Ozvěny z Bundesligy: Zrada Kola Muaniho? Frankfurt nemohl prohrát

13.09.2023, 11:29
Názory a komentáře

Těsně před koncem přestupového období se Randal Kolo Muani postavil na odpor. Za každou cenu chtěl opustit Frankfurt. Ten mu nakonec vyhověl, byť z toho měl pramalou radost. Za prodej opory ale získal slušný balík peněz. Eintracht tedy nedopadl až tak zle. Ve výsledku možná líp než slávou opilý Francouz.

Přece jen jsme zpět. Letní rekreace bohužel hodila vidle do dřívější tvorby bundesligových Ozvěn. A taky mě donutila přemýšlet, jestli v jejich psaní vůbec pokračovat. Má to smysl? Zajímá to čtenáře? Nu, po delším přemýšlení jsem si řekl, že minimálně mně to něco dává. Že je fajn se pravidelně babrat v různých výstupech týkajících se německé nejvyšší soutěže a udržovat si tím přehled. A následně se o něj podělit s dalšími.

Jedeme tedy dál. A máme co dohánět. Zmeškali jsme triumfální příchod anglické hvězdy. Harry Kane však jistě jen tak nevyšumí. To zřejmě platí též o problémech v Dortmundu, kde se naplňují předsezonní obavy. Témat k probrání bude zkrátka pořád dost.

Probíhající reprezentační přestávka dává možnost ohlédnout se za děním minulým. Živo bylo především ve Frankfurtu, kde si jeden paličatý chlapík vytrucoval odchod. Svým chováním mnohé zaskočil. I když...

Osudové setkání s přepychem

Hodný, milý, inteligentní. Podobnými adjektivy hodnotili Randala Kola Muaniho členové frankfurtské fotbalové rodiny. Minimálně tedy do mistrovství světa, na němž se francouzský útočník celosvětově proslavil. Byť ne tak, jak chtěl. Spálenou tutovku, v níž mohl Les Bleus přihrát nejcennější fotbalovou trofej, mu několik nepříliš bystrých individuí hrubě vyčítalo, přičemž se snížili také k rasistickým urážkám.

Katarský mundial znamenal v životě Kola Muaniho zlom. Zřejmě poprvé se setkal s nechutnou dávkou iracionální kritiky. Zřejmě poprvé však také okusil pořádný luxus. V kabině se potkal s nejlépe placenými hráči na světě, jako v bavlnce se jistě cítil i v hotelu a na stadionech. Vlastně stačilo tak málo, aby byl taktéž ikonou. Aby se stal národním hrdinou.

Nevyšlo to, i tak se ale Kolo Muani změnil. Svou image každopádně dál budoval především na trávníku. Fanoušci Bundesligy již nepochybovali o tom, že se ve Frankfurtu zrodila hvězda. Zatímco na podzim Kolo Muani sbíral především asistence, na jaře se pořádně rozstřílel. Nakonec se stal nejproduktivnějším hráčem ligy se bilancí 15 gólů a 16 přihrávek. Omezení pozorovatelé jiných lig se divili, proč zrovna tento palič z finále MS figuruje v nominaci na Zlatý míč. Pokud čtou tyto řádky, tak už se snad diví trochu méně. Bavíme se totiž o zřejmě nejlepším hráči uplynulé bundesligové sezóny.

Kolo Muani se nicméně již nesoustředil pouze na dřinu na hřišti. Jeho instagramový profil se vedle obvyklých příspěvků z tréninkového drilu začal po MS plnit fotkami ukazujícími útočníkův život v přepychu. Ty už dnes ovšem na sociální síti nenajdete, neboť Kolo Muani veškerou svou dosavadní aktivitu smazal. Tím pádem z jeho Instagramu zmizely také střípky z působení nejen ve Frankfurtu, ale též v Nantes, kde svou cestu ke slávě nastartoval. Jako kdyby oba kluby nikdy neexistovaly. Zato blyštivé náušnice při podpisu smlouvy v Paříži nešlo přehlédnout.

Vzkaz fanoušků Eintrachtu Frankfurt pro Kolo Muaniho

Odchody útočníků? Pro Frankfurt nic nového

Chování Kola Muaniho v nedávných týdnech tak vlastně není až tak překvapivé. Tedy alespoň ne pro ty, kteří měli do jeho soukromí blízko. To sledující zvenčí už Francouzovo trucování zaskočilo. Celou tu dobu totiž Kolo Muani setrvával v masce hodného, uvědomělého tahouna Eintrachtu. Vskutku nepůsobil jako někdo, kdo by se měl ze získaného věhlasu pobláznit. Inu, chyba lávky.

Jeho cesta nyní vede do bezpochyby kvalitnějšího klubu. Je ovšem skutečným vítězem celé partie? Těžko se vydrápá na stejně prestižní stupínek jako Kylian Mbappé. A pokud ano, lze čekat, že dva kohouti na jednom smetišti nebudou dělat dobrotu. Nebylo by to poprvé a asi ani naposled, kdyby se ega hvězd Paris Saint-Germain střetla.

Za vítěze nelze zcela logicky na první dobrou označit ani Frankfurt. Spolu s Jesperem Lindstrømem ztratil na konci přestupového období dvě opory. Bez možnosti získal rychle alespoň jednu skutečně kvalitní alternativu. Na přivedení Victora Bonifaceho z belgického Royale Union Saint Gilloise nebo Elyeho Wadiho z francouzského Montpellieru už bylo příliš pozdě. Tohle prostě hesenský celek zabolelo. A na trucujícího Kola Muaniho byli právem naštvaní. Dokonce tak, že se klub v oficiálním vyjádření vyhnul tradičnímu popřání všeho nejlepšího odcházejícímu hráči.

Po obdržení 95 milionů eur za hráče jenž před rokem jako takřka neznámé jméno dorazil zadarmo, však Eintracht nelze označit ani za poraženou stranu. Nepůjde to sice hned, avšak nejpozději v zimě může finanční zisk začít zhodnocovat. Což je něco, s čím mají ve Frankfurtu bohaté zkušenosti. Mezi lety 2019 až 2021 opustili SGE hned tři kvalitní hroťáci. V součtu pak za Luku Joviće (Real Madrid), Sébastiena Hallera (West Ham) a Andrého Silvu (Lipsko) získali "Orli” přes 135 milionů eur. A všechny zmíněné zvládli nahradit. Navíc na rozdíl od Lindstrøma s Kolo Muanim zůstává v Hesensku sportovní ředitel Markus Krösche, jehož přitom lanařil samotný Bayern.

Na podzim ale Eintracht musí pracovat s tím, co má. Otevírá se tak prostor pro dosud nevyužívaného Lucase Alaria, jenž svého času bojoval s Patrikem Schickem v Leverkusenu o místo v základní sestavě. Alario toho za SGE zatím moc neodehrál, to se nicméně může rychle změnit, neboť vedle Kola Muaniho odešel v srpnu také Rafael Borré (Brémy). Těžko ovšem říct, jaká je Argentincova pozice v kádru, neboť se nedostal do výběru pro podzimní boje v Evropské konferenční lize. Dobře se však zatím jeví posila z Wolfsburgu Omar Marmoush, který umí hrát také zkraje hřiště. Stane se šikovný Egypťan bundesligovým Salahem?

Frankfurt každopádně odchod Kola Muaniho zvládne. Podobně těžké chvíle přežil i dřív. A zvládne to také Bundesliga, která jistě brzy vyplivne jiného zajímavého forvarda. Tahounem Stuttgartu se stává Serhou Guirassy, v Leverkusenu začal skvěle již výše zmíněný Boniface, velké věci se v Lipsku čekají od Loïse Opendy i Benjamina Šeška. Ať si tedy Kolo Muani klidně žije svůj pařížský sen...

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (59)

Přidat komentář
Vopi11

Čte se to hezky, za mě určitě pokračovat. Má to smysl

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Souhlasím, baví

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Hyrax

Reagovat
krisa

Reagovat
Witcher

Reagovat
zurix_new

Reagovat
8lampard8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kowe

Reagovat
JFT97

Reagovat
godwood

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Reagovat
SaianSupaCrew

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Hlahart

Reagovat
ignor24

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Benzema

Reagovat
uff

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
Dufan

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
81Tomas

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Keboto

Reagovat
Kapřík

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
jenage

To není podcast?

Reagovat
cr7sux

Reagovat
monkej

Reagovat
Rudnevs

Prachy sú prachy a je fajn ich mať, ale športovo neviem neviem, či sa im to vyplatilo. Tie trhliny sú celkom veľké a neviem či mám vôbec s SGE túto sezónu rátať do boja o poháre, zvlášť keď aj ten začiatok majú skôr taký rozpačitý.

Reagovat
Martin9719

Až přímo tragický v kombinaci s kvalitou soupeřů a jejich herním projevem.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
dominios

Specialne pre autora Ondreja: cela BL sekcia, obzvlast clanky "ozveny" nemaju az tak vela prispevkov v komentaroch a obvykle tu nie su siahle diskusie s tisicami blabolov.

Ale nenechajte sa odradit, ono diskusia tu nikdy velka nebude, tieto clanky su totiz tak dobre, ze jednoducho vacsinou nie je co dodat. Z mojho pohladu navyse presne dokonale vystihuju cele postavenie BL vo svetovom futbale: fanusikovia poctiveho (nemeckeho) futbalu to ocenia a nemaju za potreby tu spamovat a ohanat sa ze kto ma vacsieho ako v PL. Tu sa ludia nepotrebuju prekrikovat. Nemci si nechcu pustit do kuchyne ropackych investorov, zatvaraju sa svojim sposobom pred svetom, nie su tak hlucny (okej, kym nehra Frankfurt v Barcelone :) ), nepotrebuju vsetky reflektory na nich. A takto je to poctive, kvalitne a dobre. A ozveny to dokonalo kopiruju, za mna je to najkvalitnejsia seria clankov na EF.

Pan autor, ak stracate motivaciu z inych dovodov, tak samozrejme, to je nieco ine. Ale ak je to kvoli tomu, ze to len na oko vyzera akoby to tu nikto necital, jednoducho to tak nie je :) A verim, ze analyticke cisla EF ako takeho to potvrdia :) Takze za vsetkych CZ/SK fanusikov nemeckeho futbalu, DAKUJEME.

Reagovat
To som ja

Reagovat
Hyrax

Je to super

Reagovat
SaianSupaCrew

Reagovat
fenixLFC

tvl a tento prispevok potom vystihuje postavenie bundesligy minimalne v tychto diskusiach- hrde bitie sa do prs ze ked tu je malo prispevkov tak je to vlastne super a vdaka tomu je ta liga vynimocna, za kazdu cenu potreba vymedzit sa voci PL, uzatvaranie sa pred svetom co brzdi vsetky kluby je vlastne brane ako pozitivum atd sorry, ja mam bundesligu rad, tieto suhrny citam pravidelne, chapem skepsu autora. ale to, ze to je dobra praca a ludia to radi citaju sa da povedat aj bez tych sraciek naokolo, bez vymedzovania sa voci PL a inym sutaziam

jedine co by som autorovi teda doplnil je ze ked mu ide o diskusie tak ma smolu, vedenie EF jasne deklarovalo ze diskusie nie su priorita

Reagovat
vladino10

Tak to tu poďme trochu diskusne rozprúdiť - Gerrard

Reagovat
Rudnevs

Vsak ma pravdu. V PL sekcii som bol minule a bol som neprijemne prekvapeny, aki neprijemni, arogantni a pasivne agresivni ludia tam su.

Reagovat
Salfovic

Kdyby jen pasivně

Reagovat
Jordi Alba

Britové, no.

Reagovat
cr7sux

Reagovat
romeo351

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
ratusek

Stačil podcast

Reagovat
KubaM

Take moc dekuju za tyto Ozveny a potvrzuju, ze maji smysl!

Reagovat
andrew96

Díky za veskrze pozitivní reakce.

Nebudu lhát, úvodní odstavec je trochu provokativní výzvou k mensimu průzkumu zájmu. Ozvěny vychází už 2 a půl roku, tudíž vcelku logicky přišla otázka, co dál. A pokud ano, tak ať je to hodnotné pro autora i čtenáře zároveň. No, tak to bychom měli.

Reagovat
KubaM

Reagovat
dantetomas

Palcohonic

Reagovat
andrew96

No

Reagovat
Salfovic

95? Vždyť se psalo 75+15.

Reagovat
Ranoth

radsej toto nez tie podcasty

Reagovat
r.mrazik

skvely clanek

jen tak dal

Reagovat
thiago_oder_nix

Vdaka za pokracovanie Ozvien!

Ma niekto info, ci sa obnovia aj "Udalosti" z jednotlivych kol ger, ita, esp a fra ligy? Diky.

Reagovat
andrew96

Události nebudou. Měl to na starosti LS, ale rozhodl se od toho upustit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele