Události Bundesligy: Freiburg mezi německou elitou. Náhoda? Vůbec ne

05.09.2022, 19:52
Názory a komentáře
Radost hráčů Freiburgu (© AFP)
Ještě dva týdny dozadu jsme slýchali přechytralé závěry o tom, že Bayern Mnichov za tři kola rozhodl o výsledku celé sezony. Od kanonády v Bochumi ovšem mnichovský gigant v Bundeslize nezvítězil a vedení v tabulce přepustil. Komu? Dortmundu? Ne. Lipsku? Ale kdeže. Na špici se možná nečekaně, ale rozhodně zaslouženě vyhřívá Freiburg.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se poslední vítězství Freiburgu zrodilo náhodou. K zisku tří bodů si v Leverkusenu pomohl dvěma zásahy z rohových kopů, zatímco jednu trefu hostům daroval fatální chybou stoper Bayeru Edmond Tapsoba. Mužstvo z podhůří Černého lesa zužitkovalo každou svou střelu na bránu, přičemž vedle ní skončily pouze dva nepřesné pokusy. Domácí, pro srovnání, pálili mezi tři tyče šestkrát, mimo protivníkovu svatyni pak rovnou devětkrát.

Ani metrika "xG" Freiburgu moc nepřeje. Podle oficiálního webu Bundesligy se hodnota očekávaných gólů zastavila u "Breisgauer" na čísle 1,15. u Leverkusenu pak na hodnotě 1,3. Zkrátka a dobře, nepříliš důkladný pozorovatel by si po takovém zjištění mohl vystačit s vysvětlením, že Freiburg měl pouze svůj šťastný den.

Statistiky utkání Leverkusen - Freiburg

Do určité míry možná ano. Zároveň je ovšem třeba ocenit kouče SCF Christiana Streicha za to, jak umně zareagoval na nepříznivý vývoj zápasů. V první půli vsadil Streich na rozestavení 3-4-3: na úkor ofenzivního Ritsua Doana vyztužil obranu oproti předešlému kolu zkušený zadák Manuel Gulde. Ten ale po čtvrthodině hry umožnil Odilonu Kossounouvi pohodlný vstup do pokutového území a následně nepovedeným odkopem usnadnil Kerenu Demirbayovi otevření skóre.

Streich nicméně nesložil flintu do žita a po přestávce rychle změnil složení své jedenáctky. Místo chybujícího Guldeho dostal šanci Doan a formace Freiburgu se tím pádem změnila na 4-2-3-1. Hosté rázem tolik nečelili ofenzivnímu náporu Bayeru a s míčem na kopačkách se více dostávali do hry. Odpověď trenéra Leverkusenu Gerarda Seoaneho, který po vzoru Streicha rovněž upustil od hry na tři stopery, přišla pozdě.

Sestřih utkání Leverkusen - Freiburg je ke shlédnutí zde.

Freiburg jednoduše šel štěstí naproti. Tak jako už několik let. Streich vede mužstvo od roku 2011 a ze židle jej neshodil ani sedm let starý sestup do 2. Bundesligy. Na jihozápadě Německa si totiž schopností lodivoda velice cení. Za důvěru se kouč po krizových letech odměnil postupným zlepšováním mužstva, do kterého navíc často pronikají místní odchovanci.

Dnes stojí Freiburg na pevných nohách a do Bundesligy patří stejně jako Borussia Mönchengladbach či Eintracht Frankfurt, tedy kluby s mnohem bohatší historií. Zatím se nemůže chlubit tolika úspěchy, avšak postupnými krůčky dělá vše pro to, aby si taktéž vyhradil vitrínu pro blyštivé trofeje. A to i bez masivní finanční podpory v zádech.

"Breisgauer" staví na identitě k městu a přilehlému regionu, již zmíněných talentech a stabilitě bez nutnosti překotných změn. Sport-Club zvládl také bolavý přesun z milovaného, avšak nevyhovujícího stadionu u řeky Dreisam na moderní svatostánek v rozvíjející se čtvrti Mooswald. Tamním obyvatelům sice zprvu vadilo, že vedle sportovního letiště, výstaviště a univerzitního kampusu hrozí jejich sousedství také hluk od fotbalových nadšenců, nakonec však ustoupili a umožnili klubu, aby zde mohl hrát i ve večerních hodinách.

Úpatí Černého lesa se tak otevírá hostům z ciziny. Tento rok s Evropskou ligou, ten příští už třeba v Lize mistrů? Před lety fikce, zítra klidně realita. Zatímco Lipsko s Leverkusenem se na startu ročníku trápí, Freiburg vévodí bundesligové tabulce. Přitom nepůsobí jako bublina, která po pár týdnech splaskne. Možná nevydrží na čele, ale v popředí by zůstat měla.

Hráč kola

Po odchodu Anthonyho Modesteho do Dortmundu se nad kolínským dómem stahovala mračna. S odstupem času se však ukazuje, že klíčový prvek ofenzivy "Domstädter" nikam neodešel. Zmizel jen zakončovatel, snad ještě důležitější Florian Kainz ovšem setrval. Dalo se čekat, že bez Modesteho to bude právě Kainz, na jehož bedrech bude stát kolínský útok. Pouze nebylo jasné, jak si Rakušan s nelehkou rolí poradí. Zatím si vede znamenitě. Ve Wolfsburgu měl prsty ve všech čtyřech brankách hostujícího mančaftu a od magazínu Kicker si jako jediný hráč, jenž zasáhl do víkendového programu, vysloužil za svůj výkon jedničku.

Sestřih utkání Wolfsburg - 1. FC Köln je ke shlédnutí zde.

Do statistik si Kainz připsal gól a dvě asistence. Z branky se radoval po proměnění pokutového kopu, gólové nahrávky pak zužitkovali Dejan Ljubičić a Sargis Adamjan. K tomu je třeba přičíst také Kainzovu práci na levé straně před vlastní brankou obránce Wolfsburgu Paula Otávia. I díky svému tahounovi zůstává Kolín po pěti kolech dál neporažen a v tabulce okupuje solidní šesté místo.

Gól kola

Ještě o jednu příčku výše sídlí Mohuč, která v Mönchengladbachu odčinila třígólový debakl z předešlého víkendu od Leverkusenu. A tak zatímco doma "Nulapětky" na první výhru čekají, na hřištích soupeřů zůstávají stoprocentní. Tři body v Porýní vystřelil Aaron Martín Caricol. Levý obránce se postavil k exekuci přímého kopu poté, co zadák Borussie Ko Itakura zmařil faulem velkou šanci unikajícího Karima Onisiwa

Sestřih utkání Gladbach - Mainz je ke shlédnutí zde.

Japonský fotbalista viděl za svůj přestupek červenou kartu a hned vzápětí bylo Gladbachu ještě hůř. Aaron zakroutil levačkou míč zpoza pokutového území přesně k tyči mimo dosah Yanna Sommera a otevřel si tak střelecké konto v sezoně 2022/23. Pokud Španěl dostane podobnou možnost znovu, nemusí zůstat jen u jedné trefy z Porýní.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Freiburg540110:512
2.Borussia Dortmund54018:412
3.Bayern Mnichov532017:311
4.Union Berlín532012:411
5.1. FSV Mainz 0553115:510
6.1. FC Köln523010:69
7.TSG Hoffenheim53028:69
8.Werder Brémy522112:108
9.Borussia Mönchengladbach52217:58
10.Eintracht Frankfurt522111:118
11.RB Lipsko51226:95
12.VfB Stuttgart50414:54
13.Hertha BSC51134:64
14.Bayer Leverkusen51046:93
15.Schalke 0450325:123
16.FC Augsburg51043:103
17.VfL Wolfsburg50234:102
18.VfL Bochum50053:150

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (3)

Přidat komentář
eleven11
Reagovat
cologneFC

To, čo predvádza effzeh je neuveriteľné. Naozaj som nečakal, že porazíme Wolfsburg, navyše s takým lazaretom aký máme. Mužstvo hrá pod Baumgartom úžasný futbal a stálo to za to ísť do Wolfsburgu na zápas.

Teraz ideme do Nice a bude nás tam okolo 10-15 tisíc. To už bude ale asi ťažší súper ako WOB. A v nedeľu doma Union. Tieto dva zápasy ukážu ako na tom naozaj sme.

Reagovat
GrimeBaller98

Ezhel > Effzeh

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele