Ozvěny z Bundesligy: Sbohem, elitáři. Německý fotbal vítá ženy a otevírá se všem

26.03.2022, 09:58, aktualizováno 26.03.2022, 09:58
Názory a komentáře
Jeden uplácel, druhý mlžil, třetí nadával. Poslední šéfové německého fotbalu se předháněli v tom, kdo z nich vymyslí větší průšvih. Společnost je však ze všech skandálů unavená a volá po velkých změnách. K nim je nakročeno po nedávném hlasování, jehož výsledky vyvolaly naděje a očekávání. Teď jen chytit příznivý vítr.

Děkujeme, národní výběry! Reprezentační pauza poskytuje vítaný prostor pro dohání restů a bundesligové Ozvěny se tak po delší pauze vrací. Načež otázka před dalších řádků zní: stojí za to připomenout to hlavní z nedávného dění? Následně odpovídám: inu, jak co. Vůbec například nehodlám komentovat skopičiny "Alte Dame”. Felix Magath a Hertha... uff. Ruhe in Frieden, BSC. V Berlíně vzali doslova vtipnou přemyčku v titulku deníku Bild, která je odvozena od slovesa označujícího vyhazov, a Tayfun Korkut se po porážce v Mönchengladbachu skutečně pakoval. My tleskáme... a definitivně už jen vzpomínáme na velké sny.

Rádi bychom jen vzpomínali také na časy, kdy Bundesligu vážně limitoval koronavirus. Starosti s virovým onemocněním ovšem dál přetrvávají. Mainz musel kvůli 14 nakaženým odložit mače s Dortmundem i Augsburgem, potíže měl také sám Dortmund i Bielefeld. No a ve čtvrtek počet pozitivních případů za jeden den poprvé přesáhl metu 300 tisíc, přičemž v některých regionech se nemocnice povážlivě plni. Na pozadí ukrajinského neštěstí pořád straší také známá a očividně vytrvalá hrozba. Achjo.

Do novot se naopak pustili jiní. Dost možná přitom proti vlastní vůli. Německý fotbalový svaz (Deutscher Fußball-Bund - DFB) si za poslední roky vysloužil přízvisko klubu vyvolených, které je zpravidla užíváno pochopitelně pejorativně. Ovšem dost bylo seancí smetánky. Své slovo od nynějška dostávají zastánci rovnosti, diverzity a ženské emancipace.

Ještě před tím, než se odmítači progresivismu začnou cukat, je třeba nastínit argumenty pro změnu kurzu. DFB, která je s více než sedmi miliony členů největší sportovní asociací na světě, schytala donedávna kvůli mocenským bojům až příliš mnoho ran. A co je především ostudné, často ony údery přicházely z nejvyšších míst samotného vedení.

Začněme u posledního kormidelníka, kvůli jehož rezignaci proběhly před několika dny volby. Fritz Keller, uznávaný šéf Freiburgu, měl do DFB vrátit pořádek, místo toho ale svým hloupým výrokem jen prohloubil krizi.

Kellerův předchůdce Reinhard Grindel zase provokoval veřejnost po celé tři roky v nejvyšší funkci, až pozici šéfa DFB v roce 2019 opustil. Grindel mimo jiné popudil Mesuta Özila po známé kauze týkající se fotky s tureckým autokratem Recepem Tayyipem Erdoğanem, při jejíž dohře obvinil levonohý záložník prezidenta asociace z podporování rasismu. Místo choulostivé záležitosti však Grindelovi nakonec zlomil vaz až skandál s nepřiznanými příjmy a obdrženými hodinkami od ukrajinského přítele z řad UEFA Hrihorije Surkise.

A nesmíme zapomenout ani na Wolfganga Niersbacha a Thea Zwanzigera, kteří celý chaos ještě před Grindelem odstartovali. Na oba funkcionáře totiž v roce 2015 praskla aféra týkající se uplácení, jež údajně pomohlo Německu hostit mistrovství světa v roce 2006.

Vidíte. Místo hojení ran se do bolavých míst dál přisypávala sůl. Lepším léčitelem se má stát Bernd Neuendorf, někdejší novinář, sociálnědemokratický politik a předseda fotbalového svazu Středního Porýní. Před dvěma týdny při hlasování v Bonnu získal silný mandát, když přesvědčil 193 z 250 hlasujících.

Jízlivý škarohlíd může připomenout, že novinářskou dráhou se před zvolením chlubil také korupční hříšník Niersbach, DFB ale tentokrát pro restart udělala ještě něco víc. Vedle prezidenta zvolili zástupci asociace také další členy užšího vedení, načež se novými viceprezidentkami staly hned tři ženy. Ty navíc v orgánu doplňuje Donata Hopfen, rovněž poměrně čerstvá šéfka Německé fotbalové ligy (DFL), jež se stará o chod profesionálních soutěží včetně Bundesligy. Přitom především zvolení Silke Sinningové na úkor Rainera Kocha (ano, onen Kellerův "Freisler”) bylo překvapením.

Vedle Sinningové zasedne ve vedení také další bývalá fotbalistka Célia Šašićová, dvojnásobná držitelka zlaté medaile z mistrovství Evropy a také vítězka Ligy mistryň. Po úspěšné kariéře převezme žena s kamerunskými a francouzskými kořeny nově zřízenou roli viceprezidenta pro diverzitu. Předtím tuto agendu kočírovala společně s ženským fotbalem legenda DFB Hannelore Ratzeburgová, která se po 45 letech věrné služby stala čestnou členkou asociace.

Byť velkou část naší společnosti může při pohledu (obvykle zkreslenému, bez pochopení, mnohokrát se jakéhokoli pohledu i zdráháme) za Krušné hory strašit síla německého emancipačního hnutí, v DFB doposud rozhodně nepadlo na úrodnou půdu. Ani výše jmenovaná Ratzenburgová se nestala průkopnicí, spíše jen výjimkou. O pořádné slovo se zástupkyně něžného pohlaví hlásí až nyní. Což je při uvážení, jak silnou roli ženský fotbal v Německu má, alarmující. Šašićová se ostatně stala historicky teprve pátou ženou ve vedení.

Avšak nejde jen o zpřístupnění všem bez ohledu na pohlaví, rasu a podobně. DFB má hodně co dohánět též na úrovni amatérské kopané, kterou dlouhodobě zanedbávala. Stejně tak zabere nějaký čas i energii pucování jména po korupčních skandálech.

Neuendorf a spol. se tak mají co ohánět. Jen změna na čele těžko něco změní, jak pro Deutsche Welle upozorňuje Stefan Nestler. Stará parta v asociaci pořád zůstává a to, že nepůjde tolik vidět, bude pro nové tváře možná ještě nebezpečnější. DFB tak musí pořádně zamakat a přesvědčit veřejnost, že je konečně na její straně. A ne na straně (vše)mocných regionálních struktur, které si doposud určovaly pravidla hry rozdělováním pozic před samotným hlasováním. Ano, i takové věci se v obrovské organizaci běžně děly.

Nový prezident Neuendorf upoutal pozornost hned svým prvním projevem. Volal po změnách, zněl rozhodně a optimisticky. Výborně. A teď už hurá do práce.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To je divná sobota.

Reagovat
Mass

Dáme si tam černošku, dáme jí vymyšlenou funkci, viceprezident pro diverzitu (partně dohled nad kvótami) a bude vše dobré? Tak snad bude lepší než britský prezident pro diverzitu, který nazval malé sparťany shnilým ovocem.

Jinak mě pobavilo, že se v Německu bere vážně, když i Özil někoho obviní z rasismu.

Reagovat
monty25

Mě spíš pobavilo to "jak silnou roli ženský fotbal v Německu má"... S tím by asi nesouhlasil jeden můj kamarád, co dělá fotografa na ženském Bayernu. Asi týden zpátky strašně nadával, že semifinále poháru žen mezi Bayernem a Wolfsburgem (což je předčasné finále) se bude hrát na Velikonoce v neděli od 12:30. Nebo tuhle zase kritizoval, že za dva týdny má hrát jejich repre WU19 domácí kvalifikační turnaj na Euro (které se letos bude konat u nás ve Slezsku) a vůbec ještě nejsou známé termíny a místa konání... Přijde mi, že v Německu s tím ženským fotbalem usnuli na vavřínech, protože strašně dlouho v Evropě dominovali, ale teď už jsou jiné země napřed. Což se odráží na všem včetně kvality ženské Bundesligy i reprezentace...

Ještě perlička: O těch Velikonocích jsme teda Němce ještě trumfli, protože první ženské derby pražských S v nadstavbě o titul se bude hrát na Velikonoční pondělí od 14 hod.

Reagovat
andrew96

Mně teda přijde alespoň mediální pokrytí celkem slušně. Co dělá svaz a organizátoři soutěží, na což se v článku naráží, je věc druhá.

Reagovat
Salfovic

To je naopak skvělej termín, je tam budeš moct jít vyšupat.

Reagovat
monty25

Jsem myslel, že Pražáci tyhle zvyky nedrží.

Reagovat
Mass

Nesplet si písmenko?

Reagovat
monty25

Já ne

Reagovat
monty25

Aha, já to četl "Nesplet sis písmenko?"

Reagovat
Mass

Jinak mi ten termín taky nepřijde tak špatnej, vezmeš rodinu někam na oběd a pak zajdete na fotbal. Kde se bude hrát?

Reagovat
monty25

Horní Měcholupy

Reagovat
Mass

Aha

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi správna voľba času. Ženský futbal nikoho nezaujíma. Vlhký sen o kvalite a záujme o ženský futbal majú iba farizeji, ktorí si na tom postavili dobre platenú agendu. Iba raz som si dal tú námahu sa na to pozrieť. Aj napriek tomu, že sa na tom dalo dobre zasmiať, zvládol som asi iba 20 minút.

Reagovat
monty25

Tak na Slovensku nikoho nezajímá ani mužský fotbal podle těch ligových návštěv...

Reagovat
Neutron

Reagovat
andrew96

Ne, nikdo neříká, že je vše dobré. Zkus to dočíst.

Reagovat
Mass

Fakt? Já myslel, že když tam mají někoho pro pozitivní diskriminaci (jiná forma rasismu), tak to musí být skvělé.

Reagovat
OTASi

Reagovat
noustres

A co fotbal pro Translidi?

Reagovat
db18

Ty už mají normální fotbal...

Reagovat
El-Pistolero-68

A fotbal pro nebinární nic?

Reagovat
smazaný uživatel

to su akí zase?

Reagovat
Neutron

hexadecimali

Reagovat
ratusek

Šašci

Reagovat
Salfovic

Doufám, že budou mít i nějakou ředitelku na dohled nad tím, aby všechny stadiony byly vyhřívány ekologickým ruským plynem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele