Portugalci demonstrují sílu, po kanonádě vymění osm hráčů

22.03., 11:24
Aktuality
Roberto Martínez (© AFP)

Hned po prosincovém losu bylo českým fotbalistům jasné, že na úvod mistrovství Evropy v Německu narazí na jednoho z favoritů šampionátu. Portugalci demonstrovali svou sílu i ve čtvrtečním přípravném zápase, v němž porazili Švédsko 5:2. Odpočívat přitom nechali některé opory v čele s Cristianem Ronaldem a před úterním utkáním ve Slovinsku vymění hned osm hráčů.

Trenér Roberto Martínez poznamenal, že březnový sraz je určený ke sbírání informací a upevnění týmového ducha. Hlava z velké konkurence ho prý začne bolet až před nominací na Euro.

Datum 18. června mají Portugalci zatržené červeně. V Lipsku vstoupí reprízou nedávných soubojů z Ligy národů do skupiny F na evropském šampionátu. Zatímco Češi hrají pod vedením nového kouče Ivana Haška v Norsku až dnes večer, Portugalci mají první letošní utkání za sebou. Zvládli ho bravurně, na domácí půdě v Guimaraesi dvakrát vedli o čtyři góly a až poté nechali soupeře debakl zkorigovat.

"Švédsko má velice kvalitní útočníky. Taktika v obraně byla velmi dobře naplněna. Po 60 minutách jsme jen ztratili koncentraci na dvě akce. Náš výkon se mi líbil, stejně jako komunikace mezi Antoniem Silvou, Rúbenem Diasem a Palhinhou. Musíme využívat prostory. Snažili jsme se získat převahu a vytvořit šance pro Rafaela Leaa, což se také dařilo," uvedl Martínez na tiskové konferenci.

Pomalu už musí směřovat k nominaci na závěrečný turnaj. Výběr hráčů má obrovský. "Teď je důležité pracovat na různých konceptech. Před odletem do Slovinska nás opustí Bernardo Silva, Rúben Dias, Joao Palhinha, Nélson Semedo, Toti Gomes, Rafael Leao, Bruno Fernandes a Goncalo Ramos. Nahradí je dalších osm hráčů, kteří také dorazili a zajistí nám vysokou úroveň do druhého zápasu. Doufám, že mají hlad a spoustu energie," řekl kouč portugalské reprezentace.

V nadsázce doplnil, že trenéři jsou rádi, když je z určování sestavy bolí hlava. "Při březnovém soustředění o to ale nejde. Je čas sbírat informace a vytvářet týmového ducha. Až 19. května, den před nominací, mě bude hlava bolet," poukázal zkušený španělský trenér.

Zápas chvílemi připomínal exhibici. Zásadní byl přínos hráčů působících v obou manchesterských klubech. Bernardo Silva jednou ze svých dvou asistencí pomohl ke gólu parťákovi z kádru "Citizens" Matheusi Nunesovi, jednou trefou těsně před přestávkou přispěl kapitán "Rudých ďáblů" Fernandes.

"Z naší strany to byl dobrý zápas. Mohl být ještě lepší, protože jsme zbytečně inkasovali dva góly. Pokud chceme být na mistrovství Evropy silní, musíme se snažit udržet nulu v každém zápase. Právě to se pokusíme v příštím utkání zlepšit. Nejen dávat hodně gólů, ale také žádný neinkasovat. Národní tým má mnoho kvalitních hráčů a já budu nadále pracovat jako doposud. Z nominace na Euro bych měl velkou radost," citoval záložníka Nunese web portugalské federace.

Autor: ČTK

Komentáře (12)

Přidat komentář
celeb

Bez Ronalda su silnejsi. S FRA za mna najvacsi favoriti na titul. Hracsky este aj Anglani, ale oni to vzdy nejak poseru, takze tych si skrtam.

Reagovat
Kinky7

Hlavne maji handicap v podobe trenera

Reagovat
Benfica

Martinez je super

Reagovat
Kinky7

tak ja mluvil o Anglanech a Southgateovi

Reagovat
Benfica

Jaaj

Reagovat
Seydou Doumbia

No moc dobré renomé tu na ef taky nemá synek.

Reagovat
Benfica

No pracu co zatial spravil v Portugalsku je paradna.. s prehladom vyhral vsetky zapasy, hra bavi, jeho pristup je ukazkovy (uz takmer vie aj portugalsky, co zvlast pre spanielov nie je uplne easy task)..

Reagovat
Seydou Doumbia

nedomluvil by se španělsky s nimi? nevím jak velké jsou rozdíly v řeči

Reagovat
Benfica

bolo by to zbytočne komplikované, aj keď veľa hráčov z repre prešlo Španielskom.. ale v zásade skôr anglicky, priamo španialčina-portugalčína by vznikalo kopec nedorozumení pri komunikácií k hráčom a tréner sám by nerozumel skoro vôbec.

Ale tak hlavne angličtina by nebol vôbec problém.. ale tak už len ta snaha, tou si získal kopec fans, ktorí ho najprv nechceli + naučil sa spievať hymnu, také drobnosti ale celkovému imidžu pomáhajú

Reagovat
Seydou Doumbia

jo to každý trenér a hráči nebo i zaměstancni z cizích zemí jsou cenění pro naučení jazyku a dalších věcí spojených s jejich kulturou, cením

Reagovat
Benfica

Reagovat
fenixLFC

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele