ránu vytáhl Jindřich Staněk.

Plzeň šokovala vyprodanou Fortuna Arenu a na stadionu Slavie zvítězila poprvé od roku 2014. Další ligové utkání sehraje 12. listopadu doma se Slováckem, Pražané tentýž den zavítají do Olomouce.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (2)

Přidat komentář
Alan

4:1

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele