Pohár UEFA: Souhrn čtvrtečních zápasů 4. kola ve skupinách

06.12.2007, 20:50, aktualizováno 06.12.2007, 22:53
Komentáře a souhrny
Dalších pět týmů se po dnešku může těšit na los dalšího kola Poháru UEFA. Všechny postupující zná skupina E, kde kromě Leverkusenu, jenž zdolal Spartu, jdou dál i Curych a Spartak Moskva. Postup si remízou na hřišti Anderlechtu zajistil také Tottenham, radují se i v Bordeaux po výhře nad Helsingborgem.
Skupina E

Bayer Leverkusen - Sparta Praha 1:0

06.12.2007 18:15

Góly: 71. Manuel Friedrich

Sparťanští fotbalisté prohráli v dnešním utkání v Leverkusenu 0:1 a jejich postupové šance definitivně zhasly. Český mistr nevyužil početní převahu po vyloučení Ramelowa po hodině hry, naopak v 71. minutě dal domácí Friedrich vítězný gól. Sparta měla také šance, nastřelila i tyč, ale gól nevstřelila.

Celé odpoledne v Leverkusenu vytrvale pršelo, ale na skvěle připraveném trávníku BayAreny to téměř nebylo poznat. Zato vyvolalo údiv, že na něj nevyběhl útočník Barbarez, přestože figuroval na soupisce k utkání. Vyšlo však najevo, že si během předzápasového trávníku natáhl lýtkový sval, a tak místo něj šel na hřiště Gekas.

Přesto domácí začali sebevědomě, náporem s mnoha střeleckými pokusy ze střední vzdálenosti a nebývale nebezpečnými rohy. V té době ale vracel trenéru Bílkovi důvěru gólman Grigar, který předvedl v krátkém rozmezí tři skvělé zásahy: po ostrém centru Freiera, po dělovce Castra a při dalším pokusu Freiera měl dostatek možností, aby si vyzkoušel vlastnosti nového míče "Europass", s nímž se bude hrát evropský šampionát.

Už před první šancí domácích ale mohli vést hosté, kterým se podařil v sedmé minutě rychlý průnik po pravé straně zakončený centrem Pospěcha na zadní tyč na nabíhajícího Rezka. Tam nečekaně obránce Castro míč hlavou nasměroval směrem ke své brance, ke svému štěstí ale pouze do tyče.

Domácí nápor po dvacáté minutě uvadal, jako by si Leverkusen už nevěřil při náporu do uzavřené sparťanské defenzivy. Sparta se dopředu pouštěla ve chvílích, kdy měla míč jasně pod kontrolou, ale o to byla nebezpečnější. Ke své smůle ale hráčům chyběla přesnost při finální přihrávce, ale i útočník, který by dokázal využít Horváthovy pasy za obranu.

Zvlášť v závěru poločasu to před Adlerem pořádně vřelo. Poprvé se obvyklý střelec Došek proměnil v nahrávače poté, co si dvakrát položil zasekávačkami domácí beky, ale jeho centr na zadní tyči nedokázal Rezek v akrobatické pozici usměrnit. Ještě lépe vypadala akce v nastaveném čase, po níž se řítil do šance Kisel, následovala rána Slepičky a zřejmě faul na nabíhajícího Pospěcha v šestnáctce, jenže asistent v té chvílí už mával ofsajd.

Domácí se o přestávce nadýchli k dalšímu náporu, ten už ale neměl takovou sílu jako v úvodu utkání. Na Grigara nešla pořádná střela a přesně po hodině hry přišel zkrat domácího kapitána Ramelowa, který oplácel po souboji s Rezkem a byl bez napomínání vyloučen.

Do té doby klidná atmosféra pořádně zhoustla, zatímco Sparta se pustila do ofenzivy a zápas se v té chvíli lámal. Český mistr ale nedokázal zaskočené domácí hráče uzemnit gólem, přestože měl slibné pokusy, především po akcích Pospěcha. Ten v 65. minutě obešel na hranici trestného území dva hráče a pálil pod nohy dalšího, ale míč jen prosvištěl kolem tyče.

Domácí pochopili, že jejich chvíle může přijít hlavně po standardních situacích a dokonale svou přednost využili. Dočkali se v 71. minutě, kdy nedokázal Horváth pokrýt nabíhajícího Friedricha a jeho hlavička rozhodla.

Sparta se dál snažila, často dokázala projít za domácí beky, ale nadále jí chyběl klid. Nejblíže gólu tak byl sedm minut před koncem Horváth, který mířil přesně z trestného kopu pod břevno, ale brankář Adler byl na místě a definitivně pohřbil sparťanské naděje.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - FC Curych 1:0

06.12.2007 18:15

Góly: 57. Jegor Titov

Spartak Moskva si zajistil vítězstvím nad FC Curych postup do další fáze poháru UEFA. Jelikož Toulouse je před posledním kolem stále na nule a Sparta neúspěšným zápasem v Leverkusenu zakončila svou pouť základní skupinou, nemohou Rusové skončit hůř než třetí.

Honbu za tříbodovým ziskem, který zajišťoval postup do jarních bojů, zahájil Spartak sebevědomě. Už v 10. minutě fauloval Stahel Torbinského a Roman Pavljušenko z přímého kopu pořádně protáhl brankáře Guatelliho. Pak se ale domácí vytratili. Hosté odpověděli dvěma střelami z dálky, jenže jak Alphonse, tak Konde je směřovali mimo tyče. Na konci prvního poločasu Švýcaři propásli velkou šanci ke vstřelení úvodní branky. Po faulu na Kondeho rozehrál Rafael volný přímý kop. Maročan Chikhaoui přeskočil celou domácí obranu a jen skvělý Pletikosův reflex zachránil Spartak od pohromy.

Jediný gólový moment zápasu přišel v 57. minutě. Po levém křídle pláchnul obraně Baženov, nacentroval před branku a veterán Jegor Titov zhruba z 12 metrů překonal Guatelliho. Curych potom sice po většinu druhé půle kontroloval hru, ale svěřenci Stanislava Čerčesova pracovali v defenzivě zodpovědně a to co prošlo, pochytal bez větších problémů Stipe Pletikosa.

Spartak díky vítězství poskočil přes Curych do čela tabulky a ačkoliv na Spartě odolal jen se štěstím, nakonec si s velkým přehledem zajistil postup do další fáze. Ten už mají jistý také hráči švýcarského klubu. Se šesti body jsou zatím druzí a i kdyby prohráli s Leverkusenem poslední zápas, Sparta ani Toulouse už jejich pozici neohrozí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Spartak Moskva (RUS)32103:17
2.FC Curych (SUI)32014:26
3.Bayer Leverkusen (GER)32013:26
4.Sparta Praha (CZE)41124:54
5.Toulouse FC (FRA)30032:60
Skupina F

FK Crvena Zvezda - Bolton Wanderers 0:1

06.12.2007 20:45

Góly: 45. Gavin McCann

Crvena Zvezda Bělehrad ani napotřetí v Poháru UEFA nebodovala, tentokrát ztratila doma všechny body s Boltonem. Anglický klub si ve svém posledním zápase ve skupině konečně připsal vítězství a se šesti body vede nekompletní tabulku skupiny F.

Hostující manažer Gary Megson po víkendové prohře s Liverpoolem 0:4 nenechal v týmu kámen na kameni. K zápasu nastoupili jen čtyři hráči, kteří hráli i v neděli. V první šanci zápasu se v 9. minutě ocitl Nenad Milijas, když Nicky Hunt neopatrností přišel o míč. Záložník Crvene Zvezdy však bránu vysoko přestřelil. Další šanci měli domácí po dvou minutách, ale ani přímý kop Dejana Milovanoviče brankáře neohrozil. Bolton se poté konečně začal dostávat do hry. V 21. minutě Huntův kop našel Wilhelmssona, ale jeho pokus byl odražen do bezpečí. O čtvrthodiny později se Gary Speed po rohu zbavil svého obránce a dostal se ke střele, nicméně bránu bohužel pro hosty netrefil. Bolton se přeci jen dočkal. Na samém konci poločasu míč z Adranikova rohu Speed přiťuknul Gavinu McCannovi a ten zblízka vstřelil svůj první gól v dresu týmu z ostrovů.

Hosté málem ještě navýšili své vedení v 52. minutě, vynikající Adranik nasměroval svůj přímý kop na zadní tyč, kde číhal nekrytý Stelios. Ten ale hlavou trefil jen boční síť. Bolton si vedení očividně užíval a hráči si věřili, narozdíl od Bělehradských, kteří věděli, že se minutu po minutě blíží ke třetí porážce v řadě. Diváci se tak už žádné větší komplikace nedočkali, zápas skončil nejtěsnějším vítězstvím Angličanů.

Více informací k zápasu

Aris Soluň - SC Braga 1:1

06.12.2007 20:45

Góly: 26. Ronaldo Guiaro - 6. Roland Linz

Aris Soluň i Sporting Braga zůstávají neporaženy, remíza 1:1 ze vzájemného zápasu dává šance na postup oběma týmům. Hosté brzy vedli zásluhou Linze, vyrovnání zařídil Guiaro Ronaldo.

Braga začala tlakem a velmi rychle se ujala vedení. Přímý kop Peixota ještě skončil ve zdi, ale v šesté minutě už měli hostující fanoušci důvod k radosti, když Peixotův centr z rohového kopu poslal volejem do sítě rakouský záložník Roland Linz.

Po gólu se situace otočila, domácí se probudili, dostali se do tlaku a ve 26. minutě bylo vyrovnáno. Dobrou práci odvedl Papadopoulos, odcentroval a další obránce, Guiaro Ronaldo, svou hlavičkou rozvlnil síť.

Ve druhém poločase to byli opět hosté, kdo měl blíže ke vstřelení vítězné branky, velkou šanci spálil kapitán Wender, když svůj volej zpoza malého vápna netrefil pořádně a mířil tak mimo branku. Jinak toho vyrovnaná druhá pětačtyřicetiminutovka mnoho nenabídla a utkání tak skončilo spravedlivou remízou.

Před posledním kolem jsou karty rozdány jasně. Braga, která má dosud na kontě tři remízy, musí porazit Crvenu Zvezdu Bělehrad a aby se nemusela ohlížet na výsledek utkání Bayernu Mnichov s Arisem, měla by vyhrát o dva góly. Aris potřebuje k jistotě v Mnichově bodovat, postoupit však může i v případě prohry, to pokud Braga nevyhraje.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Bolton Wanderers (ENG)41305:46
2.Aris Soluň (GRE)31205:25
3.Bayern Mnichov (GER)31206:55
4.Sporting Braga (POR)30303:33
5.Crvena Zvezda Bělehrad (SRB)30032:70
Skupina G

RSC Anderlecht - Tottenham Hotspur 1:1

06.12.2007 20:45

Góly: 68. Bart Goor - 71. Dimitar Berbatov (pen.)

Tottenham vybojoval remízu na hřišti Anderlechtu a zajistil si postup do třetího kola Poháru UEFA. Tam má blízko i belgický klub, jemuž v posledním kole bude k jistotě stačit bod z Getafe.

Ani jednomu z týmů se v domácí soutěži nedaří a podle toho se také odvíjela první půle. Diváci v Bruselu příliš šanci neviděli a po 45 minutách tak na ukazateli skóre logicky svítily dvě nuly. Na začátku byl o něco aktivnější Tottenham. Malbranque mířil z těžké pozice mimo, na Huddlestoneho pas ideálně nedosáhl Keane a s trestým kopem záložníka Spurs si poté snadno poradil Zítka.

Domácí o sobě dali vědět až ve 30. minutě, kdy střílel Deschacht a jeho pokus nedokázal usměrnit do sítě Mpenza. Robinson sisvůj vůbec první zákrok připsal ve 34. minutě, to se svou šancí hodně ležérně naložil Frutos. Daleko více práce měl hostující brankář s ranou Juhasze, kterou se ještě neúspěšně snažil dorazit Frutos.

Hned v první minutě druhé půle prověřil Zítku Keane, na druhé straně se Robinson rozehřál po chybě Chimbondy a pokusu Frutose. Fanoušci Totenhamu volali po nasazení Berbatova a dočkali se v 59. minutě. Dolů šel Keane a bulharský útočník poslal Zítkovi okamžitě svou vizitku, český brankář bylale připraven.

Do vedení nakonec šli fotbalisté belgického klubu. V 68. minutě centroval Thereau, Dawson nechal míč propadnout až ke Goorovi a ten si již věděl rady - 1:0.

Odpověď Tottenhamu však byla blesková. Již o tři minuty později fauloval Van Damme v pokutovém území Defoea a s nařízenou penaltou si bez problémů poradil Berbatov - 1:1.

Ve zbývající dvacetiminutovce si oba celky vytvořily po jedné dobré příležitosti. Větší měli domácí, když z několika metrů pálil Thereau a Robinson vytáhl fantastický zákrok. Hrdinou Tottenhamu se mohl stát Defoe, jeho střelu ze samého závěru ale vytáhl Zítka nad.

Více informací k zápasu

Aalborg BK - Getafe CF 1:2

06.12.2007 20:45

Góly: 90. Rade Prica - 11. Pablo Hernández, 78. Esteban Granero

Getafe se výhrou 2:1 na půdě Aalborgu výrazně přiblížilo postupu do vyřazovací fáze Poháru UEFA. Hosté se ujali vedení na začátku utkání, deset minut před koncem pojistili svoje vítězství. Domácí v 90. minutě skóre jen kosmeticky upravili.

Hosté museli zvítězit, aby si zajistili reálnou šancí postoupit dále. Ve španělské lize se jim konečně začalo dařit, z pěti posledních utkání získali 13 bodů a pomalu stoupají tabulkou.

Od začátku zápasu byli hosté lepším mužstvem a vedoucího gólu se dočkali už v jedenácté minutě. Del Moral poslal centr do vápna a Hernandez střelou z malé vzdálenosti zajistil Getafe vedení. O dvě minuty mohli Španělé vést o dva góly, Del Moralova hlavička mířila těsně mimo branku. V prvním poločase zahrozili domácí jen jednou, Pricovu střelu brankář Abbondanzieri vychytal.

Po změně stran se do dvou příležitostí dostal výrobně hrající Del Moral, ale oba pokusy domácí brankář Zaza zneškodnil. V 78. minutě se Granero pohodlně zbavil obránců a skóroval ke vzdálenější tyči domácí branky. Na dvougólové vedení Getafe hledal Aalborg dlouho odpověď, vstřelit gól se mu podařilo až v devadesáté minutě, kdy skóre kosmeticky upravil Prica.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Tottenham Hotspur (ENG)42117:57
2.Getafe CF (ESP)32015:46
3.RSC Anderlecht (BEL)31204:25
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)31022:53
5.Aalborg BK (DEN)30124:61
Skupina H

Girondins Bordeaux - Helsingborgs IF 2:1

06.12.2007 20:45

Góly: 12. Marouane Chamakh, 69. Jussiê - 17. Henrik Larsson

Girondins Bordeaux vyhrálo i svůj třetí zápas ve skupině a zajistilo si postup z prvního místa. Domů se s porážkou vrací Helsingborg, ale mrzet ho to nemusí, postup má v kapse už od minulého kola. Hosté rozhodně nepřijeli jen odehrát nedůležitý zápas, francouzského soupeře hodně potrápili. I tak je ale vítězství Bordeaux zasloužené.

Domácí šli do vedení ve 12. minutě, kdy Henrique poslal vpřed Marouane Chamakha a ten si poradil s gólmanem Danielem Anderssonem. Hned za pět minut ale bylo srovnáno. Christoffer Andersson zahrával roh, jeho centr prodloužil Tamboura a míč se tak snesl k nohám Henrika Larssona, který se v zakončení nemýlil.

Domácím mohl krátce poté vrátit vedení Marange, ale z hranice vápna minul, podobně si ve zbytku prvního poločasu počínali také Planus a Obertan. Skóre na svou stranu mohli převážit i hosté, ale proti Larssonovi se v 54. minutě vytáhl skvělým zákrokem Ulrich Rame. Po hodině hry byl po druhé žluté vyloučen hostující Tamboura a domácí tým početní výhodu rychle využil. Alonso poslal pěknou přihrávkou za obranu do šance Jussieho a ten nezaváhal - 2:1.

Domácí pak nevyužili další šance na pojištění svého náskoku, ale neuspěl ani Larsson na druhé straně, když jej znovu vychytal Ramé, a utkání tak skončilo těsným vítězstvím Bordeaux. To si tak zajistilo prvenství ve skupině, Helsingborg má postup také jistý a pravděpodobně skončí druhý.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - Panionios FC 0:1

06.12.2007 20:45

Góly: 90. Ivica Majstorović

Austria překvapivě podlehla Panioniosu a podobně jako před rokem nepřežila pohárový podzim. Řecký celek naději na postup stále má a do třetího kola se kvalifikuje v případě, že doma porazí Bordeaux.

Domácí začali utkání o něco lépe a ve 14. minutě pálil z trestného kopu těsně nad Lasnik. Panionios odpověděl o čtyři minuty později, to se na hranici pokutového území pěkně uvilnil Djebbour a Fornezzi měl co dělat, aby jeho pokus zlikvidoval. Hostující hráči měli míč častěji na svých kopačkách, až na střely z dálky se ale k ničemu vážnějšímu nedostali a tak se do kabin odcházelo za stavu 0:0.

Panionios se po změně stran tlačil více do útoku a několikrát pořádně zatopil domácí obraně. V 63. minutě zahrával Spyropoulos rohový kop a zcela osamocený Goundoulakis asi ani teď neví, jak mohl hlavičkovat nad. V 88. minutě už měl práci Fornezzi, když zlikvidoval pokus Majstoroviče po centru Maniatise. Hostující fotbalista se však tímto neúspěchem nenechal odradit a v poslední minutě úspšně složil reparát. To ho ke skórování chytrým pasem vyzval Fernandez a Majstorovič tentokráte zachoval chladnou hlavu - 0:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Girondins Bordeaux (FRA)33006:39
2.Helsingborgs IF (SWE)42118:57
3.Panionios Atény (GRE)31112:44
4.Galatasaray SK (TUR)31026:53
5.Austria Vídeň (AUT)30031:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele