Ozvěny z Bundesligy: Veterán se naštval. A stal se nejlepším gólmanem

22.09.2022, 10:11, aktualizováno 22.09.2022, 10:11
Názory a komentáře
Sám Rafał Gikiewicz už si asi balil kufry. Polskému brankáři bylo celkem jasně naznačeno, že v Augsburgu už pro něj nebude místo. Perfektní chvíle pro trucování a stěžování si na zaměstnavatele. Takové chování ale zkušený fotbalista odmítl. Ano, naštval se, ale očividně zdravým způsobem. Dnes už ve Švábsku o změně mezi třemi tyčemi rozhodně neuvažují. Proč taky, když mají nejlepšího ligového brankáře.

Inu, jednou nahoře, jednou dole. Pro fotbalisty není vždy jednoduché vyrovnat se s (ne)úspěchem. Třeba Marcus Thuram se po příchodu do Mönchengladbachu směle tlačil do francouzské reprezentace, loňskou sezónu však sotva útočil na základ u "Hříbat”. Teď je ovšem syn slavného otce znovu ve formě. Pravda, mohl by šance spíš proměňovat než pálit, i tak ale na hrotu odvádí pro své mužstvo nesmírně cenné služby. Své o tom ví Jonas Hofmann, jenž proti Lipsku proměnil Thuramovu práci v gól hned dvakrát. Francouz tak dál zůstává na hrušce, zatímco poražení Sasové se na stromě zjevně udržet neumí. Po debaklu ve Frankfurtu obdrželi další venkovní výprask a rychle dali zapomenout na týden staré vítězství nad Dortmundem. Z takové houpačky musí být "Roten Bullen” šoufl.

Občas ale je třeba něco změnit. Spadnout a zase vylézt. Nebo naopak. V Kolíně doufají, že se zvykem nestanou vlastňáky. Už podruhé za sebou ztratili "Effzeh” body kvůli nasměrování kulatého nesmyslu do vlastní svatyně. A co Amos Pieper a jeho obliba ve sběru žlutých karet? To je taky nepěkný nešvar. Naštěstí si hráči Brém zvykli i na jednu kratochvíli, a sice střílení branek v závěrečných fázích zápasů. Také v Leverkusenu udeřil Werder až po 80. minutě a domácí Bayer tak potrestal za poctivé pálení vlastních příležitostí.

Moc efektivní nebyl ani Dortmund, přesto mu jeden zásah z hlavy nového historicky nejmladšího střelce v Revierderby stačil. A nejen v Dortmundu hostující Schalke mělo o víkendu krátkou cestu, byť koncept derby pevně drží jen bitva o Porúří. Baden-Derby a Bayern-Derby možná zní půvabně, avšak rivalita zde rozhodně není taková jako u řeky Rúr. Freiburg s Hoffenheimem a Augsburg s Bayernem se v Bundeslize potkávají až v poslední desetiletce. Takže opatrně s ohýbáním vábivých termínů.

V Bavorsku se sice možná nehrálo pravé derby, to ovšem Augsburgu nebrání v radovánkách. "Fuggerstädter” si po roce zase zdárně vyšlápli na Mnichovany. Premiérovou trefou v Bundeslize se o to zasloužil Mërgim Berisha, svůj podíl si ale připsali také další. Perfektní kolektivní výkon družiny kouče Enrica Maaßena.

Jedno jméno si však přece jen zaslouží vypíchnout. Zasloužilo si to ostatně už dříve. Už v druhém kole na hřišti Leverkusenu se Rafał Gikiewicz stal hrdinou, když zneškodnil devět z deseti pokusů letících na bránu. Pár dní předtím se přitom zdálo, že pro polského veterána už není v FCA místo. Do Švábska se totiž z Mainzu měl každou chvíli přesunout Finn Dahmen.

Což o to, přestup by talentovanému brankáři leckdo přál. Dahmen prošel mládežnickými reprezentacemi Německa, před rokem vychytal pro svou zemi titul mistrů Evropy do 21 let. V Bundeslize se poprvé zaskvěl na začátku ledna roku 2021. Na začátku obrodného procesu Mainzu. "Nullfünfer” tehdy málem překvapily Bayern na jeho vlastním hřišti, a byť se do Rheinhessen nakonec vracely s prázdnou, ukázaly, že pod novým koučem Bo Svenssonem chtějí odvrátit zdánlivě jistý sestup. Stíhací jízda se FSV skutečně povedla a dnes klub sídlí bezpečně uprostřed pořadí Bundesligy. Dahmen už tomu ale moc nepomohl. Po uzdravení jedničky Robina Zentnera dostal mezi třemi tyčemi šanci už jen čtyřikrát. Vždy v závěru ročníku, kdy Mainzu o nic nešlo.

Fanda německé brankářské školy se tak na plánovaný transfer jistě těšil. Moc radosti z něj ale pochopitelně neměl Gikiewicz. A tak udělal vše, aby dravé mládí odradil. Po vynikajícím výkonu v Leverkusenu sice Augsburg třikrát v řadě prohrál, poté už ale přišly Polákovy chvíle. V Brémách zachránil Fuggerstädter výhru chycenou penaltou, což si náramně užil, proti Bayernu se rovněž zaskvěl v závěru, kdy svému kolegovi v rukavicích Manuelu Neuerovi překazil radost z první přesné trefy v kariéře. Na Gikiewicze se nicméně mohli vlastní spoluhráči spolehnout po celou dobu klání proti mnichovskému velkoklubu.

Za měsíc se tak situace v FCA razantně změnila. Klub má rázem zájem o prodloužení kontraktu s Gikiewiczem, jenž má vypršet na konci probíhající sezóny. Po Dahmenovi se mezitím v kuolárech slehla zem.

Tomu se říká zadostiučinění. Gikiewicz na něj ostatně čekal setsakramentsky dlouhou dobu. V Německu už působí téměř deset let, avšak šance se v Bundeslize dočkal až po třicítce s postupem Unionu Berlín mezi elitu. Hlavní město před dvěma roky poněkud překvapivě vyměnil za Švábsko a zpětně možná lituje, že dnes úspěšný klub opustil. V Augsburgu se však na druhou stranu okamžitě stal lídrem a oporou. Vlastně nejlepším hráčem. To taky není k zahození.

Inu, neodepisujme staříky. Sám Gikiewicz po triumfu v Brémách prohlásil, že zraje jako víno, což mu každý snadno uvěří. V roce 2013 začínal svou německou anabázi v druholigovém Braunschweigu, teď je v nejvyšší soutěži gólmanem s dost možná nejlepší aktuální formou. Nenápadně drží krok s dalšími, známějšími esy v oboru. A bez problémů odráží dravé mládí tlačící se na jeho post.

Vytlačení Gikiewicze pryč by možná dávalo smysl. Poté, co v lednu získal v FCA podíl americký investor David Blitzer, by se změna směřování klubu dala očekávat. Mládí vpřed, například v čele s rekordně drahým Ricardem Pepim. Jenže Američan, jehož koupě alespoň časově koreluje s Blitzerovým příchodem do klubu, zatím ve Švábsku neukázal zhola nic. Aktuálně se tak zkouší chytnout v Groningenu.

To Gikiewiczovi forma drží. A nějaký čas asi ještě bude. Víno zraje pomalu, ale jistě.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (16)

Přidat komentář
cristiano.K.

BL sleduji jen na livesportu, ale tohle jsem si přečetl. Dobře článek napsaný

Reagovat
cologneFC

Odporúčam sledovať viac, oplatí sa

Reagovat
Arne

Flekken, Sommer, Gikiewicz, kdo bude nejlepším bundesligovým gólmanem za kolo nebo dvě? Třeba Schwäbe?

Reagovat
Rudnevs

Celkom neskutocne, jak vytlacil Horna, vzhladom na to, ze kedysi sa hovorilo, ze Horn je buduca nadej aj pre repre a Schwäbeho nikto nejak moc nehypoval. Celkovo vsetci ti vyhajpovani kedysi mladi nemecki brankari nakoniec dopadli dost ako loseri - Karius, Fährmann, Zieler (najlepsie dopadol asi ten Trapp, ktory spravil slusnu karieru) a nahradili ich zahranicni brankari stredneho veku à la Flekken, Gikiewicz, Gulacsi a spol., ktori boli roky dozadu proste brani ako dvojky bez talentu, ale vyzreli ako vino. Dokonca Gulacsi tusim zo zaciatku v RB este v druhej lige robil dvojku Coltortimu a trebars Flekken bol znamy tym, jak to tam v Duisburgu niekomu pustil, lebo si myslel, ze hra je zastavena. Viem, ze uz minule sa tu o tom hovorilo, ale aj tak mi to vzdy pride vtipne a trochu aj smutne, ako sa ta doba zmenila.

Inak, teda s tym najlepsim golmanom v pripade Gikiewicza sa to asi myslelo len na toto kolo, aj Kicker ho dal do zostavy kola.

Reagovat
Kily

klidně bych mezi ty mladé zařadil i Schuberta, po tom dnes regulérně neštěkne ani pes

Reagovat
Rudnevs

Tak uprimne ten mi nikdy ako velky talent neprisiel, toho sme hajpovali snad len kvoli tomu, ze nebol zradca ako Nübel (hoc potom som sa dozvedel, ze predtym sa rovnako zachoval k Dynamu, takze ani to nesedi ). Nübel mimochodom tiez dopadol tak nejak nemastne neslane, akoze Monako urcite neni zle, ale myslim, ze sam cakal trochu daco ine.

Reagovat
Kily

tak ho možná hajpovali jen fanoušci Drážďan, jelikož prošel všemi mládežnickými reprezentacemi Německa pak se odstřelil, když před koncem sezony oznámil, že neprodlouží smlouvu a odejde, hned putoval na lavičku/tribunu

Reagovat
Rudnevs

Ja som prave jeho tak nejak vnimal, ze to uz neni ten velky talent, to bola taka prva slabsia generacia. Jak sa v U21 vybere zrazu medzi brankarmi ocitol “len” on, Jannik Huth a este niekto a som si vravel, ci uz fakt nikoho lepsieho nenasli. Este pred nimi tam chytal Pollersbeck, od ktoreho som si sluboval viac, ale ten nakoniec tiez nedopadol nijak slavne.

Inak teda uznavam, ze Schuberta som zacal brat vaznejsie, ked Nübel potvrdil odchod do Bayernu, vtedy som si sluboval, ze by Schubert mohol byt ten pravy.. ale to bolo skorej take, ze prianie otcom myslienky.

Reagovat
andrew96

Klidně i za dosavadních 7 kol.

Reagovat
frank

Tip - rozklikávejte záložku Rafała Gikiewicze pouze na vlastní nebezpečí, hrozba zabití pohledem.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dik dneska nespim

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
cologneFC

Včera nám UEFA dala trest na 2 zápasy u súperov. Takže v Slovácku bude sektor hostí prázdny…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele